icon

Kto z nás je tyran?

lefcaa
20. aug 2021

Budem rada za akukolvek odpoved lebo sama neviem.
Kedy ma muz pravo ublizit zene?
Ked ho vyprovokuje?
Co znamena vyprovokovanie?
Ked ho neposluchne?
Moze ho vobec zena udriet ked na nu muz dvihne ruku?
Moze ho udriet ked ju potom stale dookola ponizuje a nazyva ju sluzkou? Lebo vraj to zena je. Ma sa starat o domacnost a snazit sa zlepsovat. Zena ktora nepecie, nevari polievky, neperie uteraky na 60 stupnov, nenalozi muzovi jest, je vraj hlupa. A on ju to chce naucit. Vraj ma byt v zaujme zeny postarat sa o rodinu. Nic viac. To je jej ulohou.
Moj nazor to nikdy nebol. Chcem aj ja pracovat. Navyse pocuvam ze ma musi zivit lebo som na rodicovskej a mam len 400 prijem. Vraj sa prizivujem a to je dalsi dovod aby som posluchala a postaral sa o nas. Ma pravdu ale kupujem len malej. Ja si nekupim takmer nic, nosim aj jeho veci. Aj preto chcem pracu aby sme mali kazdy si moznost kupit co chceme ako som si pisala kedysi rozpocet. Ako vyjadrit nazor muzovi ktory si to nemysli.
Myslim si ze som zly clovek ktory ale nechce ublizovat, no ked mi niekto ustavicne ublizuje tak to zacnem vracat. Nerobim to ale preto ze by som to chcela ale v zmysle ze si druha strana uvedomi co robi. Porozpravanim sa to bohuzial neda lebo zena ma posluchat vrat. Ja ale nechcem.
Kludne uprimne. Ja sa neurazim naopak si vazim kazdy Vas nazor. Maximalne sa zacnem obhajovat.
Z posledneho incidentu mam 1,5 cm ranu na prste hlboku podla papierov z pohotovosti. Dost krvacala. Vytrhol mi kluc z ruky lebo som nechcela aby odisiel, co uz spravil niekolkokrat a vratil sa o mesiac, dva, mozno neskor. A mne roztal prst. Ale vraj je to moja chyba a zobral mi auto a odisiel. Ale nastastie sa vratil a zobral ma na pohovotost. No ja k nemu uz neviem byt mila kedze to vobec nelutuje.
Ja chcem radu co robit ale odist nemozem. Zatial. Nemam kam a nemam prijem. Alebo sa mam zmenit? Neviem. Mozno si najst praci a po mesiaci odist. Zisla by sa mi rada

vanda323
20. aug 2021

@lefcaa Žiješ s nejakým Arabom? Lebo ak nie ja nevidím problém prečo nedať dieťa do škôlky alebo jasiel a zamestnať sa.. Taky muž ako máš ty je na nezaplatenie teda, my sme Rómovia u nás je to normálne ze žena robí v domacnosti všetko ale mne to tak vyhovuje a ja to robím rada manžel občas vysáva umyva podlahu vari, keď to vidí moja svokra chytá sa za hlavu ona je z tých starších Romskych žien ktoré sú vychovávane čisto ako sluzky. Je žena v domácnosti od svojich 15 rokov. Nikdy nepracovala, ale není ani v hmotnej núdzi, na upsvar je vedená ako dobrovoľne nezamestnaná pracuje môj svokor živý ju. Svokra vychovala 10 deti.. Plus 2 vnucata ktorých sa moja sikovna Švagriná vzdala.

lefcaa
autor
20. aug 2021

@jolikaa dakujem, zverenie nemusim riesit. On nema o malu zaujem ziadny. Ale v kazdom pripade dakujem.

lefcaa
autor
20. aug 2021

@alaguema mas pravdu, len ma to neuspokojuje. Ale ano videla som vzorce a je mozne ze ich opakujem. Ale preco som ich nerobila v inych vztahoch ktore boli dlhsie. Neviem ako by si reagovala ty keby ti niekto dlhodobo ublizoval a nezmohla by si sa na nic. Ci by si zo zufalstva mu to nevratila, ci by si len plakala a on by na teba krical ze nerev. Ja chcem odist. Ani ja mu nechcem ublizovat.

