icon

Mala by som sa postarať o dcéru svojej kamarátky?

Včera o 13:41

No takto... Moja známa ma požiadala, aby som sa jej nejaký čas starala o dcéru. Dievča má 14, s mojou dcérou sú najlepšie kamarátky. Dlhé roky bývame na jednom sídlisku. S jej rodinou sa poznáme, aj s otcom dievčaťa. Ide o to, že sa pred pár mesiacmi rozviedli a dlho sa nevedeli dohodnúť čo sa bytu týka. Vlastne to stále riešia. Byt je totiž spoločný a ex sa zaťal, že tam ostane. Známa s ním samozrejme žiť pod jednou strechou nechce. Majú ešte mladšieho syna. Známa sa teda rozhodla, že s ním odíde k rodičom do iného mesta. No len ešte je tu jej dcéra. Chodí tu do školy, má tu podanú prihlášku na strednú. Má tu kamarátov. A s otcom ostať nechce za žiadnu cenu, keďže majú otrasný vzťah. Známa teda netuší čo robiť. S ex neostane v žiadnom prípade, ale kým sa to celé vyrieši bude to trvať. Dievča nechce ísť s mamou k babke, ale nechce bývať ani s otcom. A tak teda došlo k návrhu, že by ostala dočasne u nás... Niekoľko dní, týždňov? To nikto nevie. Chodila by k mame na víkendy. Plus známa sa ponúkla, že bude za ňu platiť nejaké výdavky (samozrejme, aby ste si nemysleli, že pozerám hneď na peniaze, navrhla to ona sama). Mužovi to je jedno, chodí na služobky. Chcem pomôcť aj kamarátke aj dievčaťu, lebo obe poznám 10 rokov a viem, že aj mojej dcére by ublížilo keby prišla o najlepšiu kamarátku. Navyše u nás dievča beztak trávi veľa času a beriem ju pomaly ako vlastnú. No predsa... Neviem či sa dokážem starať o niekoľko týždňov o tri deti...

Strana
z5
anjelicek26
Včera o 13:47

Pri vsetkej ucte a chuti pomoct, mat pubertiacku doma na neurcito navyse, plnnu zodpovednost za vsetko - jej ucenie, stravu, obliekanie, casy, kedy bude chodit domov a chodit spavat.. Este sama a tvoj muz casto prec... bohuzial po rozvode je to take vzdy, ze sa neda mat vsetko ako pred tym...

doriiis
Včera o 13:48

Nešla by som do toho. Starať sa takýmto spôsobom do cudzích životov sa môže veľmi rýchlo obrátiť proti tebe. Nie je to ako keď si niekto nechá psa niekoho iného.
Dať dieťa mame a nech sa stará ona ako ďalej. Ty mysli na svoju rodinu v prvom rade

jaskolka
Včera o 13:49

Tak ide aj o zodpovednosť. V podstate berieš k sebe na "dobu neurčitú"cudzie dieťa...ja by som do toho nešla.

anonym_15a046

@anonym_autor ... starať sa o tri deti.. - ty máš dve plus tá kamarátkina, alebo ty máš dcéru a budeš sa starať aj o kamarátkinu dcéru a syna?

Asi naozaj len na nevyhnutnú dobu, týždeň až mesiac. Potom nech jej buď zmenia školu, alebo internát.

anonym_325d2a

to nebude niekolko tyzdnov- kym skonci skola je to niekolko mesiacov.. potom stredna etc... plus otec ju moze at na sud a dostane on dceru- to ze dcera nechce -hold ma smolu..v zivote musime robit veci aj co nechceme... nehovoriac o narusenej psychike u dievcata.. tam nech si vysporiadaju majetky -ona nech ide do podnajmu alebo nech si to riesi inak .. ale ty sa do toho nestaraj

0silvia0
Včera o 13:50

@anonym_autor internat vo vasom meste by neprichadzal do uvahy s tym, ze moze k vam kedykolvek dievca prist?

anonym_5ec25f
Včera o 13:52

Nikdy. Je to obrovská zodpovednosť , za cudzie dieťa. Min.rok sme " strážili" týždeň 13 ročnú dcéru kamošky ( dôvody vysvetľovať nebudem). Už to bola nazvime to záťaž, pozor, nie príťaž. A nie na neurčito, za takýchto okolností.

ivik4

Ta tvoja znama by si mala najst byvanie ( aspon docasne) v meste kde ma dcera skolu ak teda nechce byt natrvalo v meste kde ziju jej rodicia. Bud to a ostat s oboma detmi tam alebo byvat v meste kde su rodicia a dcera by ist proste musela . V zivote by som nezavesila dieta na krk kvazi cudzim ludom aby mali zan zodpovednost. To co je 🙄. Hruza
A nebudu to len tyzdne ani z daleka

patrike

Nema 18 = mas plnu zodpovednost, ked sa jej nieco stane (uraz a pod). Rovnaka trestna zodpovednost ako u uciteliek na zajazde. Jedna skoncila odsudena, lebo pubertaci vysli z chaty, zobrali sanky, naburali do stromu a jedna sa zabila. Podla sudu ich slabo strazila.

