icon

Krst detí: Má rodič rozhodnúť alebo dieťa?

22. nov 2023

Mali sme so známou výmenu názorov, tak ma zaujíma čo si myslíte.
Oni dieta nedali pokrstiť, že nech sa ono samo rozhodne ci chce ale dieta vychovávajú v silnom kresťanstve. Ja som jej na to oponovala, že to dieťa potom nemá slobodnú voľbu ako si oni myslia, lebo v podstate ho k tomu vedú a keby chceli slobodnú voľbu dietata, ukážu mu vsetky náboženstva alebo nic, bez nejakého ich svetonazpru a tlačenia do modlitieb a iného kresťanského.

Strana
z3
cafelatte
23. nov 2023

V kresťanských spoločenstvách je to bežné ze deti sa krstia podľa toho ako a kedy sa rozhodnú.

Ja nevidím žiadny význam robiť krst pri narodení dieťaťa, veľa krát krstia taky rodicia co ani nechodia do kostola, ale patrí sa to.

rorino
23. nov 2023

Áno,máš pravdu ty

lelelienka
23. nov 2023

@mamatroch “Ak krst a nabozenstvo nemaju vplyv na dieta, niekde nastala obrovska chyba v sposobe vychovy rodicov.”
Preco chyba vo vychove? Ukazali detom nieco, tie sa s tym nestotoznili a dalej nepraktizuju. Kolki veriaci rodicia maju (dospele) deti, ktore su neveriace. Pre (male) deti je “viera” nieco ako hra, napodobnuju spravanie rodicov lebo im to bolo ukazane, povedane…modlitba pre ne neznamena nic ine ako basen, ktoru sa naucia a odrieka sa v kostole. Az ovela neskor zacnu chapat vyznam toho vsetkeho a potom sa neraz stane, ze uz dalej nepokracuju vo “viere”. To nie je chyba, to je volba.

zorkahorka
23. nov 2023

@taga vyborne si to vystihla, súhlasím!

mamatroch
23. nov 2023

@lelelienka to je sice pravda, ze v dospelosti sa mozu rozhodnut uz vo viere nepokracovat a je to ich slobodna moznost vyberu, ale ani v utlom detstve nema byt u dietata jedina forma modlitby tie naucene (Otce nas a pod.). Na toto som ja zial sama prisla az v dospelosti, ale snazim sa, aby deti poznali aj formu osobnej modlitby. A tak sa uz aj 4-rocny sam od seba modli, aby vyzdravel on, ci jeho sestricka, ked su chori alebo dakuje Bohu za to, co potesilo v dany den jeho osobne (navsteva, vylet, ze mal cas sa pohrat s legom, za dobry obed...). A pre mna je to pekna prilezitost mu nenasilnou formou vysvetlit, ze je dolezite byt vdacny aj za tie obycajne kazdodenne veci, lebo ani tie najobycajnejsie veci nie su samozrejmostou pre kazdeho... A nie raz uz vonku sam od seba, ked videl zachranarsky vrtuľník ci sanitku, navrhol, aby sme sa za toho zraneneho / choreho pomodlili.

anketkarka
23. nov 2023

Ja si tiež myslím, že je to vec každého rodiča ako vychováva dieťa. Či ho dá pokrstiť, či ho pokrstiť nedá. Je zodpovedný za dieťa on. Človek nemôže vychovávať dieťa ako ateista, keď je raz veriaci. Tiež neuznávam žiadne náboženstvo. Náboženstvá ľudí rozdeľujú, čistá viera ľudí spája. Ale ak rodič v niečo verí, tak proste nevie vychovávať tak akoby bol neveriaci a neovplyvnil to dieťa. Ten rodič ho má ovplyvniť svojou výchovou. A samotný akt krstu neberiem nijak záväzne. Chápem jeho význam pre cirkev. Nechápem význam pre dieťa/človeka. Ale s tým mám problém aj pri iných cirkevných "pravidlách".

erikavesela
24. nov 2023

@huxy aha, takze, ked nevediem dieta v duchu krestanskych zasad...teda mu nevtkam do hlavy krestanske bludy, ale necham vyber na neho, tak ho ovplyvnujem?...mas to dopletene v hlave...prave tym, ze mu nevtlkam do hlavy bludy, ale vediem aj napriek tomu smerom spravnej moralky mu davam na vyber...

huxy
24. nov 2023

@erikavesela čo sú podľa teba kresťanské bludy? Milovať blížneho, nezabijat, nekradnúť, nepodvadzat... Ja to v hlave popletené vôbec nemám
Na výber nedavas, keďže asi od malička nič o viere a Bohu pravdepodobne ani nevie.

