Lenivosť chlapov
Ahojte, v prvom rade chcem napisat ze moje manzelstvo je stastne nemienim sa rozvadzat ani nemame ziadne problemy ALE chcem si len vypocut nazory z inych rodin, domacnosti.....ide o lenivost chlapov, ci sa s tym mam zmierit , ze proste vsetcia su taki alebo s nim nieco robit......
otazka : starate sa o chlapa v podstate ako o svoje dieta? to znamena on na gauci a vy s handrickou ? na zemi hodene tricko a on prejde okolo akoze nic? on zaraba peniaze, hra sa s demi a tym to konci? upratovanie, varenie, kupovanie oblecenia pre deti je na nas ? je normalne ze chlapa na jesen netrkne ci decko vobec ma prechodne topanky ? 😀 ja to vsetko robim, nevadi mi len ma zaujima ci je to naozaj od prirody dane alebo len v niektorych domacnostiach , mozno sa mi bude lepsie okolo nich skakat s vedomim, ze vsetky to tak mate 😝 😅 😉 😀
@rutian vsetky nie 🙂 to len tie co doma takych maju sa tymto utesuju 😉 moj je asi vynimka 😀 na gauci valat sa s ovlaxacom v ruke som ho nevidela ani nepamatam. Chodi na 3smeny do prace,po nocnej cestou domov nakupi co mi treba,vyvenci psa,pospi si 3-4hodky a venuje sa malej. Medzitym mi povysava alebo umyje riad,urobi proste co vidi ze treba porobit. Jedine nevari,ale to od neho ani nechcem,ja varim rada a dobre 😝. Tak isto ho nepustim upratovat kupelnu a WC to je moja parketa 🙂 Pochopil,ze domacnost mame spolocnu,ze mi treba pomahat a ze aj ja mam pravo na oddych 🙂 Ono zalezi vela od povahy a hlavne vychovy. Ako ich matky doma obskakovali resp.neobskakovali,to cakaju aj od svojich manzeliek. Moj sa staral od 18tich o starych rodicov,v podstate ich doopatroval,takze vsetky domace prace ma zmaknute 🙂 Ked nad tym tak rozmyslam,ani mam skveleho chlapa 😀 a to som zabudla podotknut ze nefajci a nepije. 😵
@tajka1986 ty patris do mojej diskusie o skvelych chlapoch, ktorych mame doma 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/dobre-vlastnosti-uzasneho-muza/
@marianka0101 vsak to je najhorsie, ze jemu to nevadi....ze neni cisto...a ked clovek povie umy riad a o n ho teda umyje, znamena to prenho jednorazovu cinnost..nie ze tak teda umyjem ho aj nabuduce...alebo hocikedy med uvidim ze proste treba :-/
otazka je:prizna si chlap, ze je lenivy?