patrike
Včera o 13:53

Ako bonus ti bude drzo papulovat "ty nie si moja mama, ty mi nebudes rozkazovat".

jaskolka
Včera o 13:53

Inak toto mi príde strašne sebecké od tých dvoch dospelých..za to,že oni dvaja si dokafrali manželstvo,teraz budú znášať dôsledky nie len deti,ale (keď chce obrazne zavesiť dcéru na krk tebe) ešte aj cudzí človek?
Známa má aj iné možností -dohodnut sa s manželom,nájsť si podnájom, dať dcéru do internátu,...nie toto, čo vymyslela 🙈🙈🙈

tundra
Včera o 14:00

Niekto nevie prijat realitu zivota a komplikuje zivot sebe aj cudzim ludom.To,ze je kamaratka tvojej dcery je fajn,ale zivotne okolnosti sa vyvinuli v ich neprospech.Naberas vodu, vedrom, bez dna...
Pomôct v nudzi je jedna vec a zavesit si na zodpovednost dieta v puberte,druha vec.
Hladajte ine riesenie,toto je navrh,uplne od veci...

ivik4
Autor odpoveď zmazal
anonym_1bd0f0
Včera o 14:05

Za mna razne nie. Na tvojom mieste by som neprebrala zodpovednost za cudzie dieta a este za takych okolnosti, no ale na jej mieste tiez nechapem ze chce rozdelit rodinu🤷‍♀️ V tejto uz tak narocnej situacii? Ona je tu dospela (teda aspon podla veku.,,) tak nech si riesi tak, aby boli deti v pohode. Spolu s muzom samozrejme, musia sa nejako normalne dohodnut nech netrpia deti.

anonym_7eea5e
Včera o 14:09
@ivik4
Odpoveď bola zmazaná

@ivik4 na sluzobky chodi predsa autorkin manzel

anonym_5563b7
Včera o 14:09
@ivik4
Odpoveď bola zmazaná

@ivik4 ja som to pochopila tak, ze muz autorky (ktora chce dievca na neurcito prichylit) chodi na sluzobky a preto mu je jedno, ci ju vezmu k sebe domov. A nie otec toho dievcata.

Autorka: od Teba velmi pekne, ako uvazujes. Skrz mnoho praktickych a realnych faktov ale podla mna nerealizovatelne. A ten udaj "doba neurcita", no, co si budeme hovorit... Co potom, ked sa to bude natahovat? Vyhodis pubertacku nevedno kam? Nevyhodis, to su velmi tazko riesitelne veci uz potom.

ivik4
Včera o 14:14
@anonym_7eea5e

@ivik4 na sluzobky chodi predsa autorkin manzel

@anonym_7eea5e jaj tak to som zle precitala/ pochopila

anonym_a1b392
Včera o 14:14

Nie, je to za hranicou kamarátstva

doriiis
Včera o 14:16

A autorka potom je druhá vec. Dievčaťu sa nedaj boh za čas, čo bude u vás niečo stane a ty si jednou nohou v base.

sonicka19983
Včera o 14:22

velka odvaha a poklona ze to takto ste ochotna riesit a pomoct ale poviem vam pravdu ze mnohe rodiny (vratane mojej vlastnej, ktora sa bola pocula, ze o moje deti sa mi postara iba ked umerem/e) by toto pre seba vzajomne neurobili a nie to este pre cudzie dieta...a presne > sice chcete pre nu aj svoju dceru dobre < ale aj tak stat sa moze cokolvek a rodicia dievcata sa pritom pekne zbavili zodpovednosti...ak sa niekto rozvadza, nemozem cakat ze vsetko pojde hladko bohuzial...ale ved vy viete ako to ta rodina ma, ci jej mozete doverovat atd. rozhodnutie je iba na vas...drzim palce aby bolo to spravne pre vas 🙂

januska12323
Včera o 14:23

Kamarátke by som pomohla nájsť podnájom v meste plus by u nás bolo dievča vítané často ale bývať pekne s mamou.

luccys
Včera o 14:54

Nechapem, ako toto moze chciet niekto od cudzich ludi a ani to, se to ti poziadani zvazuju. Pre mna uplne sci-fi.

mogaa
Včera o 15:00

niečo sa dievčažu stane, zodpovednosť preberáš ty.... + čo otec dieťaťa? súhlasí s tým? chceš mať doma bordel ked sa napr.opije a bude chcieť vidieť dcéru?

