Konflikt ohľadom stravovacích návykov s mojou švagrinou
Nahnevala ma lekárka a potom aj švagriná. Mam 12 ročného syna z predchádzajúceho vzťahu a dve deti s jej bratom teraz je mojim manželom. Ten môj 12 ročný syn je úplne normálny chalan. Nie je chudý a lekárke sa nepáči jeho váha vraj má nadvahu a má mať prísnu dietu no má 149 cm a 65 kg Ja viem najlepšie či má mať dietu alebo nie. Veď s toho vyrastie nie ? Na veľkú noc sme boli u švagrinej a mali tam misu s čokoládovými zajacmi,vajcami atď a jej vadilo že si môj syn vzal najväčšieho zajaca a celého ho zjedol a ospravedlňovala to tým vraj sa to pred obedom nehodí a že by nemal také jesť a vadilo jej že to vraj doslova zožral. Ešte aj to pozerala na môjho syna že jedol zákusky úplne záhledy hádzala aj na neho aj na mňa a ešte sa ma vypytovala či riešime jeho jedalniček a prečo mu dovolim jesť toľko sladkostí pritom aj obed normálne celý zjedol ale švagriná mi nemá čo kecať do toho čo zje môj syn. Potom švagriná povedala že sa nemieni miešať do toho . Bola som na ňu kvôli tomu nepríjemná a nakoniec sme sa pohádali.
Čo by ste jej povedali vy
No..myslím si že svagrina to mohla riešiť len s tebou medzi 4 očami a iným tónom
A čo sa malého týka nespoliehaj sa na to že z toho vyrastie, treba mu zmeniť postupne po kúskoch stravovanie raz sa ti za to poďakuje..jednu malú sladkosť za deň a prihlásiť ho na riadnu pohybovu aktivitu
Nebola by som si istá že z toho vyrastie keď nevyrástol za 12 rokov. Proste bude gulka. A napchávať ho ešte čokoládou 🙈🙈
Za detsku obezitu mozu rodicia. Chlapec je hladny, lebo ma malo vyzivnu (zato prilis kaloricku stravu). Treba uplne vylucit sladkosti, udeniny a mastne a smazene jedla. Pridaj bielkoviny - napr. na ranajky tvaroh, jogurt, desiata grahamovy rozok, minimum masla, detska sunka alebo syr, zelenina. Na obed lahku zeleninovu polievku a chude dusene maso so zeleninou a minimom dusenych zemiakov/ryze. Pripadne sytejsiu strukovinovu polievku a k tomu lahky bezmasity pokrm. Na olovrant ovocie/zeleninu. Vecera tiez lahka dietna ale s vyssim obsahom bielkovin, aby ho neskoro vecer neprepadol hlad - napr. omeleta so zeleninou, prazenica...Skus zapisovat jedla do kalorickych tabuliek a podla toho mu sledovat jedalnicek.
Trošku si sa pomýlila. To, že "z toho vyrastie" sa hovorí pri bábätkách. Tvoj syn z toho bez zmeny stravovacích návykov a pridania pohybu nevyrastie ani náhodou.
Švagriná a doktorka majú pravdu.Tebe odporúčam očné,keď to nevidíš.🤦Veď on s prepáčením ,,žerie" a nie je.Rob s tým niečo,lebo sa vypapká ešte viac.
ja by som to zhrnula - lekárka aj švagriná majú pravdu a ty si totálna hlupaňa, ktorá synovi zakladá na vážne zdravotné aj emočné problémy na celý život. Je mi ho ľúto
Tak tvoje zvyšné deti asi nevyzieraju všetko čo vidia, preto sú chudé. Aj v rodine to máme, jeden chalan oplacany odmalička, druhý ako prútik. Ibaže prvý zje 3-4 párky a za tým ešte niečo sladké, druhý 1-2 párky a dosť. To nie je o tom, že tvoj syn sa utrhol na návšteve, lebo bolo nachystané, ale o tom, že je zvyknutý sa takto stravovať, lebo ty sa s ním predsa nebudeš dohadovať.
@kristiii v mekdonalde si všetci dáme čosi.nebude sa na nás pozerať kupim aj jemu no a čo
do mekaca nechodit, max 1-2 x za rok.
toto je vaha, ktoru by som chcela mat...ako dospela zena...v 40tke...po materstve...

Čo dobré si dávate v Mcdonalde? My sme to dobrovoľne stopli. Teraz max ovocná taštička 2 krát ročne. Je to umelý hnus. Stačilo mi pozrieť si tie 'suriviny'. Každý by mal absolvovať prehliadku chladničiek týchto fast foodov.
Čo dobré si dávate v Mcdonalde? My sme to dobrovoľne stopli. Teraz max ovocná taštička 2 krát ročne. Je to umelý hnus. Stačilo mi pozrieť si tie 'suriviny'. Každý by mal absolvovať prehliadku chladničiek týchto fast foodov.
