Majiteľ realitky nám zrušil obhliadku domu, lebo môj manžel je Róm. Je toto diskriminácia?
Pekný večer prajem. Idem si po radu alebo skôr názor. Začnem teda od začiatku. Sme 5 členná rodinka. Nedávno nám pribudol 5 člen teda členka. Som na materskej, inak pracujem u Nás v obci. Manžel je riadne zamestnaný v jednej firme,nebudem menovať som tu nová a neviem či sa to smie. Bývame v 2 izbovom byte. Je nám v ňom už tesno. Vyhliadla som s manželom pre Nás domček, krásny 4 izbový. Dnes mala byť obhliadka. S Pani z reality sme sa dopracovali k tomu ze manžel je róm. Ona stým problém nemala ale vraj majiteľ dosť na tom ze ani nás nevidel a zrušil obhliadku len na základe farby pleti. Manžel je strašne smutný a mne je to tiež veľmi ľúto. Ako to máte vy? Separujete Rómov, alebo hadhadzete do jedného vreca? Ďakujem pekne za odpovede
@simcika preco by to mala robit? Zjavne je to zelanie majitela toho domu a nie majitela realitky. Trosku cez
@lauriema Mna mrzia niektore nazory co Vam pisu....Nepoznam Vas, a ano tiez mi vadia Romovia co nerobia, len aby im ludia pomahali a podobne,skupinka takychto sa po dllllhych rokoch pristahovala do mojej rodnej obce,bohuxial z 5 dospelych pracuje jeden, alebo skor ho vyuxivaju a nepomahaju dobrej mienke o Romoch, ale, a to si aj tu podaktore mohli vsimnut, ze vy z tohoto sudka asi nebudete.Cize je to otrasne ze Vam zrusili obhliadku...Ja poznam Roma doktora, starostu ale aj smetiara, ktory je vzdy mily a slusny.Cize naozaj v dnesnej dobe tomuto nerozumiem.Nenechajte sa znechutit, a podporte manzela,urcite najdete nieco krajsie na byvanie kde budete spokojnesi❤Drzim Vam palce a hlavu hore a budte na seba pysni zato aky ste.
@simulienka255 Veľmi pekne Vám ďakujem za milé slová.
@petulda333 Viete vy mate zlu skúsenosť s Rómom ja zas s bielym. Tak isto ako Róm sedí v base aj biely. Tak isto ako biely je dobrý človek môže byť aj Róm. Každopádne ďakujem Vám za Vaš nazor
@lauriema nie s romom ale s romami!!! Ano aj biely su zly, ale okolo bielych sa nebojim vecer prejst. Chapem, zastavate sa ich. No mozno keby ste zazili to co my, tak zmenite nazor. Vies kolko vyhrazok som mala? Ze ma pockaju pred pracou vecer a znasilnia ci zabiju? A to som bola len predavacka, kt ich videla kradnut! Urazky ze som kurva, pica, spina biela. Priali mi rakovinu, mojim detom tiez a pod. Zazila si ty toto s bielymi? Lebo ja takmer denne s ciganmi!
@lauriema bratranec elektrikar siel vypnut jednu rodinu po xy mesiacoch neplatenia a ciganka po nom hodila sekeru. Minule v t-come vylepil cigan slecne,lebo od neho pytala op a nedala mu novy telwfon, lebo u nich nema ziadnu zmluvu aj ked on tvrdil opak. A mohla by som pokracovat. Ano aj medzi bielymi sa njdu hovada, ale nemáš la som s nimi ani zdaleka tolko zlych skusenosti. A nemienim v tejto nezmyselnej debate pokracovat. Kto nezazije, nepochopi nikdy!
@petulda333 Nie nezažila. Ale to ze ste to vy zažila s Rómami neznamená ze všetci Romaci sa niekomu vyhrážajú! Moju známu znásilnili 5 biely chlapci. Biely policajt na dôchodku prešiel rómskeho chlapčeka, chlapček ledva prežil... A Pan policajt žiada od matky chlapca aby mu uhradila škodu na aute.... Kde je spravodlivosť na tomto svete? Nikde!
