Kto rozbíja rodinu?
Ahojte, veľmi mi záleží na mojej rodine, nechcela by som ju rozbiť (máme tri deti), ale s týmto si už poradiť neviem. Môj muž mi stále vyčíta, že nerešpektujem to, že je žiarlivý , že viem čo mu vadí a stále to robím. Že porušujem jeho pravidlá, prekračujem jeho hranice, za ktoré on už nemôže ísť. Tie pravidlá podotýkam stanovil on. Robí tak odkedy sa poznáme, týka sa to môjho obliekania. Podotýkam, že nie som vulgárna, nenosim žiadne veľké výstrihy , ani minisukne . Proste normálne veci, ktoré sa mi páčia, ktoré mi sedia. Stále mi hovorí, že na koľko vecí už prestal žiarliť, čím všetkým si už musel prejsť, že mne to stále nestačí. A ja som si tým nemusela prejsť? Vadilo mu napr. keď mi vykuklo ramienko na podprsenke , keď som si obliekla tričko bez rukávov, látka na tričku nemohla byť ani trošku priesvitná, keď mi vykukli nohavičky z riflí a podobne. Bolo toho dosť, proste zakaždým keď som sa tešila, že budem s ním, tak ma schladil, že som nevhodne oblečená . Takisto mu vadilo, že niekto napr, do mňa drgol na ulici alebo v autobuse, že som si to mala všimnúť. Pod košeľu alebo blúzku , mám nosiť tielko. Viem, že som si
to mala vtedy zvážiť, koho si beriem, ale vtedy u mňa vyhrala zalubenost a imponovalo mi, že je slušný a zodpovedný, že nepije a nefajči, že je inteligentný , pekný ,... Situácia sa vyhrotila tento rok. Boli u nás na návšteve susedia a s nimi 14 ročný syn, sedela som v kresle, že sa mi bolo vidieť pol zadku, už som videla, že pení, lebo ma šťuchol do nohy, aby som si tie rifle hneď potiahla hore. Proste sfucaný mesiac. Keď začali prázdniny , bola som s deťmi pri bazeniku za bytovkou (bývame v malej bytovke , s uzavretým dvorom), bolo horúco, tak som si dala dole tielko, bola som v plavkách a kratasoch . Tak nadával, že či som na kúpalisku, že to je iné, lebo ma všetci ocumuju z okien. Že na verejnom kúpalisku je to iné, tam sú všetci v plavkách. Keď sme na kupku , tam mi zase plavky nesedia, že sú strihané do sikma , že sa mi odtahuju od tela a vidieť až do žalúdka, išiel mi to aj fotiť, to ma strašne urazilo . Že budem vidieť, ako bude on chodiť oblečený , aby som vedela, čo to je ziarlit . Že sa strašne radikalizujem , že som sa zmenila. Jasne som mu povedala, že aby sa už takto ku mne nespraval , že vzťah je o niečom inom. Že ak sa nezmenim , tak rozbijem rodinu a on bol ku mne dobrý, že len toto odo mňa žiada, aby som si ruku vystrihy dávala, keď sa sklanam , aby mi zadok nevykukol , .... Napísal mi, že mám 10 minút na rozmyslenie , lebo mi začne robiť zle. Poslala som sms jeho mame , že sa mi vyhráža, zastala sa ho. Dokonca sa urazila , ako si to dovoľujem jej písať, že ona svojho syna vychovala super. K našim chodil celé leto, že mi majú dohovoriť, aby som ho pochopila, naši už toho majú dosť, vedia aký je ziarlivý, tak mu povedali, že nech sa rozideme . To urazilo jeho. Na Vianoce sa vždy striedame u jeho mamy a u našich. Tento rok povedal, že on ma tam len odvezie, ale k našim nepôjde, lebo mu ublížili. Celé leto tam chodil, že veď on vôbec nemá veľké nároky, už sme boli všetci z neho hotoví. Prosím Vás, poraďte mi, lebo k terapeutovi nechce ísť, mám si zvyknúť , že on je taký, a že budem ľutovať, akého dobrého muža som mala. A ako to mám zariadiť na Vianoce, ja som bola naposledy u jeho mamy , nechcem aby boli naši sami , ale nechcem im ani pokaziť Štedrý večer. Nechcem si raz vyčítať, že moje deti vyrastaju v neúplnej rodine. Po prázdninách som sa vrátila, ale nič sa nezlepšilo. Stále mi vyčíta, že kedy už pôjdem do práce. On zarobí dobre. Zase nechcem ostať teraz 5 rokov doma, ale jednak neviem či to má význam si hľadať prácu tu , či mám právo zmeniť deťom prostredie, a jednak sa ešte necítim na to, že by som pri troch deťoch hneď zvládla nástup do práce.
