icon

Mala by som sa ospravedlniť?

21. mar 2023

Čo si o nasledovnej situácii myslíte? Mala by som sa ospravedlniť? Mám dieťa trojročné. Moja povedzme skoro rodina má dieťa cca 10 rokov staré. Ja vediem k zdravému životnému štýlu, stravovaniu, nejdem si moc sladkosti snažím a sa zdravo variť. Taká bio matka som 😂 ale nie, snažím sa len u dieťaťa vypestovať zdravé návyky. Nejdem cestou zákazov, ale skôr sa snažím viesť k zdravému jedlu prirodzene. Dáme si aj sladkosť, to sa nebudem tváriť že nie, nechcem zas vyvolať PPP, ale s mierou, nikdy nie za odmenu a keď už tak skôr domáci koláčik ako nejaké sladkosti z obchodu. Úplne sa nevyhýbam ani tým, ale ako píšem, snažím sa to obmedziť a je to výnimočne. Tá osoba o ktorej je reč má dieťa, ktoré vedie úplne opačnou cestou a až sa mi na to zle pozerá. Samé nezdravé jedlá, sladkosti, slanosti, pohyb nula bodov, počítač a dieťa viete si predstaviť ako vyzerá. A ona mi začala nakladať, že moje dieťa je vychrtlé a nebude mať nič so života keď bude jesť tak ako ja, že detstvo bude mať úplne v prdeli. Jej dokonca vadí aj to, že vie moje dieťa napočítat do 50, že v jeho veku má mat iné problémy a to ho budú učiť v škole atď ..Tých poznámok bolo už dosť, skrátka pohár pretiekol, tak som jej povedala v návale emócií, že nemá pravdu a moje dieťa bude mať krásny život a aspoň zdravý vzťah s jedlom narozdiel od tej jej, ktoré dostane do vienka akurát tak obezitu a problémy so srdcom a klbami. Teraz má to strašné mrzi, aj keď je to pravda nechcela som to tak povedať ale už som mala toho jej vyryvania dosť

Strana
z2
miadi
21. mar 2023

Tak Ja by som bola pre teba zla mama😂Raz som tak zobrala deti do parku kupila cestou pizzu a sladkosti 😆v parku k nam doslo cudzie dievcatko slinky jej tiekli obdivovala pizzu . Moja ju chcela hnet ponuknut. No pripomenula som jej ze sa mà najprv opytat jej mami. Jej mama povedala nie dakujem! A volala si dieta nech ide jest svoje morske riasy 🤢 dievcatko ale stale fnukalo ze chce pizzu. Ale mamka nedovolila . Moji jedia doma brokolicu 3 -4hlavy za tyzden ale tak do parku to nedonesiem. Ked tak banan alebo jablko .. bolo mi tej malej luto. Ale to uz je ich vec co mama dovoli co nie, Neviem ci sa mas ospravedlnit. Ak si myslis ze sa Potom budes citit lepsie Tak fajn . Nemate sa radi s tou pribuznou tak na co sa nasilu stretavat? Myslim ze ti je luto Akoby si tomu dietatu ublizila privola choroby ,ale Urcite to tak Nebolo . Ospravedlnenim nic nepokazis hoci ona napadla teba prva. Kto vie preco vobec zacala? Mozno si moc okato ticho odsudzovala co jej dieta papa. Niekedy je to na ludoch totalne vidno co si myslia ..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
nikto2234
Odpoveď bola odstránená
ysseba
21. mar 2023

@katkami123 PRESNE toto som jej chcela napísať ja 😀 Akcia - reakcia 🙂

vilma7
21. mar 2023

Tak mne je tiež každého dieťaťa ľúto, čo už má riadne viditeľnú nadváhu, kvôli tomu posmešky, alebo aspoň riadne obmedzenia v pohybe. A žiaľ, môžu za to len rodičia a je mi ľúto, že to dotiahli až tak ďaleko. Ale nikomu nič.nevravim, lebo ja to aj tak nezmením. Veď to vidia asi aj sami. Len odvaracajú tvár.