hehe, to zalezi od okolnosti, moj moc cez den nevylehuje na gauci, ale vecer ano.. teraz myslim vikendy alebo dovolenka, mame 2 domasnoti, takze je toho trosku viac.. nejak necakam ze uprace, to robim hlavne ja, aj varim to uz robim menej rada, resp. nenavidim varenie, periem, nakupujem, ale potraviny nakupi aj on ked mu dam zoznam co ma kupit 🙂 pohra sa aj so synom, veci hadze do spinaveho... neviem, mne toto dako nevadi, len obcas by som chcela aby navaril on.. lebo to je pre mn ako trest fakt.. asi je to tym, ze varim uz 3 roky vkuse denne, mozno casom sa na to zacnem pozerat inac 🙂
este milujem, ked nieco kupit, piriatel to odnesie do pivnice a potom nevie, kam to dal. ide ma roztrhnut...nova pumpa na bazen, ani som ju este nepouzila
@rutian Hmm.. Kupovanie vecí pre deti je moja záležitosť. Mňa to baví a muža do toho vôbec netlačím. On tuším ani neviem, akú veľkosť ktoré dieťa nosí. Áno, občas si aj dátum narodenia syna pomýli. 😅 😀 😀 A čo? Varím ja - on varenie nenávidí. Upratujem obvykle tiež ja. On však umyje riad, keď robím čosi iné. Ale zas sa mu nemiešam do mužských prác. Nie je bordeľár. Uprace za sebou. Nepohadzuje špinavé veci po dome, nevysedáva pred telkou. Áno, periem ja, ale on to do koša na pranie aspoň hodí. 😉 Muž obvykle robí mužské práce vonku, ja v dome a záhrade. Neviem si ani len predstaviť, že by mal oblečenie pre deti kupovať. Mne viac pomôže, ak so synom ide na dlhšiu prechádzku a ja si doma porobím, čo potrebujem. 😉 Ale zas nákupy bežné robí on - potraviny, čistiace prostriedky, atď. Nebývame v meste, no on chodí do mesta do práce a po práci stále donesie nákup. Buď čo napíšem, alebo čo si myslí, že sa hodí. 😉
@rutian tak ja teda na mojho manzela vobec nemozem povedat, ze by bol lenivy. Aj ked v domacnosti mi pomaha sporadicky, pretoze je velmi zamestnany v praci - je zivnostnik. Ked je doma vacsinou pracuje tiez na pocitaci, ale ked nepracuje a ma este trochu sil, tak isto nelezi na gauci a ja by som kmitala okolo.
Ano, postiham vacsinu veci porobit sama a ani po nom neziadam aby mi doma upratoval ked je v robote 14 hodin denne. Ale ked napr. potrebujem nieco kupit co nestihnem cez den alebo to nevladzem odniest (melon, mineralky....) tak sa mozem spolahnut, ze on to zariadi.
Pre deti veci nenakupuje co sa tyka oblecenia a obuvi, to riesim ja s detmi. Ale hocikedy mi z obchodu zavola, ze maju vo vypredaji nieco, ci to nepotrebujem, takze ani v tejto oblasti lavy nie je 🙂
Moj muz nie je lenivy, je len vytazeny. A ja ho lubim za to, ako sa stara a necitim potrebu riesit, ze by mi mal castejsie umyt riad alebo povysavat....
Baby ja som to asi zle napisala on si hadze veci na pranie do kosa, dokonca podla farby....s tym trickom som to myslela tak, ze ked sa napr.deti vyzlecu a hodia to na gauc...neriesi
Mozno som fakt pedant...a narocna....mozno keby mi na tyzden poziciate toho vasho chlapa vratim ho ze je este horsi... 😕
@rutian vnimam ako podstatne, aby si sa ty citila stastna (aj ked niekedy unavena). Ak pocitujes, ze je toho na teba moc, treba o tom hovorit priamo s partnerom a hladat riesenia.
A tiez ta spokojnost verzus narocnost..... vies dnes v dobe internetu vnimam ako ciastocne negativum to, ze sa vsetci moc porovnavame. Vas vztah je jedinecny a vas. Podstatne je, aby dany chod vasej domacnosti vyhovoval clenom vasej domacnosti. Ak vyhovuje vam, je absoltne nepodstatne, ze ini muzi varia a vysavaju.
Takze zo zvedavosti sa popytaj, potom zabudni na vsetko co bolo povedane a vaz si to co pre teba robi tvoj manzel... to je moj pohlad na rozdelenie uloh 🙂
A poznamocka na zaver.... ked moj manzel nahodou vecer lezi pred telkou, tak je to preto, lebo uz je so silami na konci a vtedy ho rada aj pooblietam, donesiem mu pit, jest a ked nemam silu ani ja, tak si jednoducho lahnem na gauc vedla neho 🙂
Moj nazor na lenivost chlapov: pokial nie je naozaj navidomoci nemakacenko ktory len lez ina gauci, beriem to ako isty protipol zeny. Akoze takto: zeny su vacsinou pricinlivejsie, cest vynimkam, stale by nieco robili. Moderny muz nema okrem prace ak nestavia dom alebo nema velke gazdovstvo, tolko prace co v minulosti. Zenam zenske role zostali, aj ked tiez osekane, neperie v potoku, perie pracka a pod. Ale muzom vzal vyvoj este viac. Uz sa nelovi, nechrani rodina...su akoby bez uloh. Sem tam zatlct policku, vymenit ziarovku.
