icon

Kúpa bytu alebo bývanie u priateľa

30. dec 2022

Ahojte, chcem sa poradiť a opýtať na názor. Rozišla som sa s otcom svojho dieťaťa. Chcem od neho odísť. Teda rozideni sme už 2 roky. Až teraz som našla odvahu (kvôli dieťaťu som zostávala, nevedela sa rozhýbať) sa odsťahovať. Logické by bolo kúpiť si svoj byt. Čo sa aj chystám urobiť. Mám však priateľa a ten ma od toho odhovára, že teraz keď klesajú ceny nehnuteľností, za 2-3r prerobím na tom desiatky tisíc eur. Navrhuje aby som sla bývať k nemu aj s dieťaťom a ten byt si kúpila neskôr. Akože áno, z pohľadu penazi by mi prišlo rozumné s kúpou bytu počkať, avšak tento postup ísť bývať k priateľovi sa mi zdá taký príliš jednoduchý a možno aj odsúdeniahodný, že nedokážem to dať sama a osamostatniť sa. Zaujíma ma váš názor na to.
A druhá vec, chcem riešiť aj zverenie dieťaťa do mojej starostlivosti a prípadne dať aj návrh na výživné. Ma v tomto prípade nejakú dôležitosť, či bývam sama vo svojom alebo prípadne u priatela? Aj keď tá možnosť ísť bývať k nemu sa mi asi moc nepozdáva. Iba ma zaujímajú názory. On mi hovorí, ze možnosť kúpiť si svoje bývanie budem mať vždy, aj keď by som si to rozmyslela a nechcela s ním žiť.

autor
30. dec 2022

@123nikolaa123 tak zase je to len jednoizbak 😂 až ma desí aká je tá izba malá 😂 36 m2 v Ba

angela85
30. dec 2022

@blontimka no jemu poradila minimálne dva roky počkať s predajom,že ceny pôjdu hore aj kúpi schopnosť. Tak asi tak. Momentálne o rodinné domy není zaujem

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
30. dec 2022

@elizabet173 tu tému som už čítala keď bola aktuálna. No ja mám o pár rokov menej, a nie je to terno skončiť v jednoizbaku.

zoeeoz
30. dec 2022

Vies co, keby si nemala dieta, tak ti poviem kasli na to ale ked mas dieta, asi radsej kup byt. Istota je istota 😊

123nikolaa123
30. dec 2022

nevadí, ja som chcela garsonku alebo 1izbak a kedze som par mesiacov po materskej, neschvalili mi, vies aka som nahnevana, podla mna sa mi to v tomto zivote uz nepodari, kedze mame este spolu s priatelom jednu hypo, sice malicku ...

autor
30. dec 2022

@zoeeoz no však toto. Keby nemám dieťa, je mi to jedno, že bývam s frajerom a potom sa uvidí, ale chcem pre dieťa stabilitu, a stabilita by bola aspoň ten jednoizbak, nejaký môj priateľ by bol len bonus, a nezrutili by sme sa keby sme sa rozišli.

1maminkaaa
30. dec 2022

Keby sme čakali, tak za ten čas čakania zbytočne vyhodíme € do luftu za podnájom 🤪 ako tu už bolo spomenuté, byt treba kupovať keď treba bývať. Určite na tom neprerobite, to bola pointa

autor
30. dec 2022

@zoeeoz ale tu išlo len o to, že mi ponúkal u neho počkať, kým sa tie ceny bytov znížia. Ale na druhú stranu, ktovie čo by sa stalo, ak by som s ním otehotnela, tak už môžem ísť s hypotékou do prdele... Takže istejšie je to, apson prenajať keby náhodou by sme spolu vydržali.

