icon

Konflikt s mamou

momo2022
15. aug 2022

Píšem tu ani neviem či pre riešenie tohto konfliktu alebo pre porozumenie alebo či ste boli v podobnej situácii. Začnem tým že pochádzam z katolíckej rodiny, skôr tvrdšieho presadzovania viery akoby sa niekomu páčilo. A v tom začína byť u mňa problém. Som už niekoľko rokov ateistka a som s týmto rozhodnutím veľmi spokojná a šťastná, lenže moja mama o tom nevedela, tušila to ale nikdy som to otvorene nepovedala. Jednak som sa bála jej reakcie a na druhej strane prečo si robiť zbytočné problémy. Taktiež dlhodobo žijem mimo SR, už 10 rokov pomaly. Minulý rok som sa vydala a podarilo sa nám po svadbe aj rýchlo otehotnieť. Snažili sme sa aj predtým len som potratila. Narodila sa nám zdravá dcérka. No všetko sa zbehlo nejako rýchlo a sme sa rozhodli s mužom, že naše dieťa nedáme pokrstiť, aj on je ateista, lebo sme názoru že nechceme dieťa indoktrinovať do nejakého náboženstva ale nech sa sama rozhodne keď bude dospelá. Tak som sa odhodľala to povedať mojej mame, že nie som veriaca a nebudeme krstiť dieťa. No a ako sa možno dalo očakávať neprijalo to nijak pozitívne, ani som nečakala, ale ako na to zareagovala a čo robí nie je v poriadku. Veľmi mi vynadala a ma prirovnala ani neviem komu, no hrozné ani počúvať sa to nedalo. To som musela odísť z domu, lebo by som sa úplne zložila. A ďalej nasledovali telefonáty a maily o tom aká som, aký je môj muž, vynadala mužovým rodičom a nakoniec mi povedala veľmi škaredé veci o našej dcére čo z nej vyrastie. Ja chápem, že je zronená a nešťastná a aj sa snažím ju pochopiť, ale zachádza za akúkoľvek hranicu. Veľmi sa povyšuje nado mňa, môjho manžela a jeho rodičov, kt. jej nič neurobili. Oplzlo mi nadáva (ja som jej nikdy takto neodpovedala) a mi vyhadzuje na oči všetko čo pre mňa v živote urobila, že ako som vyštudovala vysokú školu za jej peniaze, že inak by nebolo nič zo mňa. Inak som popri škole pracovala a keď som po škole odišla do zahraničia, posielala som peniaze na všetko čo bolo treba, na opravy v dome, na kúpu auta a taktiež som zaplatila bratovi celú vysokú školu, keďže bola súkromná. Neviem sa s ňou normálne porozprávať, všetky moje odôvodnenia sú pre ňu nič. Len kričí, že som jej zničila život svojím rozhodnutím a že už nikdy nebude šťastná. Navrhla som spoločnú poradňu/psychologičku to odmietla. Máte podobnú skúsenosť?
Veľmi mi to ubližuje čo robí a už som veľa krát plakala, ale neviem ako ďalej, lebo takto sa ďalej žiť nedá. Keď nás neakceptuje, okey fajn, ale zakaždým si kopnúť do mňa a narábať so mňou ako s handrou to taktiež už nejde. Už nevládzem takto ďalej.
Inak sa moja mama stihla za celé roky pohádať s každým v rodine, lebo jej vždy niekto nejako ublížil, takže jej rodina pozostáva len zo mňa a brata.

