icon

Má svokra právo hovoriť deťom o mojom prvom manželstve?

pytame_sa_za_teba
26. máj 2026

Ahojte, zaujíma ma váš pohľad na jednu rodinnú situáciu.

Prvýkrát som sa vydávala veľmi mladá, mala som 21 rokov. Manželstvo po pár rokoch skončilo, deti sme nemali. Dnes som už roky vydatá druhýkrát, máme dve deti (7 a 9 rokov) a fungujeme normálne ako rodina.

Deťom som o svojom prvom manželstve nikdy nejako nerozprávala. Nie preto, že by som sa za to hanbila, skôr mi prišlo, že v tomto veku to ešte vôbec nepotrebujú riešiť.

Lenže teraz prišla svokra a počas bežného rozhovoru začala pred deťmi hovoriť, že som už raz rozvedená bola a že ich otec je môj druhý manžel. Dosť ma to zaskočilo, lebo som mala pocit, že o takýchto veciach by sme mali deťom hovoriť my, keď uznáme za vhodné.

A tak ma zaujíma – som len precitlivená, alebo vám to tiež príde nevhodné?

Má svokra právo hovoriť deťom o mojom prvom manželstve?
Strana
z2
anonym_b109f2
26. máj 2026

Nechápem potrebu svokry obohatiť tvoje deti o túto informáciu. V takomto veku im to zbytočne popletie hlavy a prinesie kopu nevyžiadaných otázok. Ak by to spravila moja svokra, pomyslela by som si o nej svoje, a to, že je hlúpa.

anonym_26af48
26. máj 2026

@pytame_sa_za_teba no, nasrdilo by ma to... preco to vytahuje... ju do toho nic... z jej pohladu to bolo uplne mimo misu (tvoj ex nie je jej syn a ty si privydata, takze co ju do toho)...

crazy_cat_lady
26. máj 2026

Nie, nema. Aj by som jej to potom medzi styrmi ocami vysvetlila

anonym_bc26e9
26. máj 2026

@pytame_sa_za_teba nie si... co ju je do toho a akym pravom to vesa tvojim detom na nos... aj ja som mala dceru v druhom manzelstve, ma 11 rokov a to, ze som uz pred jej tatinom mala manzela, som jej povedala ja sama a minuly rok , ked na to bol spravny cas , nejako specialne ju to nezaujimalo, pytala sa ako sa volal atd... a kedze to manzelstvo bolo bezdetne, tak pre nu v 10 rokoch uplne zbytocna info... ale bol cas jej to proste povedat, pretoze to netajim a chcela som aby to pocula ODOMNA, nie od kade koho ... svokra uplne mimo misu a neviem o co jej islo ale ja by som jej vypindala urcite dobre

anonym_9dc0dc
26. máj 2026

@pytame_sa_za_teba ako, je to dosť odveci od nej. Aj keď ja s mojimi deťmi riešim všetko, takže moje by už nikto len tak neprekvapil, aj tak by mi to vadilo.. čo ju do toho, vôbec sa jej to netýka.

anonym_a940d4
26. máj 2026

@pytame_sa_za_teba nuž, svokra predviedla svoju zákernosť v plnej paráde.

citronove_koliesko
26. máj 2026

@pytame_sa_za_teba svokry su taky zvlastny druh ludi, ktory je urceny na sirenie nformacii, ktore sa ich vobec netykaju a su spojene s inymi ludmi najcastejsie s nevestami.

brrunetkaa
26. máj 2026

Pokial by som s tým už bola vysporiadaná, čo predpokladám, že si, tak by mi to bolo jedno. Deťom by som pripadne otázky vysvetlila. Ale ja som taká povaha, že mna takéto veci moc netrápia

anonym_3d6ee0
26. máj 2026

Nemyslim si ze je to v pohode aby im taku informaciu hovorila. Pride mi to extremne nevhodne. Otazka je co tym chcela dosiahnut? U nas pusta taketo hlasky moja mama len aby strhla na seba pozornost, takze uz vidi vnucku raz rocne

biba_18
26. máj 2026

ja som tiež povaha že by ma to nijak nevytočilo… veď to asi nie je tajnosť, že…

anonym_0955fe
26. máj 2026

A vedela svokra, ze sa o tom u vas nehovori?

