icon

Kto rozbíja rodinu?

kristina462
13. dec 2015

Ahojte, veľmi mi záleží na mojej rodine, nechcela by som ju rozbiť (máme tri deti), ale s týmto si už poradiť neviem. Môj muž mi stále vyčíta, že nerešpektujem to, že je žiarlivý , že viem čo mu vadí a stále to robím. Že porušujem jeho pravidlá, prekračujem jeho hranice, za ktoré on už nemôže ísť. Tie pravidlá podotýkam stanovil on. Robí tak odkedy sa poznáme, týka sa to môjho obliekania. Podotýkam, že nie som vulgárna, nenosim žiadne veľké výstrihy , ani minisukne . Proste normálne veci, ktoré sa mi páčia, ktoré mi sedia. Stále mi hovorí, že na koľko vecí už prestal žiarliť, čím všetkým si už musel prejsť, že mne to stále nestačí. A ja som si tým nemusela prejsť? Vadilo mu napr. keď mi vykuklo ramienko na podprsenke , keď som si obliekla tričko bez rukávov, látka na tričku nemohla byť ani trošku priesvitná, keď mi vykukli nohavičky z riflí a podobne. Bolo toho dosť, proste zakaždým keď som sa tešila, že budem s ním, tak ma schladil, že som nevhodne oblečená . Takisto mu vadilo, že niekto napr, do mňa drgol na ulici alebo v autobuse, že som si to mala všimnúť. Pod košeľu alebo blúzku , mám nosiť tielko. Viem, že som si
to mala vtedy zvážiť, koho si beriem, ale vtedy u mňa vyhrala zalubenost a imponovalo mi, že je slušný a zodpovedný, že nepije a nefajči, že je inteligentný , pekný ,... Situácia sa vyhrotila tento rok. Boli u nás na návšteve susedia a s nimi 14 ročný syn, sedela som v kresle, že sa mi bolo vidieť pol zadku, už som videla, že pení, lebo ma šťuchol do nohy, aby som si tie rifle hneď potiahla hore. Proste sfucaný mesiac. Keď začali prázdniny , bola som s deťmi pri bazeniku za bytovkou (bývame v malej bytovke , s uzavretým dvorom), bolo horúco, tak som si dala dole tielko, bola som v plavkách a kratasoch . Tak nadával, že či som na kúpalisku, že to je iné, lebo ma všetci ocumuju z okien. Že na verejnom kúpalisku je to iné, tam sú všetci v plavkách. Keď sme na kupku , tam mi zase plavky nesedia, že sú strihané do sikma , že sa mi odtahuju od tela a vidieť až do žalúdka, išiel mi to aj fotiť, to ma strašne urazilo . Že budem vidieť, ako bude on chodiť oblečený , aby som vedela, čo to je ziarlit . Že sa strašne radikalizujem , že som sa zmenila. Jasne som mu povedala, že aby sa už takto ku mne nespraval , že vzťah je o niečom inom. Že ak sa nezmenim , tak rozbijem rodinu a on bol ku mne dobrý, že len toto odo mňa žiada, aby som si ruku vystrihy dávala, keď sa sklanam , aby mi zadok nevykukol , .... Napísal mi, že mám 10 minút na rozmyslenie , lebo mi začne robiť zle. Poslala som sms jeho mame , že sa mi vyhráža, zastala sa ho. Dokonca sa urazila , ako si to dovoľujem jej písať, že ona svojho syna vychovala super. K našim chodil celé leto, že mi majú dohovoriť, aby som ho pochopila, naši už toho majú dosť, vedia aký je ziarlivý, tak mu povedali, že nech sa rozideme . To urazilo jeho. Na Vianoce sa vždy striedame u jeho mamy a u našich. Tento rok povedal, že on ma tam len odvezie, ale k našim nepôjde, lebo mu ublížili. Celé leto tam chodil, že veď on vôbec nemá veľké nároky, už sme boli všetci z neho hotoví. Prosím Vás, poraďte mi, lebo k terapeutovi nechce ísť, mám si zvyknúť , že on je taký, a že budem ľutovať, akého dobrého muža som mala. A ako to mám zariadiť na Vianoce, ja som bola naposledy u jeho mamy , nechcem aby boli naši sami , ale nechcem im ani pokaziť Štedrý večer. Nechcem si raz vyčítať, že moje deti vyrastaju v neúplnej rodine. Po prázdninách som sa vrátila, ale nič sa nezlepšilo. Stále mi vyčíta, že kedy už pôjdem do práce. On zarobí dobre. Zase nechcem ostať teraz 5 rokov doma, ale jednak neviem či to má význam si hľadať prácu tu , či mám právo zmeniť deťom prostredie, a jednak sa ešte necítim na to, že by som pri troch deťoch hneď zvládla nástup do práce.