autor
30. dec 2022

@1maminkaaa no ja si myslím, že prerobiť sa dá, že možno o rok by sme boli múdrejší, ale nechce sa mi už asi rok byvat u otca dieťaťa, síce som dosť času u priateľa, ale dieťa má stále stabilitu naše pôvodné byvanie. Ale je to celé na figu, dieťa sa len fixuje tam, tam je jeho domov a ja som tak nejak nikde, teda nikde nie som doma. Je otázne čo bude o rok. Môžem mať aj inú prácu, alebo dieťa, asi by som to mala riešiť teraz veru. Aj tak mi príde veľmi hlúpe a trápne sa nasťahovať s dieťaťom k inému mužovi, chcem byť nezávislá a mať svoje bývanie. Je to aspoň menej trápne.

atinkaa
30. dec 2022

@autorka najzaujimavejsie je z toho toto:
'' Mám však priateľa a ten ma od toho odhovára, že teraz keď klesajú ceny nehnuteľností, za 2-3r prerobím na tom desiatky tisíc eur. Navrhuje aby som sla bývať k nemu aj s dieťaťom a ten byt si kúpila neskôr. ''

Odhovara ta? on vie, ze by si mala a dosiahla na vlastne byvanie? nechce on tak skor ako teba u seba doma skor ten prijem alebo tie peniaze, nieco v style presmerovat ten tok skor k sebe? Pride mi to minimalne zaujimave, ak mas oko ktore pozorne sleduje pokles kazdej tisicovky tak toto odsleduj. Su ludia a na Slovensku je to nasa specialita, ze na jednu stranu sa ''skudli'' kazdy halier a na druhu stranu sa vyhodi aj ''miliarda do luftu'' .

A k tomu vyvoju cien, ano stale sa slubuje, ze ceny budu klesat, uprimne este som to nevidela, stale idu hore a klesat nebudu, dovod - jednoduchy, ponuka - dopyt, ludi skor vsade pribuda ako odbuda, naroky rastu, aj na to ako byvame, uz sa nebyva ako kedysi, ak zlozia ludia ruzove okuliare z toho ako sa niekedy dostavali byty zadarmo, tak si mozno spomenu aj na to, ci kazdy dostal a ako dlho byvali vselijako kym nieco ziskali.
Plus chces byvanie neprerobene, teda to co usetris na byte za chvilku das v drahsich polozkach co sa tyka materialov a ceny prace, ak neplanujes malovat, obkladat a podobne, tak to len presmerujes tam.

Skor mi pride ako som preletela tvoje odpovede, ze si rozhodnuta, ze k nemu byvat ides a ze nejako nechces ani iny nazor, teda este raz bacha k tym rychlym rozhodnutiam akoze spravnym, vela krat je to take ''sadnutie na lep'', aby nebol este horsi ako ten od ktoreho odchadzas. Drz sa, nech sa rozhodnes pre seba a svoje dieta co najlepsie.

kvietocek87
30. dec 2022

@angela85 ceny hore nepôjdu, klesá kúpyschopnosti ľudí.Uroky idú hore, ľudia sa ťažšie dostanú ku hypotekam.Podla mňa už skončila doba lacných hypoték.a relatívne ľahké dostanie sa ku nehnuteľnosti.Nikto už nebude držať nehnuteľnosti,len tak.Bude sa predávať aj hlboko pod cenu, len aby sa zbavili platenie drahého inkasa, daní a bohvie čo ešte spoplatnia.

autor
30. dec 2022

@atinkaa v každej odpovedi som písala, že nejdem k nemu, takže neviem ako si na to prisla. V podstate aj túto tému chcel založiť on, ale hlavne ho zaujímalo, to výživné, ako by to bolo, či to má vyplyv, alebo aj celkovo či prídem o dieťa, kvôli tomu, že pôjdem bývať k nemu, alebo teda že opustim pôvodné byvanie, kde malo dieťa otca aj mamu. Ale na tú tému výživného sa tu vyjadril len jeden komentár.

elam1234
30. dec 2022

Ceny teraz klesli trochu , aj keď neviem kde, lebo u nás sú stále rovnaké , lenže ja si fakt nemyslím , že budú nejak extra klesať , lebo keď som si kúpila byt za 100tis, tak logicky ho nepredam o dva roky za 80 🤦 alebo menej.

atinkaa
30. dec 2022

@autorka z tvojich viet, ktore som ti odcitovala - su skopirovane z tvojho textu

Kazdopadne som ti zapriala aby si sa rozhodla ty co najlepsie pre seba a svoje dieta.

