icon

Kto by mal platiť školné nevlastnej dcéry?

17. feb 2025

Dobrý deň,

chcem sa spýtať na názory nezainteresovanych, možno mi to pomôže otvoriť oči.
S manželom sme sa vzali asi pred 3 rokmi, máme dvojročného syna. Manžel má z prvého manželstva 18 ročnú dcéru, ktorá bola doteraz v striedavej starostlivosti, po dovŕšení plnoletosti žije s nami. Jej mama, teda manželova ex, žije roky so svojím druhým manželom (ktorý bol príčinou rozvodu) a s mojím manželom vôbec nekomunikuje.
Moja nevlastná dcéra by chcela ísť študovať do zahraničia a vypočítali sme, že mesačné náklady by boli okolo 650 eur. Štúdium v zahraničí plne podporujem a aj jej rada akokoľvek pomôžem.
Jej mama sa ale vyjadrila, že nie je ochotná finančne sa podieľať na štúdiu dcéry, že by jej radšej kúpila nejaký byt a za tie ušetrené peniaze by splácala hypotéku.
Keby sme museli financovať celé štúdium, máme na to prostriedky, ale tiež splacame hypotéku na dom a mínus 650 eur mesačne by sme pocítili minimálne tak, že by sme nevedeli skoro nič ušetriť.
A mne sa to celé zdá nefér.
Síce zarobíme nadštandardne, ja asi o 1/3 viac ako manžel, lebo robíme v podstate na rovnakej pozícii, ale ja v zahraničí. Na druhej strane si hovorím, že keď s tým budem súhlasiť, tak znížim životnú úroveň celej rodiny, lebo nejaká pani sa rozhodla, že si kúpi byt.
Myslím, že na výdavkoch na dieťa sa majú podieľať obaja rodičia a zdá sa mi nefér, že môj muž, resp. my máme platiť za vsetko

h2
17. feb 2025

@guudy Píše, že UK. Tak asi to nebude Univerzita Karlova v Prahe, ale United Kingdom. 😂

autor
17. feb 2025

@guudy
Je to UK, umelecký odbor. Školné jej budú čiastočne uhrádzať z jedného grantu, vyhrala súťaž. Tých 650 sme mesačne vypočítali z toho zvyšku, čo bude treba za školné zaplatiť. Ale očividne to bude ešte finančne pestrejšie. Ach jaj

gov
Odpoveď bola odstránená
sidicek
17. feb 2025

@vikiki29 tak jasne ,pokiaľ iba špekuluje a vymysla, tak by som ziadala nech prispieva na štúdium .Oni už si ju poznajú.

h2
17. feb 2025

@gov Tak zase, roky to nie sú, dcéra bola do 18 v striedavke, len posledných 10 mesiacov žije výhradne u otca a jeho novej manželky. Ale ináč áno, mala by matka doplatiť aj za tých 10 mesiacov.

guudy
17. feb 2025

@h2 to som citala, ale odkial som mala vediet, ze ziskala grant? Ludia si tu povymyslaju bezne blbosti, tak som chcela overit, ci tu niekto netrolli nahodou. Lebo za 650€ mesacne v UK Uni je fakt nerealna.

simca06022011
17. feb 2025

@gov mas pravdu v tom, ze otec to mal riesit a ziadat vyzivne odkedy tam dcera byva a taj teraz to riesit = pomoc riesit dcere...

ALE teda ak by si to svojej dcere nezaplatil, keby si na to mal, tak to by si teda bol super tatko, tvoja dcera by totiz za tvoju ex nemohla.. presne takehoto frajera ocka mam ja, v 18tke som sa teda na sude stretla s oboma rodicmi :DDD obaja dostali povinnost platit mi vyzivne aj ked nie na dlho

guudy
17. feb 2025

Autorka
Ja by som ju podporila, ak je to mozne… najma ked ziskala grant👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
Ale teda zivot v UK lacny nie je…

lenkakravcova
17. feb 2025

Tak na štúdium v UK si študenti berú aj pôžičky. 😶

autor
17. feb 2025

@guudy
Je naozaj veľmi šikovná a ja som napriek všetkému veľmi rada, že sa mi dostala do života taká skvelá mladá dáma. Som na ňu naozaj veľmi hrdá.
Budeme to musieť s mužom ešte nejako prepočítať, niečo snáď vymyslíme. Ďakujem za radu

