Majú pravdu?
Zdravím, mám 20 rokov.
Skončila som gymnázium v roku 2021 a hneď v tom roku som sa aj zamestnala ako administratívna pracovníčka. Vždy som chcela študovať ďalej, no nechcela som si robiť VŠ "len aby som mala titul". Chcela som študovať niečo, čo ma baví, zaujíma. Dlho som nevedela akým smerom a preto som pracovala. Teraz 2 roky po škole som konečne presvedčená o tom, čo by ma zaujímalo a kam sa chcem posúvať. Tento rok by som plánovala začať štúdium.
Pracovať naďalej musím, takže študovať by som študovala externe.
Trochu ma však zaráža názor od známych. Podľa nich som na to už stará, resp. je neskoro ak chcem stihnúť aj rodinu. Vraj už by som mala pracovať, odkladať si peniaze ( nie namrhať ich na štúdium), zabezpečiť sa finančne a založiť si rodinu. Škola, ktorú som si vybrala je naozaj celkom dlhá, resp. najlepšie by bolo dotiahnuť to až po doktorát a vyžaduje si neustále učenie, posúvanie sa. No neviem kedy keď nie teraz?
Áno, vidím ako kamarátky v mojom veku žijú s priateľom, snúbencom, manželom, majú deti, plánujú ďalšie atď. ale naozaj už by som mala kašľať na vzdelávanie sa?
😂 😂 😂 Ze v 20 tke pracovať a šetriť za účelom založenia rodiny, nie mrhat peniazmi a časom na štúdium 🤦♀️ 🤦♀️
Toto je riadny bizár takýto názor
Chod do toho a drzim palce.
Keď chceš do tridsiatky stihnúť dve deti a rozvod, tak maju tvoji známi pravdu. Ak si pricetna a rozmýšľaš tym, co máš v hlave, vieš, že máš na VS ideálny vek a nie si jabloň, aby tvojou životnou úlohou bolo len rodiť.
Prvé dieťa som mala v 30. Nikto sa nečudoval, že by som bola stará. A do 30, to máš ešte časuuuuuuu 😁. Choď do toho. Držím ti palce. PS: nájsť si priateľa a vydať sa, to sa dá stíhať aj popri štúdiu. Fakt, mám to tiež overené 🤭.
Si múdra mladá žena. Oceňujem, že nejdes študovať kvôli titulu 👍 nedaj sa odradiť a želám veľa šťastia 🍀
Studovala som do 28mich rokov,absolbovala som rozne staze, kurzy popri Tom.
A popri Tom som stihala trochu pracovat.
Aj vtedy niektori ludia toto komentovali ze som vecny Student...
Moje sesternice a zname povydavane,deti...
No,a ked ja som skolu skoncila,skoro vsetky hor Sa robit si VS.
Popri detoch rodine,praci...
Takze tak.
Urcite Sa nedaj odradit .
S VS je zivot jednoduchsi,moznosti aj plat su diametralne lepsie.
Stihnes vsetko.
Aj rodinu,aj deti.
Ja by som nemenila.
Keby Sa mam rozhodnut,urobila by som to znova.
Mne Sa to vyplatilo .
Prosím ťa, nenechaj sa odradiť, ľutovala by si to do konca života. Choď do toho, jednoznačne. Ja som študovala štandardnú dĺžku, ale aj tak sa to natiahlo, kým som si našla prácu v odbore, kým som začala aj reálne zarábať, plus povinná prax... Stihla som potom aj dieťa, a teraz sa už konečne cítim na to, aby som to celé dokončila skúškami (mám 33), ktoré sú v mojom odbore potrebné, ak sa chcem uberať týmto konkrétnym smerom (tiež nestaci iba škola a štátnice) a dala tu moju bodku za tým mojim "remeslom" a vôbec sa necitim na to stará. Klobúk dole pred tebou, že si nešla iba na školu v štýle "len aby titul bol", ideš na to dobre a múdro. Či to je za odbor, ak to nie je tajomstvo?
Ze stara 🤣🤣🤣
5r vyska, doktorad kludne aj popri materskej ak by si tak velmi chcela... Ja az zasnem, ze 20r niekto taku hovadinu po vie 🙈drzim palce, riad sa sebou a nie inymi, co si sisi ze ti kamosi budu riadit život?!
