icon

Má manžel nárok na dedičstvo po smrti rodičov?

Dnes o 17:35

Ahojte, mám takú otázku ohľadom dedenia. Manžel má o 5 rokov mladšiu sestru. Odkedy sa narodila rodičia ju uprednostňujú, robili rozdiely medzi deťmi. Teraz už sú dospelý, s manželom máme dvoch chlapcov a švagriná má dcéru. Svokrovci sú hotový z nej a na nás kašlú. Na to som si už zvykla aj keď mi to je ľúto kvôli deťom že nemajú starých rodičov. No teraz svokra vymyslela že ich dom prepisu na dcéru lebo ona sa rozvádza a pôjde bývať s dcérou k rodičom. Ona ich namotala že pôjde k nim bývať len vtedy ak prepisu na ňu rodičovský dom. Tým pádom manžela by nemal na nič nárok? Ani po ich smrti?

Strana
z2
anonym_cb6108
Dnes o 19:09
@anonym_015b53

@anonym_autor sme na tom podobne, muzov brat je chudak curak, a hra sa na chudaka curaka, bez prace, s dlhmi,ktory ich chodi este vyzierat a akoze im pomaha ( je bez prace a byva nablizko) tak jasne, ze svokra sa vyhraza ze vsetko bude curakove, Uz to neriesim, nech zhnije aj s peniazmi.

@anonym_015b53 smejem😃 sa, prepáč
ale asi je to trefne ako si napísala
🌹

cacianka
Dnes o 19:10
@anonym_f328f6

@anonym_e9d23a bohužiaľ majú právnu povinnosť.
Ak by teda rodičia alebo sestra podali návrh na súd.
Len tak súkromné môže odmietnuť dieťa opateru alebo poskytnutie € rodičom. Ale ak podajú na súd, môže vysvetliť a brániť sa , že jednému veľmi pomohli a pomáhali finančne, aj majetok nemalej hodnoty darovali tak odmieta plniť z dôvodu dobrých mravov. V preklade - jej dali hojno, jemu govno, tak nech sa svietenia stará.

@anonym_f328f6 ... nech sa dcérenka stará

muchotrafka298
Dnes o 19:12
@anonym_015b53

@anonym_autor sme na tom podobne, muzov brat je chudak curak, a hra sa na chudaka curaka, bez prace, s dlhmi,ktory ich chodi este vyzierat a akoze im pomaha ( je bez prace a byva nablizko) tak jasne, ze svokra sa vyhraza ze vsetko bude curakove, Uz to neriesim, nech zhnije aj s peniazmi.

@anonym_015b53 strasne som sa musela smiat, ze konecne niekto, kto veci pomenoval pravym menom....ako na tom pribehu nie je smiesne nic, ale ako si to napisala.

katka1389
Dnes o 19:15
@anonym_autor

Ďakujem za odpovede, pýtam sa kvôli manželovi.
Nejde o peniaze, a už vonkoncom nie som chamtiva ako
@anonym_5aeb32 písala.
Manžel je z toho v šoku, ako píšem nejde mu o peniaze ale berie to ako veľkú zradu od rodičov. Stále to má pred očami ako sa k nemu správali keď bol dieťa, ako si robili rozdiely a ľúbili len jeho sestru. Teraz to isté robia našim deťom, chlapci starých rodičov pomaly ani nepoznajú, nemajú záujem. Manžel je z toho smutný, no toto ho dorovnalo úplne čo rozmýšľajú s domom.
A nie nemajú žiadny iný majetok, ani auto, ani peniaze, len nehnuteľnosť čo má hodnotu vyše 200 tisíc.

@anonym_autor ja ty poradím takto nemá už čo stratiť , nech sa snima ide porozpravať...Všetko co zažíval celé roky a teraz robia aj na deťoch rozdiel....A ešte chcu jej dať majetok a na neho sa zas vykašlať niekedy to pomôže ....

anonym_953e3c
Dnes o 19:19

Ja len poradím- už keď sú veci takto ako sú, a naozaj k tomu dôjde že to nápisu dcere- mužovi by som poradila aby sa mu možno uľavilo si posadiť rodičov a dať si s nimi posledný rozhovor. A nech z duše povie všetko čo ho tie roly trápilo. Všetko. A nech sa kľudne aj urazia, nebude mat už čo stratiť, akurát sa mu možno aj uľaví.

anonym_015b53
Dnes o 19:34
@muchotrafka298

@anonym_015b53 strasne som sa musela smiat, ze konecne niekto, kto veci pomenoval pravym menom....ako na tom pribehu nie je smiesne nic, ale ako si to napisala.

