Krstní rodičia našej malej
Ahojte mamicky,kazda mamka je na svoje deti hakliva,preto vam rozpisem aspon v skratke,nasu situaciu a budem vdacna za vase nezaujate postrehy..
Mame 5 rocnu Leusku, a za jej krtnych rodicov sme si zvolili dovtedajsich dobrych kamaratov.. subezne aj Hanka- kmotra cakala babo a ked sme sa ich spytali, ci pojdu za kmotrovcov, vyzerali milo dojati a aj s kmotrom- Dodom suhlasili..s tym,ze oni nas nebudu volat za krstnych ich malej Hanusky..( dovody na dlhsie pisanie, ona chcela svoju sestru,uplne to akceptujeme,..)
Vsetko bolo ok,len casom ( ja osobne tusim,cim to nastartovalo) sa zacali menit..su k nam neuprimni, ozyvali sa nam, len ked nieco potrebovali ( napr. sli na vylet a mala nemala topanky, ci poziciame..) nikdy nezavolali,ked bola nasa mala-ich krstna chore, ako sa ma.. ked ma nasa narodeninky, horko tazko napisu SMS, alebo len mail..pritom sme obe rodiny z jedneho mesta.. strasne vela kixov narobili, roztrhany darcek, darceky z ktorych mala nema ziaden uzitok, neprisli na jej oslavu narodenin, lebo sli na navstevu, na Mikulasa jej priniesli ovocie,ktore som celeee musela hodit do kosa,lebo bolo nadhnite.. ..pomaly sa to hromadi,zial nemam taku odvahu povedat im to do oci..my k ich detom nie sme lakomi,a myslim ze kupujem hodnotne/ nemyslim len conovo hodnotne/ vecicky..(neni su ani oni na tom financen zle.. to len ak by boli take otazky)
Na nasich takmer dokonalych detoch,hladaju chybicky..preco nas maly ma medzi obocim taky fliacik.. to bola 4 krat polozena otazka, ako sme sa stretali..
Nikdy sa neponukli, ze malu niekam vezmu, napr.len do parku, nemaju o nu zaujem..
Taka podotazka, mate za krstnych vasich deti aj nerodinu a ako sa k vasim detom spravaju??
nerada aj ja citavam nazor len jednej strany..mozno oni na nas vidia chyby.. ale troska aj varovanie, koho si pripustame do “ rodiny”..
@lilianna123 ked vies, aky je dovod ich zmeny, tak nam to napis, nech posudime...🙂
@lilianna123 a ako je to s tou "tusenou pricinou"? si napisala, ze asi tusis dovod zmeny v ich spravani..tak mozno sa s tym da nieco robit
@adrioska no neviem,po tom co si niektore myslia, ze mi ide len o darceky... 😉
pisavali sme si casto cez gmail, stretali,volali,dokonca skypovali..a raz sa ma spytala, kolko usetrime..napisala som pravdu, sak ked sa babo narodi su nejake bonusy a prispevky.. a odvtedy ako keby utal...
@lilianna123 akoze ste na tom financne lepsie ako oni a myslis, ze zavidia?
nie, nechcem hovorit za nich... ale jednoznacnu zmenu spravania vidim po tom co som jej napisala, kolko sme usetrili za mesiac.. dodatocne z historie som to ukazala aj manzelovi,akosme si pisali dakedy a potom co som bola zial uprimna.. a pochopil to aj on tak..
@lilianna123 vidím, že ani ty neznesieš kritiku, čo znamená, že tvoje dieťa je asi dokonalé po tebe 😀
mala by si si uvedomiť, že tvoje dieťa je najúžasnejšie pre teba, oni majú vlastné...neznášam matky ktoré svoje decko niekomu vnucujú...ja tiež od nikoho nič nečakám...ak mojmu synčekovi niekto niečo dá, je to fajn, ale rozhodne sa neurážam za také kraviny ako tu opisuješ.....veď načo majú tvojej dcérke niečo dať, keď aj tak všetko ošomreš....mimochodom chápem že sa radšej venujú svojmu dieťatku ako tvojej dcére...podľa mňa si čudná ty- prepáč....a stou dokonalosťou si ma zabila, to ma pobavilo 😀
@jankagm akoze COO??to za co??vobec nepovazujem seba, svoje deti za dokonale..