lefcaa
autor
20. aug 2021

@veronicka88 prepac ale toto sa nikdy nestane. Moja skusenost mi staci a toto ma uraza co si napisala. Len preto ze zazivam tuto situaciu neznamena ze to budem mojmu dietatu

nairia
20. aug 2021

@lefcaa jeho zena asi si nenecha srat na hlavu a sikanuje ona jeho... a on si nasiel teba ako submisivnu osobu, vie, ze moze, tak to zneuziva...
kolegyna mala muza, co ju mlatil, v zivote doma jej nepomohol, skratka tyran... raz ho vyhodila konecne domu, nasiel si druhu a cuduj sa svete, pri novej zene dokonca aj obliecky skrobi a poskakuje jej okolo zadku akoby bola z cukru... holt, niekto to vie.

lefcaa
autor
20. aug 2021

@simca06022011 asi preto ze tiez by som chcela aby sa ma to spytal ked som. lebo spolu nekomunikujeme a chcem aby sme sa rozravali. je to len otazka

zuzanapjat
20. aug 2021

@lefcaa nehodíte sa k sebe... to je celé. Predstavy o živote úplne iné, povaha úplne iná apd. Vypichla by som čo písala naira..... nie každý sa rovnako správa pri osobách rôznej povahy. X prípadov je, že chlap jednu ženu má za hovno, nájde si druhú a váži si ju a nedá na ňu dopustiť. So ženami v opačnom garde je to rovnaké. Základ sú postoje k rodine a životu, pohľad na svet a povaha...

simca06022011
20. aug 2021

@lefcaa bohovska otazka na "zlepsenie" komunikácie

chrumka333
20. aug 2021

@lefcaa hlavne milá autorka ak od neho odídeš, už nikdy ho nevezmi späť 🙂 Hoci by aj na kolenách prosil, že ako veľmi sa zmenil. Ja si neviem predstaviť byť v takom vzťahu a nechápem ako môžu byť tieto vzťahy na začiatku kvázi ideálne, tam to musí byť hoci len v maličkostiach naznačené.

oliolijanka
20. aug 2021

@lefcaa
Zatvoris sa s dietatom do klietky ku besnemu ratlikovi a na mk sa pytas, kto je besny? Alebo chces, aby sme ta polutovali, ze ta hryzie ukradnuty besny ratlik, ktoreho zamykas ku vam do klietky?
Besne ratliky su neprijemne, hryzu a budu hryzt.
Naozaj je besny ratlik spravna spolocnost pre tvoje dieta?

ewelinka21
20. aug 2021

@lefcaa ahoj, necitala som komentare vyssie, cize mozno az tak nie som uvedena do problematiky… ale na rovinu… nie ty nie si sluzka, aby si okolo neho obskakovala… nakladala mu jest?! Co je chromy, ze si nevie naberackou nabrat z hrnca? Inak ked sme pritom, ste manzelia?! Lebo ak ano tak na to je BSM a manzelia maju mat rovnaku zivotnu uroven… to je na ochranu toho “slabsieho” ktory zaraba menej… co je v tvojom pripade, kedze si na RD so 400€… neviem ci si pan uvedomuje, ze to dieta je aj jeho!!!
Ale v tvojom pripade… kopnut ho do zadku, odstahovat sa kludne aj k rodicom s dietatom, pokial ste manzelia podat ziadost o rozvod, poziadat o vyzivne, malu dat do skolky/ jasliciek, najst si pracu… kludne na zaciatok hocijaku, len aby si mala zopar €… inak mne sa zda, ze stat detom ktore este nemaju dovrsene 3 roky, cize este nedovrsili vek, dokedy matka legalne moze poberat RD, prispieva na jaslicky… nie je to sice plna suma jasliciiek, ale aspon nieco…
A hlavne nikdy ho nezobrat spat! A komunikovat s nim ohladne dietata akurat…
Postrehla som niekde tu, ze nema o ni zaujem
Aj tak by som komunikovala. Mailom by som mu posielala zakladne info o dietati, par viet kazdy tyzden… lebo presne takyto typ chlapa na sude vytiahne, ze mu branis v styku s dietatom

momusik
20. aug 2021

@lefcaa preco pises ze nastastie sa vratil? Ja by som vedla neho ani nezaspala,vecne zit v strachu,nemas stiahnuty zaludok ked je doma? Petra Nagyova Dzerengova ma knihu,Chcem len tvoje dobro,je o tyranej zene,take nervy som mala ked som to citala,najhorsie je ze strasne vela zien sa necha deptat a tyrat,preco vam to robi dobre? Mysli na dieta,na buduce ked chce ist zamkni za nim a zahod kluc

negymama
20. aug 2021

tak on o dieta moze prejavit "nahly" zaujem v momente ako odides. ale zase ked neberie deti svojej zene, tak mozno aj tvojmu dietatu da pokoj.

