Kto sa musí postarať o chorého?
Jedna známa rieši nepríjemnú situáciu.
Jej synovec 40 rokov dostal porážku ( je to alkoholik, a nikdy riadne nepracoval nemá OP ani zdravotnú kartu a aj dlh na zdravotnej poisťovni a bohvie kde ešte )
Táto známa sa stará o svoju mamu( jeho babku, táto babka si ho osvojila lebo jej dcéra mala len 15 keď sa narodil, tak aby nešiel do ústavu)
Mama synovca žije ale povedala že ona sa o neho starať nebude ( áno sa doteraz nestarala povedala citujem radšej nech skape 🤦)
No poďme k veci :
Po porážke skončil v nemocnici aktuálne nerozpráva a dokáže hýbať trochu rukami ale nohami vôbec čiže bude potrebovať opateru.
Keďže babka ktorá si ho osvojila má už 80 rokov a starajú sa o ňu tak ona to nezvládne ...ale kto je vlastne povinný sa o neho postarať ..na invalidný dôchodok nárok nema, keďže neodpracoval 15 rokov. Táto známa má tri deti už väčšie cca 18-23. Dve bývajú s ňou v dome plus muž plus tá babka o ktorú sa stará. Financie na zvýš samozrejme nie sú, platia aj hypotéku.
Len čo teraz s takýmto človekom ..aktuálne je ešte v nemocnici, len keď ho prepustia kam pôjde kto sa o neho musí postarať ..
Kontaktovali obec ale tá dáva od toho ruky preč.
Máte niekto nejaký tip ako postupovať 🙏
@desore to je tiež dobrá otázka 🙈 🤦 niekto musí chodiť do práce a starať sa a iny si život užíva a nerieši a ešte zostane niekomu na krku kto za to ani nemôže 😪 ten dlh v zdravotnej poisťovni má 1400 € čiže nie je to závratná suma ale áno je to na zamyslenie
@desore presne tak. Falosna solidarita s parazitmi. Mnohi ludia vobec nerozmyslaju nad buducnostou a nad tym, ze mozu takto dopadnut. Potom len natahuju ruku-stat daj a štát postaraj sa. Ale pracujuci zivia stat.
@stanulienkat hej najhoršie že zostane na krku ľuďom čo s tým nič nemajú 🤦 ale súhlasím
ta znama NEMA ziadnu povinnost sa o neho postarat, v ziadnom pripade nech sa nenecha ukecat, zblazni sa starat sa o 40 rocneho nevladneho alkoholika. Proste trvajte na svojom, NIE, NIE, NIE! Ak jej ho raz zlozia doma, uz ho odtial nedostane, to nemoze dopustit, nech sa stara jeho oficialna blizka rodina, ta pani s tym NIC nema.
Myslim, ze je to otazka pre pravnikov, opytaj sa v skupine. Ak by vnuk zomrel, kto po nom dedi ( bohuzial aj dlhy). Tym padom by vyplynulo, kto sa ma o neho postarat.
@desore to už som zistila dlhý sa dedia len do výšky majetku a on žiadny majetok nevlastní
Moze odmietnut cele dedičstvo hocikto, a tym padom je jedno ake su tam dlhy/majetoj.
To mi je jasne, ale kto by dedil ako prvy? Asi babicka. Asi jej nic ine nezostane, predat dom a rozdelit peniaze medzi deti a podareneho vnuka, aby mal z coho zit.
@desore no má matku a nevlastnú sestru takže možno aj oni toto si nie som istá popravde ...potom babka asi
Babicka ho mala osvojeneho. Nechcem byt zla, ale co je to za matku, ktorej rodicia si museli osvojit dieta. Tehotna v 15. 🙄 Dieta porodilo dieta.
Velkou mierou je i babicka zodpovedna za to, aky je vnuk. Mala urobit poriadok s vlastnou dcerou a vnuk nemusel dopadnut ako troska. Vratilo sa to ako bumerang. Hadam si nemysli, ze stat - danovi poplatnici, budu financovat jeho pobyt v ustave. Rodinni prislusnici ziju, nech platia.
Mna, teba sa tiez nikdo nepyta, ci mame peniaze na jedlo, byvanie, atd. Ake jednoduche by bolo natrcit ruku.
@desore hej máš pravdu a ešte smutnejšie je že jeho biologická matka má dosť peňazí a aj podmienky aby sa on neho postarala... Sama som zvedavá ako to dopadne
Pokial ma matka dost financii, nech mu plati ustav. Bojim sa, ze babicka je dobra dusa a zaplati to ona.
treba trvat na tom ze ma mamu, ta je povinna, nech si to riesi, ze sa nestarala x rokov nech ta netrapi, trvajte na to ze nech ho zavezu a vylozia pri mame !!!
@katulienkax Sanitkar dovezie choreho na adresu trvaleho pobytu. Hadam nebude riesit rodinne problemy cudzich ludi.
Ako to dopadlo?
Ja len viem že nemocnice sa snažia to hodiť ľuďom na krk, ale vás do toho nič a 80r sa starať asi ani nebude. Na to sú obce kt.to majú zabezpečiť i keď neradi.
@diamond007 dopadlo to tak že skončil u mojej známej 🤦 nakoľko nemocnica sa vyjadrila že hľadala miesto a žiadne nie je v DSS či ako sa do volá a oni ho dovezú na trvalý pobyt a tam ho nechajú 🤦 takže momentálne je u tej známej a snažia sa mu vybaviť nejaký ústav a jednajú aj s právnickou ako by mohli od biologickej matky aspoň nejaký príspevok na ten ústav dostať ...
Fúha sila... Ja keď som riešila tatina v zlom stave tak ťa v nemocnici čo mi radila ohľadom papierov atď tak som sa jej pýtala čo ak nemá rodinu a nik nejaví záujem a vravela že musia tlačiť na rodinu a ak nie, musí to poriešiť obec. Tak asi to je aj o pevnej vôli vytrvať. Snáď právnicka pomôže.
@diamond007 hej bude to narocne ..našťastie o barlách na toaletu zájde ale celá ľavá strana tela nespolupracuje a potrebuje cvičiť veľa veľa cvičiť
@diamond007 hej bude to narocne ..našťastie o barlách na toaletu zájde ale celá ľavá strana tela nespolupracuje a potrebuje cvičiť veľa veľa cvičiť
@anonym_autor Ahoj, ako to dopadlo s odstupom casu?
@anonym_autor Ahoj, ako to dopadlo s odstupom casu?
@kvetkaxxx s odstupom času sa z porážky dosť dobre dostal vie sa sám obslúžiť čo sa hygieny týka, jeho babka zomrela a býva u svojej krstnej mami. Dostáva nejakú sociálnu dávku.
@kvetkaxxx s odstupom času sa z porážky dosť dobre dostal vie sa sám obslúžiť čo sa hygieny týka, jeho babka zomrela a býva u svojej krstnej mami. Dostáva nejakú sociálnu dávku.
@anonym_autor ach wau, tak toto som necakala. A zmenil zivotny styl? Matka sa nadalej nezaujima?

Trochu mimo temu, ale preco my danovi poplatnici mame prispievat niekomu na zivobytie, kto sa cely zivot flakal, neodrobil ani 15 rokov?
Naozaj budeme dotovat ludi, ktori iba vyuzivaju socialny system? Preco je poskytovana zdravotna starostlivost, ktori neprispievaju?