icon

Mala by som sa postarať o dcéru svojej kamarátky?

Včera o 13:41

No takto... Moja známa ma požiadala, aby som sa jej nejaký čas starala o dcéru. Dievča má 14, s mojou dcérou sú najlepšie kamarátky. Dlhé roky bývame na jednom sídlisku. S jej rodinou sa poznáme, aj s otcom dievčaťa. Ide o to, že sa pred pár mesiacmi rozviedli a dlho sa nevedeli dohodnúť čo sa bytu týka. Vlastne to stále riešia. Byt je totiž spoločný a ex sa zaťal, že tam ostane. Známa s ním samozrejme žiť pod jednou strechou nechce. Majú ešte mladšieho syna. Známa sa teda rozhodla, že s ním odíde k rodičom do iného mesta. No len ešte je tu jej dcéra. Chodí tu do školy, má tu podanú prihlášku na strednú. Má tu kamarátov. A s otcom ostať nechce za žiadnu cenu, keďže majú otrasný vzťah. Známa teda netuší čo robiť. S ex neostane v žiadnom prípade, ale kým sa to celé vyrieši bude to trvať. Dievča nechce ísť s mamou k babke, ale nechce bývať ani s otcom. A tak teda došlo k návrhu, že by ostala dočasne u nás... Niekoľko dní, týždňov? To nikto nevie. Chodila by k mame na víkendy. Plus známa sa ponúkla, že bude za ňu platiť nejaké výdavky (samozrejme, aby ste si nemysleli, že pozerám hneď na peniaze, navrhla to ona sama). Mužovi to je jedno, chodí na služobky. Chcem pomôcť aj kamarátke aj dievčaťu, lebo obe poznám 10 rokov a viem, že aj mojej dcére by ublížilo keby prišla o najlepšiu kamarátku. Navyše u nás dievča beztak trávi veľa času a beriem ju pomaly ako vlastnú. No predsa... Neviem či sa dokážem starať o niekoľko týždňov o tri deti...

muchotrafka298
Včera o 15:37

Toto nie je odvaha, toto je hlupost. Tak vo filme to moze fungovat. Zoberies si na seba zodpovednost za cudzie dieta? Ked sa jej nieco stane, ty pojdes sediet. Nech si kamaratka riesi problemy sama a nezatahujŕe Ta do toho. V dnesnej dobe zivit dalsieho cloveka nue je malickost a este cudzieho na dobu neurcitu. A okrem zodpovednosti tu je aj dalsia vec a to prikazy, zakazy a respektovanie pravidiel a osob v domacnosti. Ze muz je casto prec a nevadi mu to je irelevantne. Co urobis ked dievca pride opite, zhulene alebo nedaj boze tehotne. Dnes je uplne ina doba, dievcata bezne menstruuju od 10 rokov a su fyzicky vyspele.

autor
Včera o 15:51

No baby mate z casti pravdu. No na druhej strane... Ono sa ľahko povie, ze sa mam starat o svoju rodinu a neriesit cudzie problemy. Lenže ja to dievča poznám od úplného malička. Ma to pri rodicoch tazke kedze myslia hlavne na seba. Uz dlhu dobu im to manzelstvo neklapalo a mala chodila k nam plakat lebo sa bala ked rodicia kricali. To bola snad este prvacka. Mimochodom mama podla vsetkeho nema financie na prenájom.

anonym_8ce455
Včera o 15:54
@anonym_autor

No baby mate z casti pravdu. No na druhej strane... Ono sa ľahko povie, ze sa mam starat o svoju rodinu a neriesit cudzie problemy. Lenže ja to dievča poznám od úplného malička. Ma to pri rodicoch tazke kedze myslia hlavne na seba. Uz dlhu dobu im to manzelstvo neklapalo a mala chodila k nam plakat lebo sa bala ked rodicia kricali. To bola snad este prvacka. Mimochodom mama podla vsetkeho nema financie na prenájom.