@muchotrafka298 tak ono vies, hrat sa na chudaka, je to najmenej...ja uz to neriesim, svokra je pre mna davno passe compose

ivicatolic
Dnes o 19:44

@anonym_autor hold smola, nic nebude

tiezjedna
Dnes o 19:55
@anonym_015b53

@anonym_autor bude sa menit OP takze mozno nebude mat pravo ani domahat svoj podiel ako neopomenutelny dedic, ako dieta. Lebo podla dnesneho prava, aj ked by bol dom na jeho sestru, mozno by mal narok domahat sa isteho podielu len preto, ze je neopomenutelny dedic ale 2027 ma byt zmeneny obciansky zakonnik a dieta uz nebude bedpodmienecny/ neopomenutelny dedic

@anonym_015b53 aký dedič?? Oni žijú. A za života môžu majetok previesť na koho chcú.

anonym_bd57e8
Dnes o 19:58
@tiezjedna

@anonym_015b53 aký dedič?? Oni žijú. A za života môžu majetok previesť na koho chcú.

@tiezjedna to je podobné vydedeniu, chystajú sa syna vydediť

anonym_b82139
Dnes o 20:04

neboj sa , švagriná vás ešte isto osloví , najmä ak bude potrebné starkých doopatrovať .

anonym_0ddedf
Dnes o 20:12

Je to hrozné. nemyslím to dedenie keď sa ľudia nejako rozhodnú za života čo bude s ich majetkom po ich smrti. Ale toto uprednostňovanie jedného súrodenca pred druhým. Je mi ľúto manžela, že si to v detstve zažíval a toto už je "len" čerešnička na torte" ako dokonali rodičia svoje dielo. Švagrná je prefíkaná keď s takouto požiadavkou prišla. A neskúšal im muž povedať čo cíti? Že prečo ju uprednostňovali, že čo zlé on urobil? Že prečo odmietajú svojich vnukov, čo zlé oni urobili? Ako niekto napísal - už nemá čo stratiť a raz keď tu nebudú, tak bude rád, že táto trauma z detstva bolo pomenovaná nahlas a nebola pochovaná spolu rodičmi.

anonym_015b53
Dnes o 20:21
@tiezjedna

@tiezjedna ok. aj darovacia zmluva sa da napadnut, ze? ( po TOM )

anonym_745945
Dnes o 20:38
@anonym_autor

Ďakujem za odpovede, pýtam sa kvôli manželovi.
Nejde o peniaze, a už vonkoncom nie som chamtiva ako
@anonym_5aeb32 písala.
Manžel je z toho v šoku, ako píšem nejde mu o peniaze ale berie to ako veľkú zradu od rodičov. Stále to má pred očami ako sa k nemu správali keď bol dieťa, ako si robili rozdiely a ľúbili len jeho sestru. Teraz to isté robia našim deťom, chlapci starých rodičov pomaly ani nepoznajú, nemajú záujem. Manžel je z toho smutný, no toto ho dorovnalo úplne čo rozmýšľajú s domom.
A nie nemajú žiadny iný majetok, ani auto, ani peniaze, len nehnuteľnosť čo má hodnotu vyše 200 tisíc.

@anonym_autor este nevies, ako bude treba svokrovcov dochovat.

biba_18
Dnes o 20:41

to že rodičia nebudú žiadať (alebo aspoň očakávať) od syna starostlivosť aj keď dom prepíšu na dcéru.- toto urobila kolegynina mama - dom prepísala na vnučky po zomrelom synovi, lebo ony už nemajú otca a či si počnú samé na svete - ale od dcéry požadovala aby sa starala, aj keď tej nenechala nič, úplne že nič… vnučky boli vydaté, žijúce v nemecku - a dcéra rozvedená… sú aj takí rodičia, no 😏
ja si nie som istá ako by som sa zachovala, ale jedno je isté, asi by som stratila cit a vrúcnosť voči takému rodičovi…

zuzanaete
Dnes o 20:55
@anonym_015b53

@anonym_autor bude sa menit OP takze mozno nebude mat pravo ani domahat svoj podiel ako neopomenutelny dedic, ako dieta. Lebo podla dnesneho prava, aj ked by bol dom na jeho sestru, mozno by mal narok domahat sa isteho podielu len preto, ze je neopomenutelny dedic ale 2027 ma byt zmeneny obciansky zakonnik a dieta uz nebude bedpodmienecny/ neopomenutelny dedic

@anonym_015b53 Ak dom daruju za zivota, tak uz nie je predmetom dedenia. Neda sa vymahat nejaka ciastka. Da sa iba dat zapocitat hodnota daru. To co pises, je v pripade dedenia zo zavetu, kedy ma neopomenutelny dedic moznost domahat sa casti naroku, ak bol v zavete opomenuty. Tu sa budu menit percenta.

Strana
z2