@lauriema moj manzel ma meno ake maju romovia este je v lete tmavsi. kym sme boli partneri na obhliadky som volala ja lebo mnoho ludi ked sa predstavil nam termin nedalo🤦♀️
@lauriema nie je diskriminácia ako diskriminácia. Na západnom Slovensku je biela dedina, kde je jediná veľká rómska rodina. A kto je starosta? Práve tento Róm. Bieli si ho zvolili a všetci sú spokojní. Jeho brat je špičkový lekár. Nám prerábali chalupu tiež Rómovia,mimochodom najdrahší remeselníci na okolí. Výsledok? Spokojnosť.
Lenže vieme, ako väčšina tejto menšiny funguje a aké problémy v spoločnosti spôsobujú. Takých nikto nechce mať v blízkosti. Potom sú najviac diskriminovaní práve títo slušní pracovití "počerní zradcovia", lebo žijú pracovitý a slušný život ako gadžovia a nestaraju sa o týchto využívačných asociálov.
Ak by som vedela, že ide o slušnú rodinu, predala by som alebo prenajala. Nikdy by som však neprenajala svoj byt majiteľom psov (iné bežné zvieratá mi v byte nevadia), rodičom malých detí (problémy, ak neplatia) a tiež alkáčom a fajčiarom. Každý majiteľ má právo rozhodnúť sa podľa svojich kritérií
Držím palce nech nájdete ešte niečo lepšie!
trebalo by sa opýtať ako sa žilo Oskarovi Dobrovodskému roky na Družstevnej ulici vedľa rómov. Prišla jedna rodina a nakoniec v jednom dome bývalo 40 ľudí z toho 15 detí , potkany , výkaly, nadávky, vyhrážky, smrad obťažovanie.
Tiež ľudí na východe, ktorí zasadia úrodu im zoberú Rómovia, vykradnú chlievy, ukradnú psy. Preto je tu takáto averzia voči Rómom . Na druhej strany samotní vzdelaní a slušní Rómovia ich volajú degeši a nemajú ich radi , zbytočne za nich trpia. A naozaj existujú dediny a aj menšie mestečká kde sa rómom nepredá ani záhradka , je to tichá dohoda medzi miestnymi a poctivo sa dodržiava.
Riešenie nie je v rukách bielych ale v rómskej inteligencii a aby sa začalo pracovať už s malými detičkami . Preto finančne podporujem projekt OMAMA , je to výnimočný projekt a realizátormi sú vzdelanejšie rómske maminky ktoré chodia do osád a intervenujú u malých rómskych detí do 3 rokov.
@ivkazba pri bielych ktorí prd robia a zneužívajú systém si čo, ak teda nie rasista? Lebo takých je tiež dosť 🤔😏
@maminuska som z východu. Poznám slávne Jarovnice a rôzne iné osady. U nás v dedine boli tiež cigáni. Ale aj tých sme delili na 2 skupiny. Vlastne tak, ako bielych. A tak mi to ostalo dodnes. Ogabe ťa aj biely. Štát vyciciavajú aj bieli. Možno viac sofistikovane, štýlom "ved na to mám nárok, tak prečo by som to nevyužil", ale vždy je to vyciciavanie 🤷♀️ Predĺžené rodičáky, ktorými sa to tu hemží, teraz móda dvojitého materského... Prašť ako uhoď. Mám známe, kamarátky, ktoré v komunitách s cigánmi pracujú, ktoré ich učia v MŠ, na ZŠ... ťažká robota, ale nedajú na nich dopustiť. Tí, ktorí chcú žiť lepšie ako ich rodičia, to majú mnohonásobne ťažšie ako bieli v podobnej pozícii. Neustále musia dokazovať, že sú hodní uznania, alebo aspoň minimálneho úspechu... v tomto našom malom fašistickom obmedzenom štáte 😕
V škôlke mám chalana. Počerný, problémový, živý, so smutným zázemím. Ale takýchto "živých" tam mám troch. Jedine tento, je ale vnímaný kolegyňami ako "problém". Máme v tých našich hlavičkách riadne nasr.té...
