Má každý taký život, ako si ho zariadi?
Ahojte, chcem sa opytat, co si myslite, ci naozaj plati, ze clovek ma taky zivot ako si ho zariadi.
Mam dve male deti, mladsie s vaznymi diagnozami a posledne roky ma psychicky strasne vycerpavaju - je to kolotoc nemocnic, operacii, vysetreni, kontrol. Mam manzela, ktory sa snazi podielat sa/pomahat s detmi aj domacnostou, ale vacsinu dna som na nich sama. Od svokry absolutne pomoc cakat nemozem. Cca trikrat do roka poziadam o pomoc vlastnu matku. Teraz som ju poprosila, ci by mohla na dva dni prist k nam za vnucatami, lebo uz to nedavam, posledne mesiace idu z choroby do choroby a ja sama som uz asi mesiac chora. Dnes to bolo zase od rana o tom, ze ja som detom nieco povedala co sa bude robit a ona po chvili presny opak. Svojim spravanim ma vobec nerespektuje ako matku. Pred obedom sa to vyhrotilo a ona hned zacala svoj typicky prejav obete do ktorej si kazdy len kopne ked moze a naco som ju volala. Ja som povedala, ze kvoli tomu, ze uz nevladzem a cakala som od nej trocha pomoci, ze ci nevidi aky mam zivot a co riesim. Ona na to, ze ci ja nevidim aky ma ona zivot. (Zije sama resp.so synom - mojim bratom, chodi do prace, pride z prace a je na internete alebo pred televizorom alebo spravi bezne domace prace). Nasledne povedala, ze kazdy ma taky zivot ako si ho zariadi. To sa ma dost dotklo, pretoze to, ze sa mi narodilo tazko chore dieta s ktorym prekonavame od narodenia jednu tazku prekazku za druhou neviem ovplyvnit a samozrejme ze chcem prenho spravit aj nemozne, ale niekedy uz je to vsetko nad moje sily... Ma mama pravdu? Co by ste na to povedali?
Mama sice hlasa vyrok, ale sama ho nepochopila.
Ci ona si vybrala zly zivot, zivot obete?
Ten výrok je o tom, ako zahras s kartami, ktore mas rozdane. Ci - napriklad- za zlozis z toho ze mas chore dieta, budes obvinivat vsetkych okolo, osud, Boha, mamu, muza, alebo sa postavis k tomu tak, ze prijmes co ti bolo nadelene a vytazis z toho to najlepsie - co myslim, ze aj robis.
Ale nikto nema nekonecnu energiu, treba si ju aj dobit.
Len ty vies, ake mas moznosti, ja ta nepoznam.
Kazdopadne keby som bola tvoja kamaratka, urcite ti pomozem.
Matka sa snaží o to, aby mala s tebou čo najmenej starostí. Ťažko choré dieťa znamená vysoké výdavky a ona sa do toho do budúcna zjavne neplánuje zapájať.
Má svoj život
Ja si myslím aj keď tvoja mama povedala to co povedala, tiež nie je šťastná a chcela by šťastnú dcéru a krásne zdravé vnúčatá, no nemá ich..jej rakcia môže byť vedená jej vlastným vnútorným hnevom..A nenaplnenou túžbou radovať sa zo zdravej rodiny.
@regina22 nie, o tomto to urcite nie je, to viem s istotou
@babulkomale ❤️
Autorka.....tvoja mama ma v mnohom pravdu.Nech sa ti to zdá akokoľvek absurdné a štve ťa to....je to tak.
