icon

Majú starší ľudia predstavu o dnešných cenách bytov?

bakafakamaka
10. júl 2025

Ahojte,

mám taký pocit len ja, alebo naozaj staršia generácia (50-60 roční) vôbec netuší, ako VEĽMI drahé je dnes bývanie - minimálne kúpa bytu?

Mám cez 20, bývam v nájme a už som unavená z toho, ako je mi stále dávané najavo, že nemám nič vlastné - zatiaľ čo oni majú 3 izbový byt za 8000 slovenských korún a chalupu za 25 000 slovenských korún. Bohužiaľ, nemám našetrených 20% z ceny nehnuteľnosti - čo predstavuje tak 20 000€, ani bohatú rodinu, ktorá by pomohla.

Strana
biba_18
10. júl 2025

mám 55 a PRESNE viem koľko stojí bývanie… neviem kto ti hovorí to čo píšeš že ti hovorí, ale rozhodne to nie je preto iba že má 50+

madeincssr
10. júl 2025

@bakafakamaka ano, mas pravdu. Prakticka nedostupnost byvania je dnes jeden z najvaznejsich problemov (nielen v SR) a casom sa bude prejavovat aj na poklese (nizsom raste) ekonomik. Mlady clovek nema ani na extremne drahu (nevyhnutnu) rekonstrukciu pripadneho byvania po starych ludoch, nehovoriac o tom, ze take byvania su mnohokrat tam, kde zas nie je praca.

mdse
10. júl 2025

Dom mojich rodičov stál pred 50 rokmi 100 000 korún a mama mala ešte pred 30 rokmi plat nejakých 2-3 tisíc. Splácali pôžičku 20 rokov.

zic
10. júl 2025

@bakafakamaka Chapes, ze dnesni 50tnici si kupovali / kupuju byty / domy za komercne ceny... napriklad dnesni 50tnici (plus minus) si pamataju na hypotekarne uroky 10+%... To si "vy mladi" nepamatate, ze? 🙂 🙂 🙂

btus
10. júl 2025

@bakafakamaka mám 50+ a neradím sa medzi staršiu generáciu. Veľmi dobre viem, čo stojí bývanie, koľko stoja byty. My sme 2,5 izbový byt kupovali za 450 000 Sk, čo bolo na tie časy ( pred 20 rokmi) naozaj dosť. Neviem odkiaľ máš, že byt kúpili za 80000SK. Iba ak bývali v byte a ten si odkúpili. Naši bývali v dome, takže my sme nemali s manželom aký byt odkupovať. Tak cena bola taká + rekonštrukcia dalších 150 000SK.A chalupu? tú nebudeme mať nikdy, pretože na ňu nie sú a ani neboli peniaze. Neviem, medzi akou spoločnosťou sa pohybuješ, že to takto vnímaš. Ja som do 30 rokov bývala u nás v dome, na vlastné nebolo.

vanilkovazmrzka
10. júl 2025

Ja som si kupovala byt az po 30ke. A nasetrene som mala nieco len vdaka tomu, ze som nemusela byvat v podnajme. Takze kludne im povedz ze kolko stoji byt ktory by sa ti pacil, aj kolko zarabas a kolko potrebujes mat cash a kolko by si splacala hypoteku. Ale vo vseobecnosti mam pocit ze vsetci vedia ze byvanie je drahe

lucka_ke
10. júl 2025

mám 50+ a stále splácam hypotéku, 8000 korún??? to kde?

predavamknihy
10. júl 2025

Tiež som sa niekoľkokrát stretla s takýmito názormi, ale nechcem úplne zovšeobecňovať.
Áno, pár dôchodcov (70+) nevidí do dnešnej ekonomiky, nesledujú trh s nehnuteľnosťami atď. A áno, dostať sa k domu/bytu bolo v minulosti oveľa jednoduchšie ako teraz, dnes je to pre mladého človeka prakticky takmer nemožné. Dôchodcovia svoj produktívny život žili v inej dobe a na základe toho si tvoria názor. Nezazlievam im ho.

biba_18
10. júl 2025

btw, my sme s manželom po vysokej škole bývali rok u našich v 3-izbovom byte, potom sme bývali 5 rokov v podnájme a až keď sme mali nejakých 28 sme kúpili náš prvý byt za nehorázne prachy… že byt za 8 tisíc (možno 80 tisíc) božemoj, ako zábezpeku sme dávali dom mojej starej mamy, to ešte ani hypotéky na svk nefungovali…

btus
10. júl 2025
@lucka_ke

mám 50+ a stále splácam hypotéku, 8000 korún??? to kde?