Za predpokladu ze do prace chodia obaja, alebo zena na MD/RD co je rovnocenne praci, tak vzdy ma zena toho viac. Moderny muz iste pomaha, nakolko vacsina prac je zenskych.
Ked si ale obcas chce oddychnut to je tak, ze treba premysalt ci len zena nema vrtulu v zadku. Lebo narovinu, mnohym zenam by pomohlo zvolnit tempo, pre vacsiu pohodu v rodine. Ja to mam z prvej ruky, moja mama bola typicka takato matka, co stale nieco robila a cs na oddych len ked odpadavala. Domacnost vypulirovana a vyglancena do poslednej smietky, ale citovy chlad. A samozrejme narazky na otca/muza ze sa vala. Ako dieta som to este nevedela sformulovat ale keby matka zvolnila a trochu sa aj povalala a polenosila, aj ze cenu menej dokonalej domacnosti, tak by som to ocenila. A preto ja sama si tiez ked je moznost rada polenosim, porelaxujem aj za cenu ze nieco nie je. Ono nie je zle ked sa zena trochu snazi priblizit chlapovi a naopak, vtedy to funguje. Paradoxne sa mi zda ze muz toto zacne naplnat az ked zena tolko netlaci na pilu a sama zvolni.
O syndromu „puťky domácí“ se nedočtete v žádném lékařském věstníku. I když v životě označuje tento výraz zcela reálný zjev: stav znechucení, naštvanosti a únavy násobený zanedbaným zevnějškem, nechutí k sexu a absencí jakéhokoli snu. Takový koktejl negativ. Přitom obětí tohoto neduhu je mezi námi vcelku hodně…
Kdysi se ve mně taky usadila „puťka domácí“. Ne najednou. Nejdřív „zaskočila jen na chvilku“ za mojí veselou, lehkomyslnou, ale zároveň silnou a sebejistou „vnitřní dívenkou“. Stávalo se to v situacích „kde se vzavších tu se vzavších“ záchvatů hospodyňské dokonalosti spojených se sklonem k uklízení a praní. A zejména s nadáváním, že „v tomhle baráku se nikdo kromě mě o nic nestará“. „Vnitřní dívenka“ však nevítaného hosta vždycky rychle vystrnadila. A všem bylo zase dobře a veselo.
Ovšem je fakt, že když se mi narodil syn, nevítaná návštěva přicházela stále častěji. Teď se maskovala společností schvalovanými hodnotami jako je pocit povinnosti a zodpovědnosti. Když se pak narodila dcera, „puťka“ se ke mně nastěhovala napořád. Drze a cynicky. Se vším svým harampádím: smutkem, splínem, nudou, věčným dřepěním doma a nadváhou.
Provedla v domě totální revizi, tvrdou rukou vyházela veškerou dívčí garderobu a zakázala mi nosit střevíčky na podpatku. Když jsem se nesměle odhodlávala jít do obchodu se spodním prádlem, „puťka“ byla neúprosná: „Kam?! Kluk nemá kombinézu!“.
S každým dalším dnem se u nás „puťka“ usazovala pevněji. Děti se začaly míň smát, přátelé k nám přestali chodit na návštěvy a muž už mi nešeptal do ouška všelijaké něžnosti… Až jednoho slunečného a krásného jarního dne v mé „vnitřní dívence“ něco ruplo: život se stal zkrátka nesnesitelným. Koupila jsem si lodičky na jehlách, nechala jsem se obarvit na ohnivě zrzavý odstín a vyhodila jsem nevraživou tlustou hospodyňskou „puťku“ i s její bramboračkou, brbláním, věčnou únavou a pocitem povinnosti z domu.
