Ľudia, ktorí v paneláku nekúria
co s takymi? vzdy sa najde aspon jeden
@annm81 mne sa spi najlepšie pri 21,5C. Pri nižšej teplote mi je chladno na krk. Nemám to rada.
Cez deň je ideál tak 23C keď nič fyzické nerobím. Keď sa hybem (teda to nie v bytovke časti), tak možno tiež 21C.
18C je super na vonku a tenkú mikinu.
Pochádzam zo sevovychodneho Slovenska. Nemyslím si, žeby som bola nejaká netykavka. Ale zase pohodlie je pohodlie. A na "tarzana" nechodím, žeby ma ďalšia vrstva chlpov hrala. 😂😂😂
@lelelienka Mas pravdu, nema zmysel diskutovat s takymi, co si nevidia dalej od nosa. V mnohych panelakoch nikto nekuri normalne. Tri stvrtiny kurenie uplne vypnu, takze to logicky taha cele jedna stvrtina pricetnych, co to potom bohuzial aj zaplati. Ako hovorim, od 1.7 je panelak pre mna minulostou a rovnako aj vykurovanie hlupakov, ako ste vy a vam podobni.
@lenkakravcova Ale prosim ta, nevies ze najlepsie sa spi pri 15C? Ked nemas peniaze, aj 10C staci.
Jedni tvrdia,že nikto okolo nich nekuri,tak o to viac kúria oni a doplácajú na to. Druhí tvrdia,že nebudú kúriť kvôli iným,ak im netreba ( nemajú radi teplo,teplý byt,šetrenie). No. A čo teraz? Vypovedá to veľa o ľudstve. .........
@drahomirrra aká si múdra ale nevieš do 10 narátať. Čo ti prišiel nedoplatok? 😂 Ja som tu mala cez zimu 27-28 stupňov. Nie, nie každý je frustrovaný z financií a musí byť v zime v 3 svetroch. To len podľa seba súdiš nás. To, že ty si v živote lakomá a šetrila by si aj na kuse chleba neznamená, že sú takí všetci.
Ja som cez zimu bohužiaľ musela aj vetrať, mala som tu z tej teploty totálne suchý vzduch. Chceš mi povedať, že pri 28 stupňoch by si zapla radiátor? Len preto, aby tvoji už teraz prekurujúci susedia neplatili? Skús na túto otázku odpovedať. Cez dve strany písania hlúpostí si sa ešte nedopracovala k tomu, aby si aspoň jednému človeku na túto otázku odpovedala. A teda nie, ďakujem. Ja sa nebudem potiť vo vlastnom byte, dokonca som si cez zimu aj ventilátor zapla. A ak sa na danú otázku nechystáš odpovedať, lebo ju od začiatku prehliadaš, tak sa neunúvaj reagovať. Ostatné básničky tvojej tvorby som žiaľ mala možnosť si prečítať.
Ja som jednu zimu urobila taký experiment, a teda som vypla kúrenie úplne a vyskočilo nám 17 Max 18 stupňov (a to máme západný byt, kde sa v lete bez klímy nedá existovať), a pri všetkej úcte, nám toľko nestačilo, najmä ak som mala malé stvornozkujuce dieťa... Ja neviem, akou fyzikou by mohli mať za týchto podmienok susedia také teplo v byte, že by museli zo zúfalstva vypínať kúrenie.. v každom prípade im nezávidím takúto termoregulaciu aj teplé byty, čo tam je potom v lete 😱. Ja už fakt neviem, stredný byt, nie spodný, nie horný, zateplený panelák, plastové okná, a keď som chcela mať tých cca 20 az 21, tak som musela poctivo kúriť. Záhada, ako to dávajú všetci dookola, že až horúco im je pri vypnutom kúrení, asi Švédi či Kanadania, neviem...
My máme v byte termostat cez deň ho máme na 22-23,5 ako kedy (samozrejme mimo dní keď jej vonku horúco). Na noc byt poriadne vyvetráme a nastavíme ho na 18 (najlepšie sa nám tak spí).
V našej bytovke väčšina bytov kúri veľmi málo, ale nikdy ma nenapadlo sa nad tým pozastaviť. My chceme mať v byte teplo ak niektorým bytom vyhovuje chladnejšie (stačí im teplo z vykurovaných bytov, slnka) tak na tom nevidím nič zlé.
Teplota v našom byte v zime bez kúrenia je 19 stupňov, pre mňa málo niekomu možno vyhovuje.