marca12
21. mar 2023

Nemyslim si,ze by si sa mala osoravedlnit. Ved ona ti dlhodobo nakladala,smiala sa z tvojich zvykov len si jej vratila vsetko. Skor by ste si to mali vydiskutovat,aby nebolo dusno. Nejako jej vysvetlit,aby ste sa respektovali. Tak ako sa ty nestaras do nej,neprajes si,aby sa ona starala do teba. Ale predpokladam,ze ta osoba je taka jednoduchsia a preto aj jej nazory su take,ake su a rozhovorim sa nic nezmeni,nepochopi,co jej hovoris. V dnesnej dobe,ked vieme,ake su nezdrave sladkosti,slane z obchodu sa cudujem,ze je stale vela ludi,ktori tym vykrmuju svoje deti a beru to ako dobre im robia. Snazia sa sladkostami potesit svoje dieta. Ved aj my dospeli konzumujeme strasne vela sladkosti. Uplne staci raz do tyzdna si dat nieco kupene.

adka_bh
21. mar 2023

Nie neospravedlnila sa, aké požičaj také vráť! Starala sa o teba tak dostala patričnú odpoved, urobila by som za tým iba hrubú čiaru a išla ďalej. Ak sa jej ospravedlníš bude si myslieť že ona mala predsa len pravdu a ty budeš opäť v submisivnej polohe Vašeho kamarátskeho vzťahu a začne si na teba opäť dovoľovať nepríjemne poznámky.
P.S. K stravovacím návykom vás oboch je zbytočne sa vyjadrovať tie predsa neboli predmetom tvojej otázky 💁‍♀️tak nerozumiem tým všetkým “dobre mienenym” radám ktoré si tu schytala a ešte sa opäť musíš obhajovať aj pred tými, pekný večer 😉

autor
21. mar 2023

@miadi nerob zo mňa gestapo 😁 ja byť na mieste tej maminky, normálne tú pizzu dovolím. Fakt sa snažím o zdravý vzťah nie o žiadne reštrikcie. A čo sa týka tej druhej časti, to je možno pravda, ja nie vždy viem úplne zakryť, čo si myslím aj keď to nerobím vedome. Ale nikdy som jej nič nedala najavo. Dokonca s tým počítaním, tam som ani nemala čo, proste dieťa prišlo, začalo počítať, vykladať ako to vie a ona mi potom stranou povie, že či si nemyslím, že by som tomu dieťaťu nemala dať detstvo. Ale cítim takú vnútornú potrebu si to s ňou vyjasniť.

miadi
21. mar 2023

Tak si to snou vyjasni. To je Asi svagrina? Gestapo z teba nerobim. Len som si spomenula na humornu prihodu. 😉

lalenka33
21. mar 2023

Ty máš 3 ročné dieťa, ona 10 ročné. Tvoje 3 ročné dieťa nemá zmýšlanie ako to 10 ročné. To, že teraz mu davaš domáce koláče a nie Horalku neznamená, že to tak to dieťa bude chcieť aj o 7 rokov. 3 ročné dieťa nevie, čo je to pizza, mekáč a podobne, keď doma je zdravé jedlo. Väčšinou deti, ktoré majú doma zdravú stravu natajnáša v školke a na party u cudzích vyžierajú všetko, čo vidia lebo to z domu nepoznajú. Poznám dievčatá dvojičky, ktoré majú mamu zubárku čiże doma len zdravé sladkosti a keď mali v škôlke sladké pečivo na desiatu/olovrant, tak ju kradli druhým deťom z taniera lebo doma také nemajú. Nekrič hop kým nepreskočíš. Ešte nevieš, aké bude tvoje dieťa, keď príde do školy. Možno bude tiež kysnúť za počítačom. Doma jesť zdravú stravu a v škole kradnúť deťom desiatu ako moja spolužiačka.

autor
22. mar 2023

@lalenka33 boha ja už fakt nerozumiem, či si to aj prečítala alebo si si len došla kopnuť že moje dieťa bude mať PPP s bude sa doteraz sladkosťami, lebo to z domu nepozná. Prečítaj si prosím ešte raz čo tu píšem. Potom si možno dostuduj niečo o výchove detí, čo je dôležité pri vedení k zdravému jedálničku, určite tam nenájdeš zákazovanie sladkosti a úplne odtrhnutie od sveta. To, o čo sa snažím je zdravý vzťah k jedlu. A zdravý vzťah k jedlu nepozná slovo zdravé a nezdravé vo význame, že nezdravé sa nesmie vôbec a nikdy. Moje dieťa nebude musieť sladkosti kradnúť, pretože k nim má normálny prístup. A čo sa týka kysnutia za počítačom, tiež je to vec výchovy. Keď rodič má na háku a je mu pohodlnejšie aby dieťa celý deň sedelo za počítačom, lebo chce mať pokoj, dieťa sa samé od seba hýbať proste nezačne. Myslím si, že keď sú deti od malička vedené k športu a k návyku chodiť von, či mať aspoň jeden športovy koníček, rodičia sa im venujú počas voľných dní, nie je šanca aby decko presedelo od rána do večera za počítačom.