Sorry tak to je🤷♀️
@lauriema majiteľovi realitky by som na tvojom mieste odporučila dať veci na pravú mieru, ak nechce mať poťahovačky so zákonom. Pekne by som mu pohrozila, že to "poženiem" na súd 😉 Dnes je veľmi citlivá doba, takže chlapec naň si to neškriabe
@montemotherone všetko je ôk, máš pravdu, ale majiteľ rozhoduje, komu predá svoju nehnuteľnosť, na to nie je zákon a keď sa rozhodne, že ho predá len svetlovlasim, tak to môže urobiť a ciernovlasi nemôžu nič.... Je to súkromná vec majiteľa a realitka len tlmoci požiadavky svojho klienta.
@lauriema nebudem pokracovat! A vedela by som ti tu toho vyrozpravat aj na 2 strany. Takze prestan fnukat nad jednym domom. Ak je tvoj muz taky sikovny, tak lahko kupite iny
@montemotherone Dakujem Ti za tento prispevok, som stastna (trochu dojata) ze na Slovensku rozmyslaju ludia ako Ty.
@lauriema Ja mi velmi luto a doslova ma boli srdce co si si musela prezit. Toto pochopi, naozaj pochopi len ten koho rodiny, jeho najblizsich sa to tyka. Vyzeras mierumilovna zienka ale ja by som podala oficialnu staznost. Moj muz je tiez tmavej pleti mame spolu nadherneho synceka. Su to moji najblizsi ludia, co boli ich (ublizi) o to viac boli i mna...Nezijeme vsak na SK, nastastie. (Australia). Neviem si predstavit taku situaciu, aby sa nam stala.
@montemotherone to sú takí istí smradi, ktorým by som nič nedala.
@ingelika78 pozri je to nepríjemné, ale nechápem ako ana koho má podať žiadosť, ved skúste pochopiť, že ten majiteľ si reálne môže robiť čo chce a realitka naozaj koná len v prospech svojho klienta, tzn dá aj premrstene ceny, vyberie klientov akých chce atď. Mohlo by to byt aj opačne, zase reálne nerobme drámu, keď sa niečo také stalo a muž je šikovný, tak hlavu hore a hrdo sa ide ďalej. Sťažnosti podávať na majiteľa, zato, že chce predávať svoju súkromnú vec komu si on vyberie je nelogické. Je reálne možné,že majú dohodu so susedmi, že dom predaju starším manželom, bez deti atd. To by zase bola diskriminácia mladej rodiny, ALE opäť, jeho majetok, jeho rozhodnutia.
@maciatkolulu nerobme drámu, keď sa nás to netýka, však?
😏 no, neviem, ako by si žila s pocitom, že je vlastne jedno aká naozaj si čo v živote robíš, keď teba a tvoju rodinu ľudia vždy budú hodnotiť len podľa toho, z akého etnika vychádzaš... 🙁 (skús sa na sekundu vcítiť)
A neviem či máš celkom pravdu. Aj pri takomto predaji existujú isté pravidlá. Minimálne na prehliadku nehnuteľnosti, v prípade ak spĺňali podmienky, a nehnuteľnosť ešte nebola rezervovaná, bola stále dostupná... Minimálne by bolo fajn urobiť tejto realitke a majiteľovi peknú "reklamu" Seriózna realitka takéto veci nerobí. O hlúposti majiteľa ani nehovorím. V dnešnej dobe predávať nehnuteľnosť a zaoberať sa tým, či je niekto žltý, či zelený. Len nech bude teraz rád, či sa mu dom vôbec predá 😉
@montemotherone ani, nerobme drámu, presne. Žila by som s takým pocitom, že mne by taky človek, ktorý podľa farby posudzuje človeka nestojí ani za pohľad, zdvihla by som hlavu a išla ďalej. A normálni ľudia posudzujú ľudia podľa toho akí sú.... A viem sa vcitit úplne bez problémov. Išlo o jeden dom, nájdu druhý a lepší a ide sa ďalej. Keby sa mal každý človek vkuse trápiť, lebo ho diskriminuje za kadečo aniw nie sú to len cigáni, tak sa zbláznime.