@lenkakravcova Tak to u nás nehrozí...pri 18°C mi deti behajú vonku v kraťasoch a bosé. Zvykli sme kúriť na niečo cez 20°C, lebo rada chodím doma naľahko (doteraz sme s mužom nemali ani tepláky ani pyžamá :D), ale globálna situácia tento rok nás presvedčila stiahnuť to na 18°C a zistili sme, že to nie je žiadna katastrofa, len do tých teplákov sme museli investovať...
Do istej miery to závisí od metabolizmu človeka (uzimenosť je častá u ľudí bez kondície a u starších ľudí, kedy sa prirodzene vekom metabolizmus spomaľuje). Vo veľkej miere je to ale vecou tréningu, čo dobre vidieť, keď kolega z Toronta príde v žabkách, kým kolega z Maroka vo svetri a vetrovke, ale môj muž čo pochádza z oblasti, kde sa najvyššie priemerné teploty v zime pohybujú okolo 20°C a prakticky tam nemrzne, sa vycvičil na to, že v Kanade chodieval plávať do mora a aj miestni mu s obdivom prihliadali :D
Tých ca 17°C na spánok sú odporúčania odborníkov z medicíny. Noc, keď teplota neklesne pod 20°C sa považuje za tropickú a výrazne zhoršuje schopnosť regenerácie organizmu. A skutočne, väčšina ľudí má v takom teple veľký problém vôbec zaspať, nie to ešte mať spánok, pri ktorom si oddýchnu.
@bessie12 Žijem teraz v dosť teplej oblasti a táto zima bola extra teplá. Plus máme veľké okná a dobrú orientáciu, takže radiátory sme mali nastavené tak, aby sme mali tých 18°C, ale väčšinu zimy sa vôbec nespúštali. (A nevykuroval nás žiaden sused, keďže žiadneho nemáme). Teraz je to ešte fajn, lebo nočné teploty ešte klesajú na 10-15°C, takže byt sa v noci ochladí (v detských izbách máme otvorené vetračky, spálňa a obývačka dokorán balkónové dvere), ale neznášam leto, keď sa teplota vyšplhá cez 25°C a ani v noci sa nedokážem ochladiť, lebo klíma je niečo iné ako závan čerstvého vzduchu zvonka.
@oblecenie99 my máme stredný byt a naozaj, nikdy nikde som nezažila teplotu cez zimu 28 stupňov. Je to hrôza. Ale podľa niektorých sme lakomí a šetríme, inak by sme mali kúriť a vykúriť si na 32. Ani mne tá teplota nepríde normálna, najradšej by som tu mala 21 a vykúrila si cez zimu v obývačke, keď spím mám rada chladnejšie. Ale ja som sa cez noc potila, spali sme častokrát so zapnutým ventilátorom a vždy iba v spodnom prádle, na čo som nikdy predtým nebola tak zvyknutá.
@annm81 neviem si predstavit vykurovať byt / dom na viac ako 21 stupnov. To je uz vela aj na mňa a to teplo mam rada. Spálňu mame v podkroví, tak v lete sa tam dýchať poriadne nedá. Okno mame na vetracie otvorene a v pred izbe je malé okno nonstop otvorene a aj tak je horúco alebo skor dusno. Na noc sme v zime kúrenie vypinali, keďže vykurujeme len urcite časti domu a v noci sa tam nikto nezdrzuje, tak to považujeme za zbytocne nechávať zapnuté kúrenie aj v noci.
@cocolino234 ja ti verím, a keď nie si ten prípad, tak to neber na seba, ja naozaj hovorím o mojich susedoch, čo bude v hrubom svetri sedieť celú zimu, je to úplne zúfalé. Nič s tým neurobím, ja odmietam toto robiť, najmä keď sme mali malé dieťa (najmä keď bolo Non stop na zemi) Len ma to proste vo vnútri škrie, keď ide vyúčtovanie a ja trpnem, čo bude. Zatiaľ sme to klop klop vždy nejak ustrážili, ale tak ďakujem pekne... Na druhej strane, aspoň sú v pohode, čo sa týka ďalších susedských vzťahov, tak to neriešim. Dve dôchodkyne, asi sú rady, že zaplatia lieky a jedlo. Za vedľajšie byty sa hnevám viac, lebo viem, že tam ide doslova o drzgrozstvo, nemôžu mať horúcu, ak u nás je tiež zima.
