Kúpa bytu alebo bývanie u priateľa
Ahojte, chcem sa poradiť a opýtať na názor. Rozišla som sa s otcom svojho dieťaťa. Chcem od neho odísť. Teda rozideni sme už 2 roky. Až teraz som našla odvahu (kvôli dieťaťu som zostávala, nevedela sa rozhýbať) sa odsťahovať. Logické by bolo kúpiť si svoj byt. Čo sa aj chystám urobiť. Mám však priateľa a ten ma od toho odhovára, že teraz keď klesajú ceny nehnuteľností, za 2-3r prerobím na tom desiatky tisíc eur. Navrhuje aby som sla bývať k nemu aj s dieťaťom a ten byt si kúpila neskôr. Akože áno, z pohľadu penazi by mi prišlo rozumné s kúpou bytu počkať, avšak tento postup ísť bývať k priateľovi sa mi zdá taký príliš jednoduchý a možno aj odsúdeniahodný, že nedokážem to dať sama a osamostatniť sa. Zaujíma ma váš názor na to.
A druhá vec, chcem riešiť aj zverenie dieťaťa do mojej starostlivosti a prípadne dať aj návrh na výživné. Ma v tomto prípade nejakú dôležitosť, či bývam sama vo svojom alebo prípadne u priatela? Aj keď tá možnosť ísť bývať k nemu sa mi asi moc nepozdáva. Iba ma zaujímajú názory. On mi hovorí, ze možnosť kúpiť si svoje bývanie budem mať vždy, aj keď by som si to rozmyslela a nechcela s ním žiť.
Je to len frajer, do tvojich financií ho v podstate nič nie je. A s týmto nátlakom, aký na teba vyvíja, by som ho poslala do riti.
Ja som sa sťahovala od ex s malým dieťatkom. Ešte aj auto, ktoré som kúpila ja si nechal, bohužiaľ bolo písané na jeho meno...
Vtedy som si uvedomila aká naivná a hlúpa som bola. Dnes mam svoju nehnuteľnosť, svoje auto, svoj majetok a aj keď mam uz 11 rokov nový a pekný vzťah v prípade rozchodu to nebudem ja kto si ma baliť kufre.
Toto fórum je plne žien ktoré sú väzňami v zlých vzťahoch len preto, ze nemajú kam ísť. Treba byť realistka. Kúp si ten byt, aj keby bývaš u priateľa môžes ho prenajímať.
To že ceny bytov sa budú hýbať nech ta “nevyrušuje” veď predsa nekupuješ byt na kšeft a ani na to aby si ho o dva roky predávala. Ceny bytov sa hýbu a pokial si ho chceš kúpiť na dlhé obdobie to že “ prerobis” absolútne nie he argument. Určite chod do kúpy.
@jamimo o pár rokov budú samé dražby, už teraz má co robiť,aby poplatil poplatky a od nového roka sa zase idú dvíhať ceny všetkého.A samozrejme už sa dvíhajú aj ceny úrokov na hypotékach.Prisiel papier a tým aj splátka.Neverim tomu, že ľudia posplacaju hypotéky.Este sa bude bývať ak dakedy, viaceré generácie spolu.Tak to vyzerá
smejem sa, ten tvoj frajer toho v hlave vela nema, ked podla neho na nehnutelnosti prerobis. len cakaj, cakaj a o par mesiacov budu uroky 3-nasobne. NBS predpoklada inflaciu s dvojcifernym cislom buduci rok, uroky pojdu rapidne hore, ani zdaleka ludia nedostanu hypo tak lahko ako to bolo doteraz. urcite na rady frajera nedavaj.to je jedna vec. a druha je, ze o mesiac-dva mozete but rozideni, budes behat po podnajmoch, ked mas na vlastne?
Kúpila by som byt, dala ho do prenájmu a išla bývať k priateľovi.
Byt treba kupovať vtedy, kedy ho potrebuješ. Ak nemáš manžela, ale "iba" priateľa = žiaľ iba potenciálny manžel, tak s kúpou bytu neváhaj (hoci aj menšieho, kvázi záložného).
Nehnuteľnosť je dlhodobá investícia. A z dlhodobého hľadiska ceny nehnuteľností nikdy nešli dole, práve naopak. Pokles je krátkodobý v horizonte 5 a viac rokov nehrozí že by ste na tom prerobili. My sme napríklad náš prvý byt kupovali pred krízou v roku 2008 myslím. Kúpili sme za 72 000€, o rok na to ten istý byt stal 50 000€. Avšak dnes má hodnotu 150 000€. Čiže raz toľko za koľko sme ho kúpili.
Určite by som nešla priamo k priateľovi. Ak je rozumné nekupovať hneď teraz (poradila by som sa s niekým, kto tomu fakt rozumie) šla by som do podnájmu. Z nefunkčného vzťahu, kde si 2 roky nevedela odísť, aj keď bol nefunkčný - práve preto, že si u neho bývala - podľa mňa nie je rozumné ísť bývať k niekomu ďalšiemu. Potrebuješ aspoň chvíľu slobodnú hlavu vidieť veci a vzťahy jasne, a to byvajuc u ďalšieho muža slobodné nie je.
Urcite si kup vlastny pokial mas moznost, nesla by som byvat k priatelovi,nikdy nevies,co bude o par rokov a zvlast ked mas uz dieta. Vzdy vies dat svoj do podnajmu a byvat s nim.
