icon

Lenivý 30 ročný brat

3. nov 2021

Baby poraďte. Mám dospelého brata, 30 ročného. Býva s rodičmi. Nepracuje už roky a mama s otcom mu trpia, živia ho. Pánko celé dni nič nerobí a ja musím za neho všetko riešiť. Mama totiž na mňa hádže jeho bremená povinností. Ísť s ním na úrad, k lekárovi, ísť mu vytlačiť nejaké papiere, zariadiť za neho, vybaviť za neho. Má 30! Už toho bolo dosť, už som sa ozvala, ale mama nepočuje, ešte ma obviní, že som neochotná.
Ja mám svoj život, manžela, prácu.
Nevládzem!

denithestrange1993
4. nov 2021

Je tazke povedat rodicom nie. Skus ist spociatku formou asertivity-pomozem mu,ale ked to vyhovuje mne,ukazem mu ako funguje tlaciaren,odveziem ho k lekarovi,na urad ked mam zrovna cas. Ak nezaberie skus rodicom povedat,ze nech si nemyslia ze po ich smrti budes jeho opatrovatelka. Ja viem drsne slova,ale oni s tebou tiez nejednaju v rukavickach.

anja27
4. nov 2021

Musis? Preco musis??? To nemyslis vazne. Preco to robis? Vykaslala by som sa na neho a rodicia ani nevedia ako mu skodia..ked raz nebudu zoberes si ho domov lebo bude nesamostatny?

autor
4. nov 2021

@anja27 Veď práve to je ten problém. Ona ho takto vychováva odmalička, len ho obhajuje, že on to nevie, on to nepozná, nebol tam, nevie čo má robiť. Ale...on nie je sprostý. To čo chce, keď naozaj chce tak si vybaví. On netrafí na úrad, ale zato na druhý koniec sveta letel. Dovolenku si sám vybavil.

karolinakr
4. nov 2021

Vieš čo, ja som sa vieš kolko veci musela naučiť sama. Nas rodičia nenaučili nič, mama,že neviem a tym to bolo vybavene, všetko a dokonca v angličtine, čo som nevedela ani ceknuť si ist na urad vybavovať, letenky, maily, mobil, aplikacie , internet metodou pokus omyl, nikto mi nič nepovedal, a mala som z toho radosť, postupne som sa všetko naučila začínala od piky...Takže tvoja mama mu robi medvediu služby, ked hovoríš, že brat je chytrý, bez vyčitiek svedomia spomeň si na mňa, mu povedz, že mu davaš priležitosť, aby sa všetko naučil, že je hodený do vody a musi plávať A je to 100x lepšie ako byť neschopny, odkazany na druhych, ja do dnešneho dňa musim isť mame televizor opravovať, ked niečo stlači, lebo ona nevie tym pohnúť..Ja by som na jeho mieste volila metodu pokus -omyl a za par rokov bude excelovať vo všetkom..Stačí len chcieť..A veľa sa pýtať, veľá sa dozvie,...

karolinakr
4. nov 2021

Ak je len lenivý, bohužiaľ smola, ty máš rodinu a povinnosti, a nie nejakého ňuňunka ofukovať a skákať mu okolo zadku..Predstav si, že sa jedného dňa ožení...Pán Boh ochraňuj tú ženu, čo mu padne do cesty,...

karolinakr
4. nov 2021

Hod ho do vody, nech pláve, alebo sa utopí a vaša mama mu tak škodí, že až...

anja27
4. nov 2021

Len ta vyuzivaju nic viac nic menej musis sa naucit hovorit razne NIE alebo na cas prerursit kontakt a mozno sa uvedomia. Bez toho aby si mala vycitky ze je to rodina. Tu si clovek nevybera ale ver mi keby si potrebovala bude to prave tvoja rodina ktora sa ti otoci chrbtom a bude sa vyhovarat ze nemozu. Niekedy je rodina horsia ako cudzi ludia je to smutne ale stale viac pravda..

diewcatqoo
4. nov 2021

@karolinakr no ak si sam zarezervoval letenku, vybavil vsetko okolo a odletel na druhy koniec sveta, tak az taky neschopny nie je. Je len vychcany, resp. preco by sa namahal, ak nemusi. A ked ho v tom okolie podporuje, ze vsetci robia vsetko za neho.. ako dobre mu je. Ja by som to tiez vyuzivala, keby som mala okolo seba ludi, ktori skacu ako ja piskam. Ale, bohuzial, nemam nikoho takeho 🙂
Je to len a len hlupost okolia, ze ho obskakuju. Om sa ma dobre.. a bola by jeho blbost nevyuzit to, ze ostatni urobia vsetko za neho.