citronove_koliesko
26. máj 2026
@anonym_bc26e9

@pytame_sa_za_teba nie si... co ju je do toho a akym pravom to vesa tvojim detom na nos... aj ja som mala dceru v druhom manzelstve, ma 11 rokov a to, ze som uz pred jej tatinom mala manzela, som jej povedala ja sama a minuly rok , ked na to bol spravny cas , nejako specialne ju to nezaujimalo, pytala sa ako sa volal atd... a kedze to manzelstvo bolo bezdetne, tak pre nu v 10 rokoch uplne zbytocna info... ale bol cas jej to proste povedat, pretoze to netajim a chcela som aby to pocula ODOMNA, nie od kade koho ... svokra uplne mimo misu a neviem o co jej islo ale ja by som jej vypindala urcite dobre

@anonym_bc26e9 v podstate mozes byt rada ze ste si napr. deti neadoptovali. Svokra by im to vytarala hned ako by rozumeli hovorenej reci. Proste mas svokru bud natvrdlu alebo zakernu osobu. Neviem co je horsie.
By ma velmi zaujimalo pri akej prilezitosti na to dosla rec, predstavujem si nieco ako "deticky ked nebudete papat tak vas dame mamkinmu prvemu muzovi"

anonym_715246
26. máj 2026

Mne príde zvláštne, že ste o tom deťom nepovedali. Podľa mňa sú už dosť veľké aby o tom vedeli, ale zas záleží asi aj od kontextu ako ste sa k tej téme dostali. Asi nepovedala ken tak medzi rečou “inak vaša mama mala pred očkom iného muža”. Ak to bolo v rámci nejakej témy povedané tak ako prečo nie. Nemusela to síce povedať ale asi by ma to neurazilo ani sa ma to nedotklo

marianarem
26. máj 2026

@pytame_sa_za_teba Vadilo by mi, keby to svokra povedala detom skor ako ja. Moj by to v tomto veku uz asi radsej pre istotu vedel.

kaktusik007
26. máj 2026

mojim synom som to povedala ja sama, ale boli mladsi ako tvoji --- pytali sa na svadbu a rozvod (s ich otcom nie som velmi dlho) a tak som vytiahla info ze svadba s ich otcom nebola moja prva, a aj rozvody ze uz mam za sebou dva. Absolutne to neriesili, akurat teraz ked som sa stretala s prvym ex a uz su adolescenti (sme s ex od seba cez 20 rokov a raz za 4-5 rokov sa stane ze ideme na kafe) tak sa decka na neho pytali - ako sa vola a co robi. A kedze ich uz zaujimaju vztahy, tak prislo aj na dovod rozvodu - paradoxne tema dovod rozvodu s ich otcom je stale tabu, tam stacilo info ze bol iny 🙂.

ty sa cez to prenes, nadych - vydych. Svokra je krava, ale stale je to matka otca tvojich deti. Takze ak sa deti budu pytat, odpovedz. Ak nie, tak nie. Svet gombicka.

anonym_242890
26. máj 2026

robíš z komára somára.
ale je jasné že si svokre sa asi moc nezavďačila keď si sa natisla do ich rodiny. Tiež si nepredstavujem nevestu z rozvedených kruhov. Teda aspoň prvú nevestu nie.

chocolatebox
26. máj 2026
@anonym_242890

robíš z komára somára.
ale je jasné že si svokre sa asi moc nezavďačila keď si sa natisla do ich rodiny. Tiež si nepredstavujem nevestu z rozvedených kruhov. Teda aspoň prvú nevestu nie.

@anonym_242890 len aby si vôbec niekedy niekto teba želal ako svokru ;)

moonlight1210
26. máj 2026

Zaujimalo by ma, v akej situacii to vobec vytiahla. Lebo si taku neviem predstavit.

Rozhodne je to tvoja vec s manzelom a ona nema dovod to riesit. Ak to mal niekto detom povedat, tak vy dvaja. Kedy by ste vy uznali za vhodne.

anonym_e8f445
26. máj 2026

Táto svokra=vegeta.

martinka13
26. máj 2026

Absolútne nevhodné správanie svokry. By som si to s ňou vydiskutovala.

katarinaba
26. máj 2026

Toto je tiez taka tema. Nebola som tam, info je len z jednej strany a tak nebudem na nikoho strane.

