Majú starší ľudia predstavu o dnešných cenách bytov?
Ahojte,
mám taký pocit len ja, alebo naozaj staršia generácia (50-60 roční) vôbec netuší, ako VEĽMI drahé je dnes bývanie - minimálne kúpa bytu?
Mám cez 20, bývam v nájme a už som unavená z toho, ako je mi stále dávané najavo, že nemám nič vlastné - zatiaľ čo oni majú 3 izbový byt za 8000 slovenských korún a chalupu za 25 000 slovenských korún. Bohužiaľ, nemám našetrených 20% z ceny nehnuteľnosti - čo predstavuje tak 20 000€, ani bohatú rodinu, ktorá by pomohla.
Mas len 20r tak sa ukludni a setri. Vobec nie je bezne mat v 20 vlastne byvanie. Aj my sme zacinali v najmoch a nikto nam nic nedal ani sme nezdedili a nie, vlastne byvanie nebolo pre obycajnych ludi lacne v ziadnom obdobi. Za par rokov nasetris a vezmes hypo. Normalny proces. 🤷
@colsami Nemám 20, ale už cez. 😩😅
@bakafakamaka ja ako zastupca starsej generacie si to uvedomujem velmi dobre.
nikdy som nemala nic za 25.000 korun (okrem kabelky)
mas dvadsat, najdi si zamestnanie s dostatocnym prijmom, vezmi hypoteku a uver - ked budes starsia (odhadujem tak okolo patdesiatky), budes mat aj ty vlastne.
Prehlad mam velmi dobry napriek veku 50+. Riesila som vacsi byt nedavno, svoj vlastny tiez cez hypo po rozvode, sledujem situaciu, pretoze ma to zaujima. Ano, uz je to menej dostupne, najma domy a novostavby, ale po 20tke este casu dost...
@biba_18 random kúpila, nikdy tam nepracovala. Keďže bola so mnou na materskej a na materskú išla z vysokej školy.
@sima2111 21-ročná kúpila byt od podniku kde nikdy nepracovala a podnik ten byt nepredal zamestnancovi čo tam býval ale random 21-ročnej s dieťatom? tak to je jedna z 5 miliónov…
Inak ta doba bola zvlastna, my sme isli v r. 1994 do podnajmu do statneho bytu, ktory vybavil svokrin sef pre este studujuceho syna, napisany bol na druheho syna, ktory uz byt sice mal, ale podarilo sa...
Inak ta doba bola zvlastna, my sme isli v r. 1994 do podnajmu do statneho bytu, ktory vybavil svokrin sef pre este studujuceho syna, napisany bol na druheho syna, ktory uz byt sice mal, ale podarilo sa...
@la_dolce_vita ta doba je naspat, zial
@la_dolce_vita ta doba je naspat, zial
@nyusika nestras ☹...v niecom veru este horsia. My sme tam boli len rok, pretoze pytali coraz viac, hoci ho dostali protekcne.
@bakafakamaka hlboko sa mylis. Mam 50 a zial velmi viem, ake su drahe nehnutelnosti, sami mame estw hypo, kroru budeme dost dlho este splacat. A dosr nam ta vyska splatky zasahuje do zivota, kedze mame 2 pubertalne deti na ZS....
A mam kamosku, 34 r., ktora ma problem si kupit byt..
@bakafakamaka Ktorý 50-tnik má 3 izbový byt za 8000 korún, prosím???
neboj sa, maju predstavu. aj moja mama nekupovali s otcom byt za 8.000 sk, ale stavali dom, kde kupili pozemok a kupovali vsetky materiály, zariadovali, celu stavbu riesili. stavba ich stala cca 200.000 SK pred 45 rokmi a mama mala plat okolo 1.200 sk, takze nie kazdy dedil a odkupil druzstevný/statny byt. moj bratranec mal urok na dome, ktorý si kupoval - lebo sa museli odstahovat - pred skoro 30 rokmi cca 18,5 percenta. akoze pra rokov platili iba uroky a poplatky. vobec to nebolo tak, ako si predstavujes. aj sestra kupovala byt pred cca 23-25 rokmi a urok mali skoro 7 percent. ja som pred 20 rokmi mala urok skoro 6 percent a kupovala som komernu nehnutelnost, nezdedila som, atd.