A prepáč ako majiteľ domu mam pravo sa rozhodnúť svoj dom aj s okamžitou platnosťou prestať predávať, ponúknuť za lepšiu cenu, rozhodnúť sa predať, alebo ukázať iným, áno môžu spraviť riadnu antibreklamu. To je jediné. Okrem toho, sa neotacat a ísť ďalej, hľadať lepší dom, život sa nekončí a umarat sa je zbytočné, nič sa tým nedosiahne
Myslim ze antireklama by prilis nepomohla...dovolim si tvrdit ze vacsina slovenska je protiromsky orientovana a postup majitela by schvalila vsetkymi desiatimi. Tych par dobrakov ktori to odsudzuju asi nikdy neboli v kontakte s tymi echtovymi ciganmi a houby vedia. Kazdopadne autorkinej rodine drzim palce nech najdu top byvanie.
@montemotherone ja si nemyslím že náš štát je fašistický alebo obmedzený. Skúsenosť je neprenosná a tá nie je dobrá. Ľudia sa prirodzene bránia problémom, ich nezaujímajú nejaké dávky , tie im priamo problémy nespôsobujú ale ak tebe priamo niekto robí peklo zo života tak je normálne že to nechceš . Sú školy na východe kde jednoducho učitelia učiť nechcú, rodičia vozia svoje deti do škôl v meste a to aj rómski rodičia ktorí chcú aby ich deti žili inak. Darmo sa mi tu budeme pohoršovať akí sú Slováci rasisticki, nie nie sú , len nemajú chuť sa už preventívne naťahovať s daným etnikom. Môj syn má problém s ušami, chodíme k bývalému primárovi ORL , Rómovi , jeden u najlepších virtuózov v Viedenskom orchestri je Róm , môj kamarát z detstva . Takýto ľudia musia začať vo vnútri svojho etnika ho dvíhať ale aj pre nich je to ťažké lebo im samým je nadávané že už sú ako gádžovia a. sú zradcami. Je potrebné zmeniť myslenie deti, maličkých deti , rozvíjať ich a dať im šancu , naučiť ich rodičov ako , lebo oni sami nevedia lebo ich rodičia ich nenaučili. A takto je zo bludný kruh ktorí sa musí preťať a jediný kto to dokáže sú samotní romovia
@maminuska 👏👏👏
@lauriema ešte mi napadlo: ak ten dom veľmi chcete,čo tak skúsiť kontaktovať priamo majiteľa nehnuteľnosti? Veď predsa predáva on a nie majiteľ realitky. Napr.napísať mu list a hodiť do schránky 😉
@kikulienkadd čítala si úvodný príspevok, ak nie skus ešte raz😉
@kikulienkadd Ďakujem možno to aj skúsim

No ja zijem v meste kde ich mame pozehnane. Bohuzial tych neprisposobivych. Takze by som sa zachovala rovnako ako ten majitel. Jedine, zeby som tu rodinu poznala a vedela, ze je slusna. Nech si to nazve kto chce rasizmom, mne je to jedno. Ja som s ciganmi robila 4r. A vypocula som si dost nadavok, urazok, prekliati, vyhrazok smrtou, znasilnenim a schytala aj pluvance. Ano, nehadzem vsetkych do jedneho vreca, poznam aj slusne rodiny, ale ta zla skusenost prevlada. A ci je to v poriadku? Tazko povedat. Ak by ten majitel bol nejaky skin, kt nenavidi rozne rasy a pod, tak to v poriadku nie je. Ak sa tak rozhodol, na zaklade zlych skusenosti, tak to beriem a chapem ho