Lakomý manžel
S manželom sme spolu krátko, poznáme sa 2 roky, manželia sme pol roka. Čakáme v decembri prvé dieťa. Všetko by bolo fajn, ale ma jednu vadu, a to lakomost. Ja mam mzdu 800e v čistom. On ma sro a zarobí priemerne 4000e/mesiac. Poviete si, super, nie? Az na to, že on si tie peniaze drží u seba na podnikateľskom účte, kde nemám prístup. Založili sme si 3 mesiace dozadu 'spoločny' účet. Ja som si tam pekne dala posielať svoju výplatu. Platím potraviny, drogériu, veci pre seba, aj maličkosti, čo som začala kupovať pre babo. On si zaplatí odtiaľ keď si objednáva občas obed z restiky.dal tam aj presmerovať platbu za netflix, čo mi nepovedal. A dnes som zistila, že si tam vytvoril aj trvalý príkaz pre správcu, takže už aj toto platím očividne. Neposlal na ten účet ani cent nikdy. Pár dní dozadu splatil hypotéku na svoj byt, kde žijeme. Na hypotéku a nájom som mu predtým neprispievala, to je pravda, stále som hradila stravu, čo je veľká položka, keďže on musí jest každý deň mäso. Keď ideme niekde na výlet, nieco platí on, nieco ja, je to tak na polovice. Nikdy som od neho nedostala len tak darček, na sviatok mi dá čokoládu.za tie 2 spoločne roky mi kúpil snubny prsteň za 200e.na svadbu nedal nič, niečo som zaplatila ja a zvyšné šlo z peňazí, čo sme vyzbierali ako vvysluzku. Obávam sa, či začne prispievať a co ma čaká, keď bude dieťa. Na tie príjmy co ma, žijeme skromne - a hlavne on si všetko skreckuje pre seba. Ako by ste šli na takého chlapa? Keď mu to poviem, tak začne vykladať, že on platí elektrinu, plyn, že nám nič nechýba a blabla.
S manzzelom si sadnut za jeden stol a podebatovat sa:
- ake su nase SPOLOCNE prijmy
- kam davame nase SPOLOCNE prijmy
- ake mame vydavky
- co ta trapi, co ti vadi - jasne, zretelne formulovat na manzela...
Vas problem nie je lakomost manzela, ale to ze nekomunikujete. Teraz ked ste uz manzelia, ste vy dvaja rodina, a vsetko co zarobite je vase spolocne, musite mat obaja prehlad o vasich spolocnych peniazoch a pristupovat k tomu, ze ste rodina. Taktiez umoznit pristup na ucet tomu druhemu, ty jemu, on tebe.
no teraz to citam este raz tvoj prvy prispevok cize ty platis
najomne (poplatky spravcovi)
netflix
potreby do domacnosti
stravu
donasku jedla pre neho
a to ako fakt ? okamzite by som tie peniaze previedla na ucet kde nema pristup (nie o mesiac dva appd) prestala mu varit nakupovat a dala mu vycislenie kolko od neho ocakavam mesacne
Tak je rozdiel 4000 a 1200€ 🙉
Podľa mňa, do manželstva nepatrí lakomost, vypočítavosť voči druhemu. Ja neviem čo pre takých ľudí znamená rodina,spoločný život a svadba je asi len taká sranda.
To chce rozhovor s tým tvojim spolubývajúcim. mám pocit,že ty ani nevieš aké má príjmy a výdavky. Sadnúť si a rozumne sa porozprávať o peniazoch. Ak si on bude dávať peniaze bokom pre seba, mala by si aj ty. Lebo vaša láska konci tam, kde začne ísť o peniaze...