@abbey1 len hranolky a colu no,inak takto nám to nechutí a ešte sme sa vedeli staviť v kfc ale tam tiež tak trikrát do roka keď je cesta k lekárom
Máte tiež nadváhu/ obezitu sko váš syn? Chlapec má min. 15 kíl naviac, neospravedlňuje vás, že na návšteve zjedol niečo, čo doma nemáte. Nemá vyváženú stravu, len rýchle cukry, bez pohybu. Okrem zdravotných problémov, dobre myslených rád od Dr. a švagrinej čakajte psychické problémy… Chlapec v škole aj cvičí?
Nejde o to, či sa občas stavíte v mekáči. Ale čo a koľko toho bežne denne zje. aj ked tiež si už myslím, že celá téma je vymyslená...
možno tým jedlom kompenzuje nejaké psychické problémy
To sa vážne pýtaš? Však máš mega obézne dieťa a švagriná ti to naznačuje a tebe nedopina, z ničoho nevyrastie v dospelosti bude obrovský ak bude takto jesť, nehnevaj sa ale môj syn má 160 CM a 43 kilo a je akurát, zvážila by som jedalnicek, a áno má pravdu pred obedom sa nemá zjesť 200 gramoch čokoládový zajac, otvor si oči, že proste dieťa je obezne
65kg na 12 ročne dieťa? Toľko som nemala ani ako tehotná a meriam ďaleko viac. Spamätaj sa, lebo si to dieťa zabiješ. Myslím to smrteľne vážne. Nikto ti to nehovorí preto, že sa chce tebe alebo jemu posmievať, ale predkladajú ti realitu. Jednu takú pani poznám, čo nevedela nastaviť hranice a tvárila sa ako sú všetci blbí…dieťa v 16 rokoch zomrelo. Neprajem ti to, pozvieraj rozum, kým je ešte čas.
Bez ohladu na to, ci je alebo neni tucny, podla mna vobec neni vhodne, aby niekto komentoval pred nim, co je, a ci je vela. Ano, matka vy to mala strazit, bolo by vhodne obmedzit sladke, ale urcite to neni svagrinina starosz
@majlo1234 hej nie je to nikoho starosť. A keď to decko skončí v nemocnici s ťažkými zdravotnými problémami, zas budú ľudia múdri, že kde boli všetci s matke nedohovorili s decku nepomohli 😒
Chudák chlapec, musí na sebe vláčik 15 kg navyše len preto, lebo sa dona stravuje nezdravo...A ty nič, ty muzikant.
Mne je hrozne ťažko, keď vidím ako dokázali niektorí rodicia vypásť svoje deti. A syn z takej nadváhy ťažko vyrastie.
Toto je buď vymyslené, alebo totálne zaslepená matka , ale prikláňam sa k tomu výmyslu, lebo 65 kg na 149 cm je strašne veľa, to musí byť vidieť. Veď môj syn má menej kg pri 182 cm a vôbec nie je chudý. 65 kg som mala dosť pri svojich 180 cm ako dospelá žena!
Ak to nie je vymyslené, tak počúvaj švagrinú, chce tvojmu synovi len dobre. Je možné, že z toho vyrastie, len tak to nebude, bude si musieť uvedomiť, že má vysokú nadváhu, možno aj obezitu a bude musieť kompletne zmeniť svoje návyky. Držím mu palce.
Trošku si sa pomýlila. To, že "z toho vyrastie" sa hovorí pri bábätkách. Tvoj syn z toho bez zmeny stravovacích návykov a pridania pohybu nevyrastie ani náhodou.
@thereisabear ja poznám deti, ktoré "z toho vyrástli ", ale nebolo to len tak, uvedomili si, že sú tučné a že je niečo zlé a začali makať. Z jednej je fitnesska a druhý teraz behava polmaratony a spartanov, klobúk dolu, vyzerajú úžasne, sú zdraví.
@thereisabear ja poznám deti, ktoré "z toho vyrástli ", ale nebolo to len tak, uvedomili si, že sú tučné a že je niečo zlé a začali makať. Z jednej je fitnesska a druhý teraz behava polmaratony a spartanov, klobúk dolu, vyzerajú úžasne, sú zdraví.
@tilly ale oni z toho nevyrastli. Oni zamakali.
Stavím sa, že túto autorka si to predstavuje tak, že pri nezmenených návykoch zrazu chalan ako bude rásť, jeho hmotnosť bude primeranejsia k výške.a on prestane byť obézny..
A nechápe, že takto to jednoducho nefunguje...