Ja som mozno stara skola, je mozne ze mam dva x tolko rokov co ty. ...ale nechapem, ako mozes vobec zit a porodit dieta muzovi, co je este zenaty, nestala si mu ani za vysporiadanie vztahu a rozvod.

Inak som nemyslela ze zveris malu hocijakej cudzej osobe, ale napr. ak by si si nasla nejaku dobru osamelu matku, ktora tiez sama neutiahne podnajom, ale spolu v jednom byte by ste to zvladli a vzajomne si strazili deti. je vela takych pripadov.

aj tu na koniku zakladaju prispevky, ze hladaju mamicku s malym dietatom do spolocneho podnajmu...

elizabet173
20. aug 2021

@0silvia0 tu je fakt zbytočné čokoľvek písať, bude to riešiť aj o rok, ja už ani nereagujem, nemá to zmysel

ibajaanikiny
20. aug 2021

Krasa,manipulator a sociopat v jednom…a ty asi tiez nie si uplne “v pohode”…on ti roztrepe prst,boh vie,co sa u Vas vsetko deje,ale ty ho este nechces pustit…si myslis,ze niekoho udrzis nasilim pri sebe? Prave naopak…
Uz ta tak svojimi nazormi opantal,ze sama nevies asi,kde je hranica “normalnosti”. Nie,nie je normalne,co opisujes. Ani bitky/facky (obojstranne), ani jeho nazory z roku pana, ani to,ze ti vykrikuje,tze ta zivi…cize okrem horeuvedeneho,za mna je plus chrapun,kedze polozi ruku na zenu a este take veci vykrikuje.
Z vlastnej skusenosti viem,ze od manipulatora je tazke odist,ale ty si problem uz uvedomujes,cize ries,kym nie je neskoro. Sup,jasle/skolka,hladat pracu a osamostatnit sa…ak nie kvoli sebe,tak kvoli dietatu,ktore nasava vase vzorce spravania sa.
Vies,ako sa vravi? Netreba dieta veľmi vychovavat,staci pekne zit a ono sa prida k Vam…

kulumulu123
20. aug 2021

@lefcaa ty si zamkla v izbe človeka ktorý ťa terorizuje tyra opovrhuje tebou a celkovo ta ma absolútnu nulu preto lebo si nechcela aby od teba odišiel????? Jaj tu je každá rada márna už to iba popriať veľa zdaru v živote 👍👍👍👍

monulka205
20. aug 2021

@lefcaa mne je ťažko sa vyjadrovať, lebo nepoznám pohľad druhej strany, ale každopádne nech je to ako chce, nie je dobré aby ste zostávali spolu, asi nechceš, aby tvoje dieťa vyrastalo v rodine, kde sa rodičia bijú, ponižujú atď. Raz si to totiž odnesie do buducnosti-chlapec si bude myslieť, že správať sa takto k žene je ok, lebo veď otecko sa tak choval k maminke a dievčatko tiež, že je v poriadku, ak sa k nej raz tak muž bude správať. Alebo naopak, neviem kto naozaj tyran u vás je.. takže hľadaj prácu, dieťa daj do jaslí a hlavne ho nezastavuj, ak bude chcieť odísť, nech ide. Vy dvaja k sebe NEPATRITE.

veronicka88
20. aug 2021

@lefcaa čo ťa uráža?že tvoja dcéra vidí ako mlátis jej otca?alebo to že vidí ako mláti a uráža on teba?že vidí ponižovanie a aj tvoje správanie nie len jeho?že bude mať to čo robíš za príklad v ďalšom živote?nehnevaj sa ale tu potrebuješ pomoc hlavne ty...psychológa/psychiatra. Aby ste nedopadlo všetci dokopy veľmi zle.

