icon

Konflikty s budúcou svokrou

8. jan 2023

Priateľ ma požiadal o ruku a keď sme to išli oznamit jeho rodičom, tak svokra celá nadšená že okamžite ide za farárom dohodnúť ako to urobíme že nech mi urýchlene vybaví všetky sviatosti či ako sa to volá lebo ja som ateistka a v podstate nám oznámila že svetba bude u nich v kostole. Na to som jej ja povedala, že nech sa na mňa nehnevá ale svatbu v kostole mať nebudeme, že nie som veriaca a robiť si sviatosti len pre to aby to vyzeralo pred katolíckou verejnosťou u nás v obci dobre mi príde ako nezmysel a pokrytectvo. Ona začala prisaham bliakat po mne, že čo si to dovoľujem, že som šteňa nevychované a že nech si nemyslím že jej syna ožení s nejakou nepokrstenou k* že taký sobáš nie je ani platný že to sa ani brať nemusíme a môžme žiť celý život ako zvieratká. Ako beriem, tu v obci je väčšina ľudí silne veriaca a asi by sa na nás niekto mohol divne pozerať keby vedia že sme mali svatbu na úrade, ale mne sú názory tých ľudí ťažko u prdele. Chvíľku som to ešte skúšala, nejak ju uchlácholit, ale skončilo to tak že ona povedala že na svatbu ani nepríde a že vnúčatá nech dáme druhej starej materi že ona satančata nechce v rodine. V tom momentě som sa zdvihla a bez slova odišla. Priateľ tam ostal. Potom prišiel domov a povedal že ma síce chápe,ale že mám pochopiť aj jeho mamu a mala by som sa jej ospravedlniť a sobáš v kostole prehodnotiť. Ja neviem ako z tejto situácie von ale bosorke neustupim

h2
10. jan 2023

@janetinka27 Nemyslím, že toto je vymyslené. To, že mama autorkinho snúbenca je jedna vulgárna netolerantná osoba predsa neznamená, že by takí mali byť všetci kresťania. Snáď každý chápe, že to tak nie je myslené. Osoby, ktoré si potrebujú do niekoho kopnúť, sa nájdu v každej diskusii na koníku.

terezka1947
10. jan 2023

@ukulela ale to,že jedna žena takto naloží budúcej neveste ešte neznamená,že všetci kresťania sú takí istí.
Zovšeobecňovať na základe zopár ľudí je dosť nešťastné.
Na druhej strane,pozri koľko žien tu na fóre má svadbu v kostole kvôli honosnemu priestoru,krst dieťaťa "kdyby neco".
Čiže podľa toho riešiť aké kresťanstvo je a nie je,hmm.
Asi nie naj vzorka.

janetinka27
10. jan 2023

@ukulela chodievam do viacerych kostolov a kapacita je naplnena aj vtedy, ked je cez den viac svatych omsi

janetinka27
10. jan 2023

@h2 ano, ved ta buduca svojra je skor psychicky narusena. ale zas to len vyvolava reakcie proti krestanom (ktore niekedy uz ani nesuvisia s clankom)

beata_ra
10. jan 2023

Ako nech sa ani tvoj priatel nehneva, no jeho mama to zjavne prehana. Dokazala by ho zapriet len kvoli tomu, ze nebude mat svadbu v kostole a to sa mu akoze zda byt v poriadku? Tak isto by som jej neustupila. Nemas preco

ahhola
10. jan 2023

@lenkakravcova no už som čakala, kde je kravcova? Keď teba nedesi, co výstrahali tvoji kumpani ba Silvestra v DE, FR.. Molenbek... Malmo... teda máš nervy jak lodné laná... Už len vyhlásiť kalifat a kravcova za kalifku kafirom.

https://www.youtube.com/watch?v=e0EUS4zIEVI

16.minuta....tak to ma byt, tak je to správne kravcova

ahhola
10. jan 2023

@vamajka ja som tolerantná, to ze si ty jedovatá výbušná ateistka, s tým sa vysporiadaj sama🕷️

stanulienkat
10. jan 2023

@ahhola ty si tolerantna???😂🤣😅😁

h2
10. jan 2023

@ahhola Ty si normálna?! Akí jej kumpáni? To má každý niesť zodpovednosť za činy všetkých príslušníkov svojej cirkvi? No ďakujem pekne.

terezka1947
10. jan 2023

@h2 presne tak,to majú všetci niesť zodpovednosť za zopár idiotov v tej kt.cirkvi?

ahhola
10. jan 2023

@lenkakravcova 4dufam,ze ti za tu propagandu aspoň dobre platia s lencom

ERLÍN / Od roku 2013 v Nemecku ženskú obriezku – teda zákrok, pri ktorom dochádza k nevratnému mrzačeniu ženských pohlavných orgánov – formálne zakazuje zákon. Napriek tomu sa podľa spolkového ministerstva pre rodinu každý rok objavujú tisíce až desaťtisíce prípadov takto zmrzačených dievčat.