Ty mi pripominas moju susedku. Jej 8 rocny syn je velky a tucny. Bezne zje na posedenie 5 cokoladovych croissantov!!!! A ona mu to dovoli. Lebo vraj "co mam robit ked je taky hladny?". Hlavne ze ak by mu ponukla zdrave jedlo tak by tiho urcite nezjedol take mnozstvo....
Tvrdi tiez ze "on mi nezje ziadne ovocie". Ale ked bol u nas a pekne som nakrajala ovocie a zeleninu a naservirovala to detom tak by si len pozerala ako mu odrazu chutilo. 🙂
Takze ano, chyba je vzdy v rodicoch 🫠
@tilly ale oni z toho nevyrastli. Oni zamakali.
Stavím sa, že túto autorka si to predstavuje tak, že pri nezmenených návykoch zrazu chalan ako bude rásť, jeho hmotnosť bude primeranejsia k výške.a on prestane byť obézny..
A nechápe, že takto to jednoducho nefunguje...
@beronsche jasne, že len tak to nebolo, ale uvedomili si to a mali podporu v rodine a sú z nich pekní, mladí, zdraví ľudia.
Ale tá podpora v rodine bola dôležitá.
No ja som dospela zena, meriam 152 cm a vazim teraz 69 kg, a mam nadvahu skoro 20 kg, takze ano, vazi dost. Moj ma 11,5 roka, meria cca 148 a vazi 38-40 kg. Keby mal o 25 viac, tak je fakt tucny. Dcera ma skoro taku istu vysku a vazi 46 kg, a je to vela proste, uz tych 50, ale viem, ze ju musim krotit s maskrrami. Ale ked porovnam, jedia obaja rovnako, syn dokonca viac, dcera uz asi pomaly dostane aj menzes, bude mat 10 rokov a ma uz aj druhotne pohlavne znaky, takze snazime sa, aby mali dost pohybu a celeho coko zajaca teda pred obedom nemoze zjest ani jeden, sami by vedeli, ze nie. A prisli by sa spytat. Dovolim rozdelit jedneho takeho stredneho pre 4 deti a aj nam s muzom ostane kusok, napriklad poobede. A ano, pocas sviatkov sa vieme odtrhnut vsetci, aj so zakuskami, ale pred obedom to maju deti zakazane tiez. Takze trosku aj sebakritiky, scasti mozes za to ty, scasti aj nie, lebo mame 4 deti a kazde je odmalicka ine. Dcera bola baculata vzdy. A potom mam este 4 rocneho, co chodime s nim na endokrinologiu, lebo vazi 15 kg a jeho mladsia sestricka pre porovnanie, ma 2 roky a vazi 13. Tam je tiez podobny rozdiel. Ja som napriklad bola taky papek chudy, nizky, cely zivot, len v dospelosti po detoch som nabrala 😬. Takze mozno je po mne a baby su po otcovi, on je mohutny a vysoky, napriklad nohy ma uplne take hrube, aj ked bol chudy, tak ich nemal stihle nikdy. Takze zvaz aj tuto vec, ale v zasade, ked nepozname oboch rodicov a vsetko okolo, tak vseobecne, ta vaha je vela na tu vysku a vek.
Ty mi pripominas moju susedku. Jej 8 rocny syn je velky a tucny. Bezne zje na posedenie 5 cokoladovych croissantov!!!! A ona mu to dovoli. Lebo vraj "co mam robit ked je taky hladny?". Hlavne ze ak by mu ponukla zdrave jedlo tak by tiho urcite nezjedol take mnozstvo....
Tvrdi tiez ze "on mi nezje ziadne ovocie". Ale ked bol u nas a pekne som nakrajala ovocie a zeleninu a naservirovala to detom tak by si len pozerala ako mu odrazu chutilo. 🙂
Takze ano, chyba je vzdy v rodicoch 🫠
@inaemre nie vzdy. U nas deti zjedia aj ovocie, aj zeleninu a 5 croissantov teda nie...😬. Syn napriklad dokazal za obedom, ked prisiel zo skoly, zjest 3 rozky este a yo som ho sfukla. A je chudy ako papek oproti dcere, co ma nadvahu. Ano, ja si priznam, ze maju mozno aj viac sladkeho, ako by mali, ale trvam na normalnnom jedle a zelenina a ovocie musi byt vzdy. A predsa, jeden nadvahu ma a druhy nie.
Akoze co na to povedat nadvahu ma a mozu za to rodicia.

Tak tvoje zvyšné deti asi nevyzieraju všetko čo vidia, preto sú chudé. Aj v rodine to máme, jeden chalan oplacany odmalička, druhý ako prútik. Ibaže prvý zje 3-4 párky a za tým ešte niečo sladké, druhý 1-2 párky a dosť. To nie je o tom, že tvoj syn sa utrhol na návšteve, lebo bolo nachystané, ale o tom, že je zvyknutý sa takto stravovať, lebo ty sa s ním predsa nebudeš dohadovať.