@loginexistuje ci by mi dal 1500 alebo ľubovoľnú sumu na dieťa, fakt netuším. Áno, všetko, čo píšeš v druhom príspevku platím a podotýkam, že ten netflix, že platím uz 3 mesiace a ze na spravcu pre svoj byt si vytvoril! trvalý príkaz od najbližšieho pondelka som zistila včera a preto vznikol celý tento môj príspevok. Chrapun, keby reálne začal prispievať na spoločný účet a prevedie tam všetky poplatky co ma, so s tým okej,nepoviem ani pol slova, lebo to bola naša dohoda :/ale nie, že on si presmeruje výdavky a nedá mi ani cent.
a keby si teraz previedla vsetky penize na iny ucet a ten poplatok spravcovi mu proste neodide ? ved potrebujes penize najma na stravu si tehotna
@oli18 mne stačí 1200e,kľudne nech šetrí ostatné. Len nechcem riešiť, koľko mi ešte ostalo z výplaty, a hlavne sa obávam, čo bude keď budem na materskej a rodicaku? A vôbec, mam veľkú hypotéku, tiež by som si mohla robiť napríklad predčasne splátky, keby som si mohla zo svojich príjmov niečo šetriť. Len ja ich všetky miniem na 'spolocne' fungovanie. V tom cítim nespravodlivosť.
Autorka, prosim ta - ak chces, aby sa to medzi vami dvoma poriesilo, nenasaj do seba vsetok hejt z tejto diskusie. Nasaj do seba bozsky klud, trebars sa pred rozhovorom s muzom aj prejdi sama v peknej jesennej prirode, proste maj dobru naladu, ked sa pojdes s nim rozpravat. A sustred sa na fakty, emocie co najviac daj bokom. Maj pred sebou vzdy len jeden ciel: Nepokazit si vztah, ked ostatne v nom je pekne a vyriesit vas problem kludne.
Muzi bohuzial niekedy potrebuju polopatisticky pristup. A to ze necitis uplnu slobodu povedat co si myslis, moze byt dane aj roznymi tvojimi domnienkami, tvojimi skusenostami... nielen uplne jeho pristupom. Pozor, ja ho nebranim, len proste ta snaha na komunikaciu, diskusiu moze vyjst od obidvoch. Nemozes cakat automaticky, ze bez rozhovoru sa nieco vyriesi. A ten rozhovor mozes kludne zacat aj ty!
Spis si zoznam vsetkych platieb, o ktorych vies, co vasa domacnost ma, daj tam odhad co stoji strava mesacne.
Spis si vsetko, co bude pre babatko treba, s odhadmi cien.
Spis si svoj prijem, tu napriklad je kalkulator materskej: https://www.finsider.sk/kalkulacky/kalkulacka-m..., budes ju poberat 34 tyzdnov, potom tu je vyska rodicaku: https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn... Ten budes poberat do 3 rokov dietata.
Spis si sama zoznam otazok, na ktore potrebujes odpovede.
No a ked budes mat tieto zoznamy, tak s tym si pekne sadnite a planujte. Je velky vklad, ak urobis tuto pracu, zhromazdis udaje. Prinesies ich, otvoris diskusiu. S tym, ze bud pripravena, ze muz moze mat iny nazor, ale ak sa mu vo firme dari, asi ekonomike trochu rozumiet musi a musi chapat, ze tebe sa peniazky same od seba nenakreslia v penazenke...
Kedze muz nerobi tento krok sam od seba, skus s nimhodit rec, povedz, ze potrebujete toto naplanovat. Ze chces vediet aky ma na to nazor, ze potrebujes vediet, ako to bude, aj sa mu priznaj, ze sa citis tak trochu ohrozena, ze potrebujes sa citit bezpecne, mat iste zazemie, ze tak ty vnimas rodinu.
Vypocuj si jeho nazor a hladajte kompromisy. Dajte si dohody, ktore ale musi vediet dodrziavat. Ak ste sa dohodli, ze bude prispievat na spolocny ucet, tak tam musi prispievat. Dohodnite si postupne vsetko - napriklad k akemu terminu peniaze na ucet musiaa prist, lebo su na ne naviazane trvale prikazy a podobne. A nerozpakuj sa mu pripomenut, ak tam platba nie je. To je tvoja cast - povedat, ze milacik - ja som dohodu dodrzala,a peniazky poslala, vsimla som si, ze ty si peniaze neposlal, ale odisla platba na hypoteku a ja nebudem mat teraz za co kupit stravu...
Ako keby ste nejaka firma a dohodujete pracovne postupy.
