Malá tuláčka. Ako by ste sa zachovali?
Byvame v celkom slusnom panelaku, kde je tak do 30 rodin, takze ludia sa tu poznaju dobre, zdravia sa, porozpravaju sa. V okoli zije vela rodin, takze ihriska su cele dni preplnene detmi a zacalo sa tu potulovat male asi 5 rocne dievca, samozrejme bez rodicov. S prekvapenim som zistila, ze zije v nasom vchode, urcite tu nebyvala dlho, lebo ju registrujem len par mesiacov. Toto dievcatko sa zacalo kamaratit s mojou dcerou a akosi sa stalo samozrejmostou, ze ked ide von, zatuka nam na dvere, aby sme isli von. Zacala som si ju viac vsimat a najma sa jej vypytovat. Nevie mi povedat, ci ma 5 alebo 6 rokov a nechce/nevie povedat ani svoje priezvisko. Rano odide von, niekolokrat za den zazvoni mame, akoze sa hlasi a tula sa dalej. Cez obed ide do potravin, kde musi prejst cez cestu, nakupi si sladkosti, ktore potom rozdava na ihrisku detom. Ked je vonku zima, beha len v kratkych rukavoch a sukni. Podla mojho nazoru je podvyzivena, lieta sice ako drak aj na bicykli, aj po preliezkach, fyzicky je zdatna az moc. Taka mala divozienka. Ked sa s nou dam do reci, parkrat sa ma pytala, preco chodim von s detmi (maju 3 a 5 rokov) a nepustim ich samych a vkuse na nich kukam. Ked som jej to vysvetlila, asi ma moc nepochopila. Myslim, ze jej chybaju nejake zakladne zrucnosti, ale pritom nie je hlupa, ma proste take vychovne okno. Zacala som zistovat, ze co su zac ako rodina. Pochopila som, ze v byte byvaju na striedacku asi 10 ludia, ona ich vola ujo, teta, mama, tato, brat, atd. Jej mama nevyzera ako nejaky socialny pripad, chodi von s kocarom, maju asi tak rocneho chlapca, ale sa nezdravi, ani nekontaktuje, hoci vie, ze jej dcerka je ako keby s nami vonku a my sme vlastne taky zadarmo dozor. Nedavno sa tu objavil aj otec, ktory vyzera tiez byt normalny, nic napadne. Ked sa malej vypytujem, kde je v skolke, povie mi, ze bude chodit tam, kde aj moja dcera. Nevie povedat, k akej chodi lekarke a kde, proste ju vyzvedam, ale ona nepovie. Ked som sa jej pytala, ako oslavovali jej narodeniny, zacala teatralne vysvetlovat, ako dostala tortu a vsetci jej spievali a tlieskali, to bolo jasne klamstvo. Inak je celkom normalne oblecena, az na to nevhodne pocasie, ked som jej povedala, aby jej mamina namiesto slapiek dala na ihrisko, nejake pevne boty, na druhy den doficala v novych balerinkach. Bolo leto, bola stale vonku, este aj cez obed, celkom ma prekvapilo, ze kazdy den mala zbalenu plnu tasku (a velmi peknu) plnu hraciek a vselijakych somariniek. No a potom sa stala jedna vec. Moja dcera chodi von s kocarom, v ktorom ma 4 cernosske babiky. Su to jej deti, vkuse ich vlaci so sebou a v zapale velkej hry so vsetkymi moznymi a nemoznymi detmi na ihrisku, jedna babika zmizla. Moja dcera chytila obrovsky hisak, strasne plakala, cela sa triasla, prosila cele ihrisko, aby jej babiku vratili. Tak som vymyslela, ze vytlacim papieriky s textom, ze kto omylom (mohlo sa stat) nasiel takuto babiku, nech ju vrati + telefonne cislo. Mali sme pokazeny cely den, mala plakala snad 3 hodiny. Potom vecer sme isli domov a po ceste sme stretli tuto nasu malu susedku. Vzdy sa pristavila, baby sa stiskali, rozpravali si a tentokrat nam susedka zacala utekat, mala so sebou bicykel, sadla nan a zdrhala. Nieco mi zaplo a vyletela som za nou, najma ked som videla tu obrovsku tasku, ktoru vlaci stale so sebou. Zastavila som ju len tak, ze som ju poprosila, nech neleti, ze sa jej iba nieco chcem spytat. Poprosila som ju, nech mi ukaze, ake hracky ma v taske. Vtom z nej