V súčasnosti ich v Nemecku podľa oficiálnych údajov žije 65 tisíc, alereálne čísla podľa odborníkov môžu byť ešte výrazne vyššie. Ďalšíchprípadov navyše každoročne stále pribúda.

Svoje spôsobila migračná kríza a príchod žien z krajín, ako jeSomálsko, Eritrea alebo Irak, kde je ženská obriezka častou praxou.

Ďalšie prichádzajúce zo silne patriarchálnych spoločností v krajináchAfriky a Blízkeho východu si potom tento zvyk v rámci rodinnejtradície priviezli so sebou až do Európy, kde ho potom aplikujú na svoje dcéry, z ktorých mnohé sa tu už narodili.

Jeho praktizovanie potom rieši, ako sa dá: dcéry napríklad berú na”prázdniny” do krajín, ako je Senegal alebo Gambia, kde im miestne ženy obriezku vykonajú.

Často ani nemusia cestovať nijako ďaleko. “Stačí prejsť do iného európskeho mesta, napríklad do Paríža alebo do Amsterdamu. Tam žije početná africká diaspóra, ktorá približne každé dva mesiace pozve z Afriky ženu, ktorá obriezky vykonáva,“ hovorí v rozhovorepre denník Die Welt Charlotte Weil z nemeckej organizácie Terre desFemmes (Zem žien). Tá sa zameriava na práva žien, vrátane súvisiacichtém, ako sú vraždy zo cti, nútená prostitúcia, domáce násilie a obchod so ženami.

cacianka
10. jan 2023

@ahhola nespamuj tému, už si fakt trápna, ak nemáš radu a krátku odpoveď na tému diskusie, nestrapnuj sa a neobťažuj

simca06022011
10. jan 2023

Autorka dobre si to premysli, jedna vec je čo povie a druha co bude robiť v realite.

lenkakravcova
10. jan 2023

@ahhola Nemusela si čakať. Mohla si ma označiť keď si potrebovala moje vyjadrenie 🙂

Jasne platia mi milióny. 😂

Ženská obriezka je v islame zakázaná.. To je africká pohanska vec. Môžeš si pozrieť výskumy na Google scholar (ak také vyhľadávanie zvládneš) napríklad - vyše 17% somalcaniek so zenskou obriezkou sú kresťansky.. Zase si teda dosť mimo, ale nevadí, hlavne že ťa to baví na každého iného nadávať a nevidieť problémy len u seba. Tipujem, že ty raz keď by si mala syna a našiel by si ateistku, tak by si sa zachovala ako spomínaná svokra..

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
lenkakravcova
10. jan 2023

@zoro9836 Teológia. Mnohé veci z kresťanstva mi nedávali/jú zmysel, v islame je to jednoducho a priamo vysvetlené (jedinost Božia, zmysel života, žiadne nutné krsty pre spasenie a ceremónie, nie je tam ani taký - nazvem to trochu trápenársky nárek, aký sme hriesni a ako nič nedokážeme sami.. Ako musíme trpieť a také veci co sú v kresťanstve bežné). Proste islam mi príde praktickejšie náboženstvo. Je tam toho veľa. 🙂 kľudne keď chceš, napíš do správy, nech to tu nespamujeme inou témou.

mamusa123456789
10. jan 2023

@ahhola pozri ja som veriaca, do kostola nepachnem ako je rok dlhý, nebudem tam vysedávať s babkami co každého ohovárajú... Keď si taká zakrytá kresťanka tak asi dobre vieš ze nikde božích prikázaniach nie je písané že treba chodiť do kostola... To si len cirkev vymyslela, radšej zavolám starým rodičom ako sa majú alebo pôjdem nakúpiť susede ktorá má sklerózou multiplex alebo ten čas venujem deťom... Je to určite lepšie strávený čas ako sedieť vedľa babky, ktorá chodí každý deň kolenacky a potom robí všetkým prieky... To je môj nazor

lucks6
10. jan 2023

mala si sa spytat priatela aku svabu by chcel on. je uplne jedno co chcu ci uz jeho alebo tvoji rodicia, ti by mali stat pri vas a nie diktovat ako bude svadba vyzerat. nenechala by som sa nahovorit na ziadne ustupky, svokra sa veru ukazala co je ozaj zac

monuska112
10. jan 2023

@mamusa123456789 ja som mala pocit ze desat prikazani prave zakazuje modly...ako nieco hmotne ci sosku alebo budovu ktorej sa mas modlit....a oni spravia modlu na podobizen jezisa a nazvu to oltar.... a este si vymyslia ze je to jediny sposob ako ten siedmy den svetit.

