icon

Majiteľ realitky nám zrušil obhliadku domu, lebo môj manžel je Róm. Je toto diskriminácia?

lauriema
14. júl 2020

Pekný večer prajem. Idem si po radu alebo skôr názor. Začnem teda od začiatku. Sme 5 členná rodinka. Nedávno nám pribudol 5 člen teda členka. Som na materskej, inak pracujem u Nás v obci. Manžel je riadne zamestnaný v jednej firme,nebudem menovať som tu nová a neviem či sa to smie. Bývame v 2 izbovom byte. Je nám v ňom už tesno. Vyhliadla som s manželom pre Nás domček, krásny 4 izbový. Dnes mala byť obhliadka. S Pani z reality sme sa dopracovali k tomu ze manžel je róm. Ona stým problém nemala ale vraj majiteľ dosť na tom ze ani nás nevidel a zrušil obhliadku len na základe farby pleti. Manžel je strašne smutný a mne je to tiež veľmi ľúto. Ako to máte vy? Separujete Rómov, alebo hadhadzete do jedného vreca? Ďakujem pekne za odpovede

lauriema
autor
14. júl 2020

@zazvorka87 Ďakujeme pekne

heidy222
14. júl 2020

@lauriema taketo nieco je v niektorych zapadoeuropskych statoch trestne

zooeynka
14. júl 2020

@heidy222 inak by si vravela keby si byvala v obci, tvoj priamy sused by predal byt/dom ciganovi (slusny cigan ako manzel autorky je rarita) a zacalo by rosambo...ono, odhliadnuc od krivdy voci slusnym romom je tato diskriminacia zivotne dolezita aby v bielych obciach nezacal bordel a kriminalita. Treba vidiet sirsie suvislosti.

vevesh
14. júl 2020

@heidy222 😃😃😃a ako im to dokazes, ze ta diskriminovali na zaklade rasizmu?😇trestne to je podla zakona, ale realita je na mile vzdialena....zijem na zapade a diskriminacia je chlieb moj kazdodenny, ale oficialne sme vsetci tolerantni- prave preto bezi aj teraz v amerike "black lives matters"...

ckatka
14. júl 2020

Čiže šlo o predaj. Nuž...majiteľ ma právo rozhodnúť sa. Bohužiaľ. Skôr či neskôr by ste sa osobne stretli a zistil by to tak ci tak. Pri podpise zmluvy alebo pri obhliadke...
Mne napríklad je to jedno...ja nediskriminujem pokým je človek slušný pracujúci a podobne. Dávam pracu aj Rómom aj neromom keď sú šikovní a spravia co potrebujem.
Ale napríklad...náš dom by som Rómom nepredala. Už len z bezpečnostného dôvodu. Žijeme v obci, kde je presne nula Rómov a lokálni ľudia majú jedine skúsenosti s Rómami z vedľajšieho mesta z geta. Čiže u nás ich fakt ze neznášajú a je jedno ci ste pracujúci...vaše deti by si v skole "užili" a skôr či neskôr by ste radšej dobrobrovolne odišli, pretože žiť tam, kde vás nechcú...fakt nie je nič príjemné...
Smutná realita ale je to u nás tak...
Ľudia kvôli týmto osadnikom majú bohužiaľ oveľa viac a trpkejsich negatívnych skúsenosti ako pozitívnych.

heidy222
14. júl 2020

@vevesh samozrejme Kym nenapises do inzeratu ,,prenajimam Len bielym" Tak nedokazes nikomu. Ale aspon je zadefinovane, Ze toto je cez ciaru

lauriema
autor
14. júl 2020

@heidy222 a hlavne je to smutné

vevesh
14. júl 2020

@heidy222 to aj na sk, lenze kto ti uz da take vyjadrenie pisomne - a vid dalsie prispevky, ze to nie je ojedinely postup....papier znesie vela...

heidy222
14. júl 2020

@zooeynka 🤦 tak prajem prijemny zivot v ,bielej obci'

lauriema
autor
14. júl 2020

@ckatka je to beh na dlhú trať teraz myslím to kým sa z osadníkov stanú slušný ľudia. Ale s mojim manželom nikto z okolia problém nemá. Preto sa ho to dotklo.

zooeynka
14. júl 2020

@heidy222 na mna sa hnevas zbytocne, co som popisala je realita. Ak si romka tak to poznas dvojnasobne dobre.

lauriema
autor
14. júl 2020

@ckatka je to strašne vraj Vaše deti by si užili. Ak ľudia niesu schopný akceptovať slušných Rómov tak potom už fakt chudáci osadníci 😪

sasa1310
14. júl 2020

@lauriema kúpte si vlastné, keď máš zodpovedného manžela ako píšeš, že riadne pracuje a je vyštudovaný. Majiteľovi nezazlievajte nič. Možno mal zlé skúsenosti, možno mu zničili byt alebo mal problém ich vyhodiť, lebo mu neplatili.

ktochytavzite
14. júl 2020

@lauriema podla mna to bolo dost diskriminacne ak este lidia co oravuju a olatia dane,by sim sa stazovala na tu realitacku.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
ktochytavzite
14. júl 2020

@vevesh len u vas asi kvoli manzelivi nie?Ci aj k tebe su tam diskriminacni?

moonlight1210
14. júl 2020

@lauriema vies co?
Ak ma ten majitel taky problem, tak sa len dobre stalo. Je dost mozne, ze jeho postoj odraza iba vseobecne naladenie celej tej oblasti. Mali by ste tam problemy kvoli predsudkom.
Nie zeby sa s predsudkami nedalo bojovat a ludi presvedcit. Ale ked vam tretikrat po sebe prepichnu pneumatiky, ci pri prvom probleme v tej oblasti hned zacnu vinit vas, nebolo by to prijemne.