moonlight1210
14. dec 2015

@papricka33 ty ocividne nemas skusenosti so ziarlivcom. Takym naozajstnym ziarlivcom.
Nie tie dietne kusky, co obcas predvedie skoro kazdy, ale hned to vyprcha.

Z toho, co ona popisala som ochotna verit, ze on je uz diagnoza, nie nahodne male ziarlivostne scenky ochotnickeho divadla.
Ziarlivci maju XY zastupnych problemov a problemikov, co riesia na partnerovi. A oddelene vsetky vyzeraju normlane, doveryhodne, v poriadku. A snad neexistuje clovek, ktory po vypocuti len par z nich nepovie obeti ziralivca: vsak po tebe nic take nechce, vsak mu vyjdi v ustrety.
Ale keby ich zacal pocuvat od zaciatku, vsetky, jeden za druhym, s popisom okolnosti, ako sa udiali, tak si uvedomi totalnu absurditu konania ziarlivca. Absurditu jeho poziadaviek. Jeho dovodov. Jeho pohladu na veci, co su podla neho uz nenormalne.

A je dobre, ze ona nemlci. Ze o tom povie a este viac je dobre, ze ju rodina podporuje. A pokial mu vie odolavat aj v jeho poziadavkach, aj to robi dobre. Lebo ustupovat ziarlivcovi (tomu skutocnemu) je ako hnat ho cvalom do priepasti. Vsetci si mylne myslia, ze ak sa mu ustupi v jeho poziadavkach hned, tak sa upokoji. Ano, ten dietny typ ziarlivosti take nieco upokoji a zazehna. Ale pri tej naozajstnej ziarlivosti je to zaciatok konca.
On povedal, ze uz v mnohych veciach ustupil a verim, ze to mnohych pomylilo a zacali nazerat na nu ako na tu tiez vinnu. Ale z coho ustupil? Zo svojich pravidiel, co si sam vymyslel. Vsak to mas ako ked ti chlap vynada, ze nemas dokonale cisto a co chces, vsak uz ustupil od toho, ze musis spendlikom vyskrabkavat sparocky v parketach, tak by si mohla konecne bez vzpierania sa trikrat denne zmyvat a lestit dlazky.

stracayela
15. dec 2015

Moja mila urob to co ja.Moj muz bol ziarlivy neskutocne tvoj je slaby on posielal ludi kontrolovat ma kde som co som.Robil mi roky peklo potom som sa zmenila a zacala som ho ja pomaly sekat kde bol co robil preco ma na nohaviciach flaky dvacat telefonatov cez den stale som ho kontrolovala robila mu sceny dobre som to vsetko zahrala aj som sa pobavila si zapametaj ty musis byt 5 krokov vpred nehraj sa na obet nerev pred nim my zeny sme chytrejsie ako muzi len sa mehraj na citlivku.Musis byt silna.On ziarlil na vsetkych a raz mi spravil scenu v kaflande a vtedy koniec sem tam ho este kontrolujem nepovolim uzdu ale uz je to vsetko super.On po case pochopi ze si musela trpiet

tinapa
15. dec 2015

A kde je zakladateľka témy? Stiahla sa???