PS: niekedy mi to všetko príde, že to nie je o viere ale o kontrole, kt. nado mňou stratila a chcela by ju za každú cenu mať. A taktiež otec už nežije, takže ten nemôže nič povedať a môj brat taktiež nič nepovie, lebo nechce zostať na čiernej listine, aby sa aj s ním hádala, keďže u nej stále býva.

petrofka
17. aug 2022

Tu by som tebe poradila ist na terapiu. Bez nej. Pretože sa potrebuješ od nej oslobodiť. Nebyvas sice s nou, ale mamka je evidentne silny manipulator..

rusalinka
17. aug 2022

Prečo mám taký pocit, že autorka sa tu zaregistrovala len preto, aby rozpútala vášne? Samozrejme, nezabudne zdôrazniť, že matka je katolíčka, aby si rýchlo všetci odpľuli. Možno, keby bola evanjelička, mormónka, alebo budhistka, alebo neviem čo, tak by to bolo v poriadku, riešila by sa len jej porucha osobnosti a nezmyselné správanie... ale spojenie príšerného správania a to, že je katolíčka, je tá najsprávnejšia voda na mlyn.
Autorka píše, že žije niekoľko rokov v zahraničí, je očividne samostatná, nezávislá... ale musí odísť z matkinho domu, lebo matka jej nadáva. Asi bola na návšteve, veď dobre, mohla 🙂
Ako to vidím, ak je teda toto celé pravda (čo môže byť):
1. Nedala by som krstiť len preto, lebo to chce babka. Ako píše viessta, pre veriacich to má zmysel, pre ateistu je to len pokropenie vodou... ale z úcty k sebe a iným mi to príde ako divadielko.
2. Obmedzila by som kontakt s mamou, ak by sa inak nedalo. Predtým by som sa rozprávala, vysvetľovala, ukazovala svoj pohľad na vec... a možno aj šplechla do tváre to pokrytectvo. Lebo schovávať sa za vieru a robiť toto je naozaj pokrytectvo.
Hotovo. Čo iné si chce autorka prečítať?

danielkka
17. aug 2022

@zoro9836 na svete su tisicky nabozenstiev.. to akoze teraz ma ist postupne a podla kazdeho nabozenstva vykonavat vsetky potrebne akty, lebo co ak je jedno z nich naozaj to prave? ci staci katolicizmus?

mandzula
17. aug 2022

@zoro9836 to akoze fakt? Robit nieco len preto, ze sa iny sprava ako dement?

majla87
17. aug 2022

@momo2022 prepac, ak sa ta to dotkne, ale ja z takych ludi grcam 😞 a urcite by som ju nedala krstit len kvoli tomu aby sa mamka ukludnila , lebo uz vyriekla a spravila take veci, ze u mna by skoncila 😏 naozaj by som jej napisala strucne ze si nevedela, ze sa takto spravaju krestania, ze si myslela ze su to vyrovanani ludia co siria pokoj a lasku.. Ale ze teda sa krestanka vyjadruju tak ako ona a su utocni ako srsne, tak si rada, ze ty a dcera budete ateistky. Pripadne ked to bude uz moc neznesitelne, tak ze si presmerovala jej maily a SMS na vasho farara 😅😅 .
A bohuzial, pretala by som kontakt kym by sa neuvedomila, lebo… Ak ma byt vas vztah iba o tom, ci tvoju dceru v kostole poleju vodou, tak to nie je uprimny vztah 😔 strasne smutne a ako vravim, mne osobne sa dviha zaludok z takychto ludi.

ludka1402
17. aug 2022

Viem, ze v prvom rade riesis vztah s mamou az potom krst, vieru a pod.
Ale, asi to nebude ziadna novinka pre teba, ale
* krst deti nie je v Biblii spominany (len krst dospeleho, aj samotny Pan Jezis bol krsteny ako dospely svojim bratrancom Janom...)
* neviem o tom, ze je niekde napisane v Biblii, ze dietatko je hriesne, ked sa narodi a teda je potrebne ho pokrstit, aby sa ocistilo od dedicneho hriechu. Ale je pravda, ze ked sa Pan Jezis narodil, tak panna Maria spolu s manzelom Jozefom, ako manzelsky par obetovali Bohu holubicky ako obetu za hriech podla Mojzisovho zakona, ktory Mojzisovi dal samotny Stvoritel. Najdes to v 3.Mojzisovej okolo 14 kapitoly.
* viera je dar, ako to tu uz velakrat zaznelo podla Listu Zidom. Boh ta nasilu nebude tahat do svojich pribytkov proti tvojej voli. A nemozes verit za ineho, ani za svoje deti, alebo naopak rodicov. Kazdy z nas moze verit len sam za seba.