Tiez nerozumiem, preco to deti nevedia. A uz vobec nechapem, preco to deti nevedia ale svokra ano?

Zas sa naskyta otazka - vedela svokra, ze deti nevedia? Ze im to nechces povedat?
Pri akej prilezitosti to povedala? Mozno si to neuvedomila.

Kazdopadne nevidim na tej informacii nic doleziteho, co by detom nejako uskodilo. Takto to dopadne, ked sa robia tajomstva, o ktorych aj tak vsetci vedia.

Teraz povedz detom, co vedia ini dospeli a oni nie, aby ta opat niekto nepredbehol.

kikush182329
26. máj 2026

"začala pred deťmi hovoriť, že som už raz rozvedená bola "

Z tejto vety je celkom jasne asi v akom kontexte to svokra hovorila.

anonym_e8f445
26. máj 2026
@anonym_242890

robíš z komára somára.

@anonym_242890 Hm, najlepšia nevesta by bola panna s veľkým venom , však?

taktotedanie
26. máj 2026
lenka.25
26. máj 2026
@anonym_242890

robíš z komára somára.

Nevhodne , ale čo uz teraz , nič s tým neurobíš . Jedine vysvetlit deťom , že si pri prvom manželovi nenašla šťastie aké si zaslúžiš . Podľa mna je dôležité o tom s deťmi hovoriť , hlavne preto , aby nezotrvavali vo vzťahu , kde nie sú ľudia šťastní … potom ostanú zatrpknutí ako
@anonym_242890

marsmykkok
26. máj 2026

Ja by som to nepovedala, ale proste ak svokra je taká prostorekejšia nerobila by som z komára somára. Dnes už rozvod je bežná vec, teda nie je to niečo čo by ťa nejako extra malo poškodiť, iné keby im povie že si v minulosti napríklad bola na potrat, to je osobnejšie alebo že si napríklad vymýšľam si chodila k psychiatrovi, ale proste že predtým si už mala svadbu mi príde taká informácia čo vedia všetci a nepovažujem ju za tajnú.
Každopádne máš poučenie do budúcna, veci čo sú verejne známe netreba tajiť pred deťmi a odkladať ich kedy im povieš lebo nejaký "dobrák" im povie. Zase svet je malý, kľudne nejaký spolužiak tvojich detí mohol by mať rodiča čo poznal teba a tvojho prvého muža a mohol to doma počuť od rodičov že si mala predtým iného muža a povedať to v škole tvojmu dieťaťu, teda fakt netreba s takýmito vecami otálať ak ťa potom štve že ich nepovieš prvá.

anonym_ee9386
26. máj 2026

@pytame_sa_za_teba och to prehnala, ako moja kamaratka zapotila synovi ze mal surodenca a zomrel v brusku najradsej by som jej dala facku, jej to doslo a snazila sa to potom zmiernit. Poucenie : nehovor svoje osobne veci....

anonym_9cff86
26. máj 2026

@pytame_sa_za_teba a že prečo sa nestretávam so svokrovcami

anonym_7f0810
26. máj 2026

Myslím si, že si to mohla svokra odpustiť ale zároveň si to už mohla deťom povedať. Raz by sa to dozvedeli a bolo by lepšie, keby od teba. Taktiež je rozdiel, či len tak na deti spustila, že si bola už raz vydatá alebo to spomenula vrámci nejakeho kontextu. Každopádne si to dovoliť nemala, ale urobila si chybu, že sa to deti nedozvedeli od teba. Sú už dosť staré. Mňa v tomto veku chránili rodičia predtým, že má otec rakovinu, no a dopadlo to tak, že mi to ako decku povedala cudzia tetka na ulici. Radšej by som to vedela od rodičov.

elz1920
26. máj 2026

Ja napríklad nechápem, na čo svokra vyťahuje manželstvo, z ktorého neboli deti. Veď nech vytiahne aj všetky synove frajerky, keď chce kecať. Krava.
Vy ste rodičia a je to len vaša vec, kedy to deťom poviete.

Strana
z2