@cocolino234 Ale si drsna, ako si mi extremne nalozila. 😁😁 Do popuku. V panelaku si mala bez kurenia 28 stupnov? Noze nam prezrad, kde. Sasova? Radvan? Rudlova? Daj, nech sa prestahujeme tam, kde netreba kurit a teploty ako na Madeire.
Dve na tri tu trepes akurat tak ty, ale to je asi vsetkym jasne, ze bezny panelak take teploty neda, ani keby ti zakurili vsetci susedia naokolo. Takze neviem-neviem, kto nevie naratat do 10, resp. do 28. 🤷🏻♀️👍😄
@oblecenie99 našťastie mám tiež normálnych susedov. Keby mám v paneláku také ako tu, tak by som ich s radosťou pozvala nech si pozrú teplomer.
@drahomirrra teraz tu mám 26.5 a to sa ani nekúri. 😂😂 Sme v strede na piatom poschodí, čo susedia predvádzajú so svojim kúrením neriešim aj keď ma to žiaľ výrazne ovplyvňuje. Ja som si tiež myslela, že taká teplota je nemožná až kým sa tu v noci nepotím. Takže áno, určite som sem prišla klamať o teplote v byte, aby som mohla komunikovať s niekym ako ty. 😂 Prerátaj peniaze, zaplať nedoplatok a neplač, si príliš frustrovaná. To, že nedôverčivá beriem, 28 stupňov je extrém na každého, nuž mám tu všade dôchodcov. Prajem príjemnú noc, ja si zapnem ventilátor.
@cocolino234 Nedoplatky nemam, zalohovky mam nastavene uplne spravne a tak, aby som toto riesit nemusela. A keby ich mam, v klude ich zaplatim, neprizivujem sa na dochodcoch susedoch, co nemaju poriadne ani na jedlo na Slovensku. Kazdy, ako uzna za vhodne, niekto ma hadam aj na to zaludok. Vdaka aj za psychoanalyzu, najskor ti teplo udiera volakam, lebo frustrovane sa necitim, to ze ma vytacaju hlupaci, co ziju na ukor druhych je fakt, ale tento fakt musi clovek v panelaku zhryznut; ludska tupota je nekonecna, nastastie to pre mna konci stahovanim do noveho domu.
Btw, skus test na menopauzu, mozno bude tam zakopany pes s nocnym potenim. Nemas za co.
@drahomirrra na jedlo asi majú, keď dokážu kúriť tak, že to obmedzuje susedov v ich vlastnom byte. A o mojej menopauze sa môžme pobaviť o 20 rokov. 😂 Dovtedy si ju uži. A tiež myslím, že by som túto debatu ukončila, krkom ti lezú nedoplatky a žiaľ sa to na tebe odráža, predsa treba nájsť vinníka. Ešte posledný krát teda poprajem príjemnú noc ale priznám, potichu závidím, že ty tak teplo nemáš. To hučanie ventilátora mi lezie krkom asi tak, ako tebe už spomenutá menopauza.
@drahomirrra Tak skúsim totálne "polopate". Ja chcem mať priemernú teplotu v byte 18°C, ty 23°C. Kým ty kúriš na moju teplotu 18°C, musím kúriť aj ja a vďaka základnej zložke je zohľadnené to, že časť tvojho tepla prechádza do môjho bytu.
Ibaže ty sa rozhodneš, že chceš kúriť na 23°C a ja mám zrazu doma 21°C, čo je o tri stupne viac, ako mi je príjemné. Takže ty si za svoje prekurovanie zaplatiš. Kým by som mohla povedať, že ja si predsa ľahko schladím byt vetraním a tým je problém vyriešený, je všetko v pohode, že? Ibaže vďaka rozpočitaniu nákladov za teplo, to povedať nemôžem- ja totiž časť tvojho tepla - o ktoré nemám žiadny záujem - musím platiť! Na základe čoho si si prisúdila právo, že tvoje hodnoty teplôt v bytoch sú to, čo musia akceptovať všetci okolo? Len a len na základe svojho sebectva a ešte tu ideš susedom vykrikovať, ako ti ubližujú. Či máš nejaké iné zdôvodnenie ako sebectvo?
@drahomirrra predstav si, že my tiež nekúrime a pokiaľ budú mierne zimy a budem mať v byte 23 stupňov, tak ani neplánujem.
