Konflikt s mamou
Píšem tu ani neviem či pre riešenie tohto konfliktu alebo pre porozumenie alebo či ste boli v podobnej situácii. Začnem tým že pochádzam z katolíckej rodiny, skôr tvrdšieho presadzovania viery akoby sa niekomu páčilo. A v tom začína byť u mňa problém. Som už niekoľko rokov ateistka a som s týmto rozhodnutím veľmi spokojná a šťastná, lenže moja mama o tom nevedela, tušila to ale nikdy som to otvorene nepovedala. Jednak som sa bála jej reakcie a na druhej strane prečo si robiť zbytočné problémy. Taktiež dlhodobo žijem mimo SR, už 10 rokov pomaly. Minulý rok som sa vydala a podarilo sa nám po svadbe aj rýchlo otehotnieť. Snažili sme sa aj predtým len som potratila. Narodila sa nám zdravá dcérka. No všetko sa zbehlo nejako rýchlo a sme sa rozhodli s mužom, že naše dieťa nedáme pokrstiť, aj on je ateista, lebo sme názoru že nechceme dieťa indoktrinovať do nejakého náboženstva ale nech sa sama rozhodne keď bude dospelá. Tak som sa odhodľala to povedať mojej mame, že nie som veriaca a nebudeme krstiť dieťa. No a ako sa možno dalo očakávať neprijalo to nijak pozitívne, ani som nečakala, ale ako na to zareagovala a čo robí nie je v poriadku. Veľmi mi vynadala a ma prirovnala ani neviem komu, no hrozné ani počúvať sa to nedalo. To som musela odísť z domu, lebo by som sa úplne zložila. A ďalej nasledovali telefonáty a maily o tom aká som, aký je môj muž, vynadala mužovým rodičom a nakoniec mi povedala veľmi škaredé veci o našej dcére čo z nej vyrastie. Ja chápem, že je zronená a nešťastná a aj sa snažím ju pochopiť, ale zachádza za akúkoľvek hranicu. Veľmi sa povyšuje nado mňa, môjho manžela a jeho rodičov, kt. jej nič neurobili. Oplzlo mi nadáva (ja som jej nikdy takto neodpovedala) a mi vyhadzuje na oči všetko čo pre mňa v živote urobila, že ako som vyštudovala vysokú školu za jej peniaze, že inak by nebolo nič zo mňa. Inak som popri škole pracovala a keď som po škole odišla do zahraničia, posielala som peniaze na všetko čo bolo treba, na opravy v dome, na kúpu auta a taktiež som zaplatila bratovi celú vysokú školu, keďže bola súkromná. Neviem sa s ňou normálne porozprávať, všetky moje odôvodnenia sú pre ňu nič. Len kričí, že som jej zničila život svojím rozhodnutím a že už nikdy nebude šťastná. Navrhla som spoločnú poradňu/psychologičku to odmietla. Máte podobnú skúsenosť?
Veľmi mi to ubližuje čo robí a už som veľa krát plakala, ale neviem ako ďalej, lebo takto sa ďalej žiť nedá. Keď nás neakceptuje, okey fajn, ale zakaždým si kopnúť do mňa a narábať so mňou ako s handrou to taktiež už nejde. Už nevládzem takto ďalej.
Inak sa moja mama stihla za celé roky pohádať s každým v rodine, lebo jej vždy niekto nejako ublížil, takže jej rodina pozostáva len zo mňa a brata.
PS: niekedy mi to všetko príde, že to nie je o viere ale o kontrole, kt. nado mňou stratila a chcela by ju za každú cenu mať. A taktiež otec už nežije, takže ten nemôže nič povedať a môj brat taktiež nič nepovie, lebo nechce zostať na čiernej listine, aby sa aj s ním hádala, keďže u nej stále býva.
@momo2022 a veľmi ti odporúčam knihu Hranice. Tiež som mala mamu manipulátorku. Nešlo o vieru. Nechcela som ju úplne odstrihnúť, a cez to som sa naučila, ako nastaviť sebe hranice tak, aby ma nemohla zranovat. https://www.megaknihy.sk/odborna-naucna/204490-...
@zoro9836 to je čisté pokrytectvo, čo teraz píšeš… na to klamstvo reagovať nechceš, radšej sa odvoláš na verejne dostupné informácie. Tak silno si ideš za svojím, až strácaš zdravý úsudok. Prepáč, nedalo mi nereagovať.
