icon

Kúpa bytu alebo bývanie u priateľa

30. dec 2022

Ahojte, chcem sa poradiť a opýtať na názor. Rozišla som sa s otcom svojho dieťaťa. Chcem od neho odísť. Teda rozideni sme už 2 roky. Až teraz som našla odvahu (kvôli dieťaťu som zostávala, nevedela sa rozhýbať) sa odsťahovať. Logické by bolo kúpiť si svoj byt. Čo sa aj chystám urobiť. Mám však priateľa a ten ma od toho odhovára, že teraz keď klesajú ceny nehnuteľností, za 2-3r prerobím na tom desiatky tisíc eur. Navrhuje aby som sla bývať k nemu aj s dieťaťom a ten byt si kúpila neskôr. Akože áno, z pohľadu penazi by mi prišlo rozumné s kúpou bytu počkať, avšak tento postup ísť bývať k priateľovi sa mi zdá taký príliš jednoduchý a možno aj odsúdeniahodný, že nedokážem to dať sama a osamostatniť sa. Zaujíma ma váš názor na to.
A druhá vec, chcem riešiť aj zverenie dieťaťa do mojej starostlivosti a prípadne dať aj návrh na výživné. Ma v tomto prípade nejakú dôležitosť, či bývam sama vo svojom alebo prípadne u priatela? Aj keď tá možnosť ísť bývať k nemu sa mi asi moc nepozdáva. Iba ma zaujímajú názory. On mi hovorí, ze možnosť kúpiť si svoje bývanie budem mať vždy, aj keď by som si to rozmyslela a nechcela s ním žiť.

Strana
z4
malasandrika
30. dec 2022

Možnosť mať svoje bývanie budeš mať vždy? No nikdy nevieš, čo sa z partnera vykľuje a Tvoje peniaze môžu byť preč, ani nevieš ako.
V prvom rade mysli na to, že máš dieťa a žiadne svoje zázemie. Teraz bývaš s ex, chceš ísť k novému partnerovi, dieťa v školskom veku má mať svoju zónu, súkromie. A úprimne, nie je lepšieho pocitu, ako otvárať dvere vlastného bytu a vedieť, že hocico sa stane, mám kde hlavu skloniť.

gemerka17
30. dec 2022

Milá autorka, čo sa týka tvojej životnej situácie sama musíš vedieť ako na tom s priatelom si. Čo sa týka kúpi bytu, je jasné, že ho potrebuješ a je dobre do budúcnosti ho mat. Teraz už len trafiť čas kedy. Tiež pozerám byty v Petržalke aj jednoizbove už dlhšie a taktiež celú situáciu na trhu. Faktom je, že byty klesli a ešte byty KLESAŤ BUDÚ. Celý rok 2023 sa na 100% bude niesť v znamení poklesu. Počas boomu pred pol rokom strašne tieto 1izbaky vyleteli hore, čiže majú ísť z čoho zas dole. Na kúpu si nechaj čas a neber momentálne každú predrazenu somarinu. A ešte taka rada na záver, isto neber nič neprerobene. Lebo všetko čo bude treba urobiť a kúpiť tak na to ma dosah inflacia a materiály, zariadenie, práca majstra tak to všetko išlo hore. S takým nápadom to úplne preplatis.

kitycat
30. dec 2022

A priatel si uvedomuje, ze si bez prijmu? Ako chce aby ste si podelili naklady na byvanie? A jedlo?

annarita
Autor odpoveď zmazal
autor
30. dec 2022

@kitycat ja som bez príjmu? Som nevedela.

blontimka
30. dec 2022

@angela85 ja osobne si tiež myslím, že ceny výrazne neklesnú. Stabilizujú sa.
A potom pôjdu hore ale už nie takým tempom

ildiko36
30. dec 2022

Ja by som uz s nikým nič spoločné nekupila, mam svoj dom,splacam hypoteku, a vžy to bude moje.V dnešnej dobe uz nemozes spoliechať na chlapov jeden deň dobre uz druhý nemusí byť.Ja som tiez do teraz investovala do chlapov a teraz sa neviem ani pohnúť doma, z 2domov v jednej napratane všetko, co musim polovicu podarovať a zabaliť na pôjt čo sa zíde dcere.
Keď ti viem poradiť kup si svoje, čo platis najom za to môžeš platiť aj hypoteku

kitycat
30. dec 2022

Asi som zle citala, rozideni ste 2 roky, myslela som, ze dieta ma 2 roky

Kazdopadne, si mibneodoovedala ako budete financovat spolocnu domacnost

zuzki1
30. dec 2022

Kúp byt , daj ho do prenájmu a bývaj u frajera. Ak by sa niečo stalo nájomníkom nepredĺžis zmluvu a môžeš tam bývať ty.

fazulka21
30. dec 2022

Ak máš možnosť kúpiť byt, kup byt. Stopercentne by som sa nespoliehala NIKDY na chlapa. Nahodou sa rozidete a čo potom?
Vždy sa spolieham len sama na seba.

zmrzlinka2021
30. dec 2022

Keď bývať k priateľovi, tak byť dáš do prenájmu a nech ťa priateľ živý a postará sa o teba. Aspoň zistíš či mu zato stojíš

littleslovak
30. dec 2022

To kde budes byvat neovplyvní vysku vyzivneho. Iba prijem ex.
Kupou bytu neprerobis. To ze bude o dva mesiace o 10k lacnejsi nie je prerobenie, lebo o 10r bude mat hodnotu ovela vyssiu.
Ak chces resp mas vyhliadnuty konkretny byt, zavolaj tam a daj vlastnu ponuku. Co je na tom? Ludia bezne zjednavaju. Predavajuci dokonca ma mozno sam v cene "vatu" aby sa mohol jednat a dostat na sumu aku ocakava realne.