lienka.7
Včera o 15:04

@anonym_autor nie. Jedna vec je keď k tebe príde na víkend ale de facto na stalo? A koľko ti akoze chce platit? Stravu + náklady? Ty máš pre ňu miesto? Posteľ? Skriňu? a pride mi to normalne ako zbavenie sa zodpovednosti. Co bude potom?
Ona z bytu odchádzať nemusi. S ex sa môžu dotahovat roky. Nech si prenájme byt a ma to.

motylik2559
Včera o 15:08

@anonym_autor Ahoj autorka, a preco si tvoja znama nenajde podnajom v tom meste, kde ma dcera skolu? Jej syn ma kolko rokov? Pracuje?

sweaaa
Včera o 15:15

Môjho deda si takto zobrala jedna rodina spolužiaka k sebe, aby mohol chodiť do školy v meste, tiež bol v takom veku. To bolo 80 rokov dozadu. Do konca života si tí chlapi pomáhali. Ja by som do toho išla, ak máš priestor a tvoj vzťah s mužom to neohrozí. A ak mladá je zrelá na také niečo.

katkaseiner
Včera o 15:15

Svagrina v niecom podobnom bola, ale to jej syn si doniesol priatelku ktora nemala kde byvat, tak docasne byvala u nich... vraj to bol jeden horor.
Ja co sa mna tyka... neviem ako by som zareagovala. Je to obrovska zodpovednost a nakoniec z toho mozes vyplavat ako najvacsia harpia, ved budes akoby suplovat rodica. Moja dcera je velakrat na mna nahnevana pre moje rozhodnutia (kam moze a kam nie, su to hluposti ale predsa). To dievca bude mat vsetko u vas povolene, ci budes ty rozhodovat? Navrhla by som (mozno) nejake kratsie obdobie - 2 tyzdne, mesiac... to dieta musi niekde byvat... ci to bude internat, mama, otec, ale musi to byt nieco konkretne... nie u teba. Ak nedajboze stroskota kamaratstvo medzi dievcatami, co bude vtedy? 24/7 u vas je riadna palka...

martul
Včera o 15:30

@anonym_autor no ja sa zamýšľam nad tým, čo by na to povedal jej otec
Veď súd ju predsa niekomu zverí a rozhodnutie sa musí dodržať
Aby to on nedal na súd, že sa matka riadne nestará a súd ju pridelí otcovi
To ich / vás nenapadlo?
A výživné jej tiež nepošle lebo veď sa nestará

anonym_72a069
Včera o 15:33

Nie, je rozdiel 1-2 tyzdne ako urgent vypomoc a teraz pomroka skola a stredna. Sorry ale dievca ma 14 nie 18. Jej otec moze robit cirkus, zalovat matku, ze sa nestara, ze dala dceru k cudzim a nie k nemu …. Jej mama si to predstavuje ako Hurvinek valku … takisto ona sa moze sa pohadat s tvojou dcerou a potom co, mas plnu zodpovednost … prusery, lekari atd … jej matka je matka od toho, aby zastresila svoje deti a stahovanie oznamila a nie sa s pubertackou dohadovala. Potom so strednou co? Budes sa ty starat, chodit na rodicko atd? Ty jej nie si nikto, len mama kamaratky. Je to krasne, ze chces pomoct ale v idealnom svete a za idealnych podmienok. 14 dievca v ziadnom pripade … prepne jej donesie frajera a otehotnie a ty budes za sprostu, ze si nedavala pozor … Dievcata maju 14 … mali by narazit na realitu a vysvetlit veci ako sa maju … vztahy sa rozpadavaju, ludia sa hadaju o majetok a treba sa prisposobit,… ked sa neprisposobia padnu na hubu… tvoja dcera moze navstevovat kamaratku cez vikend …

pietra
Včera o 15:36

Nešla by som do toho. Chápem, že to dievča nechce teraz meniť školu, ak má podanú prihlášku. Lenže v tom prípade ju budeš mať doma do konca školského roku, čo je skoro pol roka. A potom čo? Čo ak nedostane internát? Ak dôvodom rozvodu nie je alkohol, drogy, násilie, ... tak nech slečna nevymýšľa, býva s otcom a u vás môže tráviť väčšinu voľného času. Prihlášku nech si potom radšej podá do mesta, kam sa chce s mamou odsťahovať. Pre tvoju kamošku platí to isté, ak tam nie je alkohol, drogy, násilie, tak by to ešte mohla do konca školského roka pod jednou strechou s ex vydržať. Tie deti majú asi čo robiť aj bez sťahovania uprostred roka, aby sa so situáciou vyrovnali

Strana
z5