@anonym_autor ale zodpovednost maju niest jej rodicia, nie ty - cudzia osoba. A dala by som ruku do ohna, ze ak by sa mladej vyvrbil nejaky problem, bola by si prva, na ktoru by jej mama ukazovala prstom, ze si na vine, lebo bola pod tvojim dohladom.

muchotrafka298
Včera o 15:59
@anonym_autor

@anonym_autor si myslis, ze ju poznas. Nikdy nevies, ako sa skutocne bude chovat. Ty nie si jej matka. A odpovedz si na otazku, ci preberies plnu zodpovednost aj v pripade, ze sa nieco stane s tragickymi nasledkami a budes za to potrestana. Riskovala by si kvoli cudziemu dietatu? Ma 14 rokov, nie 4. Rodicia jej mali vysvetlit situaciu. A na dovolenku tiez s vami pojde? Budes jej platit vsetko ako vlastnym detom?

unicornlady
Včera o 16:04

Keď sa tu spomína tá dovolenka, tak čo potom rodinné oslavy? Chápeš, pôjdete zablahoželať svokre, švagrinej atd.. (nemusí to byť cez víkend, kedy by "mala ísť" matku pozrieť), ale cez týždeň.
A čo keď sa rozvadí s tvojou dcérou? Potom s ňou má byť v izbe? Alebo budú chcieť obe jedného chlapca. .Veď nebude mať nikto súkromie.

anonym_5ff4dc
Včera o 16:11

Z toho, ci citam, to musi mat dievca dost tazke doma, drzim jej palce, nech jej to neznici psychiku. Gro deti takychto retošov, ktori by deti nikdy mat nemali, lebo sa spravaju ako opice po lysohlavkach, na to doplatia psychickymi problemami.

Autorka, byt tebou… kamoske poviem z mosta do prosta, ze mam toho sama dost, nemam kapacitu na to si brat cudzie dieta a de facto ho vychovavat /ze ti financne prispeje na jej pobyt u vas, stravu atd. je ako vysmech, ako keby to bola vysada a nie nutnost..; kazdopadne, to najtazsie - vychova, bude na tebe/. Dievcatu by som ale povedala, ze chapem, ze to ma tazke a u vas ma vzdy dvere otvorene, ked bude chciet prist, ale nejde to zariadit, aby u vas byvala.

unicornlady
Včera o 16:14

A vezmi si, čo ten otec dieťaťa?
Bude k vám chodiť klopať, že chce vidieť dcéru. Bohvie, aké budeš mať návštevy.

anonym_3a6d09
Včera o 16:18

fuuu toto robi dievcatu jeho vlastna mama ? teraz pred monitorom ?
preco kvoli nej este nevydrzi nejaky cas doma a neriesi stahovanie az k prazdninam ? strasne sebecka matka

sandria
Včera o 16:28

Nemala by matka s deťmi odchádzať z bytu, rozvod netrvá dlho a hneď na to sa musia finančne vysporiadať. Tak nech to dievča chodieva k vám od piatka do nedele aby sa v klude učila ale nieje riešenie toto čo si písala.

ankare
Včera o 16:40

@anonym_autor Určite nie. Ani za milión.

anonym_40e945
Včera o 16:49

@anonym_autor Asi už všetko bolo v diskusii spomenuté... Čo na to jej otec, hovorila si s ním? Súhlasil by vôbec, aby jeho maloleté dieťa žilo v cudzej rodine? Treba počítať aj s tým, že si jej rodičia budú robiť naprieky kvôli súdu, výživnému a tvoja rodina sa stane súčasťou toho sporu, možno pranierovania a ohovárania, šetrenia sociálkou... Inak nebudú sa podávať prihlášky na SŠ v termíne od 8.2. do 20.2.? To znamená, že dievča prihlášku podanú mať nemôže. Môže sa prihlásiť na SŠ do mesta, kam sa chce mama so bratom presťahovať. Viem, že to nerieši momentálnu situáciu, ale aspoň situáciu od septembra. Riešiť by to však mali obaja jej rodičia, nie ty a tvoja rodina. Ako ďaleko je vlastne to druhé mesto? Nedá sa dochádzať? Tak by mohla u vás občas počas týždňa ostať na prespačku, čo by jej ušetrilo cestu, s tým, že by som nastavila hranice, napr.max 1krat v týždni, ale nie nastálo. Aj jej rodičia musia poznať hranice, nie odložiť dieťa, ale starať sa. Skús sa porozprávať aj s dievčaťom, či by nezvážila bývanie s otcom, aby zatiaľ mohla ostať vo svojom prostredí. Ich vzťah by sa mohol zlepšiť, je iné žiť v hádkach a strese a iné, keď bude otec bez manželky. A mohla by navštevovať tvoju dcéru, občas prespať.

tom_i
Včera o 16:50
@anonym_autor

@anonym_autor to všetko je pekné, ale ak do toho pôjdete musíte to mať súdne/právne ošetrené, pretože sa všetko môže otočiť voči vám

anonym_ca23ce
Včera o 17:12
@anonym_autor

@anonym_autor nikdy. Ty nie si matka Tereza. Nepasuj sa do tejto role.

