Kvôli poriadku sa mi rozpadá manželstvo
Som uz zufala zo svojej domacnosti. Nech robim, co chcem, neviem tu udrzat poriadok. A to je bezng dovod mojich hadok s muzom. Kazdy den pocuvam, aky je tu bordel, ako sa mu tu zle byva, aka som na nic zena, neschopna. A ma pravdu, neporiadok tu je. Ja jednoducho nestiham. Mame dve deti - 4roky a 13 mesiacov. Starsi cez den doma nespi, mladsi vacsinou len na mne v nosici alebo ked v posteli, musim lezat s nim. Cez den varim - muz ma kazdy den teple jedlo, ale aj nad tym ohrna nosom (ono nie vzdy sa podari, ale vacsinou mne a detom chuti). Ledva kuchynu popracem ako tak, deti obriadim, uz s nimi pomaly ani vonku nechodim, som rada, ze s ninmi nakupim, a je vecer. Okolo deviatej zacinam pratat hracky, oblecenie atd. Zametam cely byt, raz dvakrat do tyzdna pozmyvam. Spat chodim okolo jedenastej, dvanastej, vstavame o siestej siedmej. Ked sa mi da, ze sa deti same zabavia, upratujem, varim, ale nestaci to. Je to take povrchne pratanie, ale hlbkovo upratat tu jednoducho neviem.
Dajte, zeny dajaje typy, ako to tu udrzat k svetu. Nebavi ma kazdu den pocuvat tue kydy od mojho muza. Ja viem, ze ma aj pravdu, aleako to zmenit??
@fadama u nas na ulici zije jedna rodina, su cigani ale podnikaju, maju velky moderny novopostaveny dvojdom, dcera dokonca pracuje ako ucitelka v MS 🙂
poznam viac slusnych ciganov a takym fandim....
ale fakt casto aj v TV vidis takych, ze snazia sa..dokonca aj na Luniku ked Vilo a ini chodili do tych bytov, tak niektori vnutri ozaj cisto mali, krasne, nic polozene nikde, to napr. u mna nehrozi.... ja mam stale niekde nieco :D ale zavidim, ked to niekoho bavi stale upratovat a odkladat...
@kllamarka ha ha, nuz vadi, zo zac. sme sa dost navadili preto, bo pre bezneho cloveka je to blbost.., ale zmierila som sa s tym, ved ani ja nie som dokonaly partner..snazim sa mu vyhoviet tym, ze davam na to pozor a onsa zas snazi davat pozor na ine veci, co su dolezite pre mna ;)
@lavieenrose aj ja hrubu spinu do kosa a olej do takej flase zlievam vzdy ak ho je viac.. do vylevky veru nie.... alebo do tych hrubych pap. XXL utierok z Lidla povytieram,ked je ho menej... kolko ide.... a az potom umyvam....
Ono olej sa da aj odovzdavat v zbernych dvoroch, alebo nedavno som sa dozvedela, ze aj niektore ZS to zbieraju a potom odovzdavaju na recyklaciu, resp. spracovanie 🙂
@katrin21 ano aj ja zbieram..ale zbieram a nevynasam ale nakolko skoro nic nevyprazam mam dva male pohare zavaraninove :D
@bjarna necitam diskusiu. mam rovnaky vekovy rozdiel medzi detmi a doma cisto. poobede a po 20.00 zasadne nerobim nic v domacnosti, len relaxujem. moje rady: do chodu domacnosti by sa mali zapajat vsetci. manzelovi som povedala, nech si vyberie jednu cinnost, ktoru bude robit on. vybral si zehlenie. cize zehli u nas len on.deti odmalicka ucim, ze veci sa nespravia samy a musia si aspon okolo seba vediet upratat. zaklad je mat nejaky system a toho sa drzat. moj den vyzera asi takto. okolo 7 budicek. spravim ranajky a popri ranajkach dam na pec varit obed. kym sa mi vari obed, spravim, co treba doma. cize upracem, nalozim pracku,.... deti mi bud pomahaju, alebo sa trosku zabavia samy. okolo 10 mame spravidla vsetko hotove a vyrazame von. po ceste sa vzdy zastavime v obchode na nakup. o 12 sa vraciame domov, dam detom jest a ideme si lahnut. niekedy zaspime vsetci 3, niekedy len mladsia a my so starsou sa hrame. po zobudeni im dam olovrant, nieco si spolu zahrame a ideme von. pred odchodom z domu mame vzdy byt komplet upratany, pretoze prichadzame okolo 18 a to sme uz vsetci unaveni. uz je doma aj manzel, takze vecer pomaha aj on. ja spravim veceru, on okupe deti, ulozime ich spat. snazim sa ich cez den co najviac unavit, takze vecer zaspia rychlo. po 