Krstná mama

27. nov 2021

Ahojte, potrebovala by som iné pohľady na situáciu, možno poradiť 😊
Čoskoro sa nám narodí bábo, vždy som si myslela že krstného dám svojho brata. Partner súrodencov nemá, ani nikoho vhodného z rodiny kto by išiel za krstného.
Avšak brat s partnerkou mali dieťa prví a nás krstných nedali. Krstný ich dieťaťa je jeho kamarát aj keď nežije na SR a samozrejme že ja s manželom sme s malou veľmi často.

Teraz prichádza otázka čo by ste spravili na mojom mieste, či by ste aj tak dali krstného brata, resp oficiálne by to bola len jeho partnerka, keďže brat nie je birmovany a pravdepodobne by mohol byť len ako svedok krstu. Mne osobne je to celkom proti srsti, ale na druhej strane nemáme v rodine inú možnosť koho dať, potom naozaj už len niekoho z kamarátov.
Ďakujem za každý názor 😊

pribinak
27. nov 2021

No kľudne. Nebud taka že keď vy nie ste krstní ich dieťaťu, tak nebudú ani oni tomu vášmu. To je take detinské

michaela789
27. nov 2021

Dôležité je, aby voľba bola dobrá najmä pre dieťa. Ješitnosť bokom. Krstným rodičom má byť človek schopný zastúpiť rodičov v prípade potreby. Ak je to tvoj brat, dajte jeho. To že oni sa rozhodli ako sa rozhodli je ich problém. Snáď to nebude nutné ale ak bude treba, zaujímalo by ma, či ten kamarát bude ochotný pustiť všetko z rúk a prísť na pomoc, aby splnil povinnosť, ktorej sa zaviazal.

zildo
27. nov 2021

Keď nemáš inú možnosť,tiež by som ho dala. Ja som krstná deťom môjho bratranca on mojim deťom nie. Navštevujeme sa, darčeky dostávajú všetci 😄

autor
27. nov 2021

@pribinak áno samozrejme, ja viem že to je detinské, ale človeka sa to logicky dotkne.
@michaela789 nie, určite by sme prišli na pomoc my alebo rodičia to je jasné 😊

7lenka11
27. nov 2021

U nas v rodine su krstni rodicia krizom-krazom.. vobec neplati, ze kto prvy dal niekoho za krstnych, musi sa teraz revansovat... kamosky zase svojim detom vybrali krstnych rodicov medzi kamosmi, rodinu z toho uplne vynechali

janai1
27. nov 2021

Jasné, pomsti sa mu a nedávaj ich za krstných 👍🏽 kto to kedy videl keď on si dovolil dať kamaráta, aby bol teraz krstný on vášmu dieťaťu 🙃

autor
27. nov 2021

@janai1 🤦🏻‍♀️ ďakujem za výživný komentár, osviežil to tu 👌

makova333
27. nov 2021

Autorka: Nedala by som ho, lebo zjavne dobre vztahy medzi sebou nepestujete ked si mu nebola dobra za krstnu a vybral si kamosa. A ako bonus ani nema vsetky sviatosti.

enoula
27. nov 2021

Dala by som toho, koho povazujem za dobreho/spravneho cloveka, s kym mame dobre vztahy. Kto koho v rodine dal, mi je jedno, ich vyber.

kate_cs
27. nov 2021

Krstný rodič má viesť dieťa vo viere, byť mu blízkou osobou a oporou. Tu vypočítavosť nie je na mieste a volila by som podľa toho, kto by bol najlepšia voľba pre moje deti.

ninusa221
27. nov 2021

Ja by som si dala kamaratku. Dieťa ma v tom potom mišung lebo jedneho su to krstný a druhy len ujo.. ja mam s bratom jedných krstných rodicov ( kamaratov) a proste sú to krstný rodicia žiadna teta ujo iba krsny. 🙂

deti95060810
27. nov 2021

ja by som ho dala resp. jeho partnerku. Nikde nie je napísané že ďalšiemu ich dieťaťu nebudete krstní vy... 😉
moje deti majú krstných len jednych, ale švagriná čo dieťa to iný člen rodiny. Samozrejme je to jej vec...

kamatopo
27. nov 2021

Krstný rodič by mal byť človek ktorý by sa 100%postaral o moje dieťa ak mne by sa nieco stalo. A to nie len materiálne ale aj citovo. Takto som to ja vyberala pri mojich deťoch. A takto to aj ja beriem ako krstná mama.

andrea_82
27. nov 2021

Nas syn ma za krstnu mamu tiez nasu kamaratku, nie muzovho brata. Takto ma o jedneho blizkeho cloveka viac.

akbara77
27. nov 2021

Ja by som dala za krstného resp .krstnu toho,kto mi je najbližší, ale ktorý vieru aj žije, lebo o tom je krst.Aby ti vo výchove duchu viery aj pomáhali.Pre mňa to formalita nie je.

sally001
27. nov 2021

Ahoj tiez mam brata ktorý má syna a nedali ma za krstnú sj ked viem že brat chcel no svagrina nie...nevychadzame si aj mi to bolo luto ale tak čo už..ak nemas dobrú kamosku tak sa ho spytaj a uvidiš možno pri dalšom dietati ta zavolajú...tiez som tehotná a vždy som si myslela ze krsný bude on aj by som ho zavolala ale budeme volat mužovu sestru lebo sme krsný jej ...inak by som zavolala urcite brata

janetinka27
28. nov 2021

ak chces dat brata s priatelkou za krstnych, nech sa najprv vezmu. krstni rodicia musia zit usporiadane.

janetinka27
28. nov 2021

krstni rodicia sa v pripade potreby nebudu o dieta starat. to predsa urcuje sud, nie krst

lucia147852
28. nov 2021

Pokial brat s partnerkou žijú na divoko, bez sobášu v kostole a ste katolíci tak krstný nemôže byt ani jeden.
Konkrétne k otázke, dala by som toho koho chcem bez ohľadu na to, či som ja krstna jeho deťom

dudos
28. nov 2021

Ja by som sa opýtala sama seba a následne aj manžela, čo čakáte od krstného rodiča?
My sme dali našich rodinných priateľov za krstnú matku a krstného otca. Tvoria manželský pár. V tej dobe manželia ešte neboli. Moja strana rodiny pochopila, druhá strana rodiny, teda manželova nie. Už 6 rokov sú s tým nie ok.
No vybrali sme na základe, že vieru aj praktizujú, nie ortodoxne ale tak normálne. A ďalšia vec bola, naša veľká zhoda v názoroch na život, výchovu a podobne. Pre nás najdôležitejšie. Viem, že naše deti by viedli životom názorovo a výchovne podobne ako my s manželom.
Moja rada by znela tak, že pozrieť sa na blaho dieťaťa a nie na to, či sa niekto urazí alebo nie. Takýchto rozhodnutí v živote našich detí ako rodičia budeme mať veľa, blízka rodina s nimi súhlasiť nemusí. Ale my ako rodičia máme povinnosť a právo zachovať sa v prospech blaha našeho dieťatka alebo detí a nie len vo výbere krstného rodiča ale nasledujúcich pár rokov aj v iných aspektoch jeho života/ich životov.
Moja sestra je najlepšia teta pod slnkom, a brať môjho manžela najlepší ujo pod slnkom.