autor
17. feb 2025

@lenkakravcova
Áno, berú si mnohí pôžičky, ale ja jej chcem pomôcť a nájsť nejaké riešenie, nie zadlžiť ju na roky

autor
17. feb 2025

@gov
Tak mi to máme trochu inak. My ju veľmi ľúbime a ona za svoju matku nemôže. Chceme ju ušetriť súdu, nebol by to asi príjemný zážitok a zle znášala rozvod.
Môj manzel nie je tupý, je to len milujúci otec, pre ktorého je vzdelanie na prvom mieste, takže ju nepošle niekam makať do skladu. Ja som nechcela rozpútať žiadne emócie, len získať iný pohľad na vec. V každom prípade ďakujem za ten tvoj pohľad.

guudy
17. feb 2025

Autorka, velmi drzim palce…teda najma dievcine, aby sa jej podarilo nejak rozumne splnit sen😊

vilma7
17. feb 2025

Keď si dvierka zmysle ze chce niekde študovať, tak si kľudne ten svoj sen môže splniť aj sama.
Môže ísť kľudne na rok, dva makať do zahraničia a zarobiť si na štúdium sama.
Moja mama tiež nemala na štúdium na SK, tak si som spravila školu po 30.tke. o nič som neprišla.
Treba pozrieť možnosti, na aké v realite máte. . A samozrejme je dôležité ako dlho by štúdium trvalo, popri štúdiu v zahraničí takmer každý pracuje...takže možnosti je viac.

autor
17. feb 2025

@guudy
Ďakujeme!

guudy
17. feb 2025

@vilma7 citaj dalej, dievcina ziskala grant na studium, takze je urcite vyborna uz teraz v planovanom obore…ten grant jej len tazko ‘podrzia’ rok-dva ;)

tanicka907
17. feb 2025

650 eur za skolu v UK? Co vsetko ste zapocitali? Kryje grant aj ubytovanie a studijne materialy? Ake mesto? Vacsina mojich kolegov ma deti studujuce v UK, vo vacsich aj mensich mestach a 650 eur je cena tak za izbu v malom meste. Ver mi, bude to viac ako 650eur. A kazdym rokom drahsie. Prve mesiace urcite nebude schopna si nast brigadu, sa zobudte damy.

Urcite by ste ju v tom mali vsetci podporit a je smutne, ze bio matka radsej slubuje byt na zaprdenom Slovensku ako dat peniaze na studium.Bola by skoda nevyuzit tento grant a urcite nepocuvaj rady "nech ide studovat na slovensku".

ako tu pisu ine damy, bio mamka sa musi zacat starat a neradia ti zle, ak to nejde dobrou cestou, tak sudne. Bohuzial sa musite aj vy poistit (a hlavne ty), nevlastnu dceru by som v studiu podporila, ale porozpravala by som sa s nou, vysvetlila ako sa veci maju, skusit to najskor po dobrotky s bi mamkou a ked nie, tak sud. Potom bude musiet doplatit aj spatne vase naklady.
Mas dvojrocneho syna, mozno planujete dalsie a mozno nie, ale napr co taka sukromna nemecka skolka pre syna? Na to uz teraz nebudete mat... Ja mam obrovku kadejaku rodinu a vzdy sa mi potvrdilo, ze co nie je na papieri, neexistuje, lebo ked ide o pat korun aj brat brata zaprie...

vilma7
17. feb 2025

@guudy poznám veľmi veľa študentov co popri štúdiu pracujú...tak potom si nájsť prácu popri škole. A aspoň tak vypomoct rodičom.
Ak ma talent, tak sa uchytí ci teraz , či neskôr.

danielahamar
17. feb 2025

Čo sa týka peňazí na štúdium, preštudujte si fond na podporu vzdelávania😉, spláca sa až po skončení školy, ak by sa čokoľvek stalo, peniaze sa dajú vrátiť, splácať skôr, aj neskôr na výnimky. A pôžička sa dá brat každý rok, ale najlepšie asi vypočítat aspoň na 3roky. A hlavne sa dohodnúť, kto po štúdiu bude platiť úver.

sidicek
17. feb 2025

Ak je takto talentovaná tak by som ju určite podporila , zas 5r tvoje dieťa toho toľko nepotrebuje a ak sa uchytí v zahraničí určite sa vám to vráti.Samozrejme matka má polovicu nákladov platiť, minimálne výživné nebude problém dosiahnuť.

