icon

Kto podľa vás spravil chybu?

vanda323
17. dec 2021

Dnes sa trápim dievčatá. Napíšem Vám čo sa mi stalo, a poprosím Vás o názor.
Jedna z mojich svagrin momentálne poberá podporu v nezamestnanosti, keďže ju vyhodili z práce. Požičala si od Nás 160 eur. Včera jej bola vyplatená niečo cez 300 e. dostala. Ide o to že už mala pripomienku že akého má brata že idú Vianoce a aj tak ich vzal od nej. Neriešila som. Obiednala som jej koláče v tej istej štrk cukrárni kde mám obiednane aj ja, pod mojím menom, verila som jej. Dnes mi došla oznámiť švagrinna že objednávku mám zrušiť že ona nemá peniaze...ostala som pozerať, na ňu ako neviem nájsť správne prirovnanie ako čo...ako puk možno.
Zavolala som známej do cukrárne, či sa to nedá zrušiť, ona mi veľmi milo vysvetlila že nie, čo chápem. Zavolala som svagrinnej že bohužiaľ objednávka sa zrušiť nedá, moja svokra sa do toho obula lebo sme volali cez Viber, že bohužiaľ švagrinna nemá z čoho zaplatiť. Že JA mám zohnať niekoho kto to zaplatí...akože to som už bola vytočena do nepríčetnosti.Povedala som si Okey tak zaplatím to ja a koláče porozdavam po rodine, nebudem sa rozčuľovať.
Ako by toho ale nebolo málo, poobede prišla švagrinna sa hádať, no hádať, začalo to ako debata a skončilo pri hádke. Že sme sa s manželom zle zachovali, že ona za to nemôže že jej peniaze nevyšli, a že to mal zaplatiť on alebo ja a že ona by nám dala za nich peniaze v Januári. Že to není brat, že ho neznáša, že si myslím že keď máme auta a byť že už máme všetko že som namyslena ja aj on že sa karta môže obrátiť povedala že čo keď prídeme o prácu.
Ostalo mi tak ľúto po jej slovách ale zároveň som si tak povedala že či fakt niesom lakoma? Že idú Vianoce , že asi som to mala nechať tak zaplatiť a ok. Veď nechcem byť zlá ešte niekomu ležať v žalúdku aj na Vianoce. Vo poviete dievčatá?

barbora753
17. dec 2021

@vanda323 myslím si, že ona vedela čo v tebe vyvolá keď ti tie výčitky povie, mám pocit, že na to čaká ešte stále že si to začneš vyčítať ale nemyslím že by si urobila dobre ak to zaplatíš a dáš.. po takom vystupe si asi veľmi nevie vážiť čo ste pre ňu robili doteraz..

vanda323
autor
17. dec 2021

@eeffka Niesi sviňa. Ja si bohužiaľ toto uvedomujem . A potom majú problém aj moje deti pretože nás všade hadzu do jedného vreca...čo začínam aj chápať .

maminkadeticiek
17. dec 2021

@petamich Nemam taku skusenost,to je naozaj pravda.Mne moja mama aj 4 eura za nakup vrati,lebo by hadam ani nezaspala 🤦‍♀️ Ja som to skor tak pocitovo dala.

brigelka
17. dec 2021

@vanda323 ahoj,ja mám veľmi dobré vzťahy so švagrinami, čiže ja by som im koláče zaplatila. Ale čo čítam tvoje príspevky, ty nemáš dobré vzťahy, využívajú vás a potom sa takto zachovaš. Nemáš mať prečo výčitky, že si jej nezaplatila koláče. Ona tiež nemá výčitky, keď sa s tebou háda pre koláče. Myslím si, že ich správanie nezmenis. Musíš byť len silná, aby ťa nezneužívali. Požičať môžeš,ale musia vrátiť. Dať im najavo čo si ku vám môžu a nemôžu dovoliť. Ak sa im nepáči, nech idú inde. Prajem pevné nervy.

luccija
17. dec 2021

@vanda323 ja sa ani nečudujem, že máš úzkosti.Ved tvoj muž a aj ty sa snažíte a oni...len využívajú tvoju dobrotu.A ešte aj mužovi nepovieš pravdu.Toto bude na roky rokúce.A švagrinú si nevšímaj to, čo Ti vytkla je zákerné veď ste to nenakradli.Tak isto majú šancu pracovať... píšeš, že chodí do zahraničia tak núdzou netrpí.ty si odišla od malého dieťaťa do práce tiež si mohla od druhých.Ano pichli ste do osieho hniezda, lebo ste si pýtali čo Vam patrí a ešte robila citovy nátlak čo to je za brata plus zrušila koláče.Uz len z princípu by som jej tie koláče nedala a vzťahy trocha obmedzila.Nie je to tá, ktorá chodí k tebe, keď sa bojíš byť sama doma?asi si myslí, že Ti pomáha a ty si povinná pomôcť jej.Vobec nič si z toho nerob aj, keď viem, že do rána nebudeš spať🙂to su také typy ľudí ešte Ti príde vynadať čo aj spravila neprizná si chybu veď by Ti mala byť vďačná, že ste jej pomohli a požičali