petra77778
17. aug 2022

Ahoj, ja som veriaca a deti sme pokrstiť nedali pretože podľa Biblie- Božieho slova sa deti nemajú krstiť. Prijať to (ze sa deti nemajú krstiť) bolo pre mňa samu ťažké keďže sa to robí v cirkvi, o rodine ani nehovorím. Najväčší problém s tým mala babka ale keď sme jej to vysvetlili, prijala to. Ale pri tvojej mame to fungovať nebude, ona žije v náboženstve nie vo viere. Asi by som neriešila krst (tam problém nie je), ale ju. Pýtala by som sa jej ci si myslí že toto Boh chce, či šíri ďalej to co ma (lásku, pokoj...) alebo nenávisť, nelasku atď. Možno si uvedomí ze to co robí je uplne mimo Boha. Ale teda máš to veľmi ťažké :( dúfam ze to vyriešite.

acsa
17. aug 2022

@momo2022 priznam sa, ani som to nedocita, hned ma napadlo ze takto sa kresťanka urcite nesprava. Prepac ale tvoja mama je uplne mimo.🤦🏼‍♀️

elizita
17. aug 2022

@momo2022 ahoj,u nás sa pred 30r dialo niečo veľmi podobné.. moja starká silná katolíčka,moja mama sa v Tom špárala a vyšlo jej že je v tom kopec nezmyslov.. prešla k protestantom,k cirkvi,ktorá bola ešte málo známa,boli 90te roky,si vieš predstaviť... jej mama sa s ňou 6r nebavila,mala zákaz návštev,vodíl nás k nej len otec,vykricala jej všeličo,hnusne,a nie raz som ako 6r bola toho svedkom.. prišli zdravotné problémy starkej,mama jej pomáhala,veď kto iný.. a akosi sa plynulo prešlo do komunikácie,starká sa zmiernila a dokonca ju moja mama aj doopatrovala.. naši sú silno veriaci, tiež nevedia stráviť že sme ateisti s mužom.. ale chybu neopakujú a ja im ani nebránim keď mojim deťom o Bohu rozprávajú,majú to namiesto náboženstva.. ale aspoň idú podľa biblie.. prvú dcéru som mala ešte za starkej života.. si predstav,že krst vôbec neriešila..ale mali sme také rodinné posedenie ako uvítanie do rodiny..

denisadin
17. aug 2022

@momo2022 je to tvoja mama. Keby jej nebolo,nebola by si Ani ty. Kazdy v zivote Robi preslapy,je to normalne. Nikto nie je dokonaly ani tvoja mama ani nikto z nas,co Ti tu pise. Nesud ju. Prijmi ju taku,aka je. Je to take,ale mna to uci Prave Moja viera. Moj Jezis,ktory nikoho neodsudil,ale miloval.

elvia
17. aug 2022

@zoro9836 mýliš sa,krst určite nie,keď raz autorka s kresťanstvom nesúhlasí a necíti to tak nech dcéru v žiadnom prípade nepokrstí.
Krstom sa veľa stane a veľa ľudí to nevidí lebo nevedia čo činia.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
elvia
17. aug 2022

@zoro9836 toto je zložité ak ste zarita krasťanka nemá zmysel plytvať energiou,jedno čo je jasné a čo nepopriete je fakt že nikto z nás sa dobrovoľne nerozhodol byť kresťanom .. a táto veta myslím hovorí za všetko 🙏