tanicka907
17. feb 2025

@danielahamar tato pozicka je do vysky 7500 Euro - to im nepokryje ani jeden rok momentalne vypocitanych nakladov ... 🙂 ale ano, su rozne druhy poziciek a grantov, teraz myslim ze aj taka, kde sa treba vratit po studiu na SVK napr...

danielahamar
17. feb 2025

@tanicka907 my sme brali 20000 pred 2rokmi, takže preštudovať si to treba, do akého rebríčka patrí skola

h2
17. feb 2025

@tanicka907 To nevadí, že nepokryje celé náklady, nie? Veď oni sú pripravení, jej to platiť. Pôžička bude len na výpomoc, nech nemusia dať celú čiastku.

danielahamar
17. feb 2025

@h2 presne, my sme brali tak, že sme to mali vypočítané presne, keďže doma máme ďalšieho, čo rieši výšku už tento rok. Možností je ozaj veľa, len treba chcieť a ako hovorím, dajú sa vrátiť, ak by ich nepotrebovala

lilope
17. feb 2025

A koľko vás vyšli celkové náklady na štúdium vrátane ubytovania a stravy? Ak ten byt skutočne prepíše na dcéru a byt bude x rokov splácať, vrazí do nej x-krát viac ako vy za toto štúdium. Potom by vám odpadlo šetriť jej do budúcnosti a po skončení štúdia, ak by o byt nemala záujem, ho môže po piatich rokoch predať bez platenia dane ešte aj so ziskom, čiže by to bola efektívna forma šetrenia. O tom všetkom sa ale treba seriózne porozprávať ako s matkou, tak aj s dcérou. Dcéra by mohla aj brigádovať a zarobiť si aspoň na stravu. 5 rokov ujde ako voda a vaša povinnosť jej prispievať rýchlo zanikne.

maris5
17. feb 2025

Tu nic neostava len poziadat sudne o vyzivne. Uviest kolko uz byva u vas a ze matka neprispieva a odmieta prispievat na skolne. Dceru moze na sude aj niekto zastupovat.
Dcera dostala krasnu prilezitost a rodicia ( obaja) by sa mali snazit ju v tom podporit.

betulinka1
17. feb 2025

To by bolo skoda, keby nemohla studovat kvoli 650€. Skusila by som navrhnut dcere aby od matky vypytala aspon 200€ dobrovolne a 450€ by ste platili vy s tym, ze ak to nie je medicína, musi si proste aj zarabat na brigádach. Alebo, ze ok budeme ti platit prvy rok 650€ ale druhy rok musis zacat brigádovať a budeme ti davat 450€. Musi tu byt aj jej snaha od matky nieco dostat, nejde o ziadnu traumu ale jej pravo. Sudom by od matky dostala vyzivne. Ale myslim si, ze matka by mohla suhlasit s tymi 200€ aj dobrovolne. Za mna je investícia do vzdelania jedna z najlepších investícii. Plus potom su tu moznosti aj roznych štipendií, hlavne v zahranici. Ale ten prvy rok by som ju podporila, tak ci tak. Ci matka da alebo neda.

joannita
17. feb 2025

Ako vy srandujete niektorí tu dúfam. Ja som akože určite za to aby dieťa išlo študovať do zahranicia, ale keď na to ako matka nemám, no tak ma proste dievča smolu a proste na tú školu nepôjde!
Koľko deciek by chcelo ísť študovať von ale ich rodičia na to nemajú a teraz čo? Majú podať návrh na súd na zvýšené výživné a rodičia majú ísť kradnúť?
Autorka, teba chápem, ale pokiaľ nechcete financovať celé štúdium lebo matka na to nemá, tak dievčina na tú školu proste nepôjde a nepomôže jej ani návrh na súd na zvýšené výživné. (Predpokladám že normálne výživné platí, veď to by bolo trestné neplatiť).
A ešte niektoré návrhy tu, že autorka nech platí s mužom školu a matka byt? A vilu v španielsku by nechcela náhodou? 😂

tanicka907
17. feb 2025

@joannita treba si precitat diskusiu a az potom reagovat.

joannita
17. feb 2025

@tanicka907 čítala som asi prvú stranu