Moji rodičia sú 50tnici, starký ma 90r. Veľmi dobre vedia, aké ceny su.
Rodičia byt dostali, pred 30r. Potom ho odkúpili za 30 000 korún.
Starky kúpil veľký trojizbový byt za 50 000, bral veľmi malý úver, keďže mal cash.
Ale to nič nemení na tom, že sa orientujú v cenách. Starký mi stále vraví, že nás (mladých) ľutuje, koľko peňazí ide do bývania.
@bakafakamaka Bohuzial, je to tak. Ale tento pristup typu najom = zivotne zlyhanie vidim len na Slovensku, v zahranici kde zijem, nie. Zdrojom tohto ponizovania mladych za prenajimanie je predstava, ze byt si kupis tak za 3 vyplaty, co presne ilustruje to, ako generacia 50+ nema ponatie o cenach nehnutelnosti a hypotek, a prijmoch a vydavkoch, ked mas 20-35.
To nie je o veku.Ja mám 35 a realitný trh nesledujem.Lebo nepotrebujem,tak z dlhej chvíle nepozerám,čo stoja byty random niekde na Slovensku.
Ono tí dnešní 50 tnici mnohí totižto ešte tie svoje bývania stále splácajú a toho času,keď boli mladí a zháňali si vlastné bývanie,tak sa stretávali zas s inými problémami,o ktorých dnešní 20 tnici nemajú ani páru
@bakafakamaka Bohuzial, je to tak. Ale tento pristup typu najom = zivotne zlyhanie vidim len na Slovensku, v zahranici kde zijem, nie. Zdrojom tohto ponizovania mladych za prenajimanie je predstava, ze byt si kupis tak za 3 vyplaty, co presne ilustruje to, ako generacia 50+ nema ponatie o cenach nehnutelnosti a hypotek, a prijmoch a vydavkoch, ked mas 20-35.
@zorienka28 máš tu 2 strany príspevkov kde ti píšes generácia 50+ že takéto názory určite namajú - a ty aj tak napíšeš toto… moja najlepšia kamoška dodnes nemá vlastnú nehnuteľnosť, ako by si ona mohla myslieť že žiť v podnájme je zlyhanie??
@sima2111 21-ročná kúpila byt od podniku kde nikdy nepracovala a podnik ten byt nepredal zamestnancovi čo tam býval ale random 21-ročnej s dieťatom? tak to je jedna z 5 miliónov…
@biba_18 😃 vy tu už máte normálne nejaký syndrom upodozrievania 😃 normálne predávali dve cele bytovky kde bolo dokopy 24 bytov a nikto tam nebýval. Proste sa ich chceli zbaviť. Čo je na tom nepochopiteľne?
a ani nezdedil každý byt či dom, my sme napríklad 4 súrodenci čiže aj keby sme niečo dedili bude sa to deliť... toto idealizovanie socializmu fakt nemusím
No ja neviem,v 2005 splátka mojej 25 000 hypo bola 250 eur. Tj.stotina. V roku 2025 nevidím problém,aby splátka 250 000 hypo bola tiež stotina, t.j. 2 500 eur. Vtedy som mala úrok skoro 7%. Teraz mám okolo 2,5%. Či sa strácam?
@bakafakamaka Moja starká nevie. 😃 Myslela si, že to je jednoduché vziať si hypotéku na byt v Bratislave. Stále rýpala, keď som bývala sama v prenájme, že čo si nekúpim vlastné. Až s mužom sa nám podarilo kúpiť trojizbový byt. Sestra mala reči, že čo sme nekúpili radšej štvorizbový byt. Tiež mala ideálne predstavy, ale veľmi rýchlo vytriezvela, keď začala platiť nájom 400€ len za spolubývanie.
Neviem kde zijes, ale blizim sa k 50, manzel ma cez a presne vieme kolko stoji byvanie. A splacame hypoteku. Nic sme nedostali zadarmo ani za susne. Ked som za slobodna kupovala byt, tak stal dvojizbovy 720 000 korun.
Ked sme kupovali dom, tak urok bol cez 6%. A to sme museli mat riadne nasetrene k tomu bytu.