Radsej to vezmite ako varovanie zhora a hladajte dalej.

Ja sa zas priznavam, ze sme natrafili na realitaka, co bol scientolog. Netajil sa tym, kancelariu mal plnu ich knih, diplomov z roznych ich skoleni, stupnov zasvatenia (alebo co to maju), motivacnych citatov a aj sposob jeho hovorenia bol taky zvlastne zapaleny, trochu som mala dojem, ze nas agituje. A sice bol mily, slusny, nadseny pre svoju pracu, vycuvala som z toho a kupili sme iny byt cez niekoho ineho. Proste som si nevedela pomoct a ukecala som aj manzela.

lauriema
autor
14. júl 2020

@moonlight1210 Myslím ze máš pravdu. Boh vie co robí. A vie kde Nás chce mať.

lauriema
autor
14. júl 2020

@zazvorka87 Chápem. V našej dedine mame tiež dobrú povesť. Len v inej nás nepoznajú

ckatka
14. júl 2020

@lauriema no ved práve...deti v škole sú v tomto dosť zle...keď od rodicov počúvajú iba ako Rómovia zle robia. U nás by vám.fakt nebolo.dobre to.ti poviem na rovinu ako je. Jedni prišli a aj odišli...nezvládli to tu...psychicky. Je to smutné. Ja som tu tiež pristahovalec a bola.som.z toho celkom prekvapena....ako to tu "na dedine" chodí...

lauriema
autor
14. júl 2020

@ktochytavzite Ale ja nie som ten typ človeka že sa budem sťažovať a narobím jej problém vieš nech sa jej darí

lauriema
autor
14. júl 2020

@ckatka Chápem. Je to zložité. Ja svoje deti príliš milujem a nechcem aby ich niekto sikanoval pre farbu pleti hoci na mojich deťoch teda našich lebo niesu len moje 😀by si nevedela ze sú polovičné

ckatka
14. júl 2020

@lauriema ved toto...my mame adoptovane dieťa a je taky tmavší trochu...proste tmavší fototyp. Ale modré oči..špinavý blond...len kožu ma tmavsiu ako my...A pritom nemá romsky pôvod...A už boli reči a už nás šli buzerovat ze sme.sem "ciganca dotrepalii" citujem.
Tak si viem predstaviť aké peklo by zažívali...

lauriema
autor
14. júl 2020

@ckatka Jej to je veľmi pekne ze mate adoptovane dieťa prajem Vám veľa šťastia v živote

marygk
14. júl 2020

Ahoj, majiteľ má právo rozhodnúť komu predá nehnuteľnosť. Hlavne v obciach kde Rómovia nebývajú je tichá dohoda,že Rómom sa nepredáva. Rómov tam nechcú a keď im nikto nič nepredá nikdy sa tam neusadia. Často krát to býva tak že príde 1 rómska rodina a o 5 rokov je tam takých rodín už veľa a často krát robia neplechu. Aj u nás v obci sa chodia pýtať na obecný úrad, či je niečo na predaj a keď sú to Rómovia, starosta zatlka že nič. Ak vás tam starousadlici nechcú nepomôžete si. Ale ak ste slušná rodina, určite si nájdete bývanie ľahko inde. A možno lepšie aj krajšie. Mám bývalú kolegyňu romku, skvelé dievča, pracovitá, šikovná, ale keďže viem akú obrovskú hlučnú rodinu má a ako radi a často oslavujú. Za susedu by som ju nechcela.

canis_lupus
14. júl 2020

Popravde ja sa majiteľovej reakcií nečudujem, ale nehovorím, že bola správna. Bývam na východe, je tu veľa osád a keď niekedy idem vlakom okolo, tak mi je na grc už pri pohľade na ten bordel. Bohužiaľ je to tak, že špinaví cigáni z osád robia slušným Rómom zlé meno. Môj snúbenec učí v dedine, kde je dosť slušných Rómov a tí sa od cigánov z osady úplne dištancujú, dokonca na seba ako nadávku pokrikovali "dupko" a keď sa ich snúbenec pýtal, čo to znamená, tak vraj špinavý cigán z osady 😂 Ja proti slušným Rómom nič nemám, ani by mi nenapadlo nejak riešiť farbu pleti, priateľka môjho brata je polovičná Rómka a beriem ju ako hocijakého iného človeka. Takže za mňa váš prípad diskriminácia bola, ale bohužiaľ na základe mienky, ktorú o sebe vytvorila väčšia časť rómskej menšiny, sú obavy majiteľa pochopiteľné. Úprimne nezávidím slušným Rómom v našej spoločnosti, musia to mať ťažké ☹️ Držím vám palce, aby ste si našli nejaké super bývanie 👍

lauriema
autor
14. júl 2020

@sasa1310 ved to práve mala byť kúpa.

pseudomonas87
14. júl 2020

@heidy222 presne, toto urobiť v Nemecku, realitacka je na dlažbe....

lauriema
autor
14. júl 2020

@marygk Ahoj ďakujem ti za odpoveď. A určite sa nám niečo ujde 😀No len my vôbec niesme hlučná rodina terajší naši susedia sa smejú že nás ani počuť není a to mame 3 detičky

dorotik
14. júl 2020

Je mi veľmi ľúto, čo ste zažili. Áno, toto vnímam ako diskrimináciu a prejav rasizmu. Veľmi vám držím palce, nenechajte sa znechutiť ❤️.