20.30 je u nas vzdy uz ticho a relaxujeme. doma mame vzdy cisto. dokladne upratovanie robime 1 x do tyzdna. mame to s manzelom rozdelene. kym si on spravi svoju cast, ja vezmem deti von, kym robim ja svoju cast, on sa s detmi hra. velke upratovanie, kedy vsetko tepujeme, umyvam okna, vypratavam vsetky skrine,... robievam tak 3 x do roka, takze u nas je ozaj vzdy cisto. taky bezny neporiadok ako rozhadzane hracky samozrejme mame, ale to je upratane za par minut. ja osobne by som nemohla mat doma ziadnu cudziu pani, ktora by mi prisla urpatat, lebo by som sa necitila dobre a navyse si myslim, ze nikto nevie tak dobre upratat, ako ja sama
@alenka7777 pekne si to napísala. Pointou je že "vy" máte upratane, lebo "vy" sa snažíte obaja, aby bol poriadok. Teda spolu V rámci svojich možností
Presne takto to má byť. A preto môj názor na problém autorky tohto príspevku je taký, že ona má úplne iný problém, ako neporiadok v domácnosťi. Zialbohu. ...
@bjarna ahoj necitala som ostatne prispevky. Na upratovanie si najdite pani na 1-2krat do tyzdna a potom sa uz lahsie udrziava poriadok. Samozrejme ak chce mat manzel poriadok ako v muzeu tak nech sa paci nech upratuje ale pri detoch sa to neda 🙂 my sa snazime vecer pred spanim spratat kuchynu a hracky (aby sme sa rano o ne nepotkli). Toto robieva moj muz pokial ja uspavam deti. Ja kazdy den povysavam na rychlo ale ked nestiham alebo sa mi fakt ze nechce tak mame tak ako si rano narosypame 🙂 nik to neriesi.
Ak je taky poriadkumilovvny tak musi pomahat inak to nejde. Urcite sj zaobstaraj niekoho kto vam pride vyuprayocat a potom to vy budete uz len udrziavat.
@momoqui myslim, ze pani na upratovanie 1-2x do tyzdna im nevyriesi problem, lebo ona im moze vydrhnutu podlahy, povysavat, utriet prach, umyt kupelnu..ale ked si oni nebudu udrziavat, tak do 24h do maju naspat. pise ze veci hadzu kade tade, deti si po sebe neupratuju hracky, teda to starsie... a to mensie capka spinavymi rukami po celej podlahe, lebo mu dovoli jest po celom dome.... takze ..... chce to zmenu pristupu , nerobit si bordel a udrziavat poriadok, potom aj menej musi upratovat + pise , ze muz ma z domu vzor, ze vsetko robi zena a muz nic.. takze on to opakuje a to je zle.. musi zacat pomahat
Moha rada najprv kopanec do zadku ked je taky mudry tak nech sa paci nech prata ked pride z roboty. Uz by som ho ignorovala ked kludne s nim na vikend vymen vyloz nohy a mozes ho buzerovat ked je husty!
@katrin21 halo, veci sice mame kade tade - muza uz asi neprevychovam. Pisala som niekde predtym, ze starsi si hracky uprace v ramci svojich moznosti, dokonca aj utrie po sebe, ak nievo vyleje, ale samozejme, ze to musim dopratat, doutierat.. A tiez som pisala, ze deti jedia v kuchyni, vo svojich stolickach, akurat mladsi ma teraz take stadium, ze krmit sa nenecha a ked sa krmi sam, zasiahnuta byva obcas cela kuchyna - za to tie pocapkance - dlazku tu v kuchyni utieram aj trikrat denne, ale obcas ked dieta place kvoli niecomu, uprednostnim ho pred dlazkou a capkanice musia pockat. Plus mladsi ma reflux, donedavna ked sa viac kojil ako jedol, si ugrcol aj 10krat za den, takze kolotoc prezliekania , umyvania, utierania dlazky. Mne je jasne, ze mam na sebe co vylepsovat, co sa tyka udrziavania poriadku, ale zakladne veci, ako nenechat deti jest kade tade mam zvladnute 😉
U nas je to rovnako a to mame dieta jedno + psika v byte.... ale muz by si nedovolil na to pindat, bordel tu je stale a ked som ja z toho na nervy, tak este povie, ze to je normalne, ze sa neda vsetko stihat...a hlavne pomaha...aj mi sam navrhol si zohnat ''upratovacku''. Kolkokrat ani navarene nie je, lebo idem s malym von, na kruzok a je dost narocny na pozornost. Takze chybu nevidim v tebe, ale v muzovom pristupe...