Tento argument od starých počúvam často. A nie je veľa argumentov ako to prebiť, lebo majú pravdu. Jedna z veľmi mála veci, čo komunisti spravili dobre, bola mohutná bytová výstavba v 70. rokoch, množstvo panelákov tvorí doteraz jadro sídlisk po celom Slovensku. Od pádu komunistov tu nebola jediná vláda, ktorá by bytovú otázku dokázala účinne riešiť. Síce stavia sa (súkromnými firmami), ale tie nehnuteľnosti sú predražené, u nás 3 izbové byty v novostavbe bežne od 160 000 len taký fukot, nájomné byty nič moc, ale aspoň za tie eurofondy si smeráci haciendy postavili, keď už na nič iné nezostalo.
@sevrin 160 000 € za novostavbu? Iba? 😃 😃
@bakafakamaka pred 20rokmi stal 3izb. byt na okraji Bratislavy 1100000sk, v pôvodnom stave. Úrok viac ako 5%.
tí ktorí tu píšete ako je všetko ťažké, vymenili by ste neslobodu za byt? možno sa tá doba blíži, ale to čo tu niekto píše zadarmo byt, lacné byty tak to mali asi len členovia KSČ, lebo ja takých nepoznám a tiež moji rodičia postavili dom a my sme si byt kúpili a pomerne draho na tú dobu, peniaze ktoré sa zarábali v minulosti teda za komunizmu boli viac symbolické, na západe bolo bývanie vždy drahé preto mladí viac preferujú podnájmy, lebo radšej cestujú, študujú a zabávajú sa akoby mali platiť hypo , veľa x si kúpia nehnutelnosti vo vyššom veku, tieto debaty ako to bolo v minulosti jednoduchšie sú úplne skreslené
@bakafakamaka mám 50, a náš prvý byt stál 680 000 SKK,a nie nebol v BA,prvá hypotéka 8,5 % ný úrok, a boli sme šťastní, že sme ju dostali. Zjavne nemáš ani poňatie o čom píšeš. My veľmi dobre tušíme o čom je bývanie, a aké je drahé.
Tento argument od starých počúvam často. A nie je veľa argumentov ako to prebiť, lebo majú pravdu. Jedna z veľmi mála veci, čo komunisti spravili dobre, bola mohutná bytová výstavba v 70. rokoch, množstvo panelákov tvorí doteraz jadro sídlisk po celom Slovensku. Od pádu komunistov tu nebola jediná vláda, ktorá by bytovú otázku dokázala účinne riešiť. Síce stavia sa (súkromnými firmami), ale tie nehnuteľnosti sú predražené, u nás 3 izbové byty v novostavbe bežne od 160 000 len taký fukot, nájomné byty nič moc, ale aspoň za tie eurofondy si smeráci haciendy postavili, keď už na nič iné nezostalo.
@sevrin toto je ten spomienkovy optimizmus a polopravdy...
1, stavali aj v Rakusku, v USA, v Nemecku... nie ze "komunisti stavali"... (stavali tie srackove panelaky)
2, ludia, ktori nedostali "byt zadarmo" (statny, od fabriky apod), si pekne za drahe peniaze - nie nepodobne dnesnym - museli tie byty kupit (druzstevne apod)... to, ze sa teraz tie peniaze niektorym zdaju nizke je cista ignoracia faktov. Ale ked babka musela zlozit 30.000 Ksc za par dni na byt v Bratislave v nejakych 60 rokoch, tak to nebolo ani zadarmo ani lahke. Ano, "odkupila" si ho potom za par tisic sk, lebo vacsinu splatila v splatkach a v tej prvej splatke.
Myslím že autorka skôr myslela generáciu 70+ kedy sa byty odkupovali za možno ročný plat. Čo keď si prepočítame na dnešnú dobu tak ja priemernú ročnú mzdu si teda nikto byt nekúpi…

Mas len 20r tak sa ukludni a setri. Vobec nie je bezne mat v 20 vlastne byvanie. Aj my sme zacinali v najmoch a nikto nam nic nedal ani sme nezdedili a nie, vlastne byvanie nebolo pre obycajnych ludi lacne v ziadnom obdobi. Za par rokov nasetris a vezmes hypo. Normalny proces. 🤷