vanda323
20. aug 2021

@veronicka88 No ja mam pocit ze obaja niesu v pohode

zun
20. aug 2021

Myslím že ste prekročili hranice toľkokrát ublížili toľkokrát že dokopy by to dali a slušne potom by žili len svätci

alaguema
20. aug 2021

@lefcaa v tých predošlých vzťahoch neboli predpokladám deti. To je zásadný rozdiel. Vzorce sa obvykle vypuklejšie "prevalia" v rodinnom systéme, ktorý pokračuje. K druhej časti toho, čo píšeš. Nie je podstatné, čo by som robila ja. Ty momentálne hráš rolu obete. Nejaké benefity pre teba z toho ešte stále vyplývajú, nech to znie akokoľvek neuveriteľne. A hovorím stále o niečom, čo sa pravdepodobne odohráva v podvedomej rovine. Možno si ako dieťa získala viac, ak si bola v úlohe tej, ktorá trpí. Možno je to jediná stratégia, ktorú si si osvojila a preto sa tak zubami nechtami brániš tomu, aby odišiel. Pretože on je ten, ktorý vytvára prostredie vhodné pre obeť. Obeť nemusí preberať zodpovednosť, preto je to obeť. Bojíš sa urobiť krok k tomu, aby si bola jediná osoba zodpovedná za tvoj život. Preto máš prst rozrezaný od kľúča. Zdravá žena by ho nechala odísť a otvorila by si šampanské na oslavu, akonáhle by za sebou zavrel dvere.

jaskolka
20. aug 2021

@momusik ešte jedna kniha od nej je o týrané žene, Pozri sa na seba, ta je úplne o tom

miadi
20. aug 2021

Zeny ona si snim skor urobi druhe dieta akoby odisla. Kopec vyhovoriek preco sa to “neda” . Hoci uz boli 2x od seba. Ona len chce vediet kto je viac prasteny z nich 2. Autorka pre mna si ty. Lebo by si mohla odist mohla najst ine riesenie no ty nechces . Keby si brala ohlad na dieta uz si v azylovom dome alebo u mami a k nemu sa nikdy nevratiš. Tvoje dieta si zasluzi mamu co by viac nanho myslela a robila vsetko preto aby nezilo v takomto nasilnom vztahu. Ubližujes svojmu dietatu tym ze tam snim este stale si. A vidi to vase nasilie. Ale ty to budes riesit tu zas o rok s druhym dietatom.

ewelinka21
20. aug 2021

Autorka… teraz to nepisem v zlom, ani ti nechcem nadavat, ani nic podobne… pisem to v absolutne dobrom umysle, tak to prosim ta tak aj zober. Pochybujem, ze tato konverzacia na MK ti otvori oci, ze by si ty mala urobit razantny krok. Chapem, nie kazda zena ma na to dostatok odvahy, energie, psychickeho zdravia, alebo sebaucty, sebareflexie ci financii…ale co mozes naozaj na zaciatok pre seba a pre svoje dieta urobit je… ze pojdes k psychiatrovi alebo klinickemu psychologovi. Koniec koncov, my sme nezname zeny na MK, ktore ti povedali na to svoj nazor. Ten moze ale nemusi u teba zavazit. Psych. je predsa len nestranna osoba, ktora ma co to vystudovane, ma niaku prax, cize ti ozaj nestranne bude vediet poradit a pomoct. Zvaz tuto moznost, uz len preto, lebo je tam male dieta. Na zaciatok ako uniknut z tohto pekla je to maly krok a hlavne nikto nemusi o tom vediet.

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
lefcaa
autor
20. aug 2021

@sasa1310 to nie je pravda. on so zenou rok a pol nebol ked sme sa spoznali a dieta sme planovali.

sasa1310
20. aug 2021

@lefcaa ty si plánovala dieťa so ženáčom? S človekom, ktorého ani dobre nepoznáš?

nistika
20. aug 2021

@sasa1310 no tak si autorku uz pekne odsudila ponizila a napisala svoj urazajuci povysenecky pohlad....urcite si autorke velmi pomohla, za co ti nedakuje....si teraz so sebou spokojna? alebo ti tento vylev dal nejake ine plus? nieco do buducnosti - ak zacnes vetu tu clovek nevie co ma napisat, nech ta to v buducnosti odradi od pokracovania v texte.

sasa1310
20. aug 2021

@nistika neodsúdila ani neponížila. Toto všetko si urobila sama.

zamivana
20. aug 2021

Utekaj od neho, hovor o svojom probléme s rodičmi. Susedmi s kýmkoľvek, snaž sa aby to okolie videlo, počulo, hneď ako ti vyjde pracovná zmluva,zbal sa a choď aj s malou,aj tu nevyjde chod aj tak a prvá cesta za právnikom na vybavenie predbežného opatrenia,zverenia malej a stanovenia výživného. Hádam nechceš aby dcérka vyrastala vo vedomí toho,že takéto správanie sa voči žene je normálne?alebo chces aby vyrastala v Tom že tvoj spôsob obrany je normálny?dovolila si mu zničiť Teba,nedovol mu zničiť aj dcérku ❤️