icon

Kto by mal platiť školné nevlastnej dcéry?

17. feb 2025

Dobrý deň,

chcem sa spýtať na názory nezainteresovanych, možno mi to pomôže otvoriť oči.
S manželom sme sa vzali asi pred 3 rokmi, máme dvojročného syna. Manžel má z prvého manželstva 18 ročnú dcéru, ktorá bola doteraz v striedavej starostlivosti, po dovŕšení plnoletosti žije s nami. Jej mama, teda manželova ex, žije roky so svojím druhým manželom (ktorý bol príčinou rozvodu) a s mojím manželom vôbec nekomunikuje.
Moja nevlastná dcéra by chcela ísť študovať do zahraničia a vypočítali sme, že mesačné náklady by boli okolo 650 eur. Štúdium v zahraničí plne podporujem a aj jej rada akokoľvek pomôžem.
Jej mama sa ale vyjadrila, že nie je ochotná finančne sa podieľať na štúdiu dcéry, že by jej radšej kúpila nejaký byt a za tie ušetrené peniaze by splácala hypotéku.
Keby sme museli financovať celé štúdium, máme na to prostriedky, ale tiež splacame hypotéku na dom a mínus 650 eur mesačne by sme pocítili minimálne tak, že by sme nevedeli skoro nič ušetriť.
A mne sa to celé zdá nefér.
Síce zarobíme nadštandardne, ja asi o 1/3 viac ako manžel, lebo robíme v podstate na rovnakej pozícii, ale ja v zahraničí. Na druhej strane si hovorím, že keď s tým budem súhlasiť, tak znížim životnú úroveň celej rodiny, lebo nejaká pani sa rozhodla, že si kúpi byt.
Myslím, že na výdavkoch na dieťa sa majú podieľať obaja rodičia a zdá sa mi nefér, že môj muž, resp. my máme platiť za vsetko

lilope
17. feb 2025

@joannita potom nie poriadne. Na prvej strane píše, že matka výživné neplatí. Oni na tú školu majú, len autorka sa nechce uskromňovať tak, aby nemohli šetriť, aj to si asi prehliadla.

biela_sova
17. feb 2025

Ahoj, ja osm študovala v zahraničí právo. Celú VŠ. Rodina na mňa neminula ani cent. Mala som prospechové štipendium. Bolo to mega kruté, dávali to iba pár študentom a iba za samé A+, max A. Na prvý termín. Nemohla som skúšku opakovať.
Prežila som tým pádom s takýmto damoklovym mečom nad hlavou 5rokov hrôzy.
Ale nechcela som pýtať peniaze na môj "rozmar". Nech s apoinformuje na študijnom alebo sociálnom oddelení, aké ma možnosti stipendia.

guudy
17. feb 2025

@vilma7 aj moje dieta cely cas pracovalo pocas studia na Uni v zahranici, aj ked na to nebolo odkazane ;)

guudy
17. feb 2025

@danielahamar ano, toto som zabudla pripomenut, vdaka👍🏼👍🏼👍🏼

joannita
17. feb 2025

@lilope som netusila že v podmienkach MK je že predtým než si dovolim komentovať nieco som povinná prečítať si všetky komenty 😮

lilope
17. feb 2025

@joannita namiesto toho, aby si si uznala chybu, útočíš nezmyselnou hláškou. Užívateľka ťa upozornila, že to nie je tak, ako píšeš. Reagovala si, že si prečítala prvú stranu, ale očividne si prehliadla všetko podstatné, na čo si potom nesprávne reagovala. Nie si povinná nič čítať, ale potom keď ta niekto upozorní na omyl, tak neútoč, je to zbytočné.

wig
17. feb 2025

Ja som nemohol ísť študovať, lebo naši sa vyjadrili, že mi to platiť nebudú...cítim krivdu doteraz...a nech by čo bolo, tak svoju dcéru ( aj nevlastnú ) by som podporil v štúdiu, zvlášť ak ma to úplne nezruinuje, len utrpím na štandarde. Čo v živote zo seba dáš, to sa ti v živote vráti. Myslím, že si budeš v budúcnosti veľmi vyčítať, ak sa ju rozhodneš nepodporiť, pretože sú to len peniaze....len obyčajné peniaze!

joannita
17. feb 2025

@lilope prečítaj si ešte raz presne čo som napísala. Napísala som že som čítala ASI prvu stranu.
A prosimta skopiruj mi, kde presne utocim.

lilope
17. feb 2025

@joannita útočíš ironickou poznámkou, čo znamená výsmech. Čítala si asi prvú stranu? Teda nevieš či si ju čítala alebo nie? Iný význam táto veta nemá. Keď si čítala necelú jednu stranu, teda nie všetko, to je niečo celkom iné a v tom prípade by som ti ani nepísala.

tanicka907
17. feb 2025

@wig presne aj ja :( rodicia na to aj mali, ale nebudu predsa podporovat tieto zapadnarske moresy, este by som sa odtial nedajboze vratila tehotna s cernochodom ☹ uz zijem v zahranici, ale ked sa poronam s rovesnikmi, tak stale som aj kvoli horsiemu vzdelaniu a moznostiam, ktoremi vzdelanie ponuklo, tak 10rokov pozadu...