Ja mám síce len jedno dieťa ale chodím do roboty na pol dňa. U nás to tiež nie je tip top, ale povedala som si, nech sa stará aj on. Nebol schopný urobiť doslova nič. Chvíľu sa pohral s malým a to bolo všetko. ja som lietala ako handra. Po čase som toho mala plné zuby.Nechala som riad v drese, neumyl ho. Tak som ho neumyla ani ja, hračky po malom boli všade, tak som to nechala tak. Po pár dňoch si už za sebou umyl riad keď si nemal do čoho zohriať polievku a keď spadol malému na hračkách tak ich upratal. Keď mu malý zobral telefón, kľúče, oblečenie, naučil sa si ich odpratať keď ráno kvôli tomu zameškal do roboty, lebo nevedel nič nájsť, potom som išla s kamarátkou na kávu a nechala som ho s malým nech ho okúpe, nachová, uloží.Teraz sa veci zmenili, lebo pochopil, že starať sa o dieťa nie je hračka...Zapamätaj si, nie si handra. zober sa aspoň na pár hodín keď príde z roboty preč a urob tak viackrát a uvidíš ako sa začnú veci meniť.
@gyurusiova toto napr u nas nefungovalo... vobec... mohl mat pradlo po dobe aj dva tyzdne, riad by neupratal ani keby uz zacal chodit po kuchyni, hracky sa u nas nachadzaju iba v detskej a tam nemusi ist, cize nevsimne si :D Ked som nechala malu s nim a odisla tiez sa o nu nepostaral a dom vyzeral ako po atomovom vybuchu... proste su chlapi co neurobia nic, bud sa na nich treba vykaslat, alebo si to vymysliet inak :D za pokus to ale stoji.. ale netreba sa na to spoliehat :DDD mne bolo trapne ked dobehol niekto na navstevu a on spinave pradlo po celm dome, neurpatana kupelna atd
@simca06022011 Každý muž je iný, u mňa to zabralo, možno keby mal prázdnu chladničku a nemal si čo obliecť. Prala by som veci iba sebe a malému, možno by sa zobudil, ak by ani to nepomohlo, odišla by som na dlhší čas z domu, tak na víkend a ak by ani to nezabralo, tak by som zobrala dieťa a odišla s ním aj na dva týždne možno aj na dlhšie kým by sa muž nezobudil.🙂
skopírované z 3 mamy.sk, ako si zjednodušiť domáce práce:
nehanbite si zaplatiť za výpomoc v domácnosti (alebo si zavolaj kamarátku, niekoho z rodiny, aby Ti postrážil deti a ty si uprac, zapojila by som aj manžela, či už do upratovania, alebo nech sa venuje deťom)
občas si jedlo objednajte alebo navštívte reštauráciu
využite moderných pomocníkov v domácnosti, ako je sušička prádla, umývačka riadu, robotický vysávač, okenný čistič, podlahový čistič 2 v 1
otvorené poličky vymeňte za vstavané skrine
hračky roztrieďte do priesvitných uzatváracích dóz a naučte to po hraní robiť aj deti od útleho veku
zredukujte množstvo plôch, z ktorých treba utierať prach
zbavte sa nepotrebných alebo poškodených vecí, ktoré len prekladáte z miesta na miesto
Vytvor si upratovací plán:
napr.:
Pondelok: Kúpelňa a wc
Utorok: Utieranie prachu
Streda: Vysávanie
Štvrtok: Umývanie podláh
Piatok: Vynášanie smetí a pranie
S takouto pomôckou nebude upratovanie nočnou morou, ktorá nikdy nekončí. Práve naopak. Každý deň sa stačí venovať jednej činnosti a na konci týždňa bude všetko dokonale čisté.