@loginexistuje vieš čo, je momentalne pracovne preč, večer sa vráti. Nechcem robiť také partizánske ťahy, kým k tomu nebudem dotlačená. Plánujem sa s ním dnes otvorene porozprávať, čo to má znamenať a ako si to prestavuje s nami do budúcna.
Podľa mňa mu musíš vyčistiť žalúdok že to takto nejde aký je pomer vašich peňazí a že on sa má starať finančné.ak ťa má rád tak niečo s tým urobí.podla mňa si doteraz nič nepovedala a on to považoval že je všetko ok.
vies ja ti napisem tak si na neho pridobra
ty nechces robit partizanske tahy ale on bez tvojho suhlasu nastavi trvale prikazy na ucet kde prispievas len ty
na taketo typy pozitivny pristup nefunguje ale teda vyskusaj a uvidis co ti povie co ti slubi a aku ma teda predstavu financovania domacnosti a dietata
Otvoreny rozhovor je dolezity. Treba si vypocut obe strany, navrhy, namietky. Daj nam potom vediet ako vidi on tvoj pohlad a tvoje navrhy.
Ale veď on ťa nepovažuje za svoju lásku, ale vlastne ani neviem prečo si s ním, sama si odpovedz...
Toto sa nezmení jedným dohovorom....dieťa by som si s ním nerobila
@jumama ďakujem ti za tento komentár. ešte si ho párkrat prečítam, chcem to presne takto nejako urobiť. Čakám s nim dieťa a je to môj muž. Ešte tomu dávam preto šancu, že sa spamätá.
a to odkedy máte spoločný účet a prečo si na to vlastne pristúpila, keď si sama napísala, že bol lakomý ešte pred svadbou. Stále tomuto nerozumiem a nepochopím načo máte spoločné účty s mužmi, keď neviete spoločne hospodáriť
@jumama perfektne napisane. Muzi maju radi po lopate povedane a bez emocii.
Velmi zlé nastavenie hned ako ste sa zobrali mali ist obe výplaty na spoločný účet. Mne sa toto hrozne nepači že ten plati to a ten plati to a potom s toho vznikne to ze aj tak nemame peniaze🥴🤦🏽♀️. Nasi maju spoločný ucet mama plati vsetko posiela peniaze aj mne aj bratovi aj ocovi a aj si doprajeme aj ideme v zime v lete na dovolenku a aj ma niekoľko tisic na ucte.
Tak toto je ako stryko drzgros z Káčerova. Nemyslim si, ze rozhovorom, prosenim, ...ho zmenis. On je taky, jednoducho lakomec. Ja nie som na hmotne veci, ale keby ma priatel obcas nepozval niekam, obcas mi nekupil aspon kvietky, alebo daku drobnost...uz by mi bolo jasne s kym mam dočinenia. No toto bude tazke. Urcite by som prestala posielat na ten spolocny ucet všetky peniaze. Nechaj si nejake zadne dvierka a skus setrit dake peniaze....mam pocit, ze ich budeš v budúcnosti potrebovat
@hazelgracegus toto pisala Nikdy som od neho nedostala len tak darček, na sviatok mi dá čokoládu.za tie 2 spoločne roky mi kúpil snubny prsteň za 200e.na svadbu nedal nič,
plus to ze sa dohodli ze jej bude posielat na ucet po svadbe ale zatial k tomu nedoslo
@ninusa221 ked sa ti to nepaci, tak si to tak nezariad. To, ze vasim to tak vyhovuje, neznamena, ze to vyhovuje vsetkym. My sme radi, ze mame kazdy svoje peniaze a nemame problem s platenim uctov, setrenim ani dovolenkami 😉
Aj my mame aj spolocny ucet, kazdy tam posiela rovnaku sumu. Platíme z toho spolocne vydavky. V prvom rade by som stopla posielanie celej výplaty. Cize ty daj 300€ a on nech da 300€ a z toho budete platit spolocne vydavky. Ostatne si pekne nechaj na svojom ucte. Ak v mesiaci chyba, tak doplnite opat rovnaku sumu. Takto by som ho postavil pred hotovú vec.
