Lakomý manžel
S manželom sme spolu krátko, poznáme sa 2 roky, manželia sme pol roka. Čakáme v decembri prvé dieťa. Všetko by bolo fajn, ale ma jednu vadu, a to lakomost. Ja mam mzdu 800e v čistom. On ma sro a zarobí priemerne 4000e/mesiac. Poviete si, super, nie? Az na to, že on si tie peniaze drží u seba na podnikateľskom účte, kde nemám prístup. Založili sme si 3 mesiace dozadu 'spoločny' účet. Ja som si tam pekne dala posielať svoju výplatu. Platím potraviny, drogériu, veci pre seba, aj maličkosti, čo som začala kupovať pre babo. On si zaplatí odtiaľ keď si objednáva občas obed z restiky.dal tam aj presmerovať platbu za netflix, čo mi nepovedal. A dnes som zistila, že si tam vytvoril aj trvalý príkaz pre správcu, takže už aj toto platím očividne. Neposlal na ten účet ani cent nikdy. Pár dní dozadu splatil hypotéku na svoj byt, kde žijeme. Na hypotéku a nájom som mu predtým neprispievala, to je pravda, stále som hradila stravu, čo je veľká položka, keďže on musí jest každý deň mäso. Keď ideme niekde na výlet, nieco platí on, nieco ja, je to tak na polovice. Nikdy som od neho nedostala len tak darček, na sviatok mi dá čokoládu.za tie 2 spoločne roky mi kúpil snubny prsteň za 200e.na svadbu nedal nič, niečo som zaplatila ja a zvyšné šlo z peňazí, čo sme vyzbierali ako vvysluzku. Obávam sa, či začne prispievať a co ma čaká, keď bude dieťa. Na tie príjmy co ma, žijeme skromne - a hlavne on si všetko skreckuje pre seba. Ako by ste šli na takého chlapa? Keď mu to poviem, tak začne vykladať, že on platí elektrinu, plyn, že nám nič nechýba a blabla.
Ach jo....dalsia zena,ktora sa spoliehala na to,ze sa o nu muz postara.Jeho byt,jeho peniaze,jeho vsetko...preco toto zeny robia? Naco sa vydavaju za takychto? Co cakaju?
To aký hajzel. Čo teda vlastne platí on?
Ako sa píše vyššie, pekne si s ním sadni a spýtaj sa ho, aký má reálny príjem (tých 4000moze byt tržba, nie zisk) a kde tie peniaze skreckuje. Pekne rázne mu povedz že od neho očakávas že sa bude podieľať na spoločnej domácnosti a teraz o to viac keďze ideš na materskú. Nech napríklad pošle určitú sumu na spoločný účet. Mne muž posiela na môj účet mesačne sumu lebo všetky platby za domácnosť odchádzajú z môjho účtu. Potraviny platí ten kto je v obchode, tankuje ten kto je autom a je málo nafty. Hotely väčšinou ja objednám a muž platí 😂 Neviem teda ako to riešia páry keď niekto býva u niekoho. My máme spoločnú hypotéku aj dom je napísaný na oboch. Ono je lepšie si tieto veci vysvetliť teraz na začiatku aj keď malo to byť ešte pred bábom v brušku. Držím palce lebo často tu čítame o Tom ako sú ženy finančne týrané
Ja neviem ženy, prečo si beriete chlapov, ktorý majú takéto vady a potom čakáte, že sa to v manželstve zmení? 🙄
Skúsim zodpovedať postupne otázky, čo tu padli. Príjem 4000e netto som odhadla, nemá ho stále rovnaký. Robí projekty, niekedy si dá pár mesiacov voľnejšie a robí drobné veci, zarobí napr. 1500,potom ma obdobie, kedy spravi za mesiac aj 6000e.je sro, teda nedisponuje stále s peniazmi, mesačne sam sebe vypláca 1200e z príjmov. Nemá dlhy, jeho majetok som pozrela aj cez finstat. O tom koľko zarobí, mi sam rozpráva,tesi sa, keď sa mu darí.
Pred svadbou sme sa dohodli, že na účet bude posielať tých 1200e, čo nerobí, obhajuje to, že musel vyplatiť hypotéku. Videla som na ňom vždy, že je šetrný pred svadbou samozrejme. Ale proste povedal, že peniaze bude dávať, tak som mu verila.
asi si to tak vypočítal, že bývaš "zadarmo".Kto vie ako vykalkuluje ešte toto " nájomné" aj pre dieťa..čo všetko Ťa nechá platiť..Ale čítame to tu pravidelne, nejaká nová doba prišla..muži žijú sami pre seba a žena žije zo svojho a ešte uhrádza väčšinu výdavkov aj na deti..ale okrem toho má muž zabezpečené všetky služby zadarmo, takže za kratší koniec ťahajú v takýchto prípadoch ženy.
Mam aj svoje bývanie, garzonku kúpenu vo vedľajšom meste pred svadbou. Mam tam podnajomnika.
takze ty ho zivis a on sa vezie
neviem naco si si s nim robila spolocny ucet ked je to ucet kde ty davas a on berie proste zacni to riesit hned zrus mu pristup na ucet alebo zaloz dalsi kde mas pristup len ty a nenakupuj pre neho nevar atd povedz ze setris na cas ked budes s dietatom doma a znizi sa ti prijem
Niekto tu písal, že ma nemá rád. Nemyslím si, správa sa ku mne pekne, trávime spolu veľa času, mame spoločne záujmy, hovorí, že ma ľúbi. Len je lakomy proste. A asi ma ľúbi o to viac, že som sprosta a nechám sa zdierat z vlastných peňazí.