emalka
17. dec 2021

@vanda323 Toto vidam casto, ze rodina ma pocit ze maju akysi narok na uspech, majetok, cas niekoho ineho. Akoby z tvojho muza bol rodic a opatrovatel ostatnych clenov tvojej rodiny a prenieslo sa to aj na teba 😒
Pre nich je lahsie sa nesnazit a v podstate vas vyciciavat, nez aby nieco zmenili. Je to uplne chore ale bezne, im to mentalne pomaha zbavit sa pocitu zodpovednosti za svoju kvalitu zivota.
My mame tiez jednu celu stranu rodiny z otcovej strany, ktora mala pocit ze otec je chodiaci bankomat, pestun, fackovaci panak, sofer, vsetko mozne. Prestalo to az vtedy ked ich natvrdo odsekol. Vztahy sa pokazili ale uprimne, su to ludia ktorych chces mat naozaj vo svojom zivote?

vanda323
autor
17. dec 2021

@barbora753 Veľmi veľmi mi je to ľúto . Ja sa snažím byť fér stále ku každému a veľmi ma zamrzel tento jej prejav

vanda323
autor
17. dec 2021

@emalka Dobrá otázka. No odpoviem ti na to takto, som veriaca. Bola som vychovaná štýlom odpúšťať a odpúšťať a pomáhať len bohužiaľ v rodine do ktorej som sa vydala na to prišli a využívajú to

panelacikova
17. dec 2021

@vanda323 tak si musíš povedať: nech im boh pomôže.... a veriť tomu 😉

vanda323
autor
17. dec 2021

@luccija Anooo je to ona presne tá čo chodí ku mne. Mne je to aj blbé uz ale ja jej stále dám nieco eura myslím.
A ano môže chodiť do práce len jej to takto vyhovuje vieš.

vanda323
autor
17. dec 2021

@brigelka Ďakujem ti za povzbudenie ♥️

vanda323
autor
17. dec 2021

@panelacikova Vieš aké mám nervy 😄 😄😄 Akurát čakám na manžela ma prísť s práce. Som mu písala nech mi kúpi horalku na nervy 😄 Neviem či mu povedať čo sa dnes stalo čo niee....hm? Ale keď mu to poviem on tam ráno nabehne ako ho poznáme čistiť im žalúdok a ja budem zalobaba

zuzanaokasova
17. dec 2021

@vanda323 keď je doma nezamestnaná, tak si kľudne tie koláče mohla aj upiecť. Vyšlo by ju to určite lacnejšie 🤔

bozenka9532
17. dec 2021

@vanda323 takto to občas funguje aj u bielych, bohužiaľ... mám to podobné....ale ja som už dospela do štádia.. dosť....a postupne vymazavam zo života každého kto nás iba využíval.... Teda skoro celú rodinu,ale zas za ten pocit úľavy, že konečne máme pokoj to stojí za to....
Vieš ono pomôcť treba,je to taká morálna povinnosť,ale odtiaľ - potiaľ...a treba si určiť hranicu, čo je pomoc a čo už zneužívanie....a u teba to je už zneužívanie,to čo robí manželovi rodina,je už ďaleko cez čiaru...za mňa to stopni, čím skôr...a radšej ten čas venuj deťom, ako pomoci nevdacnikom....ja to teraz ľutujem, že som to tiež tak nespravila... už oveľa skôr... že často tá pomoc išla na úkor mojich detí...

vanda323
autor
17. dec 2021

@zuzanaokasova ona nevie piecť, tvoje jej odpoved.

panelacikova
17. dec 2021

@vanda323 tak mu povedz, čo sa odohralo. ale zároveň ho požiadaj, nech to už proste nerieši, že vy si nejak poradíte. tie koláče šupnete do mrazničky a hotovo. ale.... povedz mu zároveň, že už sa nechceš nechať zneužívať. však tvoj muž je ten, čo pracuje. jeho to "teší", že vyživuje svoju rodinu? myslím prvotnú, nie teba a deti... takže by ste sa mali hlavne vy dvaja dohodnúť, že trošičku znížite frekvenciu kontaktov s nimi. a keď sa urazia? no nech... ale vám bude určite lepšie.