Ja začínam vnímať vieru len cez skutky. Ale skutky človeka k človeku, prírode, k planéte. Veľmi by každému, veriacemu aj neveriacemu v zmysle náboženstva, pomohlo zhodnocovať dôsledky svojich činov každý každučký deň. Ale nedeje sa to. Aj cely zástup ľudí vychádzajúcich z kostola, “vyčistených” od hriechov sa poberú domov a dajú si s palmovym olejom, kúpia si oblečenie vyrobené v zlých podmienkach niekde v čínskej továrni, atd.
Áno, aj ja nie som vo všetkom “čistá”. Ale snažím sa vidieť veci z tejto stránky. Ale veľa zarytých kresťanov- katolíkov (píšem to tak preto, lebo sami sa tak pomenúvajú… akoby napr. kresťan evanjelik už bol nižšia liga) rieši len svoj vzťah k bohu, či bude on spokojný s ich životom, či dosiahnu raj nebeský… vzťahy s ľudmi ale riešia katastrofálnym spôsobom.
Ako sa písalo vyššie, slobodná myseľ, vzťah samého k sebe a sloboda v rozhodovaní o svojich hodnotách by mala byť daná dospelému človeku. Dieťa nasilu zaviazať rituálom k hocijakému náboženstvu len kvôli presvedčeniu rodičov alebo nebodaj starých rodičov, je hriech.
@momo2022 to mi je ľúto, ale ako píšeš...asi to nie je len o viere, ale o tom že stratila kontrolu nad tebou a nemá dosah na vašu rodinu v zahraničí, možno si nevie pripustiť,
že ty a manžel tvoríte jednu rodinu s vlastnými "nastaveniami"...možno to bude znieť divne, ale pre niekoho je aj toto mamine komandovanie vyjadrením "ľúbim ťa"....
Tiež žijeme v zahraničí a moja mama je tiež takáto, nie vo viere, ale v kybicovani všetkých detí, ma 4 deti a 8 vnúčat a len jej názor je ten správny. Keď sme sa rozhodli dať malej nie typicky slovenské meno, ako sa to dozvedela, tak nám volala ako si to máme rozmyslieť a že môžme malej zničiť život atď...
Držím palce, nepíšeš či brat už má rodinu, možno keby on mal deti na Slovensku, by sa viac zamerala na ich rodinu... a ešte by som jej asi rázne vysvetlila, že ak vás bude urážať, tak neprídete.
@momo2022 mama sa asi citi, že uplne ako matka zlyhala keďže ti neodovzdala vieru ako by chcela a z toho prameni jej hnev.
Je v poriadku, že ty si teraz Boha zatvorila do "poslednehp suflika".
To, že tvoja mama sa cíti nadradeno iba preto, že je veriaca je pýcha a tá do srdca katolíka nepatrí.
Tvoja mama musí pochopiť, že tvoj "ateizmus" nie je jej vina a že ona urobila čo vedela a keď sú deti dospelé idú svojou cestou.
Problem je v tom, že veľa veriacich ostane vo vzdelaní vo viere na úrovni prvého sv. prijimania a potom to takto nepekne dopadá v rodinách...
Skúsila by som kontaktovať kňaza, povedať mu, čo sa doma stalo ... múdreho kňaza..
@zoro9836 tak ti tu niť nadviažem. Ja som písala, že pri krste sľubujú výchovu k viere a k Bohu, teda ak to robiť nechcú, tak klamú a vo vašom ponímaní je klamstvo hriech. Tvrdil si, že pri krste rodičia neslubuju výchovu v kresťanskom duchu. Ja som si to medzitým do hľadala, ako si mi odporúčal. Áno, sľubujú. Takže bud účelovo zabadzas, alebo nevieš čo si sľúbil.
@zoro9836 takze ty vlastne navadzas k tomu, aby som napriklad ja ako neveriaca, dala dieta pokrstit, aj kednemam v plane ho vychovavat vo viere len tak pre pokoj v rodine? Aby som tam stala a klamala pred celym kostolom, pred fararom, lebo sak mi to vlastne moze byt jedno? A v hlave si budem mysliet ze toto cele je trapny cirkus? A to ti nevadi ze potom tam vlastne cela ta cirkev je pre srandu kralikov? Ze si z toho farara budem robit dobry den, klamat mu do oci a plytvat jeho casom a dobrymi umyslami? Niektori ludia mozno maju vieru, ale chyba tam ucta a respekt k ostatnym.
@zoro9836 nie, my neveriaci nemáme kategórie ľahký, ťažký hriech. Pre nás je klamstvo klamstvom, a naše svedomie, morálka... nám nedovolí klamať. Klamstvom popierame svoje vnútorné hodnoty, preto sa mu vyhýbame. Aj účelovému klamstvu pre pokoj v rodine. Proste klamstvo je klamstvo. Bodka.
