icon

Kto má právo na výhru v manželstve?

18. dec 2023

Vyhrali sme v jednej sutazi par stoviek. Ja som prihlasila do sutaze manzela. On o tej sutazi ani nevedel. A ked som teda povedala manzelovi, že sme vyhrali (brala som, ze to co vyhrame je spolocne) mi hned povedal, ze to on vyhral, a ze mozno mi nieco malicke kupi. A teda mysli to vazne. Nejde mi o tych par stoviek, ved co je to v dnesnej dobe. Ale ide mi o princip. Myslela som, ze v rodine je automaticke, ze vyhra je spolocna. Aj peniaze nemame spolocne. Dava mi kazdy mesiac peniaze (ja hospodarim), tych mi dava dost a ak je malo, alebo sa nieco navyse kupi da polku. Aky je vas nazor na vyhru v domacnosti?

autor
18. dec 2023

@emma2782 Nic, iba na zaujimaju nazory. Pisem, ze na tie peniaze kaslem, co je to par stoviek v dnesnej dobe.

marsmykkok
18. dec 2023

Autorka výhra patrí výhercovi a je na ňom ako s ňou naloží, samozrejme, že sa môže podeliť s blízkymi o ňu alebo požiadať ich o názor, ale proste to je na výhercovi a ako to aktuálne cíti. A netýka sa to len manželstiev, ale aj partnerstiev, že či ak vyhrá rodič pomôže dospelým deťom a podobne.

drakvak
18. dec 2023

No do kelu, a ja každý deň poctivo vypisujem súťaž adventný kalendár Kaufland aj za manžela. Idem sa ho opýtať, či by sa podelil v prípade výhry 🤷🏻‍♀️😉 Neviem, ako je to s výhrou, ale napríklad o moje dedičstvo po rodičoch (peniaze za predaný byt) sa manžel nezaujímal, investovala som ich, patria len mne a bodka. Ani v manželstve nemusí byť všetko spoločné. Ak nejde o nejakú závratnú sumu, ani by som to neriešila a tešila sa z tej maličkosti, čo mi kúpi.

galioska
18. dec 2023

@iv007 vacsinou v tych sutaziach pisu oznacte jedneho ci dvoch ludi, tak asi oznacila muza ale ja na jej mieste by som sa mu vysr.. na hlavu a nedala mu nic😀

autor
18. dec 2023

@drakvak Prosim netahaj sem dedictvo. To aj zakone patri tomu co dedi. Vyhra je pisana v zakone ze patri obom v manzelstve. A nie je to vyhra, ze on sa snazil. Ja som len chcela pre nas vyhrat tak som dala obe mena, aj jeho aj moje.

drakvak
18. dec 2023

Ok 😉

tiezjedna
18. dec 2023

@autorka ako manželia nemáte spoločné financie, a ty si očakávala, že k výhre sa postaví inak?? Fakt?

autor
18. dec 2023

@tiezjedna ano cakala, kedze som ja sutazila

1ryba
Odpoveď bola odstránená
tiezjedna
18. dec 2023

@autorka nejde o formu, ale o princíp. Ja nevravím, že sa tvoj muž zachoval správne. Len poukazujem na to, že ohľadom financií to máte celé zle (a predpokladám, že toto nastavenie bola jeho iniciatíva), takže tvoje očakávania boli značne naivné.

marca12
18. dec 2023

Vyhra by mala byt spolocna. Chamtivy je riadne ten tvoj manzel.

iv007
18. dec 2023

@galioska pise , ze prihlasila manzela a on o tom nevedel, takze neviem ci to bol typ sutaze oznacovacky. Ale nic nemeni na fakte ze vyherca je on. Nevieme ani o aku sumu sa jedna, takze tazko sa radi.

h2
18. dec 2023

Veľmi divne fungujete. My ani manželia nie sme a peniaze, čo máme, považujeme obaja za spoločné. Hoci má každý svoj účet. Beriem to tak, že "my máme". Nie ja, alebo on.
Peniaze, nadobudnuté v manželstve, s výnimkou dedičstva, alebo daru, sú spoločné. Čiže jeho výhra, alebo aj tvoja výhra, je vaša spoločná.

oli18
18. dec 2023

Vyzera, ze oddelenu kasu dodrziavate na centy.🙉

13uzivatelka11
18. dec 2023

Inak.ked je daka zaujímavá súťaž aj ja dávam aj môj mail a druhýkrát prihlásim aj za manžela, nevidím na tom nič divne ako to tu píšu niektoré... Môj muž dosť pracuje za počítačom a nejaké sútaže ho fakt nezaujímajú. Ja som skôr ten typ co skúsi šťastie a keď môžem mať väčšiu šancu keď tam dám aj jeho mail tak prečo nie.. Výhra by bola spoločná alebo podľa toho kto by ju využil, keď súťaží aj o nefinancne výhry. A kebyže vyhráme niekto z nás peniaze, tak by sme sa dohodli ako ich využijeme.