Sama pro sebe jsem pak napsala přikázání v rámci boje se syndromem „puťky domácí“:
Přikázání 1: Všechno dělej vesele a s láskou
Jak říkají filosofové, co je uvnitř, je i venku. Když se raduješ ze světa a užíváš si každou minutu, stáváš se i ty sama pěknou a přitažlivou – jak pro lidi kolem, tak pro svůj úspěch. Dobrá nálada se od tebe jako kola na vodě šíří na všechny kolem tebe. Jen „puťky domácí“ zapomínají, že šťastné maminky mívají šťastné děti, šťastné ženy že mívají šťastné muže.
Přikázání 2: Zařadit ženské radosti do kategorie životně nutných
Vytvořte „fond pro podporu vlastního sexy zjevu“ a šetřte peníze na nejrůznější ženské radosti. Rozmazlujte se různými ženskými věcičkami – parfémem Coco Chanel, sexy kalhotkami nebo ročním předplatným na ženský časopis. Ženskost! Šarm! Koketování! Schopnost přivést k šílenství! A žádná „puťkovitost“. Pouze pocit, že když se ti zachce, dokážeš se ještě víc odvázat! A to nezávisle na věku.
Přikázání 3: Je mi úplně jedno, co řeknou lidi. Hlavní je, co si o sobě myslím já
A smýšlet o sobě je třeba pouze kladně. Jestli si snad někdo myslí něco jiného, je to jeho problém. „Co si lidé pomyslí“ dělá starost pouze „puťkám“. „Dívenky“, stejně jako Castanedovi bojovníci, hledají dokonalost pouze ve vlastních očích“. Vzpřímená záda, lehký krok a bradu vzhůru: copak může někdo zapochybovat, že jste bohyně, úspěšná, dokonalá a šťastná žena? Ne! Mezi jiným, taky málokoho napadne to vůbec hodnotit.
Přikázání 4: Vysokým podpatkům a sexy oblečení klidně i s dítětem v náručí – ano! Síťovkám a beztvarým oděvům, dokonce i když manžel není doma – ne!
Víte, že největší množství rtěnky na světě spotřebují ženy… ne, to neuhádnete! Ve Spojených Arabských Emirátech! Dlouho jsem nechápala, jak je to možné? Vždyť chodí zahalené v parandže?! Je to ovšem jednoduché. U nás se ženy upravují, když jdou ven, do práce, na návštěvu. Doma, před manželem, chodí neučesané, nenamalované… všechny to známe. Ale tam je to naopak. Pro lidi venku se východní dámy nijak zvlášť neupravují, zato doma, pro manžela a nejbližší – vypadají jako královny. A je to zlatá zásada, nezdá se vám? Jenom „puťka domácí“ prohlašuje, že už na to „nemá sílu“, „je unavená“, „má moc práce“, nebo se jí prostě „nechce“. „Dívenky“ ale zapojí fantazii, prolistují Kámásútru, studují tantrická učení, taoistické sexuální praktiky a arabské tance.
Přikázání 5: Ženským údělem není obsluhovat, ale inspirovat manžela!!
Můj otec říkával, že ženy, které výtečně vaří a dobře perou košile, muži neopouštějí. Měl celkem tři (!) manželky. Všechny skvěle vařily a výborně praly… On ovšem nikdy nepochopil prostou věc: hospodyně a manželka, to není jedno a to samé. Ta první se stará o domácnost, chodí se sběračkou a v zástěře. Ta druhá „zušlechťuje“ život, stává se múzou, zdrojem inspirace, rodinným mozkovým centrem a konec konců vším, čím chce, jenom ne „puťkou domácí“. !
Přikázání 6: Existuju a už jen to samo je důvodem k radosti!