Babka svoju kresťanskú povinnosť splnila, keď dala pokrstiť svoje deti. To akým "bohumilym" spôsobom vynucuje pokrstenie vnúčata jej na poslednom súde spočíta, ten, na ktorého sa odvoláva. Nie vždy platí, že účel svätí prostriedky. Tu už vôbec nie. Ale ty to vidieť nechces
@zoro9836 máš pocit, že klamstvo je neprípustné len v západnej civilizácií postave ej na základoch 10. Božích prikázaní, ktoré dostal Mojžiš a od Židov ho prevzali kresťanské cirkvi? Pretože aj v iných kultúrach, iných náboženstvách je klamstvo klamstvom a ako také je nemorálne, neprípustné. Tak isto je neprípustné a nemorálne aj pre ateistov. A rovnako aj medzi nimi, ako medzi veriacimi, nech veria v čokoľvek sú ľudia, ktorí majú rôznu mieru, keď posúdia klamstvo ako neškodné. Ty si jeden z nich. Pre teba by takéto klamstvo problém nebol.
@zoro9836 Lenže uloha jej mamy - viesť dieťa k viere už skončila. Jej dcéra je dospelá. Mam urobila čo najlepšie vedela a musí dieťa pustiť. Môže síce povedať, že ona je z toho sklamaná alebo že citi vinu, že niečo pokazila, ale nemôže sa na dieťa hnevať či dokonca nadávať dcére, vnučke, svatovcom... Mala by rozhodnutie dcéry akceptovať.
Jediné, čo môže urobiť je vkladať ich do modlitieb a milovať ich bez podmienok.
Oveľa väčšiu službu urobí, keď pôjde pekným príkladom a bude sa správať s laskou k svojim blízkym aj keď nejdu po jej ceste. Možno práve ten postoj bezpodmienečnej lásky, radosti v srdci zo živého Boha, ktorého prijíma v Eucharistii by jej dcéru a zaťa priviedli naspäť k viere v Boha.
To ako sa my budeme správať, tak budú Cirkev a vieru vnímať ľudia, ktorí do nej nepatria. Keď my budeme farizeji, budú celú Cirkev aj vieru považovať za farizejskú.
@zoro9836 Napokon aj matka sv Augustina sa musela modlit celý život, než sa jej syn obrátil.. Niekedy sa obrátenia rodičia ani nedožijú... No musia svoje deti milovat stále
@zoro9836 ty vidíš v celom texte len ten krst, uchodi ti to že dcéra chce zlepšiť vzťah s matkou, ponúkla jej možnosti, je otvorená ale nenechá sa vydierať matkou lebo jej matka sa tak rozhodla. Deti nie sú majetkom rodičov sú to slobodne bytosti ktoré majú právo rozhodnúť sa. Matka ma rešpektovať rozhodnutie dcéry a manžela. Môžeme to otočiť aj na babku ktorú skúša Boh takouto formou v jej viere? Asi sa ma babka niečo naučiť touto skúškou 🤔
Nebudem tu uvažovať nad vierou, nevierou. Ale niektorym tu usla pointa - dat krstiť dieťa pre “pokoj v rodine”, lebo matka vyvádza? Ako pardon, ale potom bude vyvádzať aj pri prijímaní, pri birmovke, pri výbere cirkevnej školy napr - veď aj to sú neškodne a nenáročné úkony 🤦🏻♀️ Ale zabúda sa tu na jedno - rodicia sú tu na to, aby o tom rozhodovali, či dieťa pokrstia alebo to nechajú na dieťa, keď vyrastie. O tomto nerozhodujú starí rodicia. A ešte sposobom, akým to jej mama prezentuje? Nadava, emočne vydiera, vyhráža sa, odsudzuje a uráža, lebo nie je po jej? Že ma babka zničený život, lebo vnúča nie je pokrstené? Bravo, verim, že minimálne babka sedí kazdu omšu v prvom rade alebo spieva pesnicky na omši v speváckom zbore… 🤦🏻♀️ To je len o tom, že mladi majú skakat, ako babka piska, je to o tom, co povedia susedia a ľudia v kostole, že “mladi nekrstili”. To je manipulatorstvo jak svina. Poznám jedného takého človeka a žalúdok sa mi obracia, ako sa dokáže prejaviť, keď nejdú veci, ako diriguje a keď mu niekto povie iný názor. Zial, aj tu plati, že každý si vieru vykladá po svojom. A tu dodam, že som sama veriaca a krst nie je pre mna “len papier”. Ale aby mne niekto dirigoval, co mam so svojim dieťaťom urobiť, lebo sa to patrí a pre pokoj v rodine, to teda nie. To je už celkom iný problém, ktorý s vierou nemá nic spoločne.