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
viestta
17. aug 2022

@zoro9836 ja tomu tak veľmi nerozumiem, ale pri krste rodičia sľubujú, že budú viesť dieťa k Bohu. Však? Ale oni dopredu vedia, že tak robiť nebudú. Takže vedome a účelovo klamu. Ci v tomto prípade nie je klamstvo hriech?

elvia
17. aug 2022

@zoro9836 tiež som ten prípad ako autorka,ja ale píšem o niečom úplne inom,o niečom s hlbším zmyslom čo tuho veriaci chápať nedokážu keďže sú to dietky božie,ten zvyšok patríme sami sebe, máme dušu a v nej celé naše duchovno, kresťania ho majú v kostoloch viď príklad autorkynej mami, veľká svätožiara v kostolíku a mimo neho vyšinutá posadnutá žena 😳 .. no ona má byť tá lepšia lebo ona slúži Bohu .. SMIEŠNE A ZVRÁTENÉ .. ale také kresťanské náboženstvo je lebo je to sekta ovladajuca vašu myseľ, váš život.. jasný dôkaz toho je vlastne aj tento príspevok.
Včera mi tiež len tak "náhodou" prišla v tv v krimi novinach do pozornosti info o farárovi ktorý zneužíval chlapcov .. 🙄 paraaada veď boží služobník ..tak to mu asi sám Boh v kostole káže robiť čo robí tak ako všetkým farárom uchylakom.. ?
O čom tá viera vlastne je????????

thea4
17. aug 2022

@momo2022 Pokračovala by som vo vlastnom živote. A pokojne by som jej povedala otvorene to, čo píšete tuto - dobodky len stručnejšie, a dosť, nič viac, a nikdy viac na túto tému. Viete, akákoľvek ďalšia konfrontácia mami by Vás iba ešte viac frustrovala, lebo mamu nezmeníte. Ona nech si žije svoj život, tak ako chce, aj voči vlastným deťom - je to už len a len jej problém, jej vizitka, jej strata, za ktorú vy nezodpovedáte, a máte svoj vlastný život, prečo Vám tak záleží na tom, čo si ona myslí? Vybudovali ste si ho pekne a samostatne, a tiež viete, čo chcete, čo je super.
Žiaľ, áno, je to o kontrole v prvom rade. Preto by som s ňou už nikdy nezdieľala veci, na ktorých mi záleží, rozprávala sa iba o banálnych veciach so základnou slušnosťou, ale nič viac. Prajem všetko dobré.

liviaantolova26
17. aug 2022

@momo2022 ja na tvojom mieste by som poslala SMS (ani by som sa s ňou nerozprávala) a napísala jej že kým sa neukludnu nebudeš s ňou v kontakte a nebude vidieť ani vnučku možno si to uvedomí
A opýtaj sa jej čo sa v kostole naučila keď takto rozpráva

elvia
17. aug 2022

@thea4 áno presne o to ide o kontrolu tak ako aj v kresťanskej viere ide o kontrolu .. matka bola asi tak vychovaná a preto si myslí že tak je to najsprávnejšie,takto to fungovalo dávno dnes v 21storočí sme predsa omnoho uvedomelejší, aspoň niektorí.. a vieme sa rozhodnúť či chceme alebo nechceme nechať ovládať naše myslenie, naše životy .. a kajať sa za vymyslené hriechy .. katolícka viera vyvoláva v človeku strachy.

thea4
Autor odpoveď zmazal
elvia
17. aug 2022

@thea4 ja rozumiem o čom píšete a máte každopádne pravdu,no ja píšem o niečom naozaj hlbšom čo dáva životu zmysel a smer .. o slobode ducha o vlastnej sebadôvere a sebaláske čo mimochodom kresťanská viera vo svojej podstate popiera lebo človek podľa nich patrí Bohu čo je absolútny nezmysel.
Verím v boha len mám o ňom tak ako o živote vlastnú pravdu a za ňou si stojím bez pocitu viny či nezmyselného hriechu,lebo mám slobodu absolútne vo všetkom a to čo je dobré a správne si určujem sama.