vyletelo, ze ona si od mojej dcery pozicala tu babiku. Prve co som bola schopna urobit, babiku som zobrala a povedala jej, ze si neprajem, aby viac klopala na nase dvere, pytala s k nam na navstevu, ze to budem musiet povedat jej mamine. Isla som teda zaklopat na dvere tej zvlastnej rodiny, otvorila mi nejaka prispata teta, ze malej mamina nie je doma, tak som jej slusne vysvetlila, co sa stalo a aby malej vysvetlila, ze ked si chce nieco poziciat, musi poprosit a nie ukradnut. Este som ju poziadala, aby malu nepustali samu von, ze ludia su dnes zli a moze sa jej rychlo nieco stat. Na to moj manzel stretol este aj malej tatina, tak mu tiez povedal, co sa stalo, naco tato reagoval, ze on chodi do roboty (asi to nepochopil). Chcela som tak trochu tu malu riesit, uz ma napadlo, ze sa na nu spytam mojej lekarky, alebo na urade skolstva, ale ked oni maju na schranke napisanych asi 7 priezvisk, tak neviem, ktore je jej. Na to uz zopar detom na ihrisku zmizli hracky, dokonca kocar pre babiky, nam zase formicky a vsetky mozne veci, ktore si deti nosia von. Uz mi jedna mamina hovorila, ze nasa mala susedka im nieco potiahla. Neviem sa vymotat z tejto situacie, o to je to horsie, ze ta mala vlastne za nic nemoze. Uz som ju videla parkrat vonku s tatom, asi mu nieco doslo, ale aj tak ma napadaju scenare, ze si ju niekto vyhliadne, nieco jej spravi, alebo uz ju viac neuvidim, proste ma to hryze. Ked sa tak sama flaka cele dni, kamosi sa uz s velkymi chalanmi ☹ . O to viac, ze toto spravila mojej dcere, ktora sa akosi nevie spamatat z toho, ze kamaratka jej nieco ukradne, mala som dost problem jej to vysvetlit. A este perlicka na zaver : pred rokom bola nas vchod chyteny od plostic. Dlho sa do deratizovalo a vysetrovalo, stalo to vela penazi, ktore zaplatilo spolocenstvo vlastnikov a nakoniec sa zistilo, ze povodcom je tato rodinka. Ako sa vobec tvarit a spravat ??? Malu vidim stale na ihrisku, vyhyba sa nam, ale stale na nas pozera, je mi z toho tazko, je to chudatko ...
@zuzkat1 neviem aky este horsi zivot to dieta moze mat ako to, ze sa nedobre oblecene tula same po vonku..Ano, vlastne moze.., este ju niekto moze naucit na drogy, alebo moze sa z nej stat mladucka prostitutka, alebo jej moze niekto ublizit.. Preverenie podnetu nie je znicenie zivota
@kikina84 ano, moje nahlasenie bolo opodstatnene. Netykalo sa vsak dietata, ale kvality zivota ostatnych obyvatelov baraku.. a mozes si byt ista, ze riskovala som ooovela viac, kedze boli zavolani aj kuklaci.. A tiez som sa mohla na to vykaslat, ved sa ma to priamo nedotykalo.. Ale ja nie som pštros, nie som ovca, používam vlastný rozum
Tak ja mám teda trocha iný názor ako vy . Myslím že značne preháňate.
súhlasím s @zuzka1, juvenilná justícia naozaj bude mať z Vás radosť. Ja ked si spomeniem na svoje detstvo , už ako 5 ročný sme pobehovali na ulici aj s kamoškami , tepláky , krátke rukávy aj septembri už ked bolo chladnejšie a nikto to neriešil. Domov nás nikto nedostal na obed, ja neviem z čoho sme vtedy žili .
😀 .
Dievčatko sa pravidelne hlási , teda matka má záujem vediet kde je , je pohyblivé a akčné , teda má dostatok energie a musí mat teda aj nejaký príjem, chodí normálne oblečená a to že ostatné dti maju bundy a ona nie, nevidím až tak nejak zle. My sme sa preštahovali ako deti zo Žiliny do TN a teda ešte aj v oktobri sme chodili vo svetríkoch , lebo sme tak boli zvyknutý a tu už pomaly zimné bundy a moju mamu dokonca si dala zvolat triedna učitelka , že treba nás teplejšie obliekat . 😠 .Mama bola vtedy riadne nahnevaná.