@lucka_ke nápodobne, ešte nám vychádza hypotéka na cca 9 rokov. ☹

alica110
10. júl 2025

Niektorí si to predstavujú ako Hurvínek válku, dnes to nie je také jednoduché ako kedysi. Boli síce v minulosti vyššie úroky, to áno, ale hypotéku dostal každý, kto pracoval. Dnes už nie.

lucka_ke
10. júl 2025

a ak aj nehnuteľnosť v tej dobe stála napríklad 100 000 korún, nemôže sa to prepočítať na eurá a považovať za nízku sumu, lebo platy v tej dobe boli smiešne...

zic
10. júl 2025
@alica110

Niektorí si to predstavujú ako Hurvínek válku, dnes to nie je také jednoduché ako kedysi. Boli síce v minulosti vyššie úroky, to áno, ale hypotéku dostal každý, kto pracoval. Dnes už nie.

@alica110 Tak to mas velmi zle informacie... v takom roku 2002 / 2003 ziskat hypo bol pekny beh na dlhu trat... vybavovanie trvalo tyzdne a mesiace, a rozhodne nie kazdy dostal...

alica110
10. júl 2025
@zic

@alica110 Tak to mas velmi zle informacie... v takom roku 2002 / 2003 ziskat hypo bol pekny beh na dlhu trat... vybavovanie trvalo tyzdne a mesiace, a rozhodne nie kazdy dostal...

@zic Informácie mám správne.

viera012345
10. júl 2025

@bakafakamaka ... nehovorím za vsetkých starších ľudí, ale som vo veku,aby som mohla odpovedať na Vašu otázku/59r./Mám o tom predstavu, keďže už ani pred cca 20r.neboli byty lacné,my sme s manželom vtedy riešili naše bývanie, keďže v 1izbovom byte nám začalo s ročným synom byť tesno.Bez mučenia priznávam, že aj ten jednoizbový som mala vďaka dedičstvu po rodičoch, lebo inak by som buď ostala v rodičovskom dome na vidieku, alebo by som platila vysoký nájom.Od tej doby sa ceny nehnuteľností ešte zvýšili, úrokové sadzby tiež ,a tak viem, že z bežného platu bez pomoci rodiny to je veľmi ťažké Aj keď sa ma to netýka,neviem sa dočkať,kedy sa stane realitou,aby sa stavali štátne nájomné byty pre mladých a odkázaných/matky -samozivitelky/

mamaaja82
10. júl 2025

Moji rodicia odkupili byt za 13tis.sk v centre mesta tehlovy a dom statny za 25tis.sk,obaja rodicia su mrtvi ale tiez som sa napocuvala blbych reci

lucka_ke
10. júl 2025

moji rodičia bývali v nájomnom podnikovom byte, ktorý by museli opustiť keby už otec tam nepracoval a potom sa presťahovali do družstevného, kde platili družstvu a po veľa rokoch bývania si ho odkupovali za zostatkovú cenu do vlastníctva, neviem o lacných bytoch, to by som min. 1 mala aj ja v tom čase

aliziana
10. júl 2025

@bakafakamaka mám zachvíľu 50, a dobre viem, koľko stojí bývanie, neviem, prečo by to 50nici, 60nici nemali vedieť. Ja som si kupovala prvý (maličký) byt až dobre po 30ke, dovtedy som naň nemala.

simsalabim
10. júl 2025

@bakafakamaka ja mam 55, byvanie nemam za 8000 korun. Platim aj hypoteku. Dokonca v BA. Viem, kolko dnes stoji byvanie.

sima2111
10. júl 2025

Moja mama odkúpila 2 izbový byt za 6000 sk, teraz sa jej len panenky pretacaju (ma 51 rokov a kupovala v 1995). Veľa starších ľudí nemá o tom potuchy ale myslím že až tak 60+

11beautygirl11
10. júl 2025

Moji rodičia majú cez 50 a nemajú šajnu koľko stojí bývanie. Moji svokrovci to isté. Bývame v Ba, takže je to sranda s tými cenami 😀

zuzanockamt
10. júl 2025

@bakafakamaka Áno, vedia. Aj staršia generácia 70-75+ to veľmi dobre vie. Dokonca po 60-ke ešte splácali pôžičku na tie lacné domy.

billy_jean
10. júl 2025

Takže, byt som si kupovala až v 30tke a moja hypo sadzba bola 6,9%. Asi tak.. Nedostala som 100%, musela som mat našetrené peniaze. 50-60 roční ľudia v mojom okolí kupujú investičné byty, čiže vedia veľmi dobre, koľko stoja nehnuteľnosti.

