Mala by som povedať rodičom, že ma mrzí ich rozhodnutie?
Dobrý večer. Rodičia chcú sestre predať auto, ktoré má podľa bazárov cenu okolo 12-tisíc, za 4-tisíc. Vraj je to ich auto, ich peniaze a môžu si s tým spraviť čo chcú. Jasné, že môžu.
Len vo mne aj tak ostalo také čudné sklamanie. Je to predsa rozdiel 8-tisíc eur, ktorý jej tým vlastne darujú, a pri mne sa nič podobné nikdy neriešilo. Nechcem sa hádať o majetok rodičov ani počítať, kto čo dostal, ale úplne mávnuť rukou nad tým tiež neviem. Neviem, či im mám povedať, že ma to zamrzelo, alebo radšej držať ústa, keďže je to naozaj ich majetok.
@2691 preco by mala nahromadenu zavist, kde si na to prisla? myslim, ze pocit krivdy je bezny a v zivote pomerne casty (obzvlast medzi surodencami), takze ja si nadalej myslim, ze je v poriadku asertivne povedat, ako sa clovek citi a co mu vadi a obzvlast v blizkej rodine a pokojne nesuhlas, ak to vidis inak, vidis to inak
@petamich keby mali dve autá na predaj a jedno z nich predali za 12tisic cudziemu a jedno za 4 tis.sestre, to by sa má dotklo. Keby to auto predali za 12tisic a peniaze by rozdelili napoly dcéram, určite si uvedomujú, že za 6tis.si také kvalitné nekúpi ani jedna.
Myslím, že by bolo predčasné sa ohlasovať, nakoľko pomoc od rodičov u nich nikdy neskončí
i keď v inej podobe.
Veľmi ma zaujíma, koľko má rokov autorka a jej sestra.
@anonym_autor No poloz si ruku na srdce a povedz, co by si robila, keby neslo o sestru, ale o teba. Povedala by si im, ze nie je fer, aby ti to auto predali za 4 tisicky? Alebo ze ok, ale musia dat 8 tisic aj sestre? Ja by som im nehovorila nic, je to naozaj ich majetok a ze doteraz nenastala taka situacia s tebou, neznamena, ze v buducnosti nenastane.
ja vôbec nerozumiem čo je na dotknutie v situácii ktorá je opísaná…
autorka nepíše že ona chcela to auto a jej ho rodičia nechceli predať. nič nepíše že niekedy predtým chcela od nich nejakú pomoc a oni odmietli. a tak isto nevie, či tie peniaze čo dostanú za auto nedajú o mesiac autorke…
čo je na tom celom také aby bola autorka ukrivdená?? 😒 neviem… 🤷♀️
@anonym_autor Ja ti rozumiem. Moj muz vzdy bol, je a bude v situacii ako si ty. Jeho starsi brat to chudacik mal vzdy "tazke". Tak dostal! startovaci byt, potom auto, vybavena praca...vzdy nieco. Moj muz nic. Ziaden byt, auto ani nic sa nekonalo. Raz si povies, ok treba mu pomoct. 2-3x si povies ok, treba pomoct. Ale ked je to trva 20 rokov tak uz si povies sakra toto nie je fer.
Zeny, mozno to nepoznate ( ani ja nie a to sme 3 surodenci) ale su fakt rodiny kde je jedno dieta vyyyrazne uprednostnovane. Ono to potom fakt zamrzi.
@anonym_857b86 áno, to je pravda, poznám to, ale autorka stále nepíše, že je jej sestra stále preferovaná.Ak by to tak bolo, je to iná situácia.
To by som potom riešila inak.
ja vôbec nerozumiem čo je na dotknutie v situácii ktorá je opísaná…
autorka nepíše že ona chcela to auto a jej ho rodičia nechceli predať. nič nepíše že niekedy predtým chcela od nich nejakú pomoc a oni odmietli. a tak isto nevie, či tie peniaze čo dostanú za auto nedajú o mesiac autorke…
čo je na tom celom také aby bola autorka ukrivdená?? 😒 neviem… 🤷♀️
@anonym_autor koľko máš rokov ty a koľko sestra ?
@anonym_autor ty si od rodicov nikdy vacsi dar nedostala? A tvoja sestra dostala len teraz auto alebo uz aj nieco ine?
@anonym_autor zial, aj u nas to bolo tak. Moj brat dostal na 18-stku startovaci byt, ja ako o takmer 10 rokov starsia nic. Potom dostal auto, ja opat nic. Neskor poza mamin chrbat od otca takmer 300.000€ a od mamy poza otcov chrbat tiez dost vela. Neskor dostal € z predaja chalupy. Rozbil otcovo sluzobne auto, otec zaplatil. Otec mu platil 15-rocne studium na VS. Vsetko som sa dozvedala po castiach a viac-menej nahodne. Nikdy mi oficialne nebol vysvetleny dovod, iba som bola okamzite obvinena z celozivotnej ziarlivosti, zavisti a zlej povahy.
MK nesklamal. Kde sú všetky tie, ktoré riešia, že starí rodičia viac upredňostňujú druhé vnúčatá? Kde sú tie, ktore sú rozvedené a otec ich dieťaťa viac upredňostnuje dieta, ktore ma so sucastnou manželkou? 20 rokov sme sa starali o dom a zahradu otcovej mami. Sestra bola dlho sama. Vyrastala som tam, starali sme sa o dom, zahradu, babku. Otcova sestra sa vydala, adoptovala si dieťa , žila zadarmo v dome, prerobila ho za babkine peniaze. Dom jej babka pod natlakom, ze ju da do starobinca darovala. Dozvedeli sme sa to nahodou. Ukonçili komunikaciu, pomoc, starostlivost. Babka sa zblaznila a zomrela na psychiatrii. Dom raz ostane uplne cudziemu adoptovanemu dietatu. Jej sa po rokoch vracia karma. Uvedomuje si, čo spravila, ale už je neskoro.
U nás funguje spravodlivá delba. Čo jednemu, to aj druhemu. Samozrejme príde situacia, že jeden potrebuje surne pomoc a druhy nie, niečo sa pokazí, pride choroba...ale sadneme si ako rodina a dohodneme sa. Janke sa pokazila práčka, dáme jej našu a my si kupime novú. Alebo jej kupime novu a potom tebe kupime niečo, čo budeš potrebovat.
Autorka nepíše nič viac, takže ťažko súdiť.
Moji rodičia si kúpili nové auto a to staré darovali bratovi. No neviem mne to prišlo úplne normálne. Neviem prečo by som to mala brať nejako vlastnícky, že on dostal a ja nie. Veď vtedy to on potreboval, ja nie. A zas by mi prišlo divné, že rodičia by vlastnemu synovi auto predavali. Samozrejme, ak by im ta čiastka chýbala ku kúpe toho nového tak pochopím.
@anonym_autor mna by sa to dotklo tiez. Nastastie mam mudrych a rozumnych rodicov. Po rozvode som bola v zlej financnej situacii, rodicia mi prispeli 4000 eur na auto. Sestre hned povedali aby sa necitila ukrivdena ze dostane raz po mame zlato v tej hodnote. Obe sme spokojne. Ano rodicia si mozu robit so svojim majetkom co chcu, ale bolo by fajn keby boli spravodlivi
Mne otec kúpil auto za 8000€, a traja súrodenci sú s tým ok. Auto som potrebovala. 1 sestra vodicak nemá, brat a sestra autá už majú. Bola som vtedy pracujúca študentka, auto som využívala najmä do prace, dochádzala som skoro 40km a spoje mi nešli.
@anonym_autor tak v tebe je sklamanie? Zavidis vlastnej sestre? Aj Ty by si chcela nejake tie tisicky? Fakt hnusne od teba.
Nepozname pozadie ich rozhodnutia - potrebuje sestra surne auto? Nema viac penazi? Moze byt za tym x inych dovod ako len to ze rodicia su neferovi….
Moja sestra si prechadza zlym rozvodom/majetkovym vyrovnanim, kde sa da jej ex robi len zle a ostala na deti vpodstate sama v zahranici a do toho co sa da sa jej este pokazi. Naozaj ju zivot facka z kazdej strany, pomaly kazdy tyzden riesi nejaku krizovu situaciu …. Viem o tom ze jej otec raz za cas da niekolko 100€ + obcas zaplati detom kruzky, tabor alebo pomze s extra vydajmi ktore ma. Mna ani nenapadlo riesit ze mne nic, som rada ze ja to nepotrebujem, jej momentalny zivot by som nechcela a preto jej tu financnu plmoc ani nezavidim, skor som vdacna ze otec dochodca jej ma z coho dat - vratane kupi auta lebo ex si to ich zobral …
@anonym_d9585e Radosť mať brata čo narobí dlhy a stiahne celú rodinu...
@anonym_a9138d v tom prípade je to jeho problém. Sme rôzny. Musí zobrať zodpovednosť sám za seba. To akoby vodu do Dunaja lial. Máme 1 člena v rodine, čo nemá žiadnu zásobu. Je to smutné..
Môžeš byť rada že aspoň za 4000 jej ho predaju. Poznám takých rodičov ktorí dajú dcére zadarmo a synovi keď niečo tak predaju... 🫣
No je tu aj iny pohlad. Rodicia mohli auto predat ked ho nechcu za 12t. A dceram darovst po 6t. Sestra si mohla za 4t hladat ine 😆
Mne by tento nezmysel ekonimicky nesedel, pre mna to spravia ludia co maju bud vela penazi, alebo di ich nevazia.. je im fuk ze len tak vyhodia tisice oknom. Ked tak co to auto hned nedaruju dcere?
K otazke... dusno by som za to nerobila, ale isto by som si dobre zapamatala 😁 toto mam ja so surodencami tiez, a vo vyssich cifrach, neriesim.
@anonym_autor rodičia by sami mali mať toľko rozumu, že by ti k tomu sami niečo povedali. Napríklad sestra to teraz potrebuje, takto sme sa rozhodli. Ale myslíme aj na teba, keď budeš riešiť bývanie/svadbu, máme pre teba tie peniaze odložené. Chceme k vám byť férovi a nerobiť rozdiely.

@anonym_autor tiez by som sa citila ukrivdena