@doriiis mozes byt prosim ta konkretnejsia a napisat v com mnohom ma moja mama pravdu. Budem ti vdacna za rozumne vysvetlenie
@lavender94 tu nejde o to že to má byť trestom, jednoducho si duša vybrala že chce prežiť takúto skúsenosť a týmito skúsenosťami v živote prechádzame a učíme sa z nich...je v poriadku ak tomu niekto neverí ale aj to je v poriadku ak niekto áno
Má pravdu v tom,že načo ju voláš na pomoc,keď jej potom nedovolis pomáhať.To,že niekto niečo robí inak ako ty ešte neznamená,že to robí zle.Ako ti má pomôcť,keď vlastne ani možno sama nevie,ako ti má pomôcť?Lebo ty len cakas,že pomôže ale vieš pomenovať čím konkrétne ti má pomoct? Lebo podľa tvojho opisu tvoja mama robí všetko zle.Ked tam bola,načo si zasahovala do chodu domácnosti?Vravis,že môžeš dieťa nechať bez seba max.tak dve hodiny.Tak to pre svoje vlastné duševné zdravie aj zaved.Za dve hodinky sa toho dá stihnúť dosť.Mozes tie dve hodiny spať,ísť plávať,behať,na prechádzku,na terapiu,na nákupy,na prechadzku,čítať knihu,počúvať hudbu,pozrieť film možnosti je milion.
Z tvojho úvodného príspevku sa mi zdá,že ste obidve tak trošku zamerané na seba a trošku toxické.A že ste si veľmi,veľmi podobne
Ďalej.Vravis,že viac menej si na deti sama.Takze predpokladám,že manžel je v práci.Preco toľko? Starostlivosť má byť 50/50.
Veľa žien sú psychicky na dne preto,lebo si na svoje plecia dobrovoľne naberú toho veľa a ani za boha sa toho nechcú vzdať.Hrat sa na zbytočne na hrdinku je cesta k sebazničeniu.
A áno,život vám nadelil zle karty ale to neznamená že to tak bude navždy a furt.Dobry mindset je 99% úspechu.Vo všetkých sférach.
Ak niekto vidí svet čierny tak taký aj bude.Ak sa niekto nevzdá,uprace to v hlave tak dokáže viac,ako si myslis
@morusha ...množstvo ľudí síce vie požiadať o pomoc,ale už tu pomoc nevie prijať.Je to vec,ktora sa dá naucit,ale vedie k tomu dlhá cesta.Myslia si,že keď tu pomoc príjmu,tak budú vyzerať ako slabosti,flakaci a proste si zaumienia,že všetko zvládnu sami.A to je chyba.
Vyjadrenie síce bolo trošku hrubé ale pravdivé.Aj s dieťaťom s dg sa dá žiť tak,aby matka nebola na pokraji nervového zrútenia.Aby žiadny človek v domácnosti nebol na pokraji nervového zrútenia.Chce to len zahodiť svoju hrdosť,prekopať svoje priority a nebáť sa prosit a prijať pomoc a áno niekedy aj robiť rozhodnutia razneho a ťažkého charakteru
@reanda ....súhlasím s tebou.To,čo nám život nadelil si síce nevyberáme,ale vyberáme si to,ako sa k tomu postavíme.
Ako vravím 99% úspechu je mindset.Nic viac,nič menej.
Ale pre zachovanie rovnováhy tohto sveta sú tu medzi nami aj ľudia,ktorí vidia svet len čierno a bielo.Vnimaju iba zlo a dobro.Nic medzi tým,nič za hranicu zabehnutého.A týmto to nevysvetlis.
@pkgirl30 tak ale toto je ako s náboženstvom. Nie každý tomu verí. Podľa by si nikto pricetny nevybral aby prežil polku života paralyzovaný od krku dole keď takí ľudia myslia len na to, že už sa ani zabiť nemôžu. Je to podľa mňa taká racionalizácia od ľudí, ktorí za každou zlou vecou v živote hľadajú nejaký vyšší dôvod. Asi sa niekomu lepšie spí, keď presvedčí sám seba, že ich postihnuté dieťa to tak chce.
Toto povedat mamine co ma chore dieta,tak klobuk dole akoze 🤔🤔🤔. Nie,ty si si nezariadila,ze mas chore dieta,prave naopak robis pre neho urcite maximum,nedala si ho do ustavu,ale statas sa ako mozes. Ludia ako ty by mali mat v svojej rodine vacsiu oporu a nie pocuvat ako si hrozne zariadili zivot.
