icon

Mala som náročnú návštevu. Urazili by ste sa na mňa?

1. nov 2022

Ahojte, mám sesternicu ktorej detom som krstná. (Oni byvaju KE my BA) Boli jesenné prázdniny, opýtala sa má, či by nemohli prísť k nám, aj prespať, že deti sa stále na nás pytaju. Ja som suhlasila naposledy tu boli 4-5r ešte som nemala ani ja vlastne dieťa a krstnitka boli maličké, teraz majú 8 a 11…brala som to ako niečo prijemne aj som sa na nich tešila. Nachystala som izby, navarila obed a čakala ich.
No šok nastal asi hneď od príchodu.
Po príchode Deti chodili z izby do izby bez opýtania, otvárali skrine, sufliky, neboli spokojne s ničím, hneď hádka ze oni na nafukovacke spat nebudu, to som ignorovala, lebi sesternica o tom vedela dopredu. Jedlo mi hodnotili, že im nechuti, polievku neľúbia, nemajú chut na slizikovu radšej by boli keby bola paradajková, rezne fuj nechcú atd atd, tak v prvy deň som to neriešila…Na večeru tiež okomentovali, ale nechala som to na sesternici ja som šla kúpat môjho syna, takze tie poznámky fuj na jedlo som nepočuvala. Raňajky sa niesli v podobnom duchu, džús hnusný, nechcú milti radšej jahodovy, caj fuj, prazenicu nechcú, parky nechcú, šunku s chlebom nechcú. Sesternica mi len povedala nech si to nevsimam, ze nech budú hladne a tak aj bolo, cez deň sme mali program boli sme cely deň mimo domu a nič som celu cestu v aute nepočúvala, len aké su hladne a ako sa zle na tej nafukovacke vysoali a ako sa
tešia do reštaurácie na obed 😁 obedovali sme mimo aj tam vymýšľali, ale bolo mi to jedno, nie su to moje deti. Večeru som objednala pizzu, boli spoko. Dnešné raňajky sa zopakovalo to iste, na otázku čo budú raňajkovať: parky, šunku, musli alebo vajíčka mi zácali strieľať ze radšej nejaké lievance alebo vajickovy chleba. Vyhovela som im vo vajickovu chlebe a ten mi zhodnotili, ze im až tak moc nechutilo, prišla som k stolu kde sedela aj sesternica s muzom a pocedala som, ze na budúce sa ubytujú v hotely a tam si budú môcť vybrať zo švédskych stolov, ked im u nás nič nechuti a stretneme sa v kaviarni na káve alebo vobec a šla som do kupelne. Všetci ostali ako zarazeni. Už som to nezvládla, ten nátlak, a ignoráciu sesternice na ich chovanie.
Moj Muž bol vdakabohu v robote, inak by vznikla asi hadka, moje 20 mesačne dieťa nervózne zo mna, ja tehotná, krsniatka vymýšľajú a za nič nepoďakujú a moja sesternica len ze si to nemám všímať, ale ako keď ani ďakujem nepočujete ani na darčeky ani na jedlo a namiesto neprosím si povedú fuj na jedlo. 🤯 bohužiaľ povedala som to tak, ako som cítila. Pred malou chvíľu som ich vyprevadila, povedala som jej ze som robila všetko, aby sa detom páčilo, ale som nemilo prekvapená, ako si to nevážia a ona cely čas, ze si to nemám všímať. Snažím sa, ale asi sa potrebujem vyrozprávať a len tak pokecať nech pridem na iné myslienky Bijú somnou tehotenske hormóny? Alebo aký máte vy názor.

liusa82
1. nov 2022

@denkatn ak sú dnešné deti fakt takéto,teda väčšina,každé určite nie,tak to som len rada že žiadne nemám a chvalabohu ani neplánujem😀 ja by som na takéto vyberané správanie nejakých spratkov fakt nervy nemala a ani to netolerovala

kristinapetronela
1. nov 2022

Popravde moje deti už tiež povedali na jedlo fuj blee ale myslím ,že na návšteve ešte nič také nezaznelo a dúfam že ani nezaznie .By som sa hanbila za nich keby toto predvádzajú . A narobila by som poriadky . Slečny sú veľké 8 a 11 ročne . Nič si nevyčítaj ,máš pravdu a cakaj ospravednenie ..

cacianka
1. nov 2022

Chápem že ťa to rozhodilo, lebo tu si nezlyhala ty, ale rodičia detí. Oni majú vychovávať deti, usmerňovať ich ako sa majú správať, a žiadne výhovorky že či chceli cestovať, či sa nudili, alebo čo.

autor
1. nov 2022

@loyda práveže deti sa na nás furt tešia lebo vedia, že dostanú darčeky 😅😅 ale tieto Vianoce asi zažijú menší šok, kúpim oblečenie, knižku a pomôcky do školy. Som rozhodnutá, už som asi moc dobrá bola a nakoniec sa ani podkovania za darček nedočkám.