papricka33
16. dec 2015

@alaguema ty si neskutocna 😀 ty im do toho vztahu nejako velmi vidis. Histericky prehanas.... mas vo vsetkom pravdu a TY si tu najmudrejsia. Staci? 😉 uz na teba neidem reagovat, si taka hrrrr a lepiva s tou svojou snazivostou. Sorry 😖

papricka33
16. dec 2015

@moonlight1210 toto, moja mila, nie je ziarlivost. Je to obycajna buzeracia nevyrovnaneho chlapa, ktoru priemerne zdatna a inteligentna zena zvladne jednou vetou a nepotrebuje fnukat na MK. Skutocna tyrania vyzera inak. Zena prestane robit veci, ktore ju bavia, stretavat sa s priatelmi, rodinou, totalne sa izoluje a vsetci si pritom myslia, ze jej muz je to najuzastnejsie stvorenie na svete. Dokonca v tomto klame zije dlho aj ona. V lepsom pripade na to pride a napriek vsetkym to ukonci, v horsom ju ako handru takyto ziarlivy tyran odkopne, ked z nej vysaje vsetok zivot a vymeni za novsi model.

papricka33
16. dec 2015

@stracayela presne toto funguje aj u nas 😉 klin sa klinom vybija. Najlepsie uz pri najmensom naznaku, vratit dvojitu palbu a chlap je hned spokojny 😀

kristina462
autor
16. dec 2015

@sono2 nenosim veľké vystrihy, ale normálne, keď sa po niečo zohnem tak sa mi odchyli tričko ako každej babe, a nemám vždy obe ruky voľné,aby som si dávala ruku na vystrih. Nebolo mi vidno pol zadku, to len môj muž tak hovorí. No a svokre som písala, lebo mi 4 mesiace od neho maily a sms chodili, že sa mám okamžite zmeniť,pričom som mu nič naschvál nerobila, len som sa začala správať asertivnejsie

kristina462
autor
16. dec 2015

@maxilou no neviem, či by mi boli deti vďačné, keby som ich teraz vytrhla zo školy a presťahovala, toho sa bojím. Síce u našich tiež poznajú veľa detí, lebo sú tam často

kristina462
autor
16. dec 2015

@moonlight1210 ďakujem, presne si to vystihla

kristina462
autor
16. dec 2015

@bohuslava8 Prepáč, ako
si to myslela, že by ma moje deti nemali po čase radi?

kristina462
autor
16. dec 2015

@irusa jasne, že ziarlil

kristina462
autor
16. dec 2015

@jabadaba máš úplnú pravdu, inak bedraky neznášam a ani ich nenosim

kristina462
autor
16. dec 2015

@marionmarion presne takto som to myslela!

kristina462
autor
16. dec 2015

@nakatka ďakujem za názor, bedraky nenosim, ani priesvitné bluzky. A zrkadlo doma mámé

kittykat22
16. dec 2015

@kristina462 podla mna jedna vec je mat sprostu poznamku a druha vec je pocuvat sproste poznamky 10 rokov dookola a byt uz v tom stave, ze cakas s cim zase pride - a nayvse ked este ta zlost po poslednej vycitke neodisla a uz mas na stole dalsiu. Ja byt tebou sa nerozvadzam ale odidem do prace. Myslim si, ze ti praca pomoze viac psychicky ako financne. A ked nie na plny uvazok aspon na skrateny. Neuvazuj o rozvode - to je utek. Mate 3 deti a chapem, ze manzel sa sprava ako idiot, ale rozvod koli tomu, ze ma blbe poznamky koli ramienku z podprsenky ... hmmm ... myslim, ze by ti to neskor prislo luto. Sama pises ze ma vela kladnych vlastnosti. Manzelove spravanie vobec neobhajujem - ale rozchod 😒 skus najskor tu pracu. A najdi si kamaratku ktorej budes nonstop volat ked ta manzel vytoci - mne to velmi pomaha 🙂 Manzel nieco vyvedie a uz volam 😀 vzdy ma to neskutocne ukludni.