kacena4
10. júl 2025

som v tomto veku a teda mam presnu predstavu co stoji byt, tu nejde o cenu, pred 30 rokmi nestal byt 8 000 sk ale 800 000 sk a priemerna mzda bola asi 10 000 sk, tak si vypocitaj kolko museli setrit ludia v tej dobe... a tak isto je to aj v dnesnej. mas len 20r. casom si nasetris, volakedy sa ludia brali skor aj preto aby mali 2 prijmy a vedeli si vziat pozicku... takze chce to len trpezlivost a naozaj setrit. dnes vsak mlady nesetria ale dopraju si luxus zivota, co sme vy pred 30 rokmi nerobili proste setrilo sa na byt a zili sme z ruky do huby ako sa hovori

tulipanik12
10. júl 2025
@alica110

@alica110 to možno dostali pri 6% úroku, no musela som mať 2 ručiteľov, ktorých príjem nebol pod 15000Sk v čistom, takže asi tak

olimuc
10. júl 2025

Aj skoro 80-tnici vedia a velmi dobre. Za 8000 sk sa odkupovali druzstevne byty, kt predtym roky niekto platil … pripadne “spoluobcania” strielali hned po revolucii byty za cash za babku, ale to bol max zaciatok 90tych rokov, kedy bol bordel a kazdy kto mohol chlapom, co sa dalo. Podnikove byty isli po 100000 sk/ alebo Kcs. Kazda generacia ma svoje moznosti … ty mas moznost ist hocikam do zahranicia, makat ako murovata 3-4 roky a setrit a budes mat aj viac. Oni tieto moznosti nemali, maximalne na cierno.

hiro
10. júl 2025
@btus

@bakafakamaka mám 50+ a neradím sa medzi staršiu generáciu. Veľmi dobre viem, čo stojí bývanie, koľko stoja byty. My sme 2,5 izbový byt kupovali za 450 000 Sk, čo bolo na tie časy ( pred 20 rokmi) naozaj dosť. Neviem odkiaľ máš, že byt kúpili za 80000SK. Iba ak bývali v byte a ten si odkúpili. Naši bývali v dome, takže my sme nemali s manželom aký byt odkupovať. Tak cena bola taká + rekonštrukcia dalších 150 000SK.A chalupu? tú nebudeme mať nikdy, pretože na ňu nie sú a ani neboli peniaze. Neviem, medzi akou spoločnosťou sa pohybuješ, že to takto vnímaš. Ja som do 30 rokov bývala u nás v dome, na vlastné nebolo.

@btus "My sme 2,5 izbový byt kupovali za 450 000 Sk, čo bolo na tie časy (pred 20 rokmi) naozaj dosť." - no to ani nie, to muselo byt v lacnom kraji. U nas v 2007 u nas stal stary 3i byt cca 1,6 miliona a novostavba cca 3,5 miliona. V tom case priemerna mzda bola cez 20 tisic takze k pomere tych tvojich 450t by to bolo 22 platov. Dnes je priemerna cca 1500 a byty stoja od 200t a viac to je 133 platov.

biba_18
10. júl 2025
@sima2111

Moja mama odkúpila 2 izbový byt za 6000 sk, teraz sa jej len panenky pretacaju (ma 51 rokov a kupovala v 1995). Veľa starších ľudí nemá o tom potuchy ale myslím že až tak 60+

@sima2111 v 95 mala 21 - od koho ten byt odkupovala teda?

sevrin
10. júl 2025

Tento argument od starých počúvam často. A nie je veľa argumentov ako to prebiť, lebo majú pravdu. Jedna z veľmi mála veci, čo komunisti spravili dobre, bola mohutná bytová výstavba v 70. rokoch, množstvo panelákov tvorí doteraz jadro sídlisk po celom Slovensku. Od pádu komunistov tu nebola jediná vláda, ktorá by bytovú otázku dokázala účinne riešiť. Síce stavia sa (súkromnými firmami), ale tie nehnuteľnosti sú predražené, u nás 3 izbové byty v novostavbe bežne od 160 000 len taký fukot, nájomné byty nič moc, ale aspoň za tie eurofondy si smeráci haciendy postavili, keď už na nič iné nezostalo.

anonym_5408fc
10. júl 2025

Ach jaj podľa teba som už v kategórii starších ľudí, necítim sa tam.
Náš dom sme pred 25 rokmi kupovali za 325000skk, ani ja som nemala bohatých príbuzných ani dedičstvo, dom susedovcov sa vlani predal za 65k(nebol roky obývaný )ale v okolí sú aj lacnejšie aj drahšie. Nájomné za 1,5i je u nás v obci 140-150€. Maličké byty v meste sú od 35k hore podľa stavu a lokality.
Treba byť asertívna, nech ti nájde dotyčná osoba byť za 8000 tisíc a radosťou kúpiš

Strana