Bože, veď boli horúčavy...čo má chodiť ako eskimáčka? A nechcem sa nikoho dotknúť, ale čo to dieťa sledujete 24 hodín nonstop? Cez leto, že lietala po vonku? Veď boli prázdniny...a teraz sa škola ešte len začala...treba viac vyzistiť, potom riešiť...
@zuzkat1 Ja predsa netvrdim, ze mi je to lahostajne, ale tiez by to nemala byt vyhovorka na zatvaranie oci.
@lenusiatko len jedna vec mi tu trochu nesedi, na zaciatku pises, ze tam byva asi len par mesiacov, ale na koci, ze pred rokom mali problem s plosticami...
moja odpoved - neries! Je to ich sposob zivota a ten nezmenis... Ked si spominam na svoje detstvo, mali sme kamaratku, ktora rano vysla von, my na desiatu, obed, olovrant, ona nie... tulala sa, na obed si vysla ked bola hladna a hned prisla von s krajcom chleba... a mamicka sedela u susedy na kave... A dnes je vydata, ma deti, byvaju na dedine a jej deti sa tiez takto tulaju 😀 Nechapala som to, ale odvtedy som sa neraz stretla s "takymi" detmi... Je to proste taky typ. Aj my mame susedov v rod. dome, kde rodicia cely den nevedia o svojich detoch (5 a 9) a vobec to neriesia... Ja sa bojim o svoju, ma 6, ale uz ju ucum, nech ide sama a par krat bola aj s nimi, tym padom viem, ze nebola sama... To nezmenis... Akurat nedavaj dcerke vonku vela hraciek, aby jej ich nahodou neukradla...
@domak2
Myslim, ze som pisala, ze ju tak viac vnimam asi pol roka, ale vcera som sa rozpravala so susedkou a hovorila mi, ze tu byvaju dlhsie, ale vzdy boli doma, alebo velmi potichu, takze ja som si ich preto urcite hned nevsimla.
@zuzkat1 potom by sa mali hlásit aj rodičia detí , ktorí celé dni pracuju , dieťa príde zo školy domov ( 6 ročné ) , samo sa naje, samo sa prezlečie , klučik na krku a do večera je bud vonku alebo doma za TV a PC. A verte že takých detí je veľa.
Nahlásme aj deti , ktoré maju modriny a vôbec nemyslime na to, že mohlo spadnut, nahlásme deti matiek vegániek , matiek žijúce alternatívne.... vždy je za čo nahlásiť 😉 a to kohokoľvek kto nejde s davom alebo našim pohľadom na svet.
@lenusiatko ja by som to poslala do televízie. Oni majú radi takéto prípady, spravia okolo toho haló a zburcujú aj sociálku. Bol taký prípad, že bezdomovkyni zobrali asi 6 mesačnú dcérku a aj zabezpečili pohreb malej Lucky. A to môžem kľudne anonymne a nemusíš to vôbec riešiť cez tie úžasné sociálne pracovníčky. Je to smutné, keď také malé dieťa sa vlastne stará samo o seba. Chudiatko 😖 😢
Porovnavat, ze sme my ako deti lietali po vonku s dneskom je neadekvatne pretoze doba je ina! Aj ja som lietala kade tade. No to bolo dooost davno a nebolo bezne, ze by sa decka brali na organy, na detsku prostituciu ci pedofilne dejchanky! Skor to bolo raritne, dnes pomaly denna realita. Mne tiez nevyhovuje, ze budeme musiet dieta viac menej dlhodobejsie vozit a vyzdvihovat zo skoly. Ja som mala klucik na krku od siestich uz ako prvacka. Ale teda zaujem okolia bol diametralne odlisny, pravidelne sa mi stavalo, ze sa suseda uistila ci som v poriadku, ci mam ulohy a podobne hefty. Aj to aby sme sa ako decka patricne hrali vonku, nelietali po ceste - aj toto riesili cudzi ludia. Bolo bezne, ze ma starsi pan ci pani "vykazali" pred barak ak sa im zdalo, ze som pridaleko. Spytali sa odkial som, z ktorej ulice a uz usmernovali. A bolo to dobre! Dnes vam ludia na kazdeho s prepacenim seru z vysoka a nechaju este aj cukrovkara v bezvedomi lezat na lavicke, vsak co, nejaky fetak tak neriesim. Lahostajnost spolocnosti na jednej strane nabrala na obratkach a na strane druhej nabera na obratkach dalsi extrem - juvenilne "gestapo". Tato spolocnost uz davno nie je v rovnovahe ako ako tak bola kedysi! A z tohto neprameni nic dobre a ani z toho nic dobre nevzide. Je to cele chore.