busybeelady
1. nov 2022

Keby som či doma alebo na návšteve povedala na jedlo fuj, hneď by som schytala. Rozmaznané deti a sesterka ich nezvládla. Nevsimat si ich správanie? Vážne? Čím budú staršie, tým viac budú rodičom skákať po hlave.
Žiadne tehotenské hormóny. Normálna reakcia. To oni boli neslušná návšteva. Pred tebou klobuk dole, tehotná, 20mesacne bábo doma a ešte okolo nich si skákala.

liusa82
1. nov 2022

@autor po takomto správaní milá autorka by som im k vianociam nedala absolútne nič.Ty si fakt asi velmi dobrá duša

sense
1. nov 2022

Tak ja by som sa ozvala určite omnoho skorej a žiadne služby a la restika s jedálny lístkom à už po prvom fuj, by dostali pripomienku od mojej dcéry ze na jedlo sa fuj nehovorí....
By dostali na vianoce encyklopédiu a hotovo a nie x veci alebo hračky....

evaachesa
1. nov 2022

Ja nerozumiem prečo sesternica sedela za stolom a len sa prizerala ako ty, tehotná a s malým dieťaťom obskakuješ jej ufrflané a nevďačné veľké deti. 🤷 Prečo sa im o jedlo nestarala sama?? Tu očividne úplne zlyhala výchova ... ak vôbec nejaká bola. 🤨

adri266
1. nov 2022

@evaachesa Lebo su aj take mamicky, ktore vychovavaju svoje deti bez pouzitia slova NE a NIE. Mozno to ona brala ako ich prirodzenu sucast, z ktorej si uz nerobi tazku hlavu.

busybeelady
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
1. nov 2022

Podla mna tvoja reakcia nebola spravna?

A preco?
Mas uplnu pravdu, to spravanie nebolo od nich slusne, zda sa, ze doma im sesterka s muzom toleruju takuto nevychovanost a skacu deto okolo zadku.

vhodnejsia reakcia by bola vsak vtedy, keby si vychladla, sadla si ku sesterke a jej muzovi a povedala im presne, co sa ti nepaci, a ze to povazujes za absolutne neslusne. A je jedno, ze su to deti (aj ked to nie su 2 rocne deti), ale proste ziadas ich, nech si deti upracu a pri akomkolvek spravani nech to oni ako rodicia riesia.

Vzdy je lepsie pomenovat konkretnu vec, ktora je zla, nie zautocit na danych ludi

betulinka1
1. nov 2022

Podla mna si to moc riesila. Sesternica dobre povedala, nechaj ich a budu hladné. U nas taka obyčaj, ze ked ma prist navsteva s detmi, tak si vypytam zoznam jedla co jedia. Podla toho varim a nakúpim. To, ze su deti nevychovane to ty neries. Polutuj sesternicu a pa pa. Budes mat dve male deti, tak skoro ich aj tak nebudes volat k sebe.

elalala
1. nov 2022

Vôbec si to neprehnala, snáď si uvedomili, že ako nevychovane sa ich deti správali. Chcela si ich pohostiť a boli nevďační, tak žiaľ. 🙂 ale hoď to za hlavu, nie sú to tvoje deti, aby si sa trápila ich správaním

lubka2510
1. nov 2022

Vobec si nemas co vycitat snazila si sa maximalne a ta sesternica asi nema manzela ked ma taketo nevdacne rozmaznane deti aby niekto na nich skusil aj prisnejsiu vychovu ...a ty si este robis starosti s darcekmi pre ne na vianoce???vies ze ti to len ofrflu a nebude im nic dobre .. preco im chces kupovat oblecenie a knihy???lebo sa to musi niekoho obdarovat???aj ked sa takto k tebe spravali...??nerozumiem ti

mandzula
1. nov 2022

Zasiahla by som uz pri otvarani skrin.

marca12
1. nov 2022

Dobre si im povedala,nebolo ani urazlive a ani mierne,take akurat. Vzdy mi je najviac luto deti. Na rozmaznane deti sa dospelaci hnevaju,ale mali by sa hnevat na rodicov,ze take monstra mevdacne vychovavaju. To je ta vychova vo vsetkom detom vyhoviet,robit len to,co oni chcu a potom to takto dopadne. S nicim v zivote nebudu spokojne.

autor
1. nov 2022

@lubka2510 vieš, môj názor je, že deti robia len to, čo ich rodičia naučia. Darčeky mame tradíciu už dlhé roky chodíme na Vianoce k našej babke a tam dávame vnúčatá babke darčeky(maličkosti) a medzi tým aj ja dávam krsniatkam…som krstná 5 deťom, ešte 3 krsniatka mam zo strany mojich súrodencov 🙈😁 vlastne Vianoce u babky su naozaj jedine obdobie kedy sa stretneme všetci, za cely rok to je inak viac nez nemožne. Preto myslím na tie darčeky, ale už to budem obmedzovať zo strany krsniat od sesternice, lebo čím viac človek dáva, tým je chovanie horšie. Súrodencov krsniatka su úplne iné… preto som presvedcena, že za chovanie deti môžu rodičia
@elalala iz som sa popravde nad tym celým aj prestala trápiť, máte právdu nemá to zmysel

