Má svokra právo hovoriť deťom o mojom prvom manželstve?
Ahojte, zaujíma ma váš pohľad na jednu rodinnú situáciu.
Prvýkrát som sa vydávala veľmi mladá, mala som 21 rokov. Manželstvo po pár rokoch skončilo, deti sme nemali. Dnes som už roky vydatá druhýkrát, máme dve deti (7 a 9 rokov) a fungujeme normálne ako rodina.
Deťom som o svojom prvom manželstve nikdy nejako nerozprávala. Nie preto, že by som sa za to hanbila, skôr mi prišlo, že v tomto veku to ešte vôbec nepotrebujú riešiť.
Lenže teraz prišla svokra a počas bežného rozhovoru začala pred deťmi hovoriť, že som už raz rozvedená bola a že ich otec je môj druhý manžel. Dosť ma to zaskočilo, lebo som mala pocit, že o takýchto veciach by sme mali deťom hovoriť my, keď uznáme za vhodné.
A tak ma zaujíma – som len precitlivená, alebo vám to tiež príde nevhodné?
@anonym_bc26e9 v podstate mozes byt rada ze ste si napr. deti neadoptovali. Svokra by im to vytarala hned ako by rozumeli hovorenej reci. Proste mas svokru bud natvrdlu alebo zakernu osobu. Neviem co je horsie.
By ma velmi zaujimalo pri akej prilezitosti na to dosla rec, predstavujem si nieco ako "deticky ked nebudete papat tak vas dame mamkinmu prvemu muzovi"
@citronove_koliesko skor, ze na co to vobec svokra vie 😃🤦♀️ ta moja zas lamentuje nad susedou co ma kazde z 2 deti s inym 😃 a ona mala v 18tich syna, otec neznamy a s terajsim ma mojho muza 🤔
Nepáčilo by sa mi to, tak isto ako sa mi nepáčilo keď moja svokra sa začala vypytovať dcéry na otca ,ktorého nikdy nevidela . Vraj čo by robila keby prišiel. So svokrou sa už rok a pol z rôznych dôvodov nestretávam.
Prave vcera ma to napadlo. V zmysle ze svojim detom asi ani nikdy nepoviem ze som bola vydata. A hlavne to kto to bol resp.kto to je. Mna by to nasralo ze riadne keby im niekto toto povedal bez mojho suhlasu. Nema na to pravo. A aj tak si myslim ze ta info im je uplne zbytocne.kedze z toho vztahu neostalo nic lenpar fotiek.
Len jednou vetou by som ju upratala-manzel bol sice blby. Ale zas svokra to bola lepsia.... nestarala sa do mojich sukromnych veci.
Mne príde zvláštne, že ste o tom deťom nepovedali. Podľa mňa sú už dosť veľké aby o tom vedeli, ale zas záleží asi aj od kontextu ako ste sa k tej téme dostali. Asi nepovedala ken tak medzi rečou “inak vaša mama mala pred očkom iného muža”. Ak to bolo v rámci nejakej témy povedané tak ako prečo nie. Nemusela to síce povedať ale asi by ma to neurazilo ani sa ma to nedotklo
@anonym_715246 a co konkretne je na tom zvlastne, ze mama nejakych deti mala predtym manzela , alebo frajerov , alebo milencov? navyse ak manzelstvo bolo bezdetne, je to informacia, ktora je nevyhnutna k zivotu, najma ak jej nepripisujeme ziadnu inu vahu vacsiu ako holy fakt? je hadam na matke, aby svojim detom povedala nieco tak velmi nepodstatne... a nie nejaka svokra... a mam silny dojem, ze svokra presne vedela co hovori a aj s akym zamerom....
Svokra o tom hovoriť nemala, je to tvoja minulosť. Celkom ale nerozumiem, prečo s tým robíš také tajnosti, prečo ťa to rozhodilo. Kedy si im to chcela povedať? lebo raz by sa to aj tak dozvedeli a možno by ich to v tom neskoršom veku zaskočilo ešte viac. Tvoje deti sú už veľké, nemyslím si, že by z toho mali mať nejakú traumu. Ja mám dcéru z prvého manželstva a syna z druhého, má osem. Keďže pre dcéru občas chodieval jej otec, syn mal informáciu, že má iného ocka. Vedel o tom už ako škôlkar. Vypytoval sa na kde čo. Vysvetlili sme mu, že sa vzťahy vyvíjajú, menia a niekedy si jednoducho ľudia prestanú rozumieť a rozídu sa. Stáva sa to aj medzi kamarátmi, kolegami, ale aj v rodine. Ostáva ti už len sadnúť si s deťmi a porozprávať sa o tom. A so svokrou tiež. Ak nechceš ty, popros manžela. Môj by ju určite stopol.