Žádná jiná taková není a nebude NIKDY! Uznejte, že je přímo zločinem cítit se nešťastná a ubíjet v sobě všedními a často jen vymyšlenými problémy neopakovatelnou ženskou individualitu a měnit se v suchara.
Když jsem tenkrát vyhodila nezvaného hosta, začala jsem znovu milovat a radovat se a někdy jsem i dělala docela bláznivé kousky. Jezdila jsem v bílých džínsách se synkem na dětské skluzavce a kreslila jsem křídou po asfaltu. A kdo kdy řekl, že to dospělí němůžou? Nějaká slepice, „puťka domácí“? V duchu na ni vyplazuju jazyk a jdu si zabruslit!
Psycholožka Anastasja Krasovská
@horana nieco ako dokonala domacnost nepoznam, rozhodne nepatrim k fanatickam, co stale upratuju
ale obcas treba...
ale mas pravdu v tom, ze muzovi vela takych klasickych uloh v podstate odpadlo - pokial zrovna nestavia dom alebo sa nestara o zahradu. zene to ostalo. muz chodi do prace, ale zena tiez....teda vacsina (ja ano). vacsina domacich prac je zenskych, takze su na zene, otazne je, ci je muz ochotny po pochopit a pomoct jej....taky bytovy chlap ak nepomoha so zenskymi, tak tych typickych muzskych prac doma teda vela nema
momentalne upratujem - v 6 mesiaci tehu by som uvitala pomoc,ale kdeze...ani tuk
@mircalla Joj už prestante s tou deľbou práce na ženské a mužské preboha. 😠 To bolo kedysi! Normálny muž sa podieľa na domácich prácach, lebo je to vaša domácnosť spoločná a tiež na starostlivosti o deti, kedže sú tiež vaše spoločné. Ked to nechce pochopiť, prestanem mu variť, prať, žehliť, upratovať jeho pohodené veci, ved hádam sa jedného dna zobudí. 😝
@janickacrazy perie on (trva na tom odkedy bola pokazena pracka), svoje veci si zehli tiez, ja vraj nezehlim dobre...zeahlim len maleho a svoje. pohodenych veci sa v podstate nedotykam...i ked by som ich najradsej smarila do kosa
varit musim, pretoze dieta chce jest (ale varim len cez vikendy,cez tyzden ma kazdy obed zabezpeceny)......on dokonca vari lepsi nez ja (tusim varil asi 3 krat,ale vzdy dobre) ale nevari....
neupratuje, nechodi do obchodu (jedine ak ideme spolu), nevari, neumyva riad
a to je este dobre....mala som aj priatela, ze som dosla po vikende domov a 3 dni riady neumyte....bordel uplne vsade...ozaj si nespominam na nikoho, ked som sa vratila napriklad z dofce ci sluzobky,ze to nevypadalo ako po vybuchu
@mircalla No tak aspon dačo robí, síce málo, ale lepšie ako nič.
@horana tak ten prvy odsek si uplne vychytala 😀 ale uplne...tiez som nad tym rozmyslala ze kedysi proste chlapi makali na roli, alebo sa starali o drevo aby sa malo v zime vobec cim kurit....a vnutro mala na starosti gazdina...akurat sa doba zmenila natolko, ze chlapom odpadlo skoro vsetko a nam nie...

@mircalla prevychovas, ale trva to dlho a musi aj on chciet. Lepsie povedane, musi mat tiez zaujem o vztah. Ja som tak prevychovala muza co sa ranajok a stolovania a samoobsluhy celkovo tyks. Stalo to hodiny diskusii, argumentov z jednej a druhej strany, plus podpora muzskych kamaratov, ktory mu dali najavo, ze snad je svojpravny. Plus pomohol rok samostatneho zivota bez mamicky a zeny v zahranici, kde sa skamaratil so zehlickou a vysavacom. A ostatne je vecou dohody. Pri detoch je to jasne - su 2 rodicia - bol pri tvoreni, je aj pri ostatnom od starostlivosti, cez vychovyu az po zabavu 😉