yomiko98
30. dec 2022

@jamimo Vieš o tom, že ak má niekto cash tak 1% úroky nie sú zlaté časy pretože nízke úroky ženú ceny vysoko.
Inak som ťa zle pochopyla. Myslela som, že si to písala v štýle "kúp teraz lebo to isté ti povie realitný maklér a fin poradca".

mpg
30. dec 2022

@littleslovak To je celkom dobrý nápad, pozrieť si byt a povedať, že ak by bol o 10tis. lacnejší, tak ho kúpi. Kto už dlho predáva, tak by aj pristal. A za tú cenu najstaršie veci opraviť.

jamimo
30. dec 2022

@yomiko98 v pohode, asi zle pochopené.

sedrik89
30. dec 2022

Pred 2 rokmi som kupil dom. Keď som si dal robiť nový znalecký pred asi pol rokom, tak cena bola o 70000Eur viac. Takze aj ak by ceny klesly, nemyslim si, že to bude extrémne. Nakoľko my sme kúpili za 133000Eur, znalecký máme po 1,5 roku na 195000Eur. A podobny dom, ktory zdaleka nevyzera ako nas, ani vybavou vo vnutri, teraz skusaju predat za 245000Eur. Mne to uz pride, ale riadne prestrelena suma.

ysseba
30. dec 2022

Ja by som si kupila vlastny. Ved byvat mozes u neho a vlastny prenajimat 🤷🏼‍♀️ ale vlastny je vlastny, mas istotu, ze mas kam ist “keby nahodou”. Pre mna je pocit nezavislosti velmi dolezity

miadi
30. dec 2022

@zmrzlinka2021 to asi nehrozi Ved on ju odhovara od kupi bytu.. Lebo mà nejake svoje plany kde ona moze “ lepsie” investovat. Skor bude platit unho prispievat a o 2-3r ked sa rozidu bude tu plakat ze nema kam ist ze skoda ze ho pocuvala a nekupila si byt.

smajliica
30. dec 2022

Ja by som v súčasnej situácii s kúpou bytu určite počkala aspoň pár mesiacov. Ceny ešte len začali klesať. Podľa analýzy NBS boli byty nadhodnotené o cca 600€ /meter štvorcový, takže potenciál tam je celkom dobrý.
Teda pokiaľ vyslovene nenájdeš svoje vysnívané bývanie kde budeš chcieť zostať po zvyšok života. Potom to je jedno.

petkavka
30. dec 2022

Som prekvapena, ako tu dievcata pocitovo radia - kup/nekup ...financie ale nie su pocity. Su to cisla.
Takze: 1. Ceny bytov pojdu dole 2. Hypouver% pojdu hore 3. Najmy pojdu hore ....Je to pomerne jednoduche: A, mas hotovost - kupu odloz a sleduj ceny B, musis brat hypo- kup hned teraz, kym su nizke % ... A poznamka na okraj: priatel to ASI s tebou mysli vazne, ked mu zalezi na tvojich vhodne investovanych peniazoch - takze gratulujem a Vela stastia

andreatytler
31. dec 2022

Je to cudne ze priatel ta odhovara od kupy bytu. Ak by ta skutocne lubil, zalezalo by mu na tvojej zabezpecenej buducnosti a to urcite nie je je plan sa nastahovat k nemu a cakat.

akinom0077
31. dec 2022

klesaju? 13 rokov robim v realitke po cely cas stupaju a posledne 2 roky do extremu. V mojom meste o 100% priklad 1 izbovy stal 25 tis a teraz 55-57tis

adaluc338
31. dec 2022

Urcite by som riesila svoj byt mozno mensi ale pre istotu keby nieco mas kam ist, mozes ho zatial prenajat, ztoho platit pozicku ale budes mat istotu ze je tvoj a mas nieco. Kludne sa mozes stahovat k priatelovi. Ja osobne si nemyslim ze rapidne klesnu ceny nehnutelnosti, ale nechajme sa prekvapit. A ak mas nasporene peniazky tak jednoznacne by som investovala do kupy bytu pretoze na ucte sa znehodnocuju. Ja si pametam ked sme pred 5rokmi dostali na svadbe ako dar spolu od vsetkych 3000eur ze budeme v buducnosti kupovat vlastne byvanie fuuuha to boli peniaze....teraz ta realna hodnota 3000 eur je nic.

elly11
31. dec 2022

To ci bývaš u priateľa a ci sama nemá žiadnu váhu na pridelenie dieťaťa do osobnej starostlivosti matky ci otca. Určenie výživného tiež nie.
Záleží ako ste na tom s priateľom, či plánujete počas rozhovorov spoločnú domácnosť, a podobne.
Ja by som išla k priateľovi. Byt si kúpiť môžeš kedykoľvek. Pripadne ísť do podnájmu.
Dôležité je aby si mala prácu a vedela sa starať o dieťa. 😊

eva8
1. jan 2023

Len pre zaujímavosť
Realitný trh narazil na realitu. Ceny bytov v Košiciach výrazne klesli
Ceny z webu sú zbožným prianím, vraví maklér.
Čítajte viac: https://kosice.korzar.sme.sk/c/23103284/realitn...

sedrik89
1. jan 2023

Ceny mozno klesli. Ale zákazník zaplatí viac banke Byt stál 200000Eur. Sice bude stáť možno o pár tisíc menej, ale získa na tom iba banka.

Strana
z4