@anonym_7f0810 mne sa to stalo s babkou. Mala som vtedy osem, dnes mám takmer o 40 viac a dodnes si pamätám, ako som za ňou chodila do nemocnice a dávala jej piť cez slamku, lebo už nevládala. Všetci mi s úsmevom tvrdili, že bude v pohode a ona zrazu zomrela. Na deň detí. Bol to pre mňa šok. Nerozumiem, prečo mi klamali, prečo ma na to nepripravili. Mala rozsiahle metastázy, tam nebola šanca na uzdravenie 😥 možno ma chceli chrániť, neviem. Ale žiť v ilúzii, že bude ok, to tiež nebolo v poriadku. Podľa môjho názoru treba s deťmi hovoriť o všetkých dôležitých veciach v živote a nedržať ich v bubline ideálneho sveta. Tie informácie sa k nim dostanú od niekoho iného a to je podľa mňa oveľa horšie, ako žiť v nevedomosti.
@anonym_715246 a co konkretne je na tom zvlastne, ze mama nejakych deti mala predtym manzela , alebo frajerov , alebo milencov? navyse ak manzelstvo bolo bezdetne, je to informacia, ktora je nevyhnutna k zivotu, najma ak jej nepripisujeme ziadnu inu vahu vacsiu ako holy fakt? je hadam na matke, aby svojim detom povedala nieco tak velmi nepodstatne... a nie nejaka svokra... a mam silny dojem, ze svokra presne vedela co hovori a aj s akym zamerom....
@anonym_bc26e9 mne príde normálne že o tom deti vedia. Veď to je súčasťou života - áno mamka mala predtým iného manžela ale teraz ma lepšieho. Veď všetci o tom zrejme aj tak vedia tak prečo by nemohli aj deti? Určite by som to nevytiahla pri nedeľnom obede že”inak deti viete o tom že som rozvedená?” Ale zas kebyže sa to spomenie medzi rečou tak by mi z toho nenalialo krv do tvare. Veď raz sa to aj tak zrejme dozvedia jej deti
Nechápem podstatu tejto strašnej "tragédie"
No bože, svokra treskla niečo, čo si mohla odpustiť. Pripadá mi to asi rovnako výbušné tajomstvo ako to, či si už mala zlomenú nohu. No tak si už bola vydatá. A? Deťom je to úplne fuk, maximálne (ak máš dceru) ti bude závidieť, že si mala princeznovske šaty dvakrát.
@anonym_bc26e9 mne príde normálne že o tom deti vedia. Veď to je súčasťou života - áno mamka mala predtým iného manžela ale teraz ma lepšieho. Veď všetci o tom zrejme aj tak vedia tak prečo by nemohli aj deti? Určite by som to nevytiahla pri nedeľnom obede že”inak deti viete o tom že som rozvedená?” Ale zas kebyže sa to spomenie medzi rečou tak by mi z toho nenalialo krv do tvare. Veď raz sa to aj tak zrejme dozvedia jej deti
@anonym_715246 raz zrejme ano.. je to sucast zivota, ale nie tejto rodiny... ale ich mamy... navyse v tomto pripade bez deti absolutne nepodstatna v rovine nenaplneneho vztahu... ved ona to nechcela pred detmi tajit... ale povedat im to ako fakt bud pri vhodnej prilezitosti alebo ako oznam... ja som bola v tejto situacii a vyprosila by som si aby moje rozhodnutie kedy to dcere povedat jednoducho zobrala do ruk cudzia osoba... deti teraz to vnimaju ako nieco, co mama tajila... mozno maju otazky preco to tajila , preco to nepovedala- klamala? deti maju jednoduchsiu matematiku v takychto veciach... porazit by ma neporazilo, ale svoje by dostala... ci to bolo nevyhnutne moje deti informovat o mojom zivote nou- osobou , ktora v tomto zivote nefigurovala... mne to skor prislo take polozakerne, akoze ja babka velika vam poviem teda ako to bolo s vasou mamou...
@pytame_sa_za_teba Svokra je pitscha. Som fakt rada, že takúto svokru už nemusím riešiť a mám božský kľud.
@pytame_sa_za_teba v takom malom veku uplne nevhodne a ze to ona takto spomenula, je max.netaktne.

Odpovedám na úvodný príspevok- áno, je to nevhodné a aj sama to dobre vieš. Ale čo s tým spravíš? Nič. Už je to vonku, s deťmi to normálne preber teraz, nerobte z toho pred nimi drámu, vysvetli im to ako bežnú vec, že sa to stáva.