@lavender94 nie len s náboženstvom, je to tak zo všetkým, človek môže veriť čomu chce kým tým neubližuje druhému človeku
@reanda Ja to veľmi dobre chápem a nepotrebujem k tomu nejaké ezoterické kecy - nie je to nič viac len zbabelé vzdanie sa a odmietnutie bojovať so zlom. A najlepšie sa o tom básní tým, čo sa narodia v bohatej časti sveta a nemusia riešiť také závažné veci, ako boj o prežitie seba, či svojho dieťaťa.
Nemoze si mamka vziat starsiu dcerku na vikend?
Ja som bola taka ista. Mamke som "dirigovala", co ma s dietatom "robit". Ale mamy vedia, ako vychovavat - tvoja vychovala syna a brata. Tak ked je zavolas na pomoc, daj jej trosku volnosti. Ked by chodievala viac, zzila by sa aj s chorym dietatkom a vedela by ako na nu, dovtedy vypocut teba, co dietatko moze. Ale so zdravym si poradi, aj ked tvoje instrukcie porusi, nevadi, urcite to nerobi schvalne
Uf, mas to tazke ale 2 dni by som vydrzala nechat deti uplne v rezii mamy a oddychla si maximalne ako by sa dalo. Pri odchode by som jej povedala ze to bolo skvele a ze sa tesis ze ti prisla pomoct.
Nie vsetko je "ake si to urobim take to mam" ale vela krat sa to da. Toto je jedna z tych prilezitosti kedy si to mohla vyuzit.
Mame by som povedala ze nech sa zdvihne a odide.A pouvazovala o nejakej studentke,ktora by ti pomohla s detmi.
Mamu neries, vycerpava ta to este viac…bud rada, ze ju mas a vzdy ju zavolaj, ked si na konci so silami…mama je pravdepodobne osoba s vysokym egom…mozno to tak ani nemyslela, ako pivedala… ked je u vas a niektore drobnosti urobi inak, ako si ty predstavujes, neries to… ved za par dni odide a ty si budes opat riesit po svojom… cas, ked je u vas, vyuzi na svoju vlastnu regeneraciu do maximalnej miery…v tom case sa zameraj na seba co najviac to ide.
- autorka, ty očakávaš rešpekt ako matky, ale sama rešpekt vlastnej matke nevieš dať, čiže dôveru, že sa postará... ak chceš, aby robila všetko ako ty chceš, tak to si musíš zaplatiť nejakú pomocnú silu. Snáď to nebolo niečo vážne, lebo si nekonkretizovala o čo išlo
- po druhé naznačuješ, že ona má vlastne len jednoduchší život a žije si len s dospelým bratom a keď príde z práce kuká telku a internet a robí bežné domáce práce, čiže to akože súťažíte kto to má ťažšie? Píšeš že ona sa dáva do role obete, ale pozor, schyľuje sa k tomuto levelu aj u teba, dávaj si na to pozor.
- po tretie dotklo sa ťa, že ti povedala, že každý má taký život ako si ho zariadi. Možno to ani nemyslela na teba, ale na tvojho muža, možno chcela naznačiť, že málo pomáha, to my nevieme čo tým myslela.
Čiže skús byť aj ty tolerantná, keď si matku zavoláš na pomoc, rešpektuj, že babky rozmaznávajú, rodičia vychovávajú. A skús nebrať všetko tak osobne, ak ti nie je jasné, ako to myslela, radšej sa spýtaj.
Vynechaj z pomoci takych ludi a budes mat o starost menej.
Veľmi smutné, keď vlastná matka ta takto potápa. Si silná a jej kecy si neber k srdcu.
poziadaj mesto o pridelenie asistenta ak je to možné alebo vyhod inzerát na pedagogickú skolu nech pomôže aj študentka výmenou za prax

Mozno tym tvoja mama poukazala na to, ze ti ma tvoj muz viac pomahat, ze mas toho vela a uz padas na hubu. V tomto pride by som s nou suhlasila.