@jankagm nikdy som sem nic neprispievala, lebo my tu niektore zeny prisli ako supy,co som si citala diskusie.,.. dakujem, ze si ma v tom utvrdila, moja prva a posledna otazka sem... posudzujes,nepoznas, nie si v mojom mini probleme..dala som to sem aj kvoli tomu, ze aby si ostatne baby zvazili,koho si vyberu do rodiny.. ja som dlho zvazovala, spravili sme chybu... moja otazka znela,ci a ako sa ostatne krstne mamy venuju krsniatkam..
mam krasne deti, co je na tom...a som stastna ze su zdrave..
To je tak ked sa zabudlo na vyznam krstu a to pomoc pri vychove vo viere. Krstni rodicia nie au au-pairky ani sponzori pri ktorych hodnotime mal dat - dal a ako "hodnotny" darcek. Tu su najskor v omyle obe strany vlastni aj krstni, to je potom zapeklita situacia 🙄
Napísala som sem jeden príspevok, ale akosi mi to tu nenabehlo....v skratke...podľa mňa krstní rodičia, oktrem teda vedenia deti vo viere, nie sú až tak podstatní v rodine....To všetko ostatné, čo si spomenula, je skôr úloha starých rodičov, ujov, tety. Ja sa Ťa nechcem dotknúť, ale sú tu mamičky, ktoré majú podobný problém napr. so starými rodičmi dieťaťa...rodinu si nevyberáš, krstných áno...a myslím, že to je oveľa horšie riešiť nezáujem rodiny, ako krstných rodičov....teda ja osobne od krstných som nič nečakala - zaujímajú sa, ale nikdy by som im nevyčítala, keby to tak nebolo...
dakujem za krasnu odpoved.. ved ja im nic nevycitam, pred malou neohovarame, neriesime to co som sem napisla..
nepovedala somim ani toho Mikulasa, ze sme ovocie vsetko vyhodili... drzali by si vsetky mamky jazyk za zubami???
@syrik
@lilianna123 veď si chcela názory, tak tu ich máš, čo sa urážaš...ja tiež neprispievam do diskusií, ale keď som toto zbadala, ostal mi rozum stáť.....tvoji kmotrovci majú vlastné dietatko, tak je jasné že sa budú venovat jemu a nie behat po parku s tvojou dcerou.....ja neviem prečo čakáš, že niekto bude híkať ako somár nad tvojimi deťmi....pre každú matku je najkrajšie vlastné dietatko
@lilianna123 To je otázka na mňa?
@lilianna123 Mozu mat problemy, o ktorych nevies, preto sa nezaujimaju o vas...ci uz osobne alebo financne...a mozno aj zavidia, ale asi s tym nic nespravis...
@lilianna123 No my sme krstní rodičia manželovému najlepšiemu priateľovi. Tiež asi nie sme "najlepší", ale u nás je to aj vzdialenosťou. Bývame od seba nejakých 180km. Inak by nebol problém viac sa stretávať či pomôcť alebo tak. Sem tam si zavoláme, stretávame sa ako sa dá. A samozrejme sme to brali svedomím, že keby niečo, krsňatká si berieme. No klop klop.....
Naše deti majú za krstných zase môjho brata so švagrinou /predsa len, mne sú bližší/ a rovnako aj my ich deťom. A v pohode si pomáhame, či postrážiť alebo hocičo. Avšak napísať chcem to, že nie je to len tým, že sme rodina....som presvedčená, že keby aj oni /tí naši priatelia/ bývali v našom meste, pristupovali by sme k tomu rovnako. My ako krstní sice deti k viere nevedieme /podľa mňa je to vec rodičov/, skôr sme to brali tak, že si pomôžeme, postaráme sa o deti v prípade potreby....