moonlight1210
16. dec 2015

@papricka33
nezelam ti aby si prisla do styku so ziarlivostou, lebo vobec nevies, co hovoris a precitnutie by bolo tvrde. naozaj by ti nestacilo odbijat to dobre mierenymi vetami, ako si myslis. ver tomu,ze nie (mozno tak pri tych dietnych formach obcasnej resp jednorazovej ziaflivosti). a never tomu, ze kym to nema pato!ogicky raz, tak je to brnkacka zvladnut.
ja viem, co hovorim. a nehovorim z knizky. preto o zkarlivosti hodne vela viem.
a toto, co robi ten chlap, ziarlivost je. ziadna prehnana buzeracia.

kristina462
autor
17. dec 2015

@moonlight1210 a to som napísala len veci za tento rok

moonlight1210
17. dec 2015

@kristina462 skus si precitat Plzakov Othelon. Mne ta kniha pomohla vela pochopit. nemusi to samozrejme byt jedina kniha, urcite najdes aj ine, ktore ti budu myslienkovo blizsie. ale tato na zaciatok je dobra.
prinajmensom aspon pochopis motivacie ziarlivosti, myslienkove pochody ziarliaceho cloveka aj niektore nepochopitelne vycitky a prehnane reakcie na zdanlivo banalnu vec. co za nimi ziarlivec v skutocnosti skryva. lebo velmi vela veci, co ziarlivec vycita alebo ziada praveze zakryva skutocne veci, co tym chce takto oklukou dosiahnut.
moze ti to pomoct viac odolavat jeho poziadavkam, naladam, obvineniam a pod.
tiez ta to nauci, ako so ziarlivym clvoekom jednat.
diskusia a vysvetlovanie totiz (zialbohu) nikam nevedu.

lebo povedzme si to rovno:
povedat: nepaci sa mi, ze sa ti da na okamih nazriet do vystrihu, ked sa zohnes, lebo sa bojim, ze ked to uvidi iny muz, mozes sa mu zapacit a mohol by byt zaujimavejsi viac ako ja a mohla by si preto chciet byt radsej s nim. - to by sa mu kazdy vysmial, ze je fakt hlupy, co dokaze vidiet v jednom zohnuti sa.
smutne je, ze to naozaj tak vidi, ale neciti sa ako hlupak, ze to tak vnima, ale citi ohrozenie a opravneny hnev pri tej predstave.
nevnima to ako svoju chybu, ale ako chybu tej zeny, a preto povie: neprides si taka nechutna, ze kazdemu otrcas prsia vo vystrihu? nie je ti hanba? robi ti to dobre, ze ti tam chlapi pozeraju? to si to nemozes zakryt? SLUSNA zena by na to pamatala a VZDY si vystrih zakryla, lebo by nedopustila, aby jej tam mohol ktokolvek pozriet. a mili rodicia, to fakt nemozete dcere dohovorit, aby sa obliekala slusne? ved to je hanba, aby jej nevadilo, ze jej niekto moze nazriet do vystrihu. normalna slusna zena by sa hanbila. nikdy by to nedovolila. ja sa za nu musim na verejnosti hanbit.
(nehovorim, ze tvoj muz to formuluje takto.)
vtedy cely svoj problem postavi do iného svetla. zrazu nie je ziarlivy maly chlapec, co si nedoveruje. zrazu je moralne cisty clovek, co sa iba snazi svojej zene vstepit zaklady slusnosti a cudnosti. zatial co ona nezodpovedne (alebo vedome!) nici pocestnost ich manzelstva.

a ked to neskor niekomu takto vyklada, tak ten druhy clovek si logicky predstavi, ze ten vystrih musel byt neviem aky velky. lebo beznemu cloveku by taka mala nehoda (s normalnym vystrihom) pri skloneni proste nevadila. stava sa. mozno by sa stala skor tercom vtipnych narazok, ako moralneho kazania na temu: slusna zena by...
normálneho cloveka by skor zarazil, ci poburil naozaj velky vystrih, ktory pri skloneni ukaze vsetko. takze si predstavi naozaj velky vystrih. a pomysli si o tej zene svoje a polutuje muza.
keby bol konfrontovany s tou situáciou, ako sa naozaj stala a ako velky v skutocnosti ten vystrih bol, potukal by si na celo nad ziarlivym manzelom.