A ak ta zaujimalo ine, tak si to mala napisat ako prve - este si to aj pomenovala - Kúpa bytu alebo bývanie u priateľa - z toho mnohym rovnako ako mne vyplynulo, ze je to prioritna tema, nemozes byt prekvapena, ze ti mnohi reaguju na toto

Tema mala byt teda - výživné - ovplyvni ho zmenena situacia a byvanie s novym partnerom matky?

K tomu ti da tazko niekto relevantnu odpoved - soc. pracovnicka posudzuje to, ake su podmienky z pohladu dietata, ci ma dieta zabezpecene vsetko co potrebuje, kde spat, osobne veci, kde su odlozene, vlastny priestor pre hru a ucenie, nie stale to musi byt cela izba, ak by ste naopak kupovali jednoizbovy.
Ak bude dieta byvat s tebou a otcom - no ste nielen rozideni ale aj rozvadeni a dieta je denne svedkom hadok, tak je lepsie ak tam nie je.

Ak dieta s tebou bude u priatela, kde nema zabezpecene nic zo spomenuteho, tak je lepsie z pohladu soc.pravnej ochrany aby si dieta nebrala hocikde, kde nema priestor, istotu, bezpecie. Tiez ano, moze najma ak bude mat pravnika aj tvoj byvaly manzel, padnut otazka ako caste, kde vsade sa bude dieta stahovat. Ci ma sancu chodit do tej istej skoly, skolky, ci si bude musiet hladat novych kamaratov (ako velmi je vytrhnute z toho, co pozna). Kazdopadne vies uz teraz si zistit, kde na miestnom, mestskom urade to mate vy a ako by na to nazerali, vies sa s nimi poradit, budu to body plus, pricom nemusis urobit co chce nejaka pani na urade, len na to prihliadnes na ich nazor. Kazdopadne plati co som pisala vyssie, drz sa!

Jo a vyzivne to je z vysky platu byvaleho manzela, partnera, z toho ake su jeho moznosti, s tym tvoje byvanie nema nic spolocne.

autor
30. dec 2022

@atinkaa Ďakujem, to mi stačí, už viem všetko čo potrebujem. 🙂

kavaba
30. dec 2022

Ja by som si určite kúpila byť. Ono to s kúpou bytu nie je zas až také jednoduché ako sa môže zdať. Podľa mňa ho ani nekúpis zo dňa na deň. ...často sú ponúkané nehnuteľnosti hneď preč, takže kým budeš ,prvá v poradí, na nejakú nehnuteľnosť, ktorá by bola pre teba vhodná, môže trvať nejaký čas. ...ak teda nebudeš mať obrovské šťastie a vyberieš si byt ktorý ti hneď aj predaju.
A na pokles cien by som sa vôbec nespoliehala. Ľudia vždy budú potrebovať bývanie a vždy bude dopyt. Ak by aj ceny klesli bude to minimum. ...hlavne viem o koľko vzrástli za posledných 5 rokov a až mi rozum zastáva, ako je to možné.
Ries si byt, stále ho vieš prenajať alebo predať - či už budeš bývať s novým priateľom alebo nie. Na nehnuteľnosti neprerobis, hlavne teraz, keď sa neoplatí držať nasporené nepiaze. Veľa šťastia ;)

zoeeoz
30. dec 2022

No hlavne, kedy budu ceny bytov dostatocne nizke aby ti povedal ok teraz kup? Stale by cakal, ze to bude nizsie..ja si nemyslim, ze to on myslel v zlom alebo bol vypocitavy (nerada dopredu upodozrievam), ako to tu zaznelo ale tuto by som ozaj sla na istotu a sebecky 🙂 ty to nemas ako investiciu na zarobenie takze tam to nehra rolu..kup, prenajmi a budte u nho ale hlavne maj svoje ak by sa nieco stalo..a bud to prijme, pochopi ze ty mas inu situaciu ako on (dieta a treba istotu) alebo nechcene prekvapi a aspon budes mat jasno