luccys
Včera o 17:19
@anonym_autor

@anonym_autor Takze trva to uz roky a zrazu jej mama nemoze pockat ani do konca skolskeho roka...divne.

sense
Včera o 17:21

A takýto návrh kto vyslovil? Ponúkla si to ty, či sa ťa to spýtala matka dievčaťa.
Ja by som na to nepristala

alickapusinka
Včera o 17:22

V prípade že sa jej niečo stane tak jej mama je za nu zodpovedna.To znamena že mama sa môže rýchlo dosťať do problemov.A TY tiež môžeš mať opletačky.

anonym_a3486c
Včera o 17:34

@anonym_autor Ak by som mala dievca rada, spravila by som to pre nu do konca tohto skolskeho roka. Posilni to podla mna aj tvoj vztah s vlastnou dcerou, ktorej na kamaratke tiez urcite zalezi. Ale nastavila by som si hned na zaciatku hranice rovnake pre obe dievcata, prichody domov, vecierka, povinnosti v domacnosti atd. Od noveho skolskeho roka uz rozhodne nie. Kazde dieta meni nastupom na strednu skolu prostredie, kamaratov, je to sucast zivota. Ak chce ostat studovat vo Vasom meste, len na internate. Moj syn tiez chodil styri roky na stredoskolsky internat, teraz maturuje a pomohlo mu to v mnohych smeroch k osamotneniu sa, nie je to nic hrozne..

luccija
Včera o 17:42

@anonym_autor ak by to bol mesiac, dva tak áno.Tak skoro sa nevyrovnajú na podnájom nemá a byt asi kupovať nebude.A to bola dobrá poznámka otec to môže hneď na súde napadnúť, že odišla bez dcery.Urcite by som do toho nešla je to od nej sebecké.Nielen, že sa rozvádzajú, ale aj matka odíde Keď s ňou bude chcieť byť príde cez víkend k vám, alebo dievča na autobus a k babke?
Povedz matke, že bude mať problém na súde bije ju, pije?alebo sa len zatala, že tam nebude?Chuda dieťa teraz pred prijimackami

marca12
Včera o 17:49

Skusam si to predstavit. Je to obrovska zodpovednost,byt zodpovedna za cudzie dieta. Mozno,ak by to bolo vzorne,bezproblemove dieta,tak by som nad tym uvazovala. Fakt neviem,ci by som s tym suhlasila. Mozno na skusku ako to pojde? Len je otazne,co na to jej otec? Aby teba nechodil atakovat a ty si nemala opletacky s nim. Dalsia vec,ktovie co s dievcatom narobi rozvod a odlucenie od oboch rodicov. V takejto chvili by jej mala byt na blizku matka a nie cudzia zena.

123467
Včera o 17:50

Nezavidim ti tuto situaciu 😏😪…

betulinka1
Včera o 17:50

@anonym_autor ja by som do toho kludne sla. Stanovila pravidla s dievčatami a kludne napisala pravidla aj na papier. Pokial by to nefungovalo, isla by za mamou a musela by dochádzat. Podla mna to bude v pohode.

anonym_619dec
Včera o 17:54
@anonym_a3486c

@anonym_autor Ak by som mala dievca rada, spravila by som to pre nu do konca tohto skolskeho roka. Posilni to podla mna aj tvoj vztah s vlastnou dcerou, ktorej na kamaratke tiez urcite zalezi. Ale nastavila by som si hned na zaciatku hranice rovnake pre obe dievcata, prichody domov, vecierka, povinnosti v domacnosti atd. Od noveho skolskeho roka uz rozhodne nie. Kazde dieta meni nastupom na strednu skolu prostredie, kamaratov, je to sucast zivota. Ak chce ostat studovat vo Vasom meste, len na internate. Moj syn tiez chodil styri roky na stredoskolsky internat, teraz maturuje a pomohlo mu to v mnohych smeroch k osamotneniu sa, nie je to nic hrozne..

@anonym_a3486c s týmto súhlasím najviac. Dievča poznajú veľa rokov, dievčatá vyrastali takmer spolu, vedia si nastaviť prísne pravidlá - akoby na internáte, pomoc v domácnosti, postarať sa 100% o svoje veci,
A keď porušia - odchod. Je to necelých 5 mesiacov, cez víkendy bude u mamy a keď to môže pomôcť , tak prečo nie. Asi by som to konzultovala aj s kolíznou, aby bol úrad oboznámeny, že nejde o opustenie dieťaťa matkou ale dočasné riešenie v ťažkej situácii.
A mmch. Ukázali sa odporkyne potratov - plne huby všeobjimajucej lásky ale pomôcť dievčaťu konkrétne a adresne panebože nie

anonym_9938c5
Včera o 18:01

Už len prakticky, dievča ochorie pôjdeš s ňou k lekárovi alebo na pohotovosť, ako podpíšeš informovaný súhlas na zákrok alebo liečbu keď nie si zákonný zástupca ani blízky príbuzný?

anonym_a3486c
Včera o 18:09
@anonym_9938c5

Už len prakticky, dievča ochorie pôjdeš s ňou k lekárovi alebo na pohotovosť, ako podpíšeš informovaný súhlas na zákrok alebo liečbu keď nie si zákonný zástupca ani blízky príbuzný?