kristina462
autor
17. dec 2015

@moonlight1210 presne takto to formuluje ako si opísala, nenosim veľké vystrihy, mohla by som všetkým poslať fotky, ale žiaľ svokra má pozná dlho a vie, že sa obliekam normálne, skôr si myslím, že sa naschvál nezachovala objektívne, lebo opicia láska tam funguje.

moonlight1210
17. dec 2015

@kristina462
najkrajsi priklad absurdity ziarlivosti poznam od znamej (ktora sa uz medzicasom ziarlivca zbavila, aj ked to neslo lahko).
v lete sla na dedinu k sestre pomoct jej kopat zemiaky. sli tak bezne, ako je na dedine zvykom v horucom lete - len zastery, pod nimi stare sprate plavky (vsak si na rolu nedate, to co mate cerstvo kupene k moru), na nohách vycaptane stare sandale (akurát tak na rolu dodrat. inak moja babka nosievala derave gumaky s odstrihnutym vrchom, lebo sa uz nehodili do dazda, ale na rolu este posluzili).
a tak tam kopali, bolo horuco, dali dole zastery.
ta sestra mala syna. mal 12 rokov.
ked za znamou prisiel jej priatel, ten syn ho doviedol od domu na rolu za nimi.
a koniec, katastrofa, ked ju uvidel. s rozcuchanými vlasmi, spotenu, v starych dvojdielnych plavkach a starych sandaloch, ako kope zemiaky. skutocne obraz "sexy" baby. pre neho ale vrchol moralnej skazenosti.
uz na roli videla, ze sa nieco deje. odmerany, usecny a podme domov, pod uz domov.
v aute to prislo. vynadal jej, ako sa mohla takto pretrcat pred celou dedinou (kope tam takto v lete kazda zena, takze samozrejme pohlad na nu bude pre chlapov "daco celkom nove"). a prisiel zlaty kliniec vycitiek. ako sa mohla takto pretrcat pred 12rocnym deckom.
tam dosiahol vrchol svojej pomyslenej moralnej prevahy a pohrdania niekym ako ona.
ci jej nevadi, ze ju ten chlapec videl. ze bude mat o nej fantazie. ci jej to robi dobre, ze na nu pozeral. ze on dobre videl, ze nedokaze z nej odtrhnut oci. ze je pedofilka a nechutna a je mu z nej na grcanie, ked vidi, aka je, ze by sa dokazala spustit aj s deckom.
proste rozohnoval sa coraz viac, krical, vrieskal, gradoval to do absurdity. vrieskal, ze ju vysadi, nech si ide domov ako chce, ze s kurvou v jednom aute sediet nebude. ze on aj tak vie, ze hned na kraji cesty na prvého rozdzavi tu svoju (censdored) a necha sa vytr*kat namiesto platenia. ze povie kazdemu, co tam na roli videl, ako sa ukazovala 12 rocnemu decku, ako sa predvadzala (znelo to skoro, akoby tam medzi zemiakmi predvadzala lascivne pozy s vypucenym zadkom a vytrcenymi prsiami, olizovala si pery a hadzala vlhke pohlady na toho chlapca). aby sa hanbila, ked vsetci uvidia, aka je a aby vsetci pochopili, co je ona za zrudu.
proste dosla domov vystresovana, klepala sa (lebo sa fakt bala, ze bud havaruju, alebo ju vysoti za jazdy z auta). doma len revala, mala hrozu z toho, ze fakt kazdemu bude tieto nezmysly vykladat.
na dalsi den obrat. prisiel so stiahnutym chvostom, ze ho to mrzi, ze tak krical, ze nechcel, ze sa neovladol. len naozaj by si mala uvedomit, co robila, ze to je hanba takto pred deckom. ze ma slubit, ze tam uz nebude chodit.
dnes je rada, ze je prec. tym obvinenim z pedofilie to zabil definitivne. lebo on si to tak vsugeroval (este parkrat jej naznacil, ze ho mrzi ako krical, ale je to jej chyba, lebo sa nemala ukazovat decku), ze uz chybalo iba pomyslene: mne nevadi, ze si pedofilka, ja som ti to odpustil.