Ludom sa tazi otvorit zobak este aj vo vchode bytovky, spravaju sa ako take tupe telce voci susedom lebo by asi mali dojem straty vlastnej vynimocnej integrity! Aj u nas v baraku mame taketo bohovsky "mile" telata. Najprv to nezdravilo jedno tela, potom si to priviedlo tela dalsie a aj to ma problem otvorit zobak. Oduva sa to ked su upozorneni susedmi za neadekvatny hluk a namiesto ospravedlnenia maju plnu hubu drzych poznamok a este aj uplne od veci. Nie je im trapne natrepat sa vam do vytahu mlcky bez jedineho slova pozdravu. Kludne, akoby ste boli luft, lebo za luft vsetkych okrem seba povazuju. No tak co sa cudujeme kam spejeme....ale vsak na kazdeho raz pride a aj taketo telce mozno raz budu cakat zaujem okolia. No nedockaju sa! Tak sa nadalej nestarajme sak co, nic nas do nicoho. 😝
@zuzkat1 ako vies, ze ma dobry zivot? ako vies, ze v byte kde zije, tak je normalne, ba priam vyhovujuce, ze tam zije 10 ludi? Je uplne normalne kradnut ostatnym hracky? Co ak kradne aj peniaze?
Ja nesuhlasim s porovnavanim, ako sme zili my pred 30 rokmi.. To rovno podme porovnavat aj technicke vymozenosti tej doby a dnesnej.. Pred 30 rokmi musel kazdy pracovat, inak bol obvineny za prizivnictvo, pred 30-timi rokmi bolo menej aut, menej vrážd, bola rovnaká stredná vrstva. V paneláku zväčša každý každého poznal. Ako deti sme mali prehlad kto kde a ako žije. Nezriedka sa v panelaku v nedelu ozyval pravidelny klepot po stole a šírila rovnaká vôňa...Ak mam zachadzať do uplnych absurdností. Vtedy bolo normálne, že 7 rocné dieťa dostalo kľúčik na krk -zväčša na dedinách. V mestách fungovali družiny..
hm... tu je tazko radit, asi najlepsi by bol priamy - ale naozaj priamy rozhovor s rodicom - normalne zazvonit a porozpravat sa u nich doma...
tazko povedat ci to co je normalne pre vaecsinu musi byt aj pre mensinu a ci to co je normalne pre vaecsinu je to jedine spravne a dobre... ja napr. ked sa bavim s mojimi kolegynami zo zahranicia - a to je jedno z kade su tak sa vsetky zhoduju v tom ze slovenske matky su nenormalne opatrne, ze v zahranici sa funguje uplne inak - pocinajuc tym ze im sa zda normalne ze deti su od 3-6tich mesiacov v starostlivosti opateriek ci jasli, ze nechodia zababusene len preto lebo vonku 2x fukne, ze mozu byt same doma od pre nas nenormalne nizkeho veku etc. ... oni v zahranici tak boli vychovavani, nebadaju ziadne neblahe zmeny, ich psychologovia netvrdia ako nasi ze musia cucat pri dietati do pomaly 6tich rokov len aby ho nahodou niekto neofukol etc. ... proste vsetky svorne mi tvrdia ze tu na sk zazivaju uplny sok ked tu porodia - od toho co sa od nich ocakava, ako sa na ne pozera len preto ze idu do prace ako su z domu zvyknute, len preto lebo na jesen nedaju dietatu ciapku, ze v zime ich nepchaju hned do fusaku etc. ...
dokonca mi teraz jedna vytvorila tezu ze preto maju sk zeny tak malo deti, lebo su take prisne na seba ako matky a tak vela same od seba pozaduju ze nemaju sancu mat viac ako 2 deti lebo to by uz museli z tej svojej dokonalosti upustit...
cela tato rozprava smeruje k tomu ze ta matka moze byt kulturne inde ako my tu a jej sa moze zdat normalne ze ked je jej dieta zivotaschopne ( to podla popisu zjavne je ) tak ho aj same necha ist von ked chce...