takze autorka, nevlastnu dceru podporit ano, ale musi aj biologicka matka zacat platit (ci chce ci nie) ostatne navyse naklady sa daju vyriesit studenskou pozickou a brigadou studujucej.

joannita
17. feb 2025

@lilope preboha. Ty sa musíš dobre nudiť 🤦

lilope
17. feb 2025

@joannita to píše každý keď mu dôjdu argumenty na jeho nezmyselné vyjadrenia. Ja keď sa pomýlim, dokážem si uznať chybu a dokonca poďakujem, keď som na ňu upozornená, lebo len tak sa učíme. Mohla by si sa nad tým aspoň zamyslieť.

joannita
17. feb 2025

@lilope počkať. Takže tym že som neprečítala všetky komenty, som sa pomýlila? 😅 Uf. Ako píšem, nudíš sa. A mimochodom, prečítaj si aj tvoj prvy koment na mňa a spýtaj sa sama seba, kto prvý bol ironicky. Mohla by si sa nad tým aspoň zamyslieť

joannita
17. feb 2025

@lilope citujem ta: "Oni na tú školu majú, len autorka sa nechce uskromňovať tak, aby nemohli šetriť, aj to si asi prehliadla."
A pýtam sa. Čo to mení na Tom čo som písala? Prečítaj si ešte raz môj úplne prvý koment.

Ako úprimne čudujem sa ti, že toto ťa baví, reagovať na niekoho ironicky len preto že neprečítal všetky komenty. Asi máš pocit nejakého imaginarneho víťazstva, čo je na zamyslenie. Mňa by ani nenapadlo reagovať na niekoho len preto že neprečítal komenty, tobôž keď téma nieje tvoja. Takže môj koment že sa nudíš nebolo dochádzanie argumentov ale len holý fakt založený na realite, že máš asi veľa voľného casulu keď na toto máš cas

januska12323
17. feb 2025

Dcéru by som podporila v škole aj vo vymáhaní výživného, má na to právo a už 10 mesiacov naň právo mala. Aby to bolo fér nech žiada aj od otca a budete mať všetko na papieri keby mala matka nejaké pripomienky. Byt jej samozrejme kúpiť môže ale to nemá nič spoločné s výživným.

krasneleto
17. feb 2025

@wig ale treba ich mat... ze ano?

cimage
17. feb 2025

Ja mam kamaratky co studovali v UK na univerzitach a rodicia im nic neplatili. Jedna mala len mamu, otec umrel a sama by to neutiahla. Dcera popri studiu pracovala a vsetko si hradila sama. Na studium mala pozicku, ktoru po dokonceni musi splacat, ale stalo jej to za to. Druha tiez tak isto, vsetko si hradila sama.
Mozete jej prispiet polovicu, druhu si zarobi a matka nech jej kupi spominany byt. Len ci sa po studiu vrati, ale moze ho prenajimat a mat extra prijem.

nikaeli
17. feb 2025

Aj napriek tomu, že sa chcete vyhnúť súdu, ja ti odporúčam riešiť to súdne a žiadať od matky výživné. Dcéra je u vás už takmer rok, matka neprispieva. Má 18, predpokladám, že je tretiačka na SŠ. A teda bez ohľadu na fakt, či by ďalej študovala u nás, či v zahraničí, rodič je povinný postarať sa. Aj moja dcéra bude mať onedlho 18. Je výlučne so mnou už 4 roky, s ex sme od seba takmer 11 rokov. Dlhú dobu jej posielal 40-50€. Neriešila som to, dokázala som ju uživiť a bola som rada, že ju aspoň raz za čas vezme do kina, či na kupko. Časom za ňou prestal chodiť. Keď som riešila sporenie, povedal, že jej nechá svoj byt. Keď som riešila, že chce ísť na vodičák, povedal, že jej nechá 'naše' auto. A vieš ako to dopadlo? ani auto, ani byt už nemá a neprispel nám ani cent. Dcéra už má vodičák v peňaženke a ja som si žiadala o zvýšenie. On si zaplatil právnika, mal pocit krivdy. Vykrikoval, čo od neho chcem, keď on robí za minimálku a ja o dosť viac. Na 2x sa odvolal. Vyhrala som. Bez právnika. Tie peniaze, čo minul na svojho advokáta mohol dať radšej jej 🤷🏻‍♀️ Nespoliehala by som na matkine sladké reči o byte, jediná cesta je žiadať výživné. Či už to bude stovka, či dve, či tri - každé euro sa ráta. Choďte do toho. Nemáte čo stratiť.

softiesofie
17. feb 2025

@autorka dcera tvojho manzela vie o tom, ze jej biologicka matka nechce na jej studium prispiet? A aj napriek tomu na takom studiu v zahranici trva?