Postoj Vašej krstnej je však podľa mňa trochu zvláštny....niečo medzi vami je...skúste sa o tom porozprávať.....napr. s tým jogurtom...aspoň odpovedať by dcérke mohla a netváriť sa ako hluchá.... 😒
@syrik nieee, pre teba bola ta prva veta🙂)
@jankagm napisala somti IP... ak beru svoju malu,mozu sa spyatat, ci nepojde aj nasa...ked si uz prisli nieco poziciat..
aj u nás je to také všelijaké a to sme rodina.Tiež sa neozvú za celý rok,meniny,narodeniny,Vianoce...Ja sa vždy ozývam prvá,lebo sme krstní ich dcére a oni nášmu synovi.Malý má 5 rokov,krsňa skoro 13.Ja som kupovala darčeky,ozvala sa aj týždeň popredu,keď tam ideme ,aby boli doma a mali čas aj niečo pripraviť ako pre návštevu...Veríš tomu,že oni boli u nás 2x?na krstiny,malému k roku a potom nič?Ani sms ,ani telefonát...mne je z toho smutno.Keby som sa neozývala ja,ostal by to tak a to nechcem.Naše deti sú rodina a to sa nemajú ani poznať?Tam je len ticho,doslova nás "trpia",s neterou vychádzame super,ale môj malý svojich krstných ani poriadne nepozná.A myslím si,že viesť dieťa k viere je v prvej rade úloha rodiča,krstní sú až po rodičoch.Hlavne aby mali sviatosti.
@lilianna123 Jaj 🙂 No zo mňa by si nebola nadšená , tiež som ako krstná zlyhala .Ja som mala 16 rokov, keď ma volali za krstnú...na tlak rodičov, že sa to neodmieta...takže veta typu, že keď sa rodičom niečo stane, preberám starostlivosť, je trošku od veci...keď sama som bola ešte decko...a to matka už bojovala o život...myslím, že na starostlivosť po úmrtí sú tu predovšetkým starí rodičia a blízky príbuzní. Ja sama som svoju krstnú mamu videla raz a druhýkrát som jej bola na pohrebe a nikdy som nevyčítala ani jej, ani našim, že ju nepoznám.
pozrite,mame doma ovela vacsie broblemy,staram sa o mamku, kt.je vazne chora.. nepaprcim sa za malickosti...proste su veci, ktore sa kopia..a zial su to len nedorozumenia, nechapavost s nasimi kmotrovcami.. kazdy ma nieco ine., s cim sa chce zverit..
Nemyslim si, ze autorke prispevku slo az tak o to, ze dary nemaju dostatocnu hodnotu, skor o nezaujem zo strany krstnych a samozrejme, ze spomenula aj to, ako to je ked sa oslavuje, su navstevy a tak. Ja mam tri krstne deti. Sesternicinym dvom detickam som krstna a priatelovej sestry malej, aj ked jej nie oficialne, ale berie ma tak a ja ma tak vola a aj zvysok rodiny ma tak oznacuje,, kedze priatel je jej krstny a ideme sa brat. Samozrejme, krstni rodicia su tu na to, aby viedli k viere, ale hlavnu ulohu na tom maju rodicia, kedze ti su s nimi stale. A ako sa pri krste hovori, my sa zarucujeme pomahat im. Ja zo svojej skusenosti hovorim, ze ja detom vzdy nieco prinesiem. Ale z dovodu, ze vzdy som bola tak vychovavana, ze ked ides na navstevu aspon nieco male sa patri priniest. Takze urcite to kinderko aspon sa vzdy najde a mladsiemu nejaku vyzivku. Ale nie preto, ze sa to musi. Ale ucili sa, ze sa to patri. Ked bola najstarsia krstna dcera malinka, travila som s nou vela casu. Minimalne raz do tyzdna som prisla k nim, aby som ju videla, prip.aby som vycerpanej maminke pomohla. Lebo krstom som sa zarucila, ze pomahat budem a nie len pri vedeni k viere. Takze nemyslim si, ze krstni