galioska
18. dec 2023

@iv007 mozno nebol akurat na nete😀 moj nechodi vobec a tiez ho oznacujem😀 ale autorka vie ako to maju😉😀

andreatytler
18. dec 2023

Ale prd on vyhral. Ty si vyhrala, akurat je na tom jeho meno. Ak mu o tom nepovies, tak o tom ani nevie.
Chrapunstvo je to od neho. Ty si vykonala robotu okolo toho a on pride k peniazom uplne zadarmo a tvari sa ze ma na ne pravo. Moralne su to toje peniaze a ty ich ani nechces pre seba ale pre celu rodinu.
Ak by mi spravil nieco taketo, velmi by ma sklamal. Ak si mu nedala vsetky informacie o tom ako tie peniaze vybrat, uz mu to ani nedavaj. Nech si zistuje a ak sa mu neda, nech prepadnu.
Nepoviem ak by si kupovala zreby za spolocne peniaze, alebo by si tam investovala inac spolocne peniaze, ale tu si investovala len svoj cas a energiu. Toto je vsetko tvoje.

doriiis
18. dec 2023

No pár stovák si možno vyhrala ale manžela a manželstvo s ním určite nie.
Všeobecne nechápem ako môže jeden pár fungovať štýlom tvoje a moje peniaze.

majlo1234
18. dec 2023

Zvlastna reakcia, mna by to u nas doma sokovalo. Na druhej strane, zalezi ako je to u vas. Ale teda pficialne je vyhra jeho, nepficialne tvoja. Ak mu to vsak pride na ucet, nespravia s tym nic

chodec15
Odpoveď bola odstránená
kavenkaa
18. dec 2023

Neviem, či žijem v bubline, ale v našom vzťahu, ani vo vzťahoch v mojom blízkom okolí sa peniaze nedelia na “moje a tvoje”, ani nekupujeme veci “napoly”.
Tak ako máme spoločné výdavky, tak aj príjmy. O väčších výdavkoch rozhodujeme spoločne, menšie neriešime, sme dostatočne finančne gramotní obaja.
Neviem, ako by som reagovala, prekvapilo a sklamalo by ma to.
Zo zákona by mali byť spoločné (nie je to dar ani dedičstvo.. ak hovorím blbosť, opravte ma, prosím), ale vo vzťahu by som sa zákonmi neoháňala, tam má v prvom rade fungovať komunikácia.
Držím prsty, nech si to dobre nastavíte.

mamamasama
18. dec 2023

Počkaj, čo??? 🤣 Tak toto musím prečítať môjmu 🤣👌👌👌 To nemyslíš vážne. Môj by mi dal aj posledné ponožky.

sterea
18. dec 2023

Tak asi na ukameňujete ale výhry a všetky príjmy okrem darov a aj všetky prehry ( exekúcie, dlžoby) sú v manželstve spoločné. Takže ak si mu nejaký žreb darovala, je to jeho výhra, ak si ho prihlásila pod jeho menom do súťaže a on vyhral na základe toho je to vaša spoločná výhra.

modramacicka
18. dec 2023

Podľa mňa je hlavný problém to, že si ho prihlásila do tej súťaže bez jeho vedomia. Mnoho súťaží dokonca vyžaduje osobné informácie + mail/telefónne číslo a nepríde mi ok takto zdieľať niečie údaje bez toho, aby súhlasil. Pri zapojení sa na sociálnych sieťach by zase šlo o prihlásenie sa na jeho profil a komentovanie v jeho mene? Neviem, možno som divná ale niečo také si ja neviem ani len predstaviť.
Ja ak chcem mať väčšiu šancu na výhru v nejakej súťaži, tak poprosím priateľa, nech sa zapojí tiež a že by som to veľmi chcela vyhrať lebo to veľmi chcem / lebo keby vyhráme, mohli by sme tam ísť spolu / lebo to a to.. Keby si to takto odkomunikujete vopred, tak by ste aspoň mali šancu sa pobaviť o tom, na čo by sa použili tie peniaze v prípade výhry a teraz by sa toto nestalo. Najmä ak vieš, že peniaze nevnímate ako spoločné, tak nechápem prečo si očakávala, že v prípade výhry by ich vnímal ako spoločné.

lindus_esterka
18. dec 2023

Vyhra by mala byt spolocna, ist na wellness vikend, kupit si kávovar po ktorom uz dlhsie pokukujete.. My sme si minule kúpili 2listky do tomboly a ked som sa ho pýtala, ktory chce, tak sam povedal, ze oba su spolocne a ak lístok vylosuju tak sme vyhrali obaja. Nakoniec boli výherné oba 🙂

liv1
18. dec 2023

Aj moralne/by mala byt a aj pravne JE vyhra spolocna, je predmetom bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov… 😁

miggy
18. dec 2023

Môj si raz za čas stavi na nejaký zápas. Väčšinou vyhrá. V živote by mi nenapadlo pýtať ho polovicu 🙈 ja si raz za čas kúpim žreb, naposledy som vyhrala 100eur. Tiež ma nič nepýtal🤣

danielahamar
18. dec 2023

Vyhrá spolocna, ale peniaze mesačne z výplat nie? No neviem

moonlight1210
18. dec 2023

@miggy “pytat ho polovicu”, “tiez ma nic nepytal” to sa v ktorej casti sk tak hovori? To pocujem prvy raz taku formulaciu.