erikavesela
24. nov 2023

@jennky13 zial je to tak, som pokrstena ako dieta, som clen cirkvi...v skutocnosti som ateista..nemam nic ine a ani mat nebudem...musela som z cirkvi vystupit

erikavesela
24. nov 2023

@huxy nie...moje deti, ak budu chciet a rozhodnu sa..im branit nebudem, ale nebude to vychadzat z nas ako rodicov...rozhodnu sa same...a ano, su to bludy.. k moralke, etike, empatii mozes viest dieta aj bez toho...som ateista, hoci som bola ako dieta pokrstena...vseobecnym rozhladom im davam na vyber..o takom si este nepocula?

huxy
24. nov 2023

@erikavesela samozrejme že ako ateista ani nemôžeš deti viesť k viere. Je to tvoja voľba. Ale teda týmito útočnými komentármi a že to mám v hlave popletené, veru fakt taký dokonalý príklad deťom nedavas. A to píšem ako nepokrstena. Ale v Boha verím, aj v kresťanské zásady. Mala by si ľudí viac rešpektovať.

mironka
24. nov 2023

@mamatroch lepšie ste to nemohli napísať... súhlasím s Vami úplne!

autor
24. nov 2023

@erikavesela ako si vystúpila z cirkvi?

erikavesela
24. nov 2023

Cez jednu organizaciu, poslali mi list, ten som podpisala na matrike a poslala na arcibiskupstvo v ba...pozriem to...napisem ti

erikavesela
Autor odpoveď zmazal
erikavesela
24. nov 2023

Organizacia Bez cirkvi
generator@bezcirkvi.sk

erikavesela
24. nov 2023

@huxy ja ludi respektujem, ale nedokazem prezut, ked niekto len to krestanske povazuje za spravne, nie, nie je to spravne...vid. vojny v mene cikvi, nabozenstva, kt.na tomto svete boli, su a urcite este budu...moralne hodnoty si musi clovek uvedomit a nie ich vyvodzovat z viery...

autor
24. nov 2023

@erikavesela súhlasím plne s tebou, cirkvi nie sú nejakým morálnou inštitúciou, že len jediné v nej budeš mat morálku, ta morálka je zapísaná v nás, v hĺbke ľudského srdca

erikavesela
24. nov 2023

@huxy nastav druhe lice v ramci krestanskej moralky a nie ma tu sudit...nesud, budes sudena
Nie si pokrstena?...peklo ti neutecie...dedicny hriech...toto som myslela pod krestanskymi bludmi, ale ty tomu veris...

kvetinka719
25. nov 2023

@basska_b Aj môj ne evanjelik a ja ateista, aj keď birmovany 😅 malý mal privítanie na svete ☺️

huxy
25. nov 2023

@erikavesela ani len netušis čomu ja verím, a tiež ma súdis. Snažím sa žiť morálnym aj kresťanským spôsobom, ale hlúpa nie som a žiadne druhé líce nastavovať nemusím.

taga
25. nov 2023

@erikavesela este raz skusim analogiu si sportom:
- mozes dietat viest k sportu aktivne a prihlasit ho do nejakeho splrtoveho kruzku
- mozes ho viest sama co v preklade znamena,zes nim budes chodit bicyklovat
- mozes ho nechat rozhodnut same cim riskujes,ze cely nekopne do lopty a bude od rana do vecera drtit pc hry
- a mozes mu nechat aj ten vseobecny rozhlad, cize si s nim raz za 4 roky pozries olympiadu aby dieta vobec vedelo ake asi sporty su na svete...
Ale - naco potom kritizovat rodicov deti profesionalnych sportovcov,ze obmedzuju ich slobodnu volu - a naco ich presviedcat, ze dieta sa da viest k sportu aj inak?

erikavesela
25. nov 2023

@taga ja som reagovala na to, ze pre dotycnu je vedenie k moralnemu zivotu len v krestanskom duchu...a toto nie je pravdou, tak ako nie je pravdou, ze ked niekto dietatu vstepuje krestanske, pre mna bludy, tak mu dava moznost volby...nie nedava

basska_b
25. nov 2023

@kvetinka719 Ja som tiez birmovany ateista, mama sa mi vyhrazala pred birmovkou, ze ma vyhodi z domu 🤭

huxy
25. nov 2023

@erikavesela píšeš bludy sama, ak narazas na mňa. Ešte raz si prečítaj môj prvý príspevok, ktorý si si prekrútili podľa seba. Nikde nepíšem, že vedenie k morálnym hodnotám je možné "LEN" v kresťanskom duchu.

Strana
z3