autor
4. nov 2021

@diewcatqoo Toto som povedala mamke, sám si vybavil letenku, odvoz na letisko, odvoz do rezortu. Takže neschopný hlupák nie je. A že on nevie, nikdy to nerobil, nepozná u mňa neobstojí. Zvládol to v inej zemi a nezvládne si zájsť na úrad, vybaviť veci? Divné.

autor
4. nov 2021

Takisto je stále evidovaný u detského lekára a mal sa ísť prihlásiť už k inému a to tiež požiadala mama mňa, nech s ním idem pre zdravotnú dokumentáciu a nech mu pomôžem sa prihlásiť u lekára pre dospelých. Viete, lebo keď to neurobím je, tak musí ona a potom si zlosť vybíja na mne.

diewcatqoo
4. nov 2021

Anonym, pozri, ak ho mamina chce obskakovat aj nadalej, tak prosim. Je to jej volba, ze sa necha vyuzivat. Ale ty si sa voci tomu mala uz davno ohradit. Ako sorry, mas svoju rodinu, tak preco by si musela za dospeleho stareho capa riesit taketo veci, ako prehlasenie od detskeho lekara. Ved to je trapne.
A nech je mama nervozna... ja by som jej vsetky nervozne a agresivne poznamky na tuto temu s kludom anglicana vracala naspat. Ak by to bolo uz neunosne, isty cas by som mamu nenavstevovala.. ona by po case vychladla a mozno by si uvedomila, ze je blbost nechat sa tak vyuzivat.

karolinakr
4. nov 2021

Pozri autorla. je taka funkcia asistentka na telefone, čo robi za druhych a vybavuje všetko , je aj slušne platena 15/hod tak mu pošli na konci mesiaca fakturu, a pekne rob všetko, privyrobíš si do rodinneho rozpočtu...srandujem, ale takto sa to bežne robí... no čo

salome123
4. nov 2021

povedz tvojej mame, ze manzel ti zakazal robit sluzku bratovi.... ze sa kvoli bratovi on s tebou stale hada.... proste hod to na manzela, aby si nebola ta zla 🙂

lujza123
4. nov 2021

"Viete, lebo keď to neurobím ja, tak musí ona a potom si zlosť vybíja na mne"

Uff, problém nieje v bratovi, problém je vo vašej mame. Skus sa zamerať na ňu, nerieš brata. Vždy keď bude mať nejaké požiadavky na teba ohľadom pomoci bratovi trpezlivo jej vysvetľuj a opakuj že tento typ opičej lásky k synovi je nezdravy. Ponúkni jej ze namiesto hľadania dospelého lekára pre bracha pomôžeš jej nájsť psychológa pre ňu, aby sa vedela odpútať od syna.

Možno sa prvý krát urazí, ale keď jej to budeš dostatočne často pripomínať aspoň ju donútis sa zamyslieť nad sebou. A ty sa jej tiež prestaň tolko bát.

Mimochodom výber lekára je brachova osobná vec, nema do toho co strkat nos. Sú ľudia ktorý nejdu celý život k lekárovi, toto nieje žiadna občianska povinnosť mat lekára a navštevovať ho. Jedine co musí je platiť si poistne

anja27
4. nov 2021

Nehnevaj sa ale asi by sa ti doktori strasne smiali ze s 30r corgonom starym chodi sestra pytat kartu no ja zasnem akoze ako niektori ludia funguju fakt. Ze sa nehanbi a kludne mu daj toto vsetko precitat nech vie aky je smiesny a na hanbu. Mamin cecok a clovek len na pritaz. Niekedy si aj poviem ze cim je takyto clovek na osoh pre okolie a pre spolocnost

anja27
4. nov 2021

@lujza123 jedna vec je ze to mama robi za neho ale druha vec nie je to tomu tupcovi trapne? ako sry za vyraz ale pre mna je takyto clovek zbytocny a stojim si za svojim tvrdenim ja ako sestra by som ho poslala kade lahsie a ani by som nechcela vediet ze nejakeho brata mam a mame by som tiez vysvetlila ako sa veci maju ked nechape dovi dopo..niekedy je rodina fakt len na pritaz a v tomto pripade mozno by bolo lepsie nemat ziadnu. Otrasne

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
salome123
4. nov 2021

@elizabet173 suhlasim, autorka nie je dost asertivna aby to vyriesila sama, preto sa moze skryt za manzela, lahsie sa jej odmietne, ked bude jej mama od nej zase nieco vyzadovat. sama vidis, ze to nevie urobit razne sama.