cacianka
22. mar 2023

Budhova noha, otázka bola o hádke ale ženy riešia mega zdravú stravu. 🤦🤦🤦
Môj názor na vašu " hádku " : povedala si jej dobre a vôbec sa ospravedlňovat nemusíš. Akcia = reakcia na provokáciu. Inak to nepochopí a stále by pindala.
Viac x ti pindala blbé reči, tak dostala uzemnenie. Ok. Ak cítiš potrebu, odkomunikuj si to s ňou , že má neustále blbé reči.

kvetinka75
22. mar 2023

myslím že je to obojstranné. Ona sa nemala starať do teba a jasné, že aká akcia, taká reakcia. Ty si potom vybuchla. Bu´d sa ospravedlní aj ona, ak nie, nechaj to tak. Obe viete aké máte na to názory a každá nech si robí podľa seba

autor
22. mar 2023

@cacianka budhova noha😂 milujem

lujza123
22. mar 2023

Tiež nemám rada neustále rýpanie a tiež by som sa bránila. Ja síce nevybuchujem ani nemám návaly emócií ale zas viem slovami rypnút do ľudí...
Situácii keď niekto komentoval našu stravu som zažila už dosť, áno som bio matka a chrúmem riasy ako to tu miadi nazvala a vôbec sa za to nehanbím 😃
Jasne ze sme mali veľakrát vonku langos, pizzu, zmrzlinu ale doma varíme väčšinou vegánsky a bez cukru - cukor je biely jed.
Co som sa napočúvala ze dieťa potrebuje pároček na večeru ináč ani nevyrastie... Keď sa niektoré osoby príliš navážali do naseho jedálnička tak som im povedala aj ja svoje a bolo vybavené.. Viac už sa komentovať nepokusali....

Dcéra je pubertacka. Nekradne sladkosti, nepotrebuje si ich kupovať, nesedí celé dni za PC a nemá nadváhu.

lalenka33
22. mar 2023

Milá autorka, očividne máš problém s čítaním ty. Ja nikde v svojom komentári PPP nespomínam. Asi ním trpíš ty, keď ho stále spomínaš. Ja ti len píšem, že porovnávaš 3 ročné dieťa, ktorého jedlo máš v plných rukách ty s 10 ročným, ktoré už má svoj rozum a je ovplyvnené aj kamarátmi, telkou, mekáčmi atď. Poukazuješ na jej 10 ročné dieťa, ale ešte nevieš, aké bude to tvoje.

autor
22. mar 2023

@lalenka33 tak v každom prípade je základ na rodičoch. Na vypestovanie zdravých stravovacích návykov je potrebná intervencia rodičov a také deti, ktoré to majú vypestované nemajú potom potrebu jesť McDonald's dennodenne. Aj keď môžu mať obdobie vzdoru v tomto, desať ročne dieťa je stále z veľkej časti stravovane rodičmi, takže dá sa s tým pracovať aj v tom veku. A myslím, že také dieťa aj keď časom môže skĺznuť a začať sa stravovať ako kontajner, vie spoznať rozdiel. Že aha, ja sa stravujem zle a som unavený, pribratý, zle mi tráví tak asi by som sa mal stravovať lepšie. Dieťa ktoré je stravovane nahovno od malička, nevie si predstaviť že by sa mohlo cítiť lepšie, pretože to nepozná a to ako sa cíti a vyzerá pokladá za štandard.

stanulienkat
22. mar 2023

@lalenka33 ano, ona ani nikto nevie ake bude jej dieta. Ona sa zaujima o svoje dieta. Stara sa a nie je jej jedno, aky odpad dieta do seba pcha. Uci a zvyka dieta zdravej strave. Co NIKDY nie je na skodu. Skor treba nalozit tej druhej materi, pretoze jej je jedno, co da dietatu jest. Len nech ma pokoj. Co tam po zdravi, co tam po navykoch a obezite. Ved obezita je teraz IN.

akje
22. mar 2023

@stanulienkat podla toho, co tu citam, sa @autorka dost stara do dietata tej kamosky. Absolutne tu neriesi svoje dieta ale dieta niekoho ineho. Ved priznava, ze ju to trapi, ako to kamoskino dieta vyzera, ake je vypasene, informuje tu vsetkych o vysledkoch z endokrinologie, ci ma alebo nema zdravotny problem. Co sa jej absolutne netyka. Jedna aj druha si nemaju co vycitat.

Strana
z2