thea4
17. aug 2022

@momo2022 myslím si, že si nemusíte pripúšťať adjektíva a vyjadrenia od mami. Mama nie je viac ako vy. Ako ľudia ste si rovné. Toto štvrté prikázanie platí určite aj opačným smerom. Človeka nerobí dobrým človekom absolvovanie náboženských úkonov a obradov, ani príslušnosť k viere, a mala by byť rada, že ním ste a usilujete sa ním byť. Tí, ktorí na to ešte neprišli – ich problém.

rusalinka
17. aug 2022

@viestta toto sľubujú najmä krstní rodičia, práve tí by mali byť pri krste "zárukou" vedenia k viere. Preto by sa za krstných rodičov mali vyberať ľudia, ktorí to s vierou myslia vážne, aj keď pre rodičov je to len formalita. Žiaľ, mnohokrát je aj výber krstného rodiča len formalita ☹

euka210
17. aug 2022

@momo2022 napisem, ze ja som veriaca, aj manzel, u nas je viera dolezita, ale...Ty si dospela, sama uz rozhodujes o zivote, aj zivote svojej rodiny. Ked ste sa tak rozhodli, tak ste sa rozhodli, co ine sa da...len to akceptovat. Mamine spravanie je neprijatelne a mozno ako pises, je to viac o kontrole a riadeni, ako o viere...len zamienka to mozno je.
Ja mam mamu, s ktorou sa tiez tazko vychadza, hoci nenadava, ale tiez ma svoje tahy. Sme 100km takze to je len dobre. Bola u nas na tyzden a mala som dost. So svokrou byvame a dobre vychadzame.
Takze to zhrniem...clovek si ma vazit rodicov...ale ked su taki ze ublizuju a neda sa s nimi, tak Tvoja ochrana a ochrana tvojej rodiny je na prvom mieste. Nekontaktuj, nechod k nej, nevolaj...pripadne jej surovo zloz telefon. Povedz jej, ze vy ste sa takto rozhodli a pokial to nebude akceptovat, nemas zaujem o komunikaciu s nou, o urazky...

ddaassuullaa
17. aug 2022

@viestta ty odo mna dostavas rad trpezlivosti zlate zena🎖😁🍾🥳

taga
17. aug 2022

@viestta ja Ta sledujem uz dlhsie, teda, vsimam si tvoje odpovede v mnohych inych diskusiach.. v 99% s tebou suhlasim, dokonca obdivujem tvoju schopnost vyjadrovania a argumentacie, pretoze toto mne chyba 🤣 si jedna inteligentna, scitana, rozhladena zena, ktora sa vzdy vyjadruje na urovni a neutoci na inych.. i teraz je tomu tak. Si ma normalne sokla tym, co vsetko mas nastudovane, isto je toho viac ako bezny krestan 😉
Jedina vec mi napadla, ked som docitala tvoje riadky.. bez akehokolvek rypania, nutenia alebo cohokolvek... sama pises, ze mnohi sa ta snazili obratit 😊 ked to takto pises, nikdy ti nenapadlo, ze ta Boh k sebe doslova vola?

viestta
17. aug 2022

@taga nie, nevolá. Nech sa zaoberá tými co ho potrebujú. Ja viem žiť aj bez takýchto barliciek

aneta129
17. aug 2022

@momo2022 100% si z východu, takéto mamky vacisnou žijú tu na východe...

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
any_soj
17. aug 2022

@momo2022 presne ako píšeš, toto nie je o viere. Toto ako to opisuješ je na psychológa, prípadne psychiatra. Samozrejme, ale kresťania môžu mať psychické problémy, chorú povahu a kadečo. Obviňovať z toho kresťanstvo je dosť scestné (to na margo niektorých komentárov).