lujza123
4. nov 2021

@anja27 otázne je ci to chlapcovi vôbec dochádza, že mu má byť niečo trápne.
Možno sa aj narodil s flegmatickou a lenivou povahou, ale 90% zásluhu na tom ako skončil ma výchova.
Neviem ako to bolo u autorky doma, ale príde mi ako staršia sestra ktorá vždy musela pomáhať, robiť domáce práce, starať sa o brata a chlapča bolo pestované ako v bavlnke. Doma nikdy nič nemusel, ved to sú aj tak ženské práce, mamka premotivovaná kakauko na raňajky 30 r milostpánovi az do postele, všetko za neho zariadila, vybavila. Presvedčená že celý svet chce tomu jej malému zázraku prírody ublížiť a cim viac jej rodina, manžel ci kamošky hovoria ze to nieje OK tým viac ho obranuje.
Koľko je takých žien, to tu občas vidno aj na koňovi v príspevkoch co ženy riešia... Učiteľka si dovolila napísať mu poznámku no nehoraznost, domáce povinnosti zaťažujú dieťatko a chlapcov obzvlášť , domáce úlohy treba písať aj s 8-makom.

Kamoška ma takéhoto bracha, taky ťuťmak frajerku mal prvú a poslednú v minulom storočí, 40 tnik doma u rodičov už naveky. Oni sú ale pri zmysloch a chalan musí chodiť do práce, prispievať na domácnosť a aj keď je to čistý leňochod tak aj okolo domu porobiť.

autor
4. nov 2021

Súhlasím so všetkým čo tu bolo napísané. Dnes sme sa dostali s mamkou do konfliktu, povedala som jej, že to bolo posledný krát, čo som robila veci za brata. No a ona ho zase len obhajovala, že veď viem aký je lenivý a že či chcem aby sa dostal do problémov a u nás (u mamky) doma zvonili exekútori. Ona ho obhajuje a ja som tá zlá ešte.

autor
4. nov 2021

@lujza123 Takto presne to u nás doma bolo. Brat nič, ja som musela všetko. Ešte aj boli na mňa prísnejší a pánko sa mal ako v bavlnke, lebo veď on nevie, nepozná, nie je tak šikovný ako ja a podobne frázy. Všetko mal pod nosom ako cisár.

lujza123
4. nov 2021

Autorka nenechaj sa citovo vydierať od mamky (lebo presne toto ti robí) a stoj si za svojim. Občas sa netreba báť odporovať rodičom.
Ja by som jej asi na rovinu splechla do očí že ako si si vychovala tak mas

liusa82
4. nov 2021

Ja by som sa od nich úplne odstrihla,vôbec by som sa s nimi nestretavala a ani nebavila až pokým by nepochopili kolká bije nech sa durdia kolko chcú.Ak si jej to normálne vysvetlila a stále nechápe tak nie je o čom

lujza123
4. nov 2021

Ak ta to uteši tak niesi sama, tento smutný scenár sa udial vo veľa rodinách. Väčšinou išlo o najmladšie dieťa, častokrat chlapca ktorý mal staršie sestry.
A väčšinou teda vyrástol z neho alkoholik alebo povalač, ktorý mal celý život rodicov na háku. Až do doby keď šlo o dedičstvo, to mu dokázalo zázračne zvýšiť IQ aj schopnosť behať po úradoch a riešiť veci....

anavina
4. nov 2021

Ked odmietnes pomahat bratovi mama je agresívna preto, lebo potom to ostane na nej a jej sa vybavovat veci za lenivca nechce. A verim ze si uvedomuje ze z neho sama urobila leniveho chujka (prepac za vyraz). Len pripustiť to v plnej miere... sama pred sebou by sa hanbila. Ak bude nabuduce matka znovu cerit zuby, nedaj sa. Kludne by som bola trochu drza.

panda21
4. nov 2021

Mami? Si to ty? Normálne mám pocit, že čítam o mojom ujovi, mame a babke 🤔

autor
4. nov 2021

@anavina No veď mne je to jasné, prečo je na mňa agresívna. Ale preboha nemôže odo mňa chcieť to, čo sa jej samej nechce.

anavina
4. nov 2021

Mama ma pocit ze to je ako za starých čias. Ona ti povie a ty posluchaj. Za svoje problémy si moze brat sam, napr. ta exekúcia. A oznamila by som jej, ze pri dalsej takejto absurdnej požiadavke pomoct bratovi s niecim co vie urobit aj sam, skladas telefon a viac sa nenechas vydierať vlastnou mamou.

anja27
4. nov 2021

@lujza123 no takto je to asi vo viacerych rodinach mama to tiez mala ona robit a jej brat mladsi tutu mutu az kym nepovedala dost a odstrihla sa od rodiny. Samozrejme to cloveka zamrzi oni to nepochopili vobec preco to tak je aj tak bola mama este najhorsia. Neoplati sa obetovat pre takychto ludi svoj zivot ani trochu. Autorka si to musi uvedomit inak sa to odzrkadli na jej manzelstve atd..pokial nepochopi bude sa jej vsetko kazit

elizabet173
Autor odpoveď zmazal