autor
30. dec 2022

@kavaba ďakujem 🤗

autor
30. dec 2022

@zoeeoz on mi pôvodne ponúkal, nech byt kúpim a prenajmem, len kvôli tomu, že vidíme že to klesá, a rozdiel bytov je vedľajší panelák hneď 10tisic, tak proste nám prišlo rozumnejšie ten vývoj cien sledovať. Ale áno, je otázne čo bude o rok, či mi hypotéku dajú, koľko, no náš predpoklad je, že ceny pôjdu dole a naozaj si to myslím. Ale bol by to pre mňa stratený ďalší rok, necítim sa dobre teraz bez vlastného bývania.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kitycat
30. dec 2022

Kup byt, ostane tvojmu dietatu

autor
30. dec 2022

@elizabet173 tak doteraz som nikdy neotehotnela navyziadane, ale stať sa môže.
Áno píšem o BA. A presne taký byt hľadám, starý a pôvodný stav. Ono je síce pekné, že predávaju za 130k troska, ale aj tak všetko na vyhodenie... Častokrát za 120k je lepší stav. Len mne ide o konkrétnu ulicu, nech to mám blízko ku škole. Dnes som bola na obhliadke, byt za 130k a všetko vyhodiť bolo treba, okrem čiastočne kúpeľňa bola ok, ale to už by som radšej volila že budem prerábať všetko a dám si radšej kachlicky aké chcem ja... Je v ponuke dosť (3) bytov za 120k v Petržalke a nikto o ne dlhšie nejaví záujem. Mne sa zdajú ok, len teda potrebujem byt o ulicu dve vedľa. No ideálne keby sa zjaví byt za 120k tam kde preferujem ja, alebo potom mi to príde také, že čokoľvek nad tú sumu je moc drahé, lebo aj keď je zariadenie zachovalé, prerobené, nepáči sa mi...

autor
30. dec 2022

*troška prerobený

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
30. dec 2022

Preto keď pozerám na tie byty za 120k eur, ktoré tam stoja, sa obávam, že budú musieť ísť s cenou ešte dole.. ale vravím, keby sa zjaví na tej ulici, kde chcem ja, vedľa školy, tak už kašlem na to a neváham. Ale kebyže mám dochadzat a naháňať sa kvôli škole ráno, tak nejako ma to vôbec neláka.

gertrudaosem
30. dec 2022

Ja by som sa postarala sama o seba a kúpila si byt. Vidíš, že s chlapmi sa nedá úplne počítať ani s nejakým bytom ak si u niekoho. Ak chces, dáš neskôr do podnájmu ak by si sa nasťahovala k novému priateľovi. Stále viac zisťujem, že žena sa musí v prvom rade spoľahnúť na seba a zabezpečiť sami seba.

autor
30. dec 2022

@elizabet173 inak investovať do prerábky mi vôbec nevadí, mať byt podľa seba, vyladený každý detail je zase o inom pocite, ako len minúť peniaze na niečo, kde sa necítim ako doma. Takže najradsej by som kúpila a dala nové čo sa dá, teda všetko.

autor
30. dec 2022

@gertrudaosem no však áno s tým súhlasím, to bola len taká otázka, že dočasne bývať napríklad rok u neho, kým sa nejako vyvinie trh a potom kúpiť ten byt, ale pre mňa je lepšie mať teraz byt, dať dieťaťu zázemie, bývať vedľa školy, priateľ môže prísť k nám, alebo my k nemu, ale chcem mať svoje bývanie isto, takže už je to asi bezpredmetné. Iba sme vcera uvazovali. Ale ako tu aj zaznel jeden komentár, ja nechcem dieťaťu meniť skolu, chcem mať stabilitu. To len on mi dával návrh, že bývať spolu, a byt kúpiť neskor. Že sa mu nepáči predstava že 30k vyhodím zbytočne napríklad.

autor
30. dec 2022

Ale mne sa moc nepáči predstava bývať ďaleko od školy, alebo meniť školu.