rodicia nie su az tak doleziti, ako tu niekto napisal. Teraz maju maleho chlapceka, ktory ma 10mesiacov a musim sklonit hlavu a hanbit sa, videla som ho len 3x, ked neratam dalsie 3 rodinne oslavy , kde sme sa mohli vidiet a mrzi ma, ze sme tak malinko spolu , casto napisem sesternici ako ma to mrzi, ale byvala som 2 roky mimo nase mesto a mala som pracu, ktora mi nedovolila casto cestovat domov, ale aspon starsiu som si bravala na vikendy alebo na male vylety. Ale aj tak ma to stale mrzilo. Lebo som krstny RODiC a tym som sa stala sucastou zivota malych drobcov a som tu na to aby som pomahala im a ich rodicom. Takze krstny rodic sa ma o dieta zaujimat. Aj ja mam viac ako dost starosti. Ale aspon napisem ako sa maju, co robia, ci su zdravi...tretie krstniatko vidim kazdy den, byvame v rovnakej dedine a chodia na navstevy. Co sa tyka darov, ako som pisala, slusnost mi pri navsteve vravi, aby som nejaku malickost priniesla, ale nie je to povinnost. Nikto to odo mna neziada a ani necaka. Skor dostanem vynadane, preco vzdy nieco prinesiem a minam si peniaze. Darcekovanie mame tak napoly ano/ napoly nie. Darceky si davame len na narodeniny, pripadne na meninky nejaku cokoladku, ozaj malickost... a vianoce vobec- rozhodnutie rodicov. Na narodeniny sa snazim vybrat taky darcek, ktory viem, ze mala chce, pripadne dolozim rodicom peniazky, ak mala chce nieco drahsie. A ja jej len drobnost kupim. Ale sesternica nikdy na hodnotnych daroch netrvala. Skor na tom, aby to mala vyuzila, hoci to bude stat par eur. A co ked jej kupim veci vo vypredaji za 2 eura? Lubim ju o to menej. Nie!! Cize skor ide o to, ci to dieta ten darcek vyuzije, alebo bude stat v skrini, a to mam pocit, ze chcela autorka povedat. Lebo ak kupim dietatu to co ho nezaujme, to co nepotrebuje,znamena, ze o nom nic neviem a tym, sa ukaze to, ze sa onho nezaujimam. Samozrejme, moze sa stat, ze niekedy sa clovek do vkusu netrafi, ale to je o inom... mozno niekto povie, ze toto je iny vztah, ze rodina vs.kamarati ako krstni. Ja a moja sesternica, sme si neboli nikdy blizki, jr medzi nami takmer 15 rokov rozdiel. Vidali sme sa na rodinach oslavach inak velmi nie. Na vyber za krstnych mali aj jej manzela brata s partnerkou. Ale ako napisali, vybrali si podla charakteru cloveka a viery v to, ze ak by sa im nddajboze, nieco stalo, o malu bude postarane a bude stastna.
ok...verím, že niektoré veci človeka mrzia.....želám všetko dobré, nech sa to vyrieši- asi najlepšie priamo povedať.....uraziť som ťa nechcela, bol to len názor
Ja to beriem ako formalitu. Tak, ako aj pri sobáši musíte mať svedka, bez neho Vás nezosobášia, rovnako je to aj s krstom. Je to pekné, keď detí idú na prázdniny ku krstným, chodia na výlety...niekde to tak funguje...ale ich povinnosť to nie je...ako tu niektoré písali na mamičky, čo sa sťažovali na nezáujem starých rodičov, že to nie je ich povinnosť sa im starať o deti ( s čím sa ja osobne nestotožňujem, aj keď povinnosť je silné slovo ), tak u krstných to naozaj nie je ich povinnosť, ale dobrá vôľa. Možno mňa moje krsňatá budú nenávidieť, ale aj vedenie ku viere je nulové, keďže ja sama do kostola už nechodím.