@kristina462 za dobrotu na zobrotu. Ako v kazdom vztahu, obaja si urcujete hranice, a to pri kazdej hadke. To, ze on ma predstavu o tvojom vhodnom obliekani... neriesila by som, kazdy nejaku mame. Tiez hodnotime, ci sa nam paci, ako sa nas manzel oblieka, ci ma kamoska na kavicke super bluzku... ved mame vsetci oci na to, aby sme pozerali a ze sme ludia, tak aj hodnotime. Neviem, ci zvladnes zmenit jeho pohlad na tvoj styl obliekania. Jemu sa paci to, tebe zas hento. Ale na vytrcajuce nohavicky z rifli si treba dat pozor, ci si tucna alebo nie, je uplne bezpredmetne. Podla mna je to trapne, myslim, ze ani navsteva z toho nemusela byt vo vytrzeni 😀 Ja som isty cas chodila s chlapikom, ktoremu sa takyto styl pacil a otacal sa za babami na ulici jak kratkozraky 🙄
Kazdy normalny rodic si zastane to svoje dieta. Tvoji vidia, ze sa pre manzelovo spravanie trapis, tak su za vas rozchod. Svokra je zas hrda, ze vychovala slusneho syna, tak si zastane jeho. A sama pises, ze aj tato jeho vlastnost ti na zaciatku imponovala, tak skus na tom stavat. Niekedy staci porozmyslat znova, preco si si ho brala. Ved v tomto sa nezmenil 🙂
@timea7 Absolútne súhlasím s tým, čo píše timea7. Zas je to tu - on sa rozhodol, že budete žiť len tak, kľudne ti povie, že ťa už nebude mať rád - a ty akože máš so všetkým súhlasiť? Ak by ťa mal naozaj rád, tak by sa takto k tebe nechoval, zaujímal by ho aj tvoj názor. To všetko je tá manipulácia, psychonátlak, on má choré celé svoje myslenie. Nestojí ti za to, aby si sa kvôli nemu nebodaj zložila, obrň sa, nedávaj najavo, že ti to ubližuje. Možno prichádza čas zobrať svoj život do svojich vlastných rúk, a ty predsa máš kam odísť, keď budeš silná, dokážeš sa postaviť na vlastné nohy.
Nechcem byt skepticka, ale pochybujem, ze sa ti v tomto vztahu podari vydupat nejake pravidla. V tomto cloveku je hlboko zakorenena predstava, ako ma zena vyzerat, ako sa ma spravat, aby to jemu neublizovalo. Aj to sa snazi obratit proti tebe, ze vlastne ty a tvoja rodina mu ublizujete. Manipulator ako vysity. Pochybujem, ze ma v plane vyhladat odbornu pomoc. Jedine, co mozes spravit, je odstahovat sa a byt neoblomna, pokial nenastupi na terapiu. Najviac tym ochranis svoje deti, ktore ucite toto vsetko vnimaju.
@kristina462 nechcem byt zlym prorokom, ale presne takyto muzi, podla mna, prenasleduju zenu aj po rozvode a nedopada to dobre... Udrziavaj priatelstva, uzke vazby so svojou rodinou, lebo ich budes velmi potrebovat. A rozhodne im vsetko, co sa medzi vami deje, povedz, ak o tom nevedia. Pre vlastnu bezpecnost. Reci, ze uz budete len spolu byvat a on uz ta nechce su len dalsim pokusom o zdeptanie. Ak ukazes, ze ti je to jedno, bude sa spravat horsie, ak sa zacnes snazit, si tam, kde si bola. Chodila by som k psychologovi, jednak sa poradit, ako na takeho pre co najbezpecnejsi rozvod, jednak, aby som toto vsetko mala niekde v zaznamoch.
Toto nie je ziarlivost. Toto treba liecit.
Normálny vzťah v manželstve = rovnoprávny vzťah medzi mužom a ženou + kompromisy, ktoré vznikajú pri rozdielnych názoroch na život.
No...nechces aby tvoje deti vyrastali v neuplnej rodine: a chces aby mali za vzor takeho otca ako maju? Aby to brali ako normalnu vec, ze vo vztahu jeden moze donekonecna buzerovat toho druheho a psychicky vydierat recami "ved ja som dobry a ty ma stale provokujes"? Tvoj muz je pschicky chory a potrebuje liecbu. Daj mu este poslednu sancu a povedz mu ze bud sa ide liecit, alebo sa rozvadzas. Daj mu jednoducho ultimatum. A ked ta nebude brat vazne, zbal sa aj s detmi a bez k rodicom. Aby mu docvaklo. Ty nemas preco splnat jeho chore poziadavky, lebo ano je to chore a je to obmedzovanie v osobnej slobode. Ak mu tak zalezi na rodine, tak sa liecit pojde. Ak nie, potom aspon budes vediet na com si.