Tak vidis...jak krasne si si odpovedala
on ta nema rad laska vyzera uplne inak pre neho si pokladnicka a este k tomu hlupa
Zacni tym, ze zrusis spolocny ucet, odhlas Netflix a zacni si sporit. Pogratuluj mu, ze sa mu dari, ale pripomen mu, ze to chces vidiet na stole. Za jeho slova kupis velke h … a nebud naivna, nic Ti neposle, kym nezacnes riesit, alebo sa zmier s tym, co je. Pohroz mu, ze sa odstahujes a budes pytat vyzivne … uvidis ako velmi ta lubi. Pripomen mu, ze ho lubis ale z lasky a luftu sa nikto nenaje. Nebud blba … zabezpecila si sa sama, tak kvoli chvostu nechovaj cele prasa
Hypoteku si predsa vyplatil na svoj vlastny byt... To si mal usetrit bokom, nie z penazi, ktore slubil, ze bude posielat do spolocneho. To naozaj pouzil toto ako argument, preco sa z tvojho platu sa taha cela domacnost? To mu nie je ko*otno? 🤦
Dufam, ze to vyriesite, musite si nastavit pravidla, ziadne vyhovorky, ze tento mesiac nedal lebo... Ked budes mat rodicak, bude musiet davat ovela viac, mozno si aj zvysit plat, aby ste to utiahli. Bavili ste sa o tom? Ako to budete riesit? Co ked bude mat prave zle obdobie vo firme? Tiez budu vyhovorky? Bude cakat, ze to sama potiahnes?
A keď budeš na rodičaku, príjem bude par stoviek, ktoré nepostacia ani na to co bude dieťa potrebovať, nie to ešte na stravu pre celú rodinu, tak potom čo bude robiť? Co budeš robiť ty? Bude ti vyznávať lásku a pomedzi to spomenie, že je hladný lebo si nenavarila keďže nebolo z čoho?
Suma za nájom tvojej garsónky ide kam? Na ten spoločný účet? Aspoň tu sumu dávaj bokom a šetri si ju
Platí výdavky na svoj byt, voda/energia/plyn, tiež benzín, tankuje, veci okolo auta. Iné výdavky nemá. Keď si ideme posedieť von, platí väčšinou on.
a na veci pre dieta prispieva ?
@olimuc súhlasím. Mňa to včera tak dozralo, že som nemohla ani zaspať. Poslala som email do firmy, kde robím, nech mi výplatu posielajú zase na môj starý účet. Kde nemám nič momentálne. nanešťastie to bude až od novembra, takže ešte táto septembrova mi príde na spoločný účet. Ale prepošlem si k sebe aj tu.
Spolocny ucet je najvacsia blbost co dvaja ludia,ktori spolu ziju mozu urobit
@nikdenikto ta ide na spoločný účet, z nej sa stiahne hypotéka, nájom, energia na môj byt. .
@doriiis prečo? Problém je jeho prístup a ten sa nevyrieši ani oddelenými účtami.. chlapca treba zobudiť
Áno, takto dopadnú husi, čo blabotaju, ako by sa oni nikdy nenechali živiť mužom. A potom rozmýšľajú, z čoho prežiť a ich muž si užíva. Mužovi by som povedala, že mi je jeho hypotéka srdečne ukradnutá, doplatí na účet všetko, čo mal a potom možno považujem, že tam niečo pošlem aj ja. A aj vtedy maximálne polovicu svojho príjmu a nie cely. A hneď mu aj oznámila, že s príchodom rodičaku bude platiť viac, ja sa nebudem s dieťaťom po hube mlátiť, aby si on mohol dovoliť o to viac.
@doriiis suhlasim, tiez mame oddelene ucty a inak to nechceme, lenze my sa vieme dohodnut, co je podla for tu skor vynimka 🤷
@loginexistuje na dieťa nič zatiaľ, kúpila som len ja nejaké drobnosti. Ale nemáme zatiaľ nič poriadne, kočiarik, postieľku, vajíčko atď, to chceme kupovať v októbri. To ešte len budú výdavky.
Aj ja ti poviem ze ta ľúbim keď ma budeš financovať.... Vieš nikto ti nemôže dať viac ako to on môže sľúbiť. Zober zvyšok rozumu do hrsti a neposielaj peniaze na spoločný účet.
A kľudne môžeš zo spoločného účtu výplatu preposlať na svoj alebo peniaze vybrať a vložiť na svoj.
@janewithane ...no tak jasne,ze on je tu problem.Presne pre to to povazujem za blbost spolocny ucet.Lebo staci ze jednej strane prepne trochu a druha je v prdeli tiez.Kazdy ma mat vlastny ucet a pevne stanovene,kto,co plati v domacnosti
@maranta_leuconeura ...aj my tak mame.Kazdy po vyplate zaplati to,ako to mame dohodnute.Zvysok je spolocny

Predovsetkym tvoja chyba, ze si dovolila dojst to tam kde to je, financie si mala riesit davno pred svadbou a dietatom