icon

Mala by som povedať rodičom, že ma mrzí ich rozhodnutie?

26. aug 2026

Dobrý večer. Rodičia chcú sestre predať auto, ktoré má podľa bazárov cenu okolo 12-tisíc, za 4-tisíc. Vraj je to ich auto, ich peniaze a môžu si s tým spraviť čo chcú. Jasné, že môžu.
Len vo mne aj tak ostalo také čudné sklamanie. Je to predsa rozdiel 8-tisíc eur, ktorý jej tým vlastne darujú, a pri mne sa nič podobné nikdy neriešilo. Nechcem sa hádať o majetok rodičov ani počítať, kto čo dostal, ale úplne mávnuť rukou nad tým tiež neviem. Neviem, či im mám povedať, že ma to zamrzelo, alebo radšej držať ústa, keďže je to naozaj ich majetok.

Strana
z2
janinah
26. aug 2026

To absolutne nie je tvoja vec.Že nič nedarovali aj tebe neznamena,ze sa tak nestane aj v buducnosti. A zavidiet vlastnemu surodencovi nie je spravne.

anonym_94dc1a
26. aug 2026

Prečo nedoprajes sestre?
Veď nevieš čo tebe tiež raz môžu dať

anonym_76b42a
26. aug 2026

zvykaj si . Ešte len pri dedičstve uvidíš koľko býva nespravodlivosti a hnevu.

anonym_a9138d
26. aug 2026

Zlé keď si ľudia v rodine medzi sebou závidia a nedoprajú. Som rád že toto nepoznám a v našej rodine to takto nefunguje.

anonym_365a8a
26. aug 2026

@anonym_autor bože aká úzkostlivá 😀 je to ich auto, bola by som rada za sestru, že nemusí platiť 12 tisíc za auto. Môj brat tiež dostal auto od našich a absolutne mi toto nenapadlo. Kúpila som si svoje 😀 pre prachy, úbohé

abbey1
26. aug 2026

@anonym_autor Prepáč, ale čakáš, že rodičia budú deťom predávať veci za komerčnú sumu?

anonym_01cc45
26. aug 2026

Drz usta. Este nevies, kolko daju ci "odpustia" Tebe, ked to budes potrebovat. Za mna je nevhodne toto vytahovat a riesit, je to cista zavist.

anonym_df39c5
26. aug 2026

Bola pri tebe niekedy situácia, že ty si potrebovala/zvažovala kúpu auta a oni mali akurát jedno na predaj? Teraz to tak proste vyšlo, keby chceli, môžu jej ho darovať aj zadarmo...

anonym_76b42a
26. aug 2026
@abbey1

@anonym_autor Prepáč, ale čakáš, že rodičia budú deťom predávať veci za komerčnú sumu?

@abbey1 asi pani čaká tiež auto. máš také typy. Ako hovorí môj závistl. súrodenec - ale veď aj ja mám deti, aj ja chcem.

anonym_777ead
26. aug 2026

@anonym_autor a ze je zle byt jedinacik

spanielka44
26. aug 2026

Ja by som sa do toho nemiešala a nerobila by som rozbroje keďže sa jedna o tvoju rodinu a nie o cudzích ľudí lebo to potom budeš ľutovať. S prepáčením vyser sa na hodnotu auta, možno aj tebe do buducna plánujú nejakým spôsobom prispieť

petamich
26. aug 2026

Ja som fanúšik otvorenej a asertívnej komunikácie, takže by som im povedala, že akceptujem, že je to ich rozhodnutie, že je to ich majetok, napriek tomu im chcem povedať, že sa ma to dotklo.

euka210
26. aug 2026

@anonym_autor je to ich auto a je to ich dcera, hoci by jej ho zadarmo dali, je to ich vec. Susedka tiez dostala od rodicov auto, lebo oni si kupili nove...a dufam, ze nema taku sestru, ktora jej to zavidi.
Si na tom financne zle, ze by si ty potrebovala auto ci peniaze naviac? Ak mas dostatok, tak nevidim dovod aby si nieco take riesila.

anonym_d9585e
26. aug 2026

@anonym_autor mojmu bratovi dali rodicia 30t na jeho dlhy a mne nedali nic. Vtedy bolo treba brata podrzat. Otec mi to este po 20 rokov doplaca hoci nemusi...neziadam to

anonym_24e4e4
26. aug 2026
@anonym_777ead

@anonym_autor a ze je zle byt jedinacik

@anonym_autor dopraj a bude ti dopriate. Ani nevieš, kedy budú rodičia potrebovať pomoc a ona ich odvezie autom.
Ako písali vyššie, na teba ešte príde rad.... nevieš, čo tebe dajú.
Na druhej strane... prečo čakáš od rodičov majetok? Starali sa o Teba. Ano, aj o sestru. Zrejme to ona teraz potrebuje najviac. Udržuj rodinné vzťahy v harmonii. Nevieš, do akého rána sa zobudíš. Pokoj v duši prajem🍀❤