A este na zaver: ja som dieta rozvedenych rodicov a bola som stastna ked sa konecne rozviedli a bol pokoj. Nemysli si ze tvoje deti su slepe a hluche a ze im neublizuje to, ked je ublizovane tebe a ze im dusna atmosfera doma unika a nevadi...rozvodom predsa o otca nepridu
@kristina462 nuz tvoj chlap je spokojny a vie ze si moze robit co len chce,pretoze vie ze tri deti a jeho manipulacie ta drzia pri nom. Ja presne viem ako to bude ked pojdes do prace a mozes mi verit ze nic prijemne ta necaka;takze moja rada zajdi si za psychologom -lepsie ako pisat rodicom ci svokre,a postupne si otvor oci a zaroven pracuj na tom aby bolo lepsie,je jedno ci s muzom alebo bez. Ten chlap ti bude slubovat a vyhrazat sa este vela krat ale moze zajst len tak daleko ako mu to ty dovolis.
@kristina462 je chorobne žiarlivý, potrebuje pomoc terapeuta, lebo sám to evidentne nezvláda, zrejme si ani neuvedomuje, nakoľko je jeho chovanie patologické. Odhliadnuc od toho, nohavičky "vykuknuté" z riflí je maximálne nevkusná podívaná, z toho je zle aj mne, keď to vidím. Rovnako zadok trčiaci z bedrových nohavíc.
@kristina462 hmm tak teraz neviem, moj priatel je opacny pripad, cim viac som vyzyvavo oblecena tym lepsie.... 😀 😖
no to čo popisuješ,sa naozaj nepatrí nosiť.že ti je vidno gate a zadok z riflí ,ked sedíš ?to kde sme ?alebo ramienko z podprdy ?a pod bluzku,ano,nosí sa tielko,prirodzene.ako aj muži nosia pod košelu.
@marina24 A vrece na hlavu 🙂
@mawka nenavidim to, zena by mala odhadnut kedy este si to moze dovolit obliect a kedy uz nie :D
@bohuslava8 pokial neostane s detmi na ulici tak nevidim dovod preco by jej deti nemali prisudit a posudzovat ju ako prizivnicku!!!
@marina24 Ale veď čítaj, čo je podstata veci, ona určite vie ako sa má slušne obliecť, kde ty žiješ moja? Už vypínam upozornenia, to dôležité bolo povedané a začínajú sem písať z predchádzajúcich storočí a to ma fakt nebaví, keď tu ide niekto normálnej žene vysvetlovať čo sa patrí a čo nie.
Neviem, Preco niektore posudzujete na zaklade vytrhnutia z kontextu. Ja napr.tiez nosim bedrove nohavice a preto ze som stihla, tak sa mozu niekedy zosmyknut. Nechapem, Preco by si nemohla dat plavky v lete pri bazeniku za bytovkou. Ved je predsa pri bazene. Ide o cele spravanie prip.diagnozu a to treba riesit. Tu je to nakope popisane, jednemu/jednej sa moze zdat, ze je Este nejaka pobehlica, Co ine nerobi iba provokuje. Mozno tieto zazitky pozbierala za poslednych 5rokov. To Este nikoho nenapadlo? To, ze je to neesteticke, ked vykuknu nohavicky, ok, som za...Ale zeby sa to nemohlo stat ....????
@anatalia77 a neukazat ani len clenok 😀
@kojanusa niekedy aj bez muffin efektu zeny nevedia odhadnut ako sa obliect. polonahe ako stetky, sak nech vsetko trci... alebo trebars martinka z turca 😀
ale fakt ze tu robit coro moro z toho, ze niekto sedi v debilnom kresle hlbokom, nahne sa pre kavu a odhali sa chrbat a vidno trosku z gatiek akoze sorry. bezne sa to zenam stava a pritom su presvedcene, ze sa im to nemoze stat. hovno. pardon. teraz vsetky aby sme zacali nosit leginy natiahnute az pod pazuchy a na tom tuniky po kolena. len aby nam nebodaj nevykuklo ramienko od podprsenky. v ktorom storoci zijeme?
@bohuslava8, tolko sprostosti vpratat do jednej vety je vykon. Pochopila som, ze si chcela ukazat "argumenty" protistrany, ale aj tak. Manzel ma zakonnu POVINNOST zivit manzelku a deti (isteze ta povinnost je vzajomna, ale ona sa stara o deti, takze je to na nom), prizivnik je celkom ina kategoria. Nic take ako "opravnena ziarlivost" neexistuje. Bedrove gate su vecou vkusu, ale ze u niekoho vyvolavaju ziarlivost, je problem ziarliaceho a nie nositela bedracov. Ze deti vezmu matke, ktora sa o deti vyhradne stara je iluzorne dokonca aj na Slovensku....