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
1. nov 2022

@evamarek77 ono, u babky voláme dom, ktorý je cez leto už ako chata, chodí sa tam pravidelne vetrať a tak kavu si tam urobíme so sesternicou, deti na záhrade tak nejak som ich s jedlom nevidela robiť scény a na Vianoce ponosime jedlo a sedíme cela rodina(aj babku tam donesú), ani tam som ich nevidela vyčíňať lebo sú aj koláče atd, asi majú na vyber… Inak je babka u mojej mamky sestry(opatruje ju) nieje fyzicky v dome, len to tam tak voláme. Nechcela som zachadzat Až do takých detailov 🙈😁 a je iné vidieť sa s nimi “u babky” na pár hodin ako Byt s nimi dlhšie. Už som poucena…ale mas oravdu nerešpektujú, to má mrzí.

zanka777
1. nov 2022

Zachovala si sa tak ako 99% ľudí by sa zachovalo v tvojej situácii... Super 👌👌👌spravila si pre nich maximum.... Žiadna vďaka ... Nebuduce by som ich ani nevolala

terezka1947
1. nov 2022

Ja mám deti v takom veku, no nechodia pri návštevách po izbách,netulajú sa po cudzom dome a už vôbec neotvárajte skrine. Stane sa,že im niečo nechutí,ale keď aj,tak povedia,že si neprosia.
Čiže nie,nie je to puberta. Je to aj o výchove.
Od malička ich učím ako sa majú správať.
Ale čo chceme od deti,keď mnohí dospeláci sa správať nevedia.
Tiež som si zažila kamošov,čo mi chodili po dobe,odtahovali záclony,či otvárali skrinky,či rúru v kuchyni. Čiže....

annm81
1. nov 2022

Podľa mňa si si tú poznámku naozaj mohla odpustiť. Deti vymýšľali, ale ich matka ti predsa na rovinu povedala, že si to nemáš všímať, že je to ich problém. Jednoducho si zjavne uvedomovala, že jej deti sa nesprávajú práve úctivo, ale zas sú to deti a jej výchova. Myslím, že to neriešila s nimi, ale len s tebou, aby si si to nebrala osobne, lebo nechcela robiť zbytočné dusno.

Že chodili po skriniach si mala rovno v tej chvíli riešiť a slušne ich požiadať, aby to nerobili. Namiesto toho, aby si slušne komunikovala, čo ti nevyhovuje na správaní detí, si nakoniec vybehla na ľudí, ktorých si pozvala. Myslím, že viac k vám neprídu, keďže sa určite necítia ako vítaní.

bluka2
1. nov 2022

Spravila si dobre, konečne asertivny človek, čo dačo aj povedal a nedošiel si sem len vyliať srdce.
Keď im plánuješ dať na Vianoce oblecko, knižku a školské pomôcky, čo od teba dostávajú bežne? To ma tak len zaujalo...si na nich moc dobra 🙃
A za dobrotu na ....

eludka
1. nov 2022

@annm81 to je vtip? rozmaznane decka piju hostitelovi krv, matka si ich nevie upratat, ja by som s nimi vybehla aj netehotna, to si ich zle chovanie budu tolerovat aj inde? rodicia im zarabaju na problemy

annm81
1. nov 2022

@eludka To, že sa deti nevedia chovať, znamená, že sa aj dospelý človek má chovať ako hulvát? O čo lepšie sa správala autorka, keď namiesto dospelého jednania len precedila pomedzi zuby trápnu poznámku?

eludka
1. nov 2022

@annm81 o hulvatsve som nehovorila, ale razne by som reagovala, ak by nereagovali na 1.upozornenie

annm81
1. nov 2022

@eludka Ibaže autorka žiadne prvé upozornenie nedala. Jej príspevok je o tom, že "ignorovala som", "nepočúvala som", "odišla som kúpať syna" ... až do chvíle, keď uprostred jedla prišla s tým, že vlastne by bolo najlepšie, keby odišli do hotela - strašne dospelé, asertívne jednanie.

nicegirl369
1. nov 2022

Zial tvoja sesternica nenaucila povedat svoje deti dakujem, nenaucila ich, ze sa na jedlo nehovori fuj a co je najhorsie, ani ich neupozorni, ked sa takto spravaju na navsteve. V ich veku je to absolutne neodpravedlnitelne. Moje deti, ked zabudnu niekedy pozdravit ci Podakovat, hned ich upozornim “podakujte pekne tete” atd atd. Nemas si co vycitat. Jedine mozno to bud mailom alebo telwfonicky objasni sesternici.

autor
1. nov 2022

@annm81 máš v tom jasno, tak ti oponovať nebudem 😉

bloger
1. nov 2022

Máš úplnú pravdu a nečudujem sa tvojej reakcií. Je mi ľúto, že ti nepodakovali.