@anonym_777ead je to veľkááá výhoda v tomto smere...

anonym_a9138d
26. aug 2026
@anonym_d9585e

@anonym_autor mojmu bratovi dali rodicia 30t na jeho dlhy a mne nedali nic. Vtedy bolo treba brata podrzat. Otec mi to este po 20 rokov doplaca hoci nemusi...neziadam to

@anonym_d9585e Radosť mať brata čo narobí dlhy a stiahne celú rodinu...

mimirka32
26. aug 2026

@anonym_autor a myslis, ze tebe by dali alebo je to bezne, ze ju uprednostnuju?

anonym_d9585e
26. aug 2026
@anonym_a9138d

@anonym_d9585e Radosť mať brata čo narobí dlhy a stiahne celú rodinu...

@anonym_a9138d kazdy robi chyby.

2691
26. aug 2026
@petamich

Ja som fanúšik otvorenej a asertívnej komunikácie, takže by som im povedala, že akceptujem, že je to ich rozhodnutie, že je to ich majetok, napriek tomu im chcem povedať, že sa ma to dotklo.

@anonym_autor
@petamich čo sa jej malo dotknúť?, že pomohli dcére? To nie je asertivita, čo jej navrhuješ, to je návod, ako dokázať rodičom, že má v sebe nahromadenú závisť. Ešte ani autorka sama nevie, kedy bude potrebovať pomoc.Myslim, že keď prejaví túto svoju neprajnost, tak sklame svojich rodičov i sestru.
Iná situácia by bola, keby rodičia stále preverovali jej sestru.Otom sa tu nepíše.
Takže lepšie držať city na uzde a nedať sa opantať závisťou.
Určite pomôžu aj jej, keď to bude treba.

anonym_1b99c9
26. aug 2026

Ja som dostala auto od otca, hodnota bola vyššia a vieš čo? Brat sa so mnou nebavil pol roka. A smutné na tom celé je, že on dostal od rodičov 3iz. byt a nato sa už zabudlo z jeho strany. Tiež sa ma nikto nepýtal, vždy to bolo rozhodnutie rodiča, tak som to tak aj brala.

anonym_2933ff
26. aug 2026

@anonym_autor preco sa takto rozhodli? To ze auto je ich je jasny fakt, toto by som nerozporovala. Ale dovod by som chcela vediet. Treba jej pomahat? Je nejako znevyhodnena diagnozou? Alebo je to naozaj z tvojho pohladu nespravodlivost lebo ju maju radsej? Uprednostnuju ju?
Ja ako rodic 2 deti by som nikdy neuprednostnila jedno dieta bez vazneho dovodu s argumentom ze je to moj majetok a mozem si s nim robit co chcem. Nevidim.na to dovod. A som rada ze nas so sestrou takto moji rodicia viedli a vychovali.
Btw prispevky o zavisti. Ja by som chcela vidiet ako by ta obdarovana dcera dopriala sestre kebyze rodicia predaju 12tis.auto za 4tis. jej

petamich
26. aug 2026
@2691

@anonym_autor
@petamich čo sa jej malo dotknúť?, že pomohli dcére? To nie je asertivita, čo jej navrhuješ, to je návod, ako dokázať rodičom, že má v sebe nahromadenú závisť. Ešte ani autorka sama nevie, kedy bude potrebovať pomoc.Myslim, že keď prejaví túto svoju neprajnost, tak sklame svojich rodičov i sestru.
Iná situácia by bola, keby rodičia stále preverovali jej sestru.Otom sa tu nepíše.
Takže lepšie držať city na uzde a nedať sa opantať závisťou.
Určite pomôžu aj jej, keď to bude treba.