janetinka27
10. jan 2023

@mamusa123456789 ak si katolicka, tak vies, ze v kostole sa zucastnujes slavenia tajomstva sv. omse, teda aj premeny chleba a vina na Telo a Krv Jezisa. a vedela by si aj to, ze v kostole mozes adorovat ziveho Jezisa v svatostanku. uz len preto tam mas chciet byt. ved aj Jezis v Janovi hovori: Kto je moje telo a pije moju krv, ma vecny zivot a ja ho vzkriesim v posledny den. ak veris Jezisovi, potom preco nerobis to, co hovori? ze robis dobre skutky, je pekne, ale to robia aj neveriaci. alebo ta nejake babky dokazu odradit klaknut si pred svatostanok? mozno poznas aj pribeh farizeja a mytnika, tak skus porozmyat, ci sa necitis lepsia a hodnejsia ako babky z kostola.

hruska91
10. jan 2023

@mamusa123456789 - spomeň si, aby si v deň sviatočný svätil. To je to prikázanie- a netýka sa len kresťanstva- je v knihe Exodus- starý zákon- to máme spoločne so Zidmi. Čiže áno, len pre úplnosť, je to napísané v Písme.

autor
10. jan 2023

No viem že čiastočne som túto búrlivú diskusiu podporila aj ja niektorými mojimi odpoveďami, ale už to tu niektoré prehanate. To čo by ste si keď tak mali zobrať z môjho príspevku je to, že by sa ľudia mali tolerovať s rešpektovať nech sú akéhokoľvek náboženstva a veku. To ako ma tá žena dourazala mi je jedno, ostala pre mňa cudzou v tom momente. Rozhodla som sa prehodnotiť môj vzťah. Dáme si pauzu kým si obaja utriedime myšlienky, ale viem jedno. Aj keby sme sa nakoniec zobrali, tú ženskú nechcem nikdy vidieť a veľmi si rozmyslím či niekedy uvidí moje deti. Ďakujem vám všetkým za rady a podporu. Radšej túto diskusiu už nezivme, sme tu dva tábory s protichodnymi názormi a veľa z vás odmieta rešpektovať názor toho druhého a len sa tu hasterime ako také sliepky v kurine. Peace

mamusa123456789
10. jan 2023

@hruska91 svatit sa dá aj inak ako sedením v kostole, ale ak chceš ty chod ja radšej pomôžem blížnemu svojmu

hedviga2
10. jan 2023

Už to tu riadne baby rozdúchali kadečím “horľavým”. Naozaj to preháňajú. Držím palce, si rozumna babenka.

janetinka27
10. jan 2023

@mamusa123456789 mozno sa citis lepsia ako ostatni, ako ti, co sedia v kostole, kym ty sluzis bliznym. bliznym mozes sluzit aj nadalej, ale neodsuvaj kvoli tomu ucast na svatej omsi. lebo potom sa moze stat, ze ta oklame pycha, ked nevies ohnut koleno.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
monuska112
10. jan 2023

@janetinka27 prosim ta prestan tu niekoho nutit aby sedel v kostole...ako co je vela to je moc. ved ked to patri medzi tvoje hobby tak si tam chod aj v ine dni omse niesu en v nedelu ale naozaj tu na niekoho ukazovat prstom ze nieje dostatocny krestan, lebo v biblii necital ze musi chodit do kostola??? to vazne? pre toto neznasam krestanov narcistickejsia viera ani neexistuje tolko manipulacii prekrucani moci a odpadu co tam je...nemam informacie o tom ze by sa bezny moslim (nie radikalny) ci budhista povazoval za nieco lepsie alebo vynimocne....lenze jezis toto naozaj nekazal to je na tom najhorsie ako clovek dokaze spizdit slovo bozie a ovladnut nim svet

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
monuska112
10. jan 2023

@zoro9836 znovu prekrucanie mojich slov a znovu manipulacia....ty si otvor vlastnu temu s nazvom krestanstvo tam ti to vysvetlim