Robotický vysávač vrelo odporúčam, úžasná vec. Veľká pomoc je schovať všetko z dohľadu, mať na očiach len potrebné veci a ostatným nájsť miesto v uzavretých skriniach, šuplíkoch. Hračky roztrieď do plastových boxov, žiadne poličky, a pri upratovaní to jednoducho nahádžeš, žiadne ukladanie.... 4 - ročné dieťa by si malo upratať po sebe samé, takisto poukladať oblečenie a pod...
@martina833 Nie každý má peniaze na robotický vysávač,sušičku, umývačku riadu a pod. Treba zapojiť muža, on je tak isto členom domácnosti, čiže robí neporiadok. Schvaľujem tú pomoc od kamarátky, aj tie plastové boxy. Malý má rok a pol a hračky si s mojou pomocou odprace. Tiež som mu kúpila metličku s lopatkou a keď upratujem, napr. zametám pripája sa aj on, rovnako keď utieram prach, dám mu handričku a snaží sa ma napodobniť, alebo vešiam bielizeň a vidí to tak sa snaží opakovať po mne. Samozrejme nechýba pochvala🙂 a dieťa si začína uvedomovať, že pomáha.🙂
@gyurusiova roboticky vysavac pri velkom chlpatom psovi a papagajovi je nanic, nam stoji v kute. V kuse sa chlpy mu zasekavaju do kotucov, zrniecka od papagaja vypadavaju, pierka neberie vobec.
@gyurusiova tak toto je správne riešenie... aj sa spolu zabavíte, aj máte upratané... 1*** 🙂
"...uz s nimi pomaly ani vonku nechodim, som rada, ze s ninmi nakupim, a je vecer..."
to je chyba...treba sa rano zobrat a ist von (kludne aj do nakupneho centra), dat si obed tam (chlap nech si ide na obed v praci), potom vychadzka na ihrisko a vecer domov, nech nakupi manzel po ceste domov (ak chodi autom, nebudes to predsa vlacit), neviem kedy chodi domov, ak skôr tak mu strcit deti a ist varit veceru (teda ak trvate na teplej) alebo naopak nech navari on ked ty si s detmi.
A najst si niekoho (studentka, pani v domacnosti..) kam zavezies deti na dve tri styri hodinky 1-2x do tyzdna a ty si pekne upraces bez malych "pirani" za zadkom.
@martina833 u nas sa iroomba neosvedcila. vobec nepobral moje vlasy, alebo boli v kefach zamotane, a zodral bocne lemovanie na kobercoch.vyhodene peniaze.
@gyurusiova u nas by ani to nepomohlo, akurat tak by sme sa vadili cele dni :D pranie som skusala, on si pracku nezapne a pradlo nepozbiera, skor zavola svokru :D A jest si vie doniest, na to mu nechybam, ale chodiace taniere mu vadia aiba ked ich tam ja necham :DD
@mirage ja som tiez nebola s roombou spokojna ked som bola doma s dcerou, ked sme boli slobodni a sami, tak ano. A na roombu je tu aj niekde diskusia poriadna 🙂 Clovek pred roombou musi vsetko odlozit, upratat,inak sa zasekne niekde a skoncila, trva jej to neskutocne dlho, zvykla som ju pri malej pouzivat iba tak ze som ju napr. zamkla do spalne a nech povysava (lebo pod postelou 2x2,2metre najlepsie prace 🙂) ale musela som vsetko odlozit. S inou miesnostou si neporadila. A kym ju prenesiem, upracem, zapnem, ona povysava, potom ju vycistit, nabit a mat ju niekde v malom byte, to aj povysavam asma 🙂
@martina833 az na toho robota suhlasim :DD
@simca06022011 Tak potom už ostáva len ten víkend a nechať mu deti na krku a ísť niekde na welness, ku kamoške alebo mame a ak by mu deti vrešťali od hladu a boli pokakané asi by ten smrad nevydržal a prebalil.🙂
@lavieenrose
Umyvacka Boschka je teraz na MD pri troch detoch moja najlepsia kamoska.Robim vsetko preto,aby som si ju nepohnevala.Denne mi usetri viac ako 2 hodiny cisteho casu
@trdelnik234 Ja som k Boschke pridala aj susicku pradla.Tiez super vecicka. 🙂

@katrin21 Dakujem krasne aj ma napadlo....