@2691 preco by mala nahromadenu zavist, kde si na to prisla? myslim, ze pocit krivdy je bezny a v zivote pomerne casty (obzvlast medzi surodencami), takze ja si nadalej myslim, ze je v poriadku asertivne povedat, ako sa clovek citi a co mu vadi a obzvlast v blizkej rodine a pokojne nesuhlas, ak to vidis inak, vidis to inak

anonym_2933ff
26. aug 2026
@petamich

@2691 preco by mala nahromadenu zavist, kde si na to prisla? myslim, ze pocit krivdy je bezny a v zivote pomerne casty (obzvlast medzi surodencami), takze ja si nadalej myslim, ze je v poriadku asertivne povedat, ako sa clovek citi a co mu vadi a obzvlast v blizkej rodine a pokojne nesuhlas, ak to vidis inak, vidis to inak

@petamich presne tak, pocit krivdy nie je zavist, ale ono sa cez to ze ta druha zavidi lepsie ospravedlni ten nerovny pristup rodicov k detom.

anonym_975ae5
26. aug 2026

Moji rodičia si kúpili nové auto, a to "staré" , asi 10-ročnú mazdu nechali bratovi. Ani mi nenapadlo riešiť to 🤷‍♀️

anonym_76b42a
26. aug 2026
@anonym_1b99c9

Ja som dostala auto od otca, hodnota bola vyššia a vieš čo? Brat sa so mnou nebavil pol roka. A smutné na tom celé je, že on dostal od rodičov 3iz. byt a nato sa už zabudlo z jeho strany. Tiež sa ma nikto nepýtal, vždy to bolo rozhodnutie rodiča, tak som to tak aj brala.

@anonym_1b99c9 "milujem" takýchto súrodencov. Tiež máme podobného, že on nedostal od otca nič. Len zabudol že otec mu luxusne prispel na jeho dom - vééééľmi slušnou čiastkou.
Dovtedy vybľakoval až som mu to povedala - odvtedy ticho.

anonym_622c64
26. aug 2026

@anonym_autor Existuje aj vyšší level, darovať dcére auto a synovi na návšteve rozprávať, aké má jeho sestra majetky. 😀 Kašli na to.

anonym_857b86
26. aug 2026

@anonym_autor Ja ti rozumiem. Moj muz vzdy bol, je a bude v situacii ako si ty. Jeho starsi brat to chudacik mal vzdy "tazke". Tak dostal! startovaci byt, potom auto, vybavena praca...vzdy nieco. Moj muz nic. Ziaden byt, auto ani nic sa nekonalo. Raz si povies, ok treba mu pomoct. 2-3x si povies ok, treba pomoct. Ale ked je to trva 20 rokov tak uz si povies sakra toto nie je fer.
Zeny, mozno to nepoznate ( ani ja nie a to sme 3 surodenci) ale su fakt rodiny kde je jedno dieta vyyyrazne uprednostnovane. Ono to potom fakt zamrzi.

pralinka25
26. aug 2026

ja ta chapem nahodou. je to krivda. mne sa to sice nikdy nestalo ale davam si sakra zalezat aby som deckam davala vsetko rovnym dielom. nikdy by som jedno neuprednostnila pred druhym.
ja doprajem majetky neriesim. a ako tu kocka nadomnou moj muz je tiez vzdycky ten v rodine co taha za kratsi koniec. a ja mu vzdy hovorim nech serie na to. ale ta krivda tam proste je aj ked nic nehovori.

anonym_2933ff
26. aug 2026
@anonym_622c64

@anonym_autor Existuje aj vyšší level, darovať dcére auto a synovi na návšteve rozprávať, aké má jeho sestra majetky. 😀 Kašli na to.

@anonym_622c64 jaaaj a my sme 30 rokov platili hypo na dom, obracali kazde euro, muz chodil robit na dom rodicov ako otrok zatial co muzova sestra s 3 detmi a muzom byvali u jeho rodicov v dome lebo pomahali rozumej byvali zadarmo a deti nechavali na krku rodicom kazdu chorobu kazde prazdniny, v zivote neplatila najomne ani energie A teraz po 30 rokoch jej darovali ten dom lebo tak je to spravodlive aby mali s bratom na rovnako. No uz sa nemusia trapit, ci ma s bratom rovnako lebo uz nema brata, muz ich komplet odstrihol.

anonym_9e0921
26. aug 2026

Mal som byvalu kde to mali v rodine podobne az nato ze ona uverila tomu ked jej rodicia stale hovorili ze ved tebe potom nechame byt. Jej bratovi prispievali desiatky rokov, kupili auto a podobne. Byt sa samozrejme nakoniec dedil na polovicu lebo ved to je spravodlive, zrazu. Ja som sa natom vtedy strasne smial kedze cela ta rodina bola taka ze si zavideli aj dieru v plote. Pamatam si ze sa raz polka rodiny pohadala po vianociach lebo jedni dostali vysavac a druhy mixer ktory bol samozrejme lacnejsi, no ohen na streche.

Strana
z2