vanda323
autor
17. dec 2021

@panelacikova Áno máš pravdu,.len svokra stále vyvoláva. Moja mamka jej to už dokonca raz povedala lebo už mala nervy teraz u nás často spi. Pomaha mi keďže som na riziku. A svokra vyskočila na moju mamku že jej kto zákaze volať synovi. Že to je jej syn že nech skúsi nejaká žena...moja mamka to vzdala že to nemá zmysel.

vevapeto
17. dec 2021

@vanda323 chcela som ti napísať , že veď je to rodina, treba pomôcť ale keď som si prečítala aj ostatne príspevky tak mám pocit, že ťa využívajú - keď od teba niečo chcú, tak milota a keď majú vrátiť tak je zle…nabtvojom mieste obmedzím kontakt s takou osobou.

vanda323
autor
17. dec 2021

@vevapeto Ach je to ťažké . Fakt! Ona stále telefonuje.

panelacikova
17. dec 2021

@vanda323 tak v tom prípade je to, žiaľ, celé na manželovi. on je ten, čo musí stanoviť hranice...

vanda323
autor
17. dec 2021

@panelacikova Porozprávame sa dnes kým som taká navnadena dnes, ďakujem za povzbudenie ❤️

panelacikova
17. dec 2021

@vanda323 ty si také nekonfliktné chúďatko.... myslím to v dobrom.... držím ti palce, aby muž pochopil... dobrú noc

martina1201
17. dec 2021

@vanda323 ja by som jej isto nič nezaplatila a ani nedarovala po tom výstupe. Ale ani nemrazila ak to nutné nebude. Skús dať inzerát s počtami zákuskov a kedy budú k dispozícii a aj keby si ich mala o niečo lacnejšie predať tak sa ti to oplatí viac, len nech ťa nebantuje, že ich máš a kvôli výčitkám svedomia jej ich predsa len dáš. Aj sa ti späť vráti niečo z toho čo si zaplatila keď predaš a zároveň ťa nebude mrzieť že si jej nedala. A čo sa týka pomoci druhým a toho že si veriaca a máš odpúšťať tak áno, treba odpúšťať ale nie sa nechať využívať. Ako vidíš nie je tvojím švagrinám sväté nič, ani tvoje rizikové tehotenstvo, ani že máš deti a ďalšie čakáš a furt naťahujú ruky a ešte aj drzo sa správajú. Nepozicaj, nedaj, nechoď a nepomôže. Už si dosť pomáhala, nepoučili sa. Či pomôžeš alebo nie vychádza mi to u nich rovnako. Furt si za zlú ty a tahas za kratší koniec....

vanda323
autor
17. dec 2021

@panelacikova Ďakujem si milá. Dobrú noc

1gabriela13
17. dec 2021

@vanda323 tak, klobúk dole že to takto dávaš ešte 🙄ja teda by som im nič nepozicala a nekúpila a nedala. Nie preto ze nie som ľudská, ale preto ze ta zneužívajú a ešte k tomu na to idú zo psychologického hľadiska a citovo ta vydieraju a aj sa im darí, nakoľko ty máš výčitky a oni sú budú dovolovat čím ďalej tým viac. Jedine riešenie je, stopnúť to.

lukina20
17. dec 2021

@vanda323 mila Vanda, absolutne si nemate co vycitat... vasa svagrina vedela, ze ma objednane kolace, mala si odlozit peniaze... inak ked sme pritom, tak ja kebyze poberam podporu, tak si rozhodne kolace neobjednam, ale si ich sama napeciem, vyslo by to lacnejsie... a presne toto treba povedat aj svagrinej...

ukulela
17. dec 2021

@maminkadeticiek voes, ale vcera svagrina pixivala, ze musi vratit pozicane peniaze. Kebyto vceta len bez pindania vratila a dnes poprosila, ze zaplatte mi, vratim, tak ok. Ale 5akto nepomaham ani ja, nevdacnemu cloveku, co to nie ze nepodakuje, alw vyzaduje ako samozrejmost. No trt. Adalsia vec, nemam na to, tak si neobjednavam kolace za stovku, pre boha!

selest
17. dec 2021

Niesi lakoma a keby ona bola pokornejsia tak jej tie kolace darujem vsak idu vianoce. Ale ze si to takto vynucuje a este vam "praje" aby ste tiez prisli o pracu to je dost blbe. Mozno je len zufala zo situacie v kt sa ocitla tazko povedat kedze ju nepoznane a neviem aka je.

annamalaga
17. dec 2021

No moja máš to ťažké , po pôrode by som manželovu rodinu odstrihla aspoň na pól roka.

fatimuska
18. dec 2021

@vanda323 a ked teda švagriná nema pracu, ved si mohla kolace piect sama, nie si dat drahe robit, ked už