nevzdávaj sa svojich snov a ambícií kvôli hlúpym rečiam ľudí, ktorí by s najväčšou pravdepodobnosťou štúdium nezvládli. Držím ti palce
Dcéra má 20 a je v prvom ročníku na vysokej. Išla po 5 ročnom gymnáziu. Čiže , nie, nie si stará. Neviem si ju predstaviť už s rodinou. Len sa pekne uč , ak máš záujem. Držím palce 👍
maturovala som o 20 rokov skor ako ty a nemyslim si, ze som na cokolvek stara😄 a deti este nemame a verim,ze budu. keby som si mala hovorit v dvadsiatke,ze som na nieco stara, tak by som si rovno mohla lahnut do truhly a cakat v nej desiatky rokov na smrt
Stará? Ja mám raz toľko čo ty a uvažujem nad štúdiom. Je podstatné vedieť čo chces študovať a rozmýšľala si veľmi správne. Tak držím palce
ludom ako ty patri svet. Ludom, ktori chcu na sebe pracovat,maju plany a idu za svojim cielom. Dam krk na to, ze mnohe tvoje kamosky, ktore uz teraz maju snubencov, nebodaj deti, kym ty dostudujes budu slobodne. Vsetko sa da sklbit, vedomosti su uzasne. Ja nesmierne obdivujem mudrych ludi s rozhladom, uzivam si ich spolocnost. Drzim ti velmi palce ;)
Ja budem mat 23 tento rok, mam v plane začať študovať a v septembri sa vydávam, pracovať budem popri 😄
Prvé štátnice som mala dva dni pred svadbou a druhé mesiac pred pôrodom 🙂 Všetko sa dá, len treba chcieť 😉
Vela ludi si robi vs ovela neskor ako ty
Ty si doteraz žila vo svete kde majú všetci na všetko rovnaký názor, že ťa to tak prekvapuje?
to sú také klasické reči tých, ktorí podľa mňa sami ľutujú, že s takto vo svojom živote proste nikam neposunuli. takže by som sa smelo na to štúdium dala, pokiaľ máš možnosť a hlavne chuť
Neries ostatnych 🙂 ries seba. Keby si aj zacala ako 40-rocna. Stale je to 20-25 rokov kedy budes musiet este pracovat 😉
Poznam ludi ktori si robili skolu aj v 40-tke. Aj v 50-tke.
Ja som mala 28 keď som skončila Ing. Posledne dva roky externe. Do 30 tky som este pracovala a ako 31 rocna som mala dieťa bez problemov.
Inak popri studiu kludne mozes mat byt aj snubenca a aj manzela 🙂. Detičky po škole a urobení zázemia rodinneho.
Koľko z tých známych ma školu ? Koľko z nich na sebe maká a plní si sny ? Lebo takýto mudrlanti sú väčšinou ľudia čo sami v živote nič nedokázali
no neverím že ti v dnešnej dobe niekto povie, že 20 ročná je na štúdium stará
Za seba poviem, ze pravda je relativna a nech si kazdy hovori co chce.
Podstatne je to ako to ty citis. To je zaklad.
Ked proste chces ist, tak chod, urob si radost, zivot mas len jeden, drzim ti prsty!
je to psychologia ? alebo pravo ? ja si ale myskim ze ak si zvladnes manazovat sovj cas a zvladnes vysoku externe popri praci, nikoho do toho nic, preco si sa tak rozhodla, je to predsa tvoja predstava tvoja buducnost tvoj vesmir a nikto sa nepochopi prave tak dobre ako tysama, takze vykasli na na ostatnych rady a nazor ze 20 rokov si stara :D, je neviem od koho, ale uplne predpotopny. Ludia studuju v 30ke a to az 40 percent vsetkych vysokoskolakov ma okolo 30 a viac, pretoze skor bud nevedeli co chceli alebo ich uz nebavi nekvalifikovna praca alebo chcu sa posunut inym smerom v zivote a zarabat viac. Mimochodom na studium nie je nikdy neskoro a vo vyssom veku si myslim ze je este viac dolezite ako v mladom, lebo clovek osprostieva casom ak na sebe nepracuje.... poznam aj ludi co si zrobili jednu vysoku alebo aj nie a potom v 30ke isli denne medicinu alebo veterinu lebo to bol ich sen ( na zdravotne obory sa daju zobrat pozicky do 4000 rocne s vratnostou po skole a ak ma clovek nieco usetrene , nema deti, tak aj to sa este stale da zmanazovat, cize tvoj pripad dviha az usmev na perach). Snad ti tento nazor pomoze trosku, nezi zivot druhych ale svoj. Moja mama skoncila vysku v 35ke externe a dopracovala to celkom daleko s nou, bez nej by bola na ocot zrejme , otvorilo jej to dvere v tom co chcela robit. Good luck
20 rokov? To bezne koncia ludia z hotelovej akademie stredoskolske studium a idu dalej studovat,vsetko sa da,aj studovat,zarabat,popri tom frajer,svadba,dieta ak mas teda zaujem o takuto trajektoriu. Ale dnes nie je nic divne odlozit alebo uplne sa vzdat rodinnych planov. Bud rada,ze zijes vo svete v ktorom mozes prakticky hocikedy ist studovat,zalozit si rodinu,zmenit zivot 😉

Ahoj,
mas ozaj divnych znamich 😏 Najlepsie je nikomu nic nehovorit a robit si po svojom. Dieta v 35 nie je ziadna tragedia! Hlava ti bude fungovat skvelo a telo zrejme riez. Budes mat financne zabetpecenie , pracu ktora ta bavi aj uzivi a k tomu rodinu, aj keby po 35 ke a co? Tiez som pre rodila v 36 rokoch bez VS, takze budes na tom podstatne lepsie. Smelo do toho 🙂👏🏼