icon

Konflikt s mamou

momo2022
15. aug 2022

Píšem tu ani neviem či pre riešenie tohto konfliktu alebo pre porozumenie alebo či ste boli v podobnej situácii. Začnem tým že pochádzam z katolíckej rodiny, skôr tvrdšieho presadzovania viery akoby sa niekomu páčilo. A v tom začína byť u mňa problém. Som už niekoľko rokov ateistka a som s týmto rozhodnutím veľmi spokojná a šťastná, lenže moja mama o tom nevedela, tušila to ale nikdy som to otvorene nepovedala. Jednak som sa bála jej reakcie a na druhej strane prečo si robiť zbytočné problémy. Taktiež dlhodobo žijem mimo SR, už 10 rokov pomaly. Minulý rok som sa vydala a podarilo sa nám po svadbe aj rýchlo otehotnieť. Snažili sme sa aj predtým len som potratila. Narodila sa nám zdravá dcérka. No všetko sa zbehlo nejako rýchlo a sme sa rozhodli s mužom, že naše dieťa nedáme pokrstiť, aj on je ateista, lebo sme názoru že nechceme dieťa indoktrinovať do nejakého náboženstva ale nech sa sama rozhodne keď bude dospelá. Tak som sa odhodľala to povedať mojej mame, že nie som veriaca a nebudeme krstiť dieťa. No a ako sa možno dalo očakávať neprijalo to nijak pozitívne, ani som nečakala, ale ako na to zareagovala a čo robí nie je v poriadku. Veľmi mi vynadala a ma prirovnala ani neviem komu, no hrozné ani počúvať sa to nedalo. To som musela odísť z domu, lebo by som sa úplne zložila. A ďalej nasledovali telefonáty a maily o tom aká som, aký je môj muž, vynadala mužovým rodičom a nakoniec mi povedala veľmi škaredé veci o našej dcére čo z nej vyrastie. Ja chápem, že je zronená a nešťastná a aj sa snažím ju pochopiť, ale zachádza za akúkoľvek hranicu. Veľmi sa povyšuje nado mňa, môjho manžela a jeho rodičov, kt. jej nič neurobili. Oplzlo mi nadáva (ja som jej nikdy takto neodpovedala) a mi vyhadzuje na oči všetko čo pre mňa v živote urobila, že ako som vyštudovala vysokú školu za jej peniaze, že inak by nebolo nič zo mňa. Inak som popri škole pracovala a keď som po škole odišla do zahraničia, posielala som peniaze na všetko čo bolo treba, na opravy v dome, na kúpu auta a taktiež som zaplatila bratovi celú vysokú školu, keďže bola súkromná. Neviem sa s ňou normálne porozprávať, všetky moje odôvodnenia sú pre ňu nič. Len kričí, že som jej zničila život svojím rozhodnutím a že už nikdy nebude šťastná. Navrhla som spoločnú poradňu/psychologičku to odmietla. Máte podobnú skúsenosť?
Veľmi mi to ubližuje čo robí a už som veľa krát plakala, ale neviem ako ďalej, lebo takto sa ďalej žiť nedá. Keď nás neakceptuje, okey fajn, ale zakaždým si kopnúť do mňa a narábať so mňou ako s handrou to taktiež už nejde. Už nevládzem takto ďalej.
Inak sa moja mama stihla za celé roky pohádať s každým v rodine, lebo jej vždy niekto nejako ublížil, takže jej rodina pozostáva len zo mňa a brata.

PS: niekedy mi to všetko príde, že to nie je o viere ale o kontrole, kt. nado mňou stratila a chcela by ju za každú cenu mať. A taktiež otec už nežije, takže ten nemôže nič povedať a môj brat taktiež nič nepovie, lebo nechce zostať na čiernej listine, aby sa aj s ním hádala, keďže u nej stále býva.

Strana
z10
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
vorkola
17. aug 2022

@majlo1234 To sa ti neda brat vazne? No vsak neber to vazne, pokial nespravis napravu,uz bode mozno neskoro,

majlo1234
17. aug 2022

Ale ved vas nikto neprenasleduje. Nikoho nezaujimaju krestania👐

vorkola
17. aug 2022

@zoro9836 Ved, ani ja som neni dokonala, ale za kazdu cenu,netvrdim len svoje,povedzme svetku ,politicku debatu,ked nie som si v niecom ista, ustupim ,porozmyslam ,ale neutocim hnevom.Ale katolicku vieru budem vehementne obhajovat, lebo krst je je jedna zo siedmych sviatosti,ak by som jedmu poprela,tak by som bola krestan pokrytec.A ja chcem byt pravym krestanom ,aj ked sa ni to casto nedari,Ale u P.Boha mame len dve cesty.prava, lava, neexistuje stredna. Na to som prisla ,pri citani sv.pisma.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
vorkola
17. aug 2022

@viestta Teba aj @ mailo sa to len tyka,lebo z vas skutocne ide odpor , co mi je velmi luto,.Ale dievcence ,netrapte sa ,ako som uz pisala skoda casu,aj ked ste so svojimi hodnotami spokojne,,hlavne viestta,...ja na sebe uz dlho pracujem ,aby som bola lepsia a lepsia,.hovorim mam svoje chyby ,ako aj zoro ,tak sa radcej za nas pomodlite aspon strelne.Asi takto...pane Boze daj zorovi, aj vorkole rozum ,aby nas pochopili....Doba je uz teraz vazna,....Takze baby mozno cca o 50,60, az 70 rokov, budeme kde?. No kazda ,kazdy mame slobodnu volu co sa tyka svedomia, teda skutkov ,napravo, alebo nalavo.Dobru noc