To je zaujímavé, my sme v byte kúrili podľa potreby 21-22 st, žiadna snaha sa utrapit zimou, a nedoplatok sme nemali, svokrovci opačne, sedia doma vo svetroch a totálna zima a nedoplatok 150 eur. Celú zimu riešia túto tému, ako ušetriť.
Niekde je zjavne chyba 😀😀.
"Priemerná najvyššia teplota v januári na Slovensku je 2,6 stupňov Celzia. Priemerná najnižšia teplota v januári je mínus 3,3 stupňa." (Slovensko - bežné počasie).
Vedci pri skúmaní vplyvu zateplenia domov na vnútorné priestory bytov počas zimy robili simulované pokusy (V zime teplo, v lete chlad - aké je bývanie v zateplených domoch- baumit.sk).
Pri výpadku kúrenia počas 48 hodín v zateplených (tehla - betón) domoch bola vnútorná teplota medzi 14 - 17 stupňami.
Pri rovnako dlho trvajúcom výpadku kúrenia bola vnútorná teplota v nezateplených domoch 4 stupne.
Samozrejme, záleží od kvality zateplenia, avšak teplota medzi 14 - 17 stupňami je málo tolerovateľná na bežné fungovanie v bytoch v zime - väčšina ľudí má spodný limit od 18 stupňov vyššie, v rodinách s menšími deťmi o niečo viac. K prestupu tepla od vykurovaných bytoch samozrejme teda dochádza, takže zohľadnenie prestupu v pomere základná verzus variabilná zložka v cene kúrenia je namieste. (Niektorí moji kolegovia tvrdia, že spravodlivé by bolo platiť výlučne za odobraté teplo plus pár percent navyše za straty na ceste od zdroja, čo je úsmevné.)
Ak ta to ukľudni, tak sa vraj chystá zákon, kde ľudia nesmú mať vypnuté kúrenie v zime, t.j. aspoň minimum musia kúriť a nemať nastavenú 0. Popytaj sa na to na správe bytov. Na celom Slovensku su tieto problémy, kedy niekto ma vypnuté kúrenie a vykuruju ich susedia okolo. A nedochádza im, tvária sa, že je to v poriadku. Ja nebývam v byte,ale moja mamka áno a je s tým problém.
@kvetinka75 tiež patris medzi tých, co ich vykuruju susedia....si patrične hrdá na seba a nedochádza ti, o čo ide.
@miriam11 áno som hrdá na seba, nepotrebujem mať doma prekúrené , nebudem kúriť a vzápätí vetrať, a predstav si, sme rožný byt , vrchný a nekúria ani susedia pod nami. A nebudem kúriť len preto, že sa to niekomu na MK nepáči. Ja si svoje peniaze ťažko zarobím a nebudem ich míňať za to, čo mi netreba.
@kvetinka75 ešte raz si prečítaj, čo si napísala. Vôbec nechápeš princíp kúrenia v paneláku. Ale že vôbec nedokážeš pochopit následky nekurenia susedov. Vieš koľko je 2x2? To je niečo podobne, len v modrom...
@miriam11 ty nechápeš asi to, že človek, ktorý má v byte 23 stupnov a stačí mu to, nebude kúriť . Nepotrebujem aby sme sa doma dusili suchým vzduchom a zbytočne ho prekurovali.
@kvetinka75 lebo ta vykuruju susedia!!!
@miriam11 a akí prosím ťa? Prečítala si si čo som napísala? Kde bývame? Asi z vedľajšieho domu ku nám ide teplo že? Keď ani pod nami nekúria, A pod nimi je byt prázdny. Takže je logické že ani tam sa nekúri.

@drahomirrra prepac, ale ty si beznadejny pripad 🤦♀️ Uplne by stacilo, keby kazdy kuril normalne, nemusis hned vypinat kurenie, ale samozrejme mozes, tvoja vec. Je to vsak uplne jednoduche, ak chcem mat doma napr. 21 stupnov, nastavim radiator tak, aby som ich mala a to uplne nezavisle od toho, ako kuri sused. To ma totiz vobec nezaujima. Ak bude kurit viac a oteplovat aj moj byt nad moju zelanu teplotu, logicky radiator vypnem, ak nebude kurit, tak asi budem musiet pridat. Ale este samozrejme zalezi aj od zateplenia a pod.
No a myslim, ze ak si to doteraz nepochopila, dalej diskutovat nema vobec zmysel…