kristina462
autor
17. dec 2015

@moonlight1210 takže chodia aj iní blbci po svete, myslím, že ani mne by toto neprešlo, podobné niečo som už zažila. Takéto scény, pohŕdanie som zažila a trepal to rovno pred našimi, akásom pobehlica, že on je ten najlepší zať na svete, strašne mám chuť vynadat niekomu, kto sa ho zastal,

jabadaba
17. dec 2015

@moonlight1210 jezisi kriste! To je desne citanie!

jabadaba
17. dec 2015

@kristina462 takze aj pred tvojimi rodicmi sa pan ventiluje zo svojich mindrakov? Ja by som si podala jeho mater, byt na tvojom mieste... Udrela by som na nu co do pekla to bolo za vychovu, ze to jej syna tak poznacilo a sprava sa ako psychopat. Ej, natrela by som jej to pokial by sa do nej zmestilo, toto by si za klobuk nedala! Totiz, na jeho spravani ma levi podiel ona aj jeho foter. Obaja rodicia ho totalne zguzdrali zrejme od mala a najviac asi v case dospievania, v puberte, kedy ho dorazili totalne! On je obetou ich abnormalneho vychovneho experimentu.

kristina462
autor
17. dec 2015

@jabadaba môj muž už otca nemá a tí čo ho poznali ho len chvália, že bol dobrý človek. Veď som jej poslala sms, ja že ona mu dohovorí, pravý opak sa stal, ešte volala našim, že veď on je dobrý a ja sa mám dať do poriadku, veď toľko nechce. Že jej nemám vypisovať.obišla ma a namiesto rozhovoru so mnou, hustila do našich

nyusika
18. dec 2015

priznam sa, ze som si precitala len uvodny prispevok...a je mi teda dost tazko.

toto je nieco strasne, to je chory clovek. akto sa ho zastava, je slepy (alebo neobjektivny, ako jehio matka).
@kritina462 ak nechces, aby tvojer dieta malo namiesto matky trosku, mas len dve moznost.
prva je, ze sa tvoj manzel pojde liecit, k psychiatrovi...a ty sa potom rozhpodnes, ci liecenie malo zmysel a ci spolu ostanete.

druhe (ja by som toto spravila): okamzite od toho psychopata odides. z vlastnej skusenosti viem, ze toto je len zaciatok. zial.

beusssska
18. dec 2015

No ako čítam tak slová tvojej svokry sú presne také ako tie, čo ti tvoj muž vravel. ,,Váž si akého máš dobrého muža, nepije, nefajčí, veď koľko pre teba robí, on chce od teba len toľko...´´ žiarlivosť je veľmi zlá ☹

andrea400
19. dec 2015

Panecku uz neprehanajte niekto tu napíše pripad ktory trapi mozno kazdu druhu zenu tak sa teraz poďme zblaznit a napisme 500 prispevkov do diskusie

jabadaba
19. dec 2015

@andrea400 no vida, dalsia co zlahcuje. To mas doma taky exemplar? Ak by toto zazivala kazda druha zena, potom je to velmi zle so slovenskymi zenami! Ale ked tak citam tvoj komentar, asi sa niet comu cudovat. 😝

esterba
19. dec 2015

No, to aby som si gratulovala, ze som kazda prva :-/ to važne zijes vo svete, kde je toto normou? @andrea400 Lebo 50% zakomplexovanych chudakov, to uz je norma.

christin3
19. dec 2015

@kristina462 no toto nie je normálne. Už počúvať non stop také blbe reči by mi poriadne liezlo na nervy. Ja sa teda rada obliekam vystredne, minisukne, vystrihy a môj muž mi nikdy nepovie ze otras ale ma pochváli ze sa mu pacim. Proste som to ja. To co ti robí muž je svojim spôsobom psychické tyranie. Keby ze nemáš deti tak by som ti radila určite rozchod, ale sama som matka a viem ze by deti trpeli rozvodom....