alickapusinka
17. feb 2025

Prečo TY máš platiť ved nech jej dava tvoj muž jej otec a polku jej matka.Je dospela mala by dať matku na súd na určenie výživneho.Jasne muž jej bude platiť školu 650 eur každý mesiac matka sľub že kúpi byt a potom prepiše.Otec ju da vyštudovať a matka byt neprepiše je to je ale matematika a mudrlantka.Ak je dcéra mužova normálna nemôže chcieť od otca všetko 650 eur ak ma matku zvlašť ktora nič neplatí.Ak matku da na súd bude jej musieť platiť výživne.A nie že neplatí nič lebo vy nato mate.

guudy
17. feb 2025

@cimage nase prvorodene tiez chcelo ostat po A level na UK Uni, ale bolo to prave v rok, kedy nabehli do platnosti Brexitove podmienky a z EU studentov (ktori dovtedy platili cenu ako domaci) sa razom stali nonEU studenti s cca 2,5 nasobnym zvysenim skolneho. No a nase dieta usudilo, ze rovnako dobre vzdelanie vie ziskat aj vramci EU, takze sa na UK vykaslalo uplne😅. Riesili sme to v case, kdd uz malo dieta conditional offer od UK univerzit😬

softiesofie
17. feb 2025

A inac ja by som so 650EUR nakladom neratala. Tam sa toho nakopi omnoho viac.
Uz len aby si tvoj manzel dceru videl, tak letenky prip. pre neho nejake ubytko tam...
A ono zaruku ze si jeho dcera tam najde pracu, aby nieco dofinancovala a vas odbremenila nemas. Pojde to aj na tvoj ucet a na ukor tvojho dietata.
Bez podpory biomatky je to cele blbe a vystavujes sa moznym sporom s tvojim muzom...taketo studium v tejto konstalacii je prilis drahy spas.

karolinakr
17. feb 2025

čo presne jej ten grant pokryva? 650£ ma ak bude v Londyne za izbu, cestovne 240£, strava aspoň 350(?) a školske potreby nerátam...von asi nebude vôbec chodit, Londyn zdražel ako som počula po Brexite, ak ma 650£ iba na kavu, tak ok..Ak jej to ma pokryť ubytko, cestovne, stravu, školske pomôcky a literatúru, a vreckové, tak daj x2 alebo x3 najradšej

h2
17. feb 2025

@nikaeli Ja predpokladám, že je štvrtáčka. Od plnoletosti žije u otca a to je už 10 mesiacov, čiže o 2 mesiace by mala mať 19. Navyše získala grant na štúdium, predpokladám, že ako tretiačka, ktorá si najprv musí dokončiť strednú školu, by ho nedostala.

h2
17. feb 2025

@karolinakr V podstate, Londýn tu nebol spomenutý. Zrejme sa jedná o iné mesto.

bonboniera
17. feb 2025

@joannita a načo potom reaguješ? To aj v práci si prečítaš polku emailu? Lenivé ste tak ze si neviete ani prečítať príspevok, neviete chápať pointu písaného textu ale múdre jak rádio
A veľa voľného času mas očividne ty keď si ochotná ho mrhať prispievaním do diskusie ktorú si ani nie si schopná prečítať aby si mohla relevantne reagovať 🤯

zuza265
17. feb 2025

Citala som autorka najma tvoje komentare. Manzel ju neposle makat do skladu, ona je traumatizovana z rozvodu, tak ju manzel nebude trapit, ona je talentovana zaplatame to. Ja si ale myslim, ze 18 rocne dievca je inde ako 11 rocne. A ze sa ma si je vedoma, ze peniazky z neba nespadnu a aj mamina sa ma starat. Nemozete ju ochranit pred vsetkym. Joj nech aj nerobi chudatko, joj nech si nepoda na sud o vyzivne (je plnoleta, podava si to sama za seba). Je situacia aka je. Ma svoje sny a svoju sikovnost. Musi sa trosku aj z pohladu platenia prebojovat a jasne, ze za nou stat budete a pomozete. Ale je na case ukazat realitu. Dostat grant je jedna vec. Ten ale nepokryva dost nakladov. A to je druha. Treba to doriesit. Aj muz by si mal uvedomit, ze ju nevie ani nema ochranit pred vsetkym. Najma nie pred vecami, na ktore ma pravo ale cesta nie je uplne po oblaciku

cacianka
17. feb 2025

@krasneleto s tým vekom nemáš pravdu, žiadny zákon, a hlavne ten o rodine nikde neuvádza túto hranicu

krasneleto
17. feb 2025

@cacianka áno definícia je,že dokedy dieťa nie je sebestačné 😂

lilope
17. feb 2025

@joannita nebola som ironická. To, že aj druhý fakt si asi prehliadla, som myslela vážne. Buď si to prehliadla alebo nesprávne pochopila, a to ja už nemôžem vedieť ktorý konkrétny prípad sa udial, preto píšem asi. Nemusím sa zamýšľať nad mojimi príspevkami voči tebe. Sú slušné a vysvetľujúce na rozdiel od tvojich urážajúcich sa a útočných.