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
podmostom
18. aug 2022

@zoro9836 všetci nabozensky zmýšľajúci ľudia nemajú istý druh citu a empatie. Príklad sú napríklad teroristi, ktorí neváhajú pre svoju vieru zabiť. Príklad je aj mama autorky. Forma je pre ňu dôležitejšia ako obsah. Nadáva dcére, jej mužovi, jeho rodine. Dcéra je zlá už aj kvôli tomu že žije v zahraničí. Matka by si ju najradšej priputala k sebe, vydiera ju, aj cez ten krst a to nie je v poriadku. V tomto prípade toho citu a empatie pobrala viac autorka, ktorá nie je veriaca. Ja som jedno svoje dieťa dala pokrstiť, hlavne preto, aby mal muž pokoj od svokry a aby som aj svojmu otcovi urobila radosť. A preto, že muž chcel. Keby sme ale dvaja neveriaci, neviem si to predstaviť a to je aj prípad autorky, nie?

dominikaorth
18. aug 2022

My s manzelom sme obaja od mala z donutenia “krestania katolici”. Ked sa nam narodila dcera tak vsetci automaticky ocakavali krst. My sme sa vsak dohodli inak a zacalo peklo, ale teda len docasne 😂3-4roky
Svokrovci ti nas skoro zavrhli, svokra volala muzovi ako je z neho sklamana atd. Vtedy s nami velmi obmedzeli kontakt, so svokrom sme sa nevideli vobec, svokra zl slusnosti sporadicky, ale k malej nemali ziadny vztah.
Moja babka bola na nervy s odovodnenim, ze ked mi mala umrie tak mi ju fararko ani na cintorine nepochova 🤦‍♀️
Kazda jedna navsteva sa tocila okolo debat o krste- ako o nic nejde, ze to je par minutova zalezitost, ze ona to u pana fararka vybavi az naloniec ked sme boli neoblomni tak ze ich vezme a pokrsti ich sama 😂
Bolo to peklo ale ustali sme to. Deti maju 7 a 5, vedieme ich k tomu aby sa k inym spravali slusne, boli pokorne, uprimne a hlavne stastne, aby mali vlastny nazor. Obcas si este vysluzim poznamku, ze som pohan a podobne ale to uz sa da zvladnut.
Ale jednu vec som si utvrdila. Ak je toto prave krestanske spravanie- kvoli nekrsteniu takmer zavrhnut rodinu- tak naozaj nie, nechcem byt sucastou takejto sekty.
Ked je clovek ateista, zvacsa nejde hustit do veriacich aby sa zmenili a neverili, zato opacne to funguje vzdy.
Tolko nasa skusenost, drzim palce ale urcite nemente svoj nazor kvoli rozmarom svojej mamy. Ako si spomenula pohadana je s kazdym v rodine,tak nech sa nad principmi svojej viery zamysli.

majah212
18. aug 2022

Z lásky, porozumenia, akceptácie sa to tu zvrhlo na vyhrážanie sa, strašenie, posledný súd a neviem čo ešte. ☀️
Ak Boh miluje všetkých bez rozdielu, tak nepotrebuje cirkev, len cirkev potrebuje ľudí 😉
Vždy je počuť len tých najviac ukricanych a ľudia si potom robia na základe nich obraz o zvyšku 🙄
Ale celkom zaujímavý prierez názorov, ktoré by dokázali zužitkovat sociologovia, psychológovia a pod. 🤔

mvagusta
18. aug 2022

@vorkola kazdy v nieco veri. Aj ateista veri ze rano zasvieti slnko,napr.. toto je ale uz filozoficka rovina a vela profesorov filozofie a dokonca antropologie by Vam velmi rado oponovalo. Ateizmus moze byt kludne viera v nic duchovne,ale neznamena to ze ateista v nic neveri. Kazdy v nieco veri.

ckocka
18. aug 2022

@majah212 Hlavne psychiatri.

ddaassuullaa
18. aug 2022

Boze, dvaja manipulatori, to je ake ranecko☕️ tolko srandy som tu davno necitala. Chudak autorka

majla87
18. aug 2022

@ddaassuullaa Ja som si rano citala, aka sektarska seansa tu bola v noci 😂 tiez mi je luto autorky, ale predpokladam, ze toto ju voci krestanstvu este viac znechuti

ddaassuullaa
18. aug 2022

@majla87 ako mne liezli oci z jamok, kam az tvor dokaze zajst, aby zo seba spravil este vacsieho....🤣
A presne, autorku utvrdi, ze sa rozhodla spravne

viestta
18. aug 2022
mamusa123456789
20. aug 2022

Podľa toho čo píšeš, tak to ako polovica babiek v našej dedine... Kolenacky do kostola a skončí omša tak už riešia všetkých a všetko... Len ohovárať a zle robiť... Radšej nebyť veriaci a správať sa k ľuďom slušne ako toto... FUJ, je mi zle z takého spravania

Strana
z10