Pána ukladaj si peniaze svoje šetri TY ostaneš na materskej musíš mať úspory. A hlavne ho prestaň dotovať. Nemám peniaze nenavarila som to by som povedala. Budeš ekonomický tyrana ked máš našetrene tak si nechaj sama pre seba ked budete mať dieťa aby si neostala bez peňazí. Ja by som s takým človekom nebola. Všetky peniaze minieš s materskej ked nebudeš kojiť tak mlieko, plienky, pre seba strava. A hlavne mu nič zo svojho nedávaj nevar ked ON si svoje odkladá TY si odkladaj svoje na svoj oddelení účet aby si neostala z 0 na účte. Nevieš ako bude je si v neistej situácií odkladaj si úspory ak je možnosť .A hlavne neplať jeho hypotéku nech si ju platí sám. Z bytu keby si odišla nedostaneš nič nakoľko je jeho meno tam. Nič TI nepomôže ked už si tehotne len šetriť pomimo na svoj účet peniaze. A jemu pokiaľ by nedal peniaze by som nič nevarila. Ved najväčšia položka jedlo. TY máš nárok ked sa malé narodí aby TI prispievala a aj tebe do 2 rokoch pokiaľ nebude mať dieťa. Na mňa by to nebolo. Ked si s nim chodila žila nevedela si aký je ved to si musela vidieť. Nikam by som s nim nechodila a každé euro si odkladala na svoj samostatný účet. Sú banky kde za vedenie účtu neplatíš tak taký účet si zriadiť sama pre seba a tam ked TI bude dávať peniaze všetko odkladať na najhoršie časy. Ked budeš musieť odisť aby si mala na začiatok. A hlavne nech si s tebou sadne a nech povie ako si to dalej predstavuje. Dieťa je aj jeho takže musel s tým počítať že ked budeš doma 3 roky tak že bude musieť platiť aj ON. Teraz máš 800 eur čo to je ked všetko drahé ON ma nadštandardní príjem a nechá sa tebou živiť. Ja by som navarila sebe a dosť ja pre teba peniaze nemám by som povedala. Alebo išla by som sa niekde najesť a ON nech je hladný. Keby si s nim len žila tak poviem odíd ale ked už čo chvíľa budete mať dieťa tak už to bude horšie. Ja neverím že si nevidela aký je a ako škrečkuje peniaze ked ste spolu len chodili. A pri odchode pokiaľ TY nebudeš mať nič ON bude mať tisíce. Nikdy by som na to nepristála. TY si hlavné šetri na horšiu chvíľu.
@hazelgracegus ja tiez toto absolutne nechapem ved manzel ma svoju zenu milovat a starat sa o nu a rodinu to ma byt pre neho cest
ja nechapem toto ze chlap sa da zivit zenou co zraba menej ako on a dietatom si ju len priputal
je to velmi smutne takto zit bez lasky resp len s laskou k peniazom a najviac na to doplatia tie deti ta zena si to dobrovolne vybrala takto zit ale deti nie tie to len musia znasat
A ešte taký detail, žiadne také, že na MD a RD budeš míňať svoje úspory! tie si pekne šetri a nech ťahá on.
Argumentovať mu môžeš, že si chceš rovnako splatiť hypo ako on.
@hazelgracegus a ja nechapem ani to prispievat rovnym dielom - ako pardon, to kde sme. Ked tak rovnakym % z prijmu, ale ani to nie je dvakrat spravodlive aby jednemu ostalo na svoje sukromne mesacne vydavky 200 eur a druhy mal 50 - proste raz su manzelia tak toto by mali mat rovnako --- ze na sukromne potreby kazdy taky isty peniaze a je jedno, kto kolko zaraba - lebo ten zvysok je spolocny a predsa ako rodina s nimi nakladame.

a keby si za nim zasla ze daj my 1500 na vybavu na dieta da ti ? v kazdom pripade by som okrem zrusenia pristupu k uctu si odkladala bloky z vybavy pre dieta pre pripad ze by si ziadala o preplatenie cez sud do buducnosti
lakomec je to najhorsie co moze byt pre rodinu