A keby mal moj manzel pripomienky takehoto kalibru, tak nosim okamzite vystrihy az po pupok a minisukne na pol zadku, aby mal preco ziarlit. Lenze obavam sa, ze prave toto nastavenie je dovodom, preco nemam doma ziarliveho psychopata.
@kristina462 vsak to. Bola si zalubena..
Bud to budes znasat a prisposobis sa (hoci podla man si on vzdy daco najde aby mohol ziarlit) alebo porozmyslas o rozvode a ossmostatneni.
@jeannna vobec nechapem, ze im to nevadi, ze to znesu takto plandajuce. sak to musi tlacit na jednej strane a na druhej ten pocit, ked sa to sadlo hore vlni ufff. ako sama som oblina, ale toto ma nikdy nenapadlo. preto mam asi aj dnes problem zohnat normalne rifle s normalnym pasom, ked vacsinou siju bedrove strihy 😅 kym ja najdem rifle, ojooooj
@mawka Ach taaak 🙂 Dakujem za objasnenie. Take nieco ako pretekarske nohavice, ze z nich preteka sadlo 🙂
Podla mna to aj sposobuje zdravotne problemy, ved to tlaci na vnutorne organy, fuci na krize. To uz radsej tie leginy pod pazuchy a minika navrch. Ja som sice vysoka, 181 cm, ale mam k telu pomerne dlhsi trup, tak bedrace tiez moc nemusim.
@kristina462 prepač, ale to su len také bláboly, že už ťa nebudem mať rád... Proste aby ťa ranil a dosiahol svoje... To uplne že sa nad tým zasmej a povedz, dobre... Ale nepodvol sa. On ťa má rad, to sa ty neboj, laska sa nedá zničiť len tak mávnutím prútika. LEn mu musíš ukázať, že si nad vecou 😉
Chcela by som sa vyjadriť len ohľadne oblečenia..... treba brať do úvahy že si matkou 3 detí, aj to, koľko máš rokov (čo neviem....). Tiež sa mi nezdá vhodným oblečením priesvitná blúzka len s podprsenkou, tričko bez ramienok, a keď máte návštevu treba dávať pozor na rifle - prípadne si zakryť kríže. A nevyzliekla by som si tričko na ihrisku. Tieto veci môžu vyzerať dobre na štíhlych dievčatách do 25 rokov. Prepáč, ale vychádzam zo seba, preto si dovolujem takto drzo napísať. Nemôžem si dovoliť nosiť veci aké som nosila pred 10 rokmi (nie kvôli váhe ale proste človek už nevyzerá rovnako po deťoch ako predtým...), alebo ako slobodné bezdetné dievča. a taktiež sa mi nepáčia veci na 40 ročnej žene s poriadnou nadváhou - ako napr. tričko na ramienká. Príde chvíla keď si ramená, príp. ovisnutú kožu pod pazuchou treba zakryť.
Ak manžel toto všetko naozaj robí z čistej žiarlivosti, tak je väčší problém, ale určite by som to neriešila s mojimi alebo s jeho rodičmi.
@nakatka a na kupalisku sa tiez nevyzleikas? kupes sa v tricku? 60 kilova zena po 3 detoch sa ma kupat v com? v potapacskom neoprene lebo ma uz tri deti a 40 rokov? dost odveci pises.
nezijeme v stredoveku, aby sa zena nemohla pri bytovke vyzliect do sortiek a vrchneho dielu plaviek. toto je uz co pre boha...
@marina24
@nakatka baby, prepacte, ale ste vy v poriadku??? Predpisovat dospelej zene, co si ma a nema obliect, co je vhodne a co nie? To ste sa s konom zrazili? Ze sa to nepaci vam, je iba vasa vec, iba vas nazor a kazdy si moze obliect co uzna za vhodne a v com sa citi dobre aj ked ma 10 deti a NIKTO nema pravo nikoho obmedzovat a psychicky vidierat kvoli obleceniu ani kvoli nicomu inemu. Ved vy ste ani len nepochopili o com tato tema je! Uz to tu ani citat nebudem, lebo mi taketo kometare len zdvihnu tlak 🙄

@jaya47 drzim palce 🙂 je super, ze s tym nieco robis. kopec ludi to ani nevnima, vidia sa ako uplne v pohode. prvy krok je vzdy si toto uvedomit. potom uz sa da na tom pracovat, aj ked je to istotne narocne.