@anonym_9938c5 Ano, to su take prakticke problemy, ktore mozu a urcite by vyvstali. Cele by sa to ale predpokladam nedalo zrealizovat bez suhlasu otca, ktory by mal v tomto pripade samozrejme taketo veci riesit a zodpovedat za ne. Ved stale byva v rovnakom meste. Ale to uz sme pri vzajomnej komunikacii po rozvode a schopnosti hladiet dalej ako na osobne antipatie exmanzelov a konat v zaujme dietata..

luccija
Včera o 18:10
@anonym_619dec

@anonym_a3486c s týmto súhlasím najviac. Dievča poznajú veľa rokov, dievčatá vyrastali takmer spolu, vedia si nastaviť prísne pravidlá - akoby na internáte, pomoc v domácnosti, postarať sa 100% o svoje veci,
A keď porušia - odchod. Je to necelých 5 mesiacov, cez víkendy bude u mamy a keď to môže pomôcť , tak prečo nie. Asi by som to konzultovala aj s kolíznou, aby bol úrad oboznámeny, že nejde o opustenie dieťaťa matkou ale dočasné riešenie v ťažkej situácii.
A mmch. Ukázali sa odporkyne potratov - plne huby všeobjimajucej lásky ale pomôcť dievčaťu konkrétne a adresne panebože nie

@anonym_619dec to nebude len 5 m, ak ju na školu v mieste bydliska zoberú internát nedostane.Toto je na neurčito v haklivom veku.Ine je prísť na víkend za kamarátkou a denne sa starať, učiť na prijímačky s nejakým pevným termínom ako to idú riešiť ďalej.Obidve si hľadia svoje mama nechce byť s mužom, ona s otcom a zodpovednosť hodiť na kamarátku.

kacena4
Včera o 18:15

urcite by som do toho nesla, ty budes zodpovedná ak sa niečo stane? zhorsia znamky? vyspí sa s niekým a otehotnie? ak bude mat uraz? s trvalymi nasledkami ...... zvaz aj druhu stranu ako pomoc kamaratke. nemozes orevziat zodpovednost za cudzie dieta. ak ti raz nepride v noci domov? ci budes robit? vies si predstavit tie vycitky od matky?! a oar dni?? tyzdnov??? blbost, ked riesi strednu skolu v danom meste... min. na 1/2 roka kym neskonci 9r. a potom intrak. drzim palceky v rozhodovani

anonym_619dec
Včera o 18:16
@anonym_9938c5

@anonym_9938c5 matka dá nesťahuje na mesiac, stále zostáva matkou aj s takýmito povinnosťami

anonym_619dec
Včera o 18:18
@luccija

@anonym_619dec to nebude len 5 m, ak ju na školu v mieste bydliska zoberú internát nedostane.Toto je na neurčito v haklivom veku.Ine je prísť na víkend za kamarátkou a denne sa starať, učiť na prijímačky s nejakým pevným termínom ako to idú riešiť ďalej.Obidve si hľadia svoje mama nechce byť s mužom, ona s otcom a zodpovednosť hodiť na kamarátku.

@luccija nemyslim si to hodenie. A ani počas asi sš nemusí byť u autorky - zreteľne píšem - dohodnúť pravidlá a čas.

pink_lady
Včera o 18:22

Predpokladam ze by to bolo niečo na štýl "podnájmu" - že by dievča bolo u vas od pondelka do piatku, a na vikend k mame. Ak by ste si to ošetrili zmluvou, a súhlasili by obaja rodičia, prečo nie ...

anonym_9938c5
Včera o 18:30
@pink_lady

Predpokladam ze by to bolo niečo na štýl "podnájmu" - že by dievča bolo u vas od pondelka do piatku, a na vikend k mame. Ak by ste si to ošetrili zmluvou, a súhlasili by obaja rodičia, prečo nie ...

@pink_lady ani hotel neubytuje neplnoleté dieťa bez dospelého doprovodu