Môj snúbenec ma za krstných rodičov kamarátku svojej mamy... A sú skvelí krstní rodičia, navštevujú sa, gratulujú alebo len tak prídu na kávu... Takže podľa mňa je to o povahe človeka a vzťahoch medzi dospelými, bohužiaľ deti za to nemôžu, ale nakoniec si to "zlíznu". Podľa mňa sú krstní rodičia na to, aby sa aj oni venovali deťom, prípadne im gratulovali, či niečo doniesli, a zase aké požičaj také vráť... Takže keď oni sú "lakomí" bola by som aj ja. Ako názor, že "nastupujú" až vtedy keď rodičia zomrú, je blbosť, ako sa môže niekto starať o niekoho, keď nemá vytvorený vzťah... A tiež, no chceli by ste, aby mali nejakú skvostnú úlohu na svadbe a pod., keby ste k nim nemali vzťah a ani ich riadne nepoznali? Ja teda nie... A byť na tvojom mieste neberiem to tragicky... Je veľa takých krstných rodičov, aj tak dieťa v živote bude mať rado toho koho chce, a v budúcnosti to pochopí. 🙂
@lilianna123 Bez ohľadu na ostatné, som si v tvojich príspevkoch všimla, že často riešiš, čo ti neponúkli, sami od seba, prípadne nejako sami od seba majú prísť na to, že darčeky, ktoré vám dávajú nie sú vhodné. Je také porekadlo: Nemému ani vlastná mater nerozumie. Ak potrebujete, aby sa malej venovali, navrhni sama, či by nemohli pomôcť. Možno budeš prekvapená. A hlavne netreba byť znechutený, ak povedia "nie" - majú na to totiž právo. Na niečo iné vám povedia "áno". Možno iný typ pomoci, iný čas..
Čo sa týka úlohy krstných rodičov, tiež si myslím, že ide hlavne o výchovu k viere. Pomoc k prvému svätému prijímaniu, k birmovke, neskôr majú úlohy napríklad pri svadbe.
Kupovanie darčekov sem nepatrí. Telefonáty počas choroby dieťaťa sú čisto dobrovoľné. Ak človek nie je veriaci, prípadne je má pokrivenú vieru, je mu krstní rodič na nič. Ja veriaca nie som, takže moje dieťa krstných rodičov nemá, avšak ja, keďže moja mama veriaca je, krstných rodičov mám. Sú z rodiny a nemám pocit, že by som mala nejaké výsadné postavenie medzi ostatnými bratrancami a sesternicami.
@lilianna123 pozri vezmi to tak, že majú asi svoje starosti a oni to tak neberú, ako ty. Možno sú fakt v blbej finančnej situácii, že dali taký darček, či zlé ovocie. A že nevyvolávajú? Kašli na to. Tvoji krstní rodičia sa o teba nejako významne zaujímali? Volali pri každej tvojej chorobe? Brávali ťa von či na výlety?
Ja môžem za seba povedať, že mna teda krstná nikdy nikam nevzala a ani si nepamätám na nijaký darček od nej.A to je sestra mojej mamy. Proste my sme toto nikdy takto nebrali, že je niečo povinná.
@lilianna123 to si myslis, ze je normalne ofrflat darcek, ktory sa ti nepaci, a "otrieskat" ho dotycnemu o hlavu? chces pocut, aka si statocna, ze ty si im na Mikulasa nepovedala, ze ich ovocie skoncilo v kosi?...no cim dalej, tym lepsie...ak si taka, ako sa javis tu, ani sa nedivim, ze vas krstni rodicia nevyhladavaju...
@bajana prosim ta, preco sa do mna pustas?? mna ta posledna veta uraza, ked nas nepoznas... otazka znela inak, ci sa ini krstni rodicia staraju o svoje krsniatka.. nechytaj sa za male nitky..

@daniella224 ja s tym, ze postrazim "cudziemu" dieta problem nemam,naozaj, mame tu castodetskych kamaratov.. oni sa nam neponukli ani vtedy ze postrazia, ked sme otca pochovavali.. ani naznak, ze kedy je pohreb,pojdeme nan,alebo nam dajte malu,nech pri tom neni..