mne osobne tiez nepride normalne aby 5-6rocne dieta bolo same vonku, ale podla tych vsetkych dalsich popisov mi nepride rodina ako nejak asocialna - dieta je dobre zivene, ciste, spokojne, to ze zoberie hracku ked nie je pri nom rodic je myslim v tom veku normalne - keby vy nesedite pri svojich detoch a nedavate vkuse na ne pozor tak tiez mozno nieco vezmu co sa im velmi paci - to ze utekala prec znamena ze si bola vedoma ze spravila zle - cize zjavne je vychovavana aj k tomu aby odlisovala zle a dobre veci... takze tu naozaj moze ist o nejake kulturne odlisne nazeranie na svet deti, co by sa priamym rozhovorom velmi rychlo vysvetlilo...
@zuzkat1 ja sa tu s tebou nejdem dohadovat, ja som napisala ako by som sa zachovala ja. Ako podla teba teda vyzera nezaujem? Tvoje deti tiez budu v 6 rokoch cely den vonku, nebudu chodit do skoly, skolky a ty sa na ne budes sem tam divat z okna? Alebo budes chodit von iba s jednym dietatom a druhe pustis na ulicu, ved co, ono je to normalne.. Staci ked 3x za den zazvoni.., ze?
@sisaha ja som tu uz pisala ze ja by som ju nepustila samu.ale nie kazdy je taky.a ako vies ze nechodi do skoly? Overila si to zakladatelka?
Ja sa tiez nemienim dohadovat. Ale som proti takym zbrklym rieseniam. Treba si fakty overit a potom riesit aby sa nenarobilo viac skody ako osohu.
preboha nebláznite 😒 . Čo vlastne chcete ? Aby tú malú sociálka odobrala ?Aby išla do decáku alebo k pestunom ? Krik z rodiny nepočuť a ako napísala zakladateľka , tak sú tichý a skôr uzavretí , mamička sa s nikým nebaví , malá nechodí do predškolskej , ktorá nie je povinná , malá je vonku a hlási sa , behá skáče, nemá zlomeniny, nemá monokle, je čistá - tak čo je preboha na tomto také neskutočne poburujuce že to treba hlásit a hned najlepšie dať do telky.
@sisaha moje deti od 6 rokov behali po vonku samé , sú tu , žiju , vedia že sa nemaju s nikým cudzím rozprávat a za cestou je zakázané uzemie.
Moja 18 ročná mentálne postihnutá dcéra, ktorá je tak mentálne vyzretá na 6 sa suverénne po vonku sama pohybuje od 8 rokov, môj 13,5 ročný syn od 6 rokov chodil sám von a čuduj sa svete aj s množstvom 6 ročných kamarátov. V oktobri ešte behali v krátkych tričkách, " lebo im zima nie je 😉", su zdraví , otužilí , pohyblivý .
Ja som v 5 rokoch zobrala kamarátke kocky , ktoré sa mi tak strašne ale strašne páčili , smola bola že mi vypadli z trička ked som akože chcela odísť, bengál bol z toho riadny , tá mamička so mnou robila neprimerané poriadky a odvtedy som sa jej aj jej dcér vyhýbala. No a nevyrástla zo mna žiadna asociálka . Jej dcéra fetuje a kradne. Paradox ?
Chcete aby to dievčatko preventívne z rodiny zobrali a rodičov vyšetrovali ako zločincov alebo čo ? No som zvedavá či by ste boli také akčné ak by sa jednalo o ňašich indov.
@zuzkat1 to, ze mala zvoni v urcitych intervaloch matke jej matka kazala? Alebo to robi mala lebo chce mat kontakt s niekym blizkym? To tu totiz jasne neodznelo, mozno som len prehliadla. Kludne to moze byt aj tak, ze dietatko jednoducho zvoni domov ci uz moze prist dostane odpoved este nie, este bud vonku. No kludne...ale to je moja domnienka kedze mi chybaju dalsie informacie. Odkial Ty vies, ze hlasit sa ma na matkyn podnet?
@maminuska ja netvrdim, ze ju ma vziat socialka.., len maju preverit, ci je v tej rodine vsetko v poriadku.. tvoje deti urcite nebehali po vonku same vo vecernych hodinach, vedeli ze nemaju sa bavit s cudzimi ludmi.. Toto dievcatko zvoni na cudzie dvere, rozprava sa s cudzimi osobami. Tu ide o jeho bezpecnost o nic ