Majú starší ľudia predstavu o dnešných cenách bytov?
Ahojte,
mám taký pocit len ja, alebo naozaj staršia generácia (50-60 roční) vôbec netuší, ako VEĽMI drahé je dnes bývanie - minimálne kúpa bytu?
Mám cez 20, bývam v nájme a už som unavená z toho, ako je mi stále dávané najavo, že nemám nič vlastné - zatiaľ čo oni majú 3 izbový byt za 8000 slovenských korún a chalupu za 25 000 slovenských korún. Bohužiaľ, nemám našetrených 20% z ceny nehnuteľnosti - čo predstavuje tak 20 000€, ani bohatú rodinu, ktorá by pomohla.
@sevrin toto je ten spomienkovy optimizmus a polopravdy...
1, stavali aj v Rakusku, v USA, v Nemecku... nie ze "komunisti stavali"... (stavali tie srackove panelaky)
2, ludia, ktori nedostali "byt zadarmo" (statny, od fabriky apod), si pekne za drahe peniaze - nie nepodobne dnesnym - museli tie byty kupit (druzstevne apod)... to, ze sa teraz tie peniaze niektorym zdaju nizke je cista ignoracia faktov. Ale ked babka musela zlozit 30.000 Ksc za par dni na byt v Bratislave v nejakych 60 rokoch, tak to nebolo ani zadarmo ani lahke. Ano, "odkupila" si ho potom za par tisic sk, lebo vacsinu splatila v splatkach a v tej prvej splatke.
@zic ale to mi nemusíš vysvetľovať, to treba vysvetliť tým starým, čo sa to mne snažia vysvetliť 😂 to je jedno, či "komunisti stavali" alebo nie, na rozdiel od súčasných komunistov stavali oveľa viac. A sračkové tie paneláky určite neboli. Moja matka ako 20 ročná vložila depozit 20 000, aby dostala byt v jednom z tých "sračkových" panelákov a ten bez problémov stojí už takmer 50 rokov.
@kristinka92 napísala presne 50-60rocni
@tetapetra Áno, ale mladi ľudia považujú za starých už 50rocnych ľudí…lenze dnešní 50tnici tu dobu nezazili, to boli tak 70tnici čo kupovali byty za facku, a to mladí už nerozlišujú
Myslím že autorka skôr myslela generáciu 70+ kedy sa byty odkupovali za možno ročný plat. Čo keď si prepočítame na dnešnú dobu tak ja priemernú ročnú mzdu si teda nikto byt nekúpi…
@kristinka92 moja mama má 77r a teda za ročný plat si byt nekúpila, už som to sem písala, 20r splácali pôžičku na dom.
@tetapetra Áno, ale mladi ľudia považujú za starých už 50rocnych ľudí…lenze dnešní 50tnici tu dobu nezazili, to boli tak 70tnici čo kupovali byty za facku, a to mladí už nerozlišujú
@kristinka92 to máš pravdu. Ale v jednom pravdu nemáš, moji rodičia sa blížia k 70 a ver tomu,že stavali dom a mali úver, ktorý splácali.
@bakafakamaka mylis sa, to su aktivni ludia, ak mas na mysli starsich, 80 rocnych, tak mozno;)
Ale vedia moja mama ma 65 a víe veľmi dobre
Aj skoro 80-tnici vedia a velmi dobre. Za 8000 sk sa odkupovali druzstevne byty, kt predtym roky niekto platil … pripadne “spoluobcania” strielali hned po revolucii byty za cash za babku, ale to bol max zaciatok 90tych rokov, kedy bol bordel a kazdy kto mohol chlapom, co sa dalo. Podnikove byty isli po 100000 sk/ alebo Kcs. Kazda generacia ma svoje moznosti … ty mas moznost ist hocikam do zahranicia, makat ako murovata 3-4 roky a setrit a budes mat aj viac. Oni tieto moznosti nemali, maximalne na cierno.
@bakafakamaka ja mam pred 60kou,a veľmi dobre viem, co koľko stojí. Snáď si nemyslíš ze my starší sme už negramotni. To skôr ty si ešte veľmi mladá nato, aby si to pochopila.
inak ja ked rozmyslam, tak skor chcela asi napisat 80 rocny a viac, kedze v dobách, ked mi sme kupovali byt - 20-25 rokov uz boli vysoké uroky, drahe byt a neodkupovali sa druzstevné za par tisis. Generácia sucasných 50tnikov kupovala za normálne ceny byty a hypotéky splácaju dodnes. manzel bude mat teraz 50 rokov a este má hypotéku tusim na 8 rokov a kupoval byt za 2.800.000 SK.
inak ja ked rozmyslam, tak skor chcela asi napisat 80 rocny a viac, kedze v dobách, ked mi sme kupovali byt - 20-25 rokov uz boli vysoké uroky, drahe byt a neodkupovali sa druzstevné za par tisis. Generácia sucasných 50tnikov kupovala za normálne ceny byty a hypotéky splácaju dodnes. manzel bude mat teraz 50 rokov a este má hypotéku tusim na 8 rokov a kupoval byt za 2.800.000 SK.
@oriesocek ale ona píše 50-60 roční
@oriesocek ale ona píše 50-60 roční
@bielasovicka ano, ale nepise dobre. plno mojich znamych ma okolo 50-55 rokov a teda neviem ktorí z nich kupoval byt za 8000 sk, vsetci, ktorých poznám kupovali uz za miliony v slovenských korunách a pri sialených urokových sadzbách.
Som na vysokej škole a zo skúsenosti mám skôr pocit, že to nevedia mladí ľudia v mojom veku, že kým človek nepracuje a nezažíva si skutočnú dospelosť tak sú často takí príliš naivní :D a práve máme v rodine dosť dôchodcov a ľudí 70+ a majú dosť dobrý prehľad
@bakafakamaka mne sa páči tvoj nick, pripomína jednu nádavku
mna hlavne fascinuju ceny v novostabach okolo Mlynských Nív v Bratislave 400 000eur, musiš mať našetrenych tych 30%, gratulujem všetkym dvadsiatnikom k takymto cenam, trojizbak za 630 000 v tych mrakodrapoch a hypoteka bola vyratana 2000 mesačne...fakt sa za minimalku neoplatí robiť 😀
To nie je o veku.Ja mám 35 a realitný trh nesledujem.Lebo nepotrebujem,tak z dlhej chvíle nepozerám,čo stoja byty random niekde na Slovensku.
Ono tí dnešní 50 tnici mnohí totižto ešte tie svoje bývania stále splácajú a toho času,keď boli mladí a zháňali si vlastné bývanie,tak sa stretávali zas s inými problémami,o ktorých dnešní 20 tnici nemajú ani páru
@doriiis Ona nema vobec predstavu, co stali byty kedysi v dobach, kedy ti dnesni 50-60tnici mali 20. Kamoska kupovala v roku 2000 4izbovy za 1 milion slovenskych korun, kdeze za 8000😂😂😂. A aj to bola velka suma vtedy... Ja som sama do toho nesla, az s frajerom v 2007 a to uz vtedy novostavba dvojizbak stal cez 4 miliony korun... Ze 8000 😂😂😂
@bielasovicka ano, ale nepise dobre. plno mojich znamych ma okolo 50-55 rokov a teda neviem ktorí z nich kupoval byt za 8000 sk, vsetci, ktorých poznám kupovali uz za miliony v slovenských korunách a pri sialených urokových sadzbách.
@oriesocek samozrejme ze to nehovorí dobre. No ale je zbytočné vysvetľovať 🤷🏼♀️
@bakafakamaka mne sa páči tvoj nick, pripomína jednu nádavku
@karolinakr mne pripomina rakamakafon
@doriiis Ona nema vobec predstavu, co stali byty kedysi v dobach, kedy ti dnesni 50-60tnici mali 20. Kamoska kupovala v roku 2000 4izbovy za 1 milion slovenskych korun, kdeze za 8000😂😂😂. A aj to bola velka suma vtedy... Ja som sama do toho nesla, az s frajerom v 2007 a to uz vtedy novostavba dvojizbak stal cez 4 miliony korun... Ze 8000 😂😂😂
@siska53 my sme v roku 2007 kupovali chatu za 300 000sk.
@karolinakr mne pripomina rakamakafon
@billy_jean a madafaka poznáš? 🙂
@billy_jean a madafaka poznáš? 🙂
@karolinakr jasne, ale keby to bola madafaka, tak potom by logicky nemala 20% na nehnutelnost... :D :D
mna hlavne fascinuju ceny v novostabach okolo Mlynských Nív v Bratislave 400 000eur, musiš mať našetrenych tych 30%, gratulujem všetkym dvadsiatnikom k takymto cenam, trojizbak za 630 000 v tych mrakodrapoch a hypoteka bola vyratana 2000 mesačne...fakt sa za minimalku neoplatí robiť 😀
@karolinakr podľa vāčšiny na MK v pohodeee, stačí brigádovať cez vysokú a ako nič zložíš 20-30% zálohu.
Ach jaj podľa teba som už v kategórii starších ľudí, necítim sa tam.
Náš dom sme pred 25 rokmi kupovali za 325000skk, ani ja som nemala bohatých príbuzných ani dedičstvo, dom susedovcov sa vlani predal za 65k(nebol roky obývaný )ale v okolí sú aj lacnejšie aj drahšie. Nájomné za 1,5i je u nás v obci 140-150€. Maličké byty v meste sú od 35k hore podľa stavu a lokality.
Treba byť asertívna, nech ti nájde dotyčná osoba byť za 8000 tisíc a radosťou kúpiš
@anonym_5408fc v ktorom meste stojí maličký byt 35k?
@karolinakr podľa vāčšiny na MK v pohodeee, stačí brigádovať cez vysokú a ako nič zložíš 20-30% zálohu.
@billy_jean
@anonym_2aed2c
😀 😀
@bakafakamaka mam 51 rokov, moj prvy byt som si kupovala v 25 rokoch na uver v Petrzalke neprerobeny 3-izbovy za 1 150 000 SKK. Nepamatam si splatku, ale uver som dostala len preto, ze som robila vo financnej institucii a ako zamestnanec som mala super podmienky. Odtvtedy som sa stahovala velakrat a vzdy som doplacala za novu nehnutelnost. Kedze som nic nezdedila, budem uver platit este aj potom, co pojdem do dochodku 🙂 ale kedze posledny byt je novostavba v dobrej lokalite BA, tak ho za par rokov planujem predat a kupit nieco dalej od BA a splatit aj uver...ja len, ze pomaly cely zivot platim uver, takze velmi dobre viem, ake to je tazke...plus mam 25 rocnu dceru, ktora mi povedala, ze ona si zjavne svoje vlastne byvanie nekupi, lebo na neho nema...byva s priatelom v podnajme
@bakafakamaka to,že o Tom nemajú predstavu u vás doma,neznamená,že o Tom nemá predstavu veka tá generácia Skôr je to o tej všeobecnej rozhľadenosti.
Tiež som sa niekoľkokrát stretla s takýmito názormi, ale nechcem úplne zovšeobecňovať.
Áno, pár dôchodcov (70+) nevidí do dnešnej ekonomiky, nesledujú trh s nehnuteľnosťami atď. A áno, dostať sa k domu/bytu bolo v minulosti oveľa jednoduchšie ako teraz, dnes je to pre mladého človeka prakticky takmer nemožné. Dôchodcovia svoj produktívny život žili v inej dobe a na základe toho si tvoria názor. Nezazlievam im ho.
@predavamknihy v com to bolo jednoduchsie? Ved sa nic nove nestavalo.
Zohnat byt bol zazrak.
@biba_18 😃 vy tu už máte normálne nejaký syndrom upodozrievania 😃 normálne predávali dve cele bytovky kde bolo dokopy 24 bytov a nikto tam nebýval. Proste sa ich chceli zbaviť. Čo je na tom nepochopiteľne?
@sima2111 nepochopitelne je to, ze len tak v 1995 nikto nechcel byt. Co byt rovno 24 bytov na vyber.
V ktorom meste to bolo?
@bakafakamaka Vacsina z nich nevie a ani si neda vysvetlit,ze dnes sa to inak neda. Moja svokra bola nahnevana,ze mame hypoteku. Moji rodicia odpadavali,ked brat kupil dom za 90tisic. Nemaju ponatia ako to dnes funguje.
Tiež mám pocit autorka, že netušíš, čo píšeš. Naša prvá hypotéka bola s 6,5% úrokom. Skoro zadarmo, že 😅🙈 1i byt v krajskom meste stál cca 500tis. korún a plat som mala nádherných 5000 korún v hrubom. VŠ vzdelanie, aby bol dokresleny obrázok

Myslím že autorka skôr myslela generáciu 70+ kedy sa byty odkupovali za možno ročný plat. Čo keď si prepočítame na dnešnú dobu tak ja priemernú ročnú mzdu si teda nikto byt nekúpi…
@kristinka92 napísala presne 50-60rocni