Ja sa zamýšľam, že prečo takto všetky radíte, že určite nie byvat s iným mužom. Nevravím, že to chcem. Asi to nie je rozumné. Ale prečo takto neuvažujú ženy, aj keď majú 20-30r, no proste ten prvý vzťah, hrnú sa do svadby, manželstva, deti, spoločného bývania, hypotéky... Prečo si hneď každá nezabezpečí ako prvé svoje vlastné bývanie? Premýšľam, že prečo som to tak neurobila ako prvé ked som mala prvú prácu.
Známy predáva dom a realitný mu odporučil odložiť predaj minimálne o rok,že ešte do konca roka 2023 pôjdu domy dole. Ale to sa netýka bytov,tie pôjdu tiež ešte dole ale nie tak výrazne. Určite by som sa s nikým porodila,kto o Tom vie trošku viac
@1maminkaaa áno viem, že takto tie byty vtedy stali, ale keby ste kúpili za tých 50, o nič by ste neprišli, len získali tých 20 tisíc 🙂
ved kup si byt, prenajimaj a chod k priatelovi...ako to ale, ze dva roky si rozidena no stale v byte s clovekom sk.si sa rozisla?!
No úverové sadzby sú teraz veľmi nevýhodne, nejde len o cenu bytu
@elizabet173 viem, že také ženy existujú, ale nie je to úplne štandard.
ahoj, urcite chod do bytu svojho vlastneho ak mas na to financie, urcite nechod k novemu chlapovi byvat, nevies aka bude situacia, moze ta zasa "drzat v pasci", rozhyb sa sama a priatela zavolaj k sebe 🙂
ja kebyze mam na byt a vyjde mi uver, co mi nevysiel :( tak okamzite si kupujem byt ako investiciu a mozne zadne vratka a to som vo vztahu
nespoliehaj sa na chlapa a jeho byt. Máš dieťa, v prvom rade rieš vlastné zázemie až potom nejaký vzťah s chlapom. Nikdy nie je na kúpu bytu nevhodná doba. Potrebuješ byt, tak ho kúp. Keď budete chcieť s priateľom bývať spolu u neho, tak nevadí, svoj byt dáš do prenájmu. Ale nikdy sa nespoliehaj na neho, obzvlášť, ak máš dieťa, ktoré nie je jeho.
Vlastny byt urcite raz potrebujes. Len treba nacasovat kupu. A teraz to vhodne nie je. Pockat do konca roka 2023. Ti co cakaju, ze byty pojdu hore, si neuvedomuju, ze je doba, aka tu nebola 50 rokov. Naposledy bola takato vysoka inflacia v 80 rokoch a porazili ju iba zvysenim urokov nad inflaciu. Uroky boli vtedy 15%, potlacenie inflacie trvalo 8 rokov a ked uz si vsetci mysleli, ze inflacia je prec, zase sa vratila. Dnes su ceny take, ze krachuju staty (Sri Lanka,...) a ludia nemaju na najom, ani jedlo. Vtedy je jediny ciel centralnych bank a vlad potlacit inflaciu aj za cenu vyvolania recesie, zvysenia nezamestnanosti a rozhadzovanim penazi za covidu umelo zvysenej kupyschopnosti. Nic ine banky a vlady nebude zaujimat, ked 30% volicov nema na jedlo. Recesia, zamestnanost, ceny akcii,... nic. Iba potlacenie inflacie.
Ceny nehnuteľností nepôjdu tak rapídne dole. Kup
bože, keby mi schvália hypo ani nerozmýšľam, najkrajší nový začiatok pre teba, nadýchnuť sa a povedať si dokázala som to
Ceny mozno pojfu dole, ale hypo uroky zasa hore. Poradila by som sa s niekym
Ja by som si kúpila určite. Tie nehnuteľnosti nebudú večne klesať a keď budú stúpať môžeš kúpiť aj drahšie. A bohvie ako dopadne váš vzťah a zase si tam kde si bola...ale je to tvoje rozhodnutie 🙂
Už sama cítiš pochybnosti, napísala si to priamo, tak daj na svoje inštinkty. Vystriehni si šikovný byt, kúp a zariad sa na svojom, pod svojou strechou.
Ak už nevydržis s partnerom, skús pár mesiacov podnájom, ale ďalšieho partnera najskôr spoznávaj úplne odstahovana odlúčená od doterajšieho, uvidíš ako sa ti otvoria oči,myseľ a pohľad na nového chlapa. Teraz si ešte poznačená spolubyvanim s biootcom dieťaťa, oslobod sa, vybuduj si svoje zázemie a potom si inak oklepneš nového priateľa. S novým prístupom. A práve sťahovaním a riešením nového života sa ukáže,ako tá vníma. Môže to myslieť dobre, slušne ti ponúkol možnosť ísť k nemu, ale po skúsenostiach sa nedaj manévrovať.
my sme s priatelom mladi ludia a mame tri nehnutelnosti, vsetko napoly, z toho dve bez hypoteky, v zivote by som nepristupila na to, aby kupil nieco bezomna, alebo ze by som do toho spolovice nesla, ale my sme taki divni, teda ja, chcem, aby sme mali vsetko skratka napoly, kazdu jednu financiu, kazdy jeden vydavok (okrem potravin) nezelam si, aby to na mna raz vytiahol pri moznom rozchode, rozvode, zivil ma do mojich 23 rokov, kedy som ukoncila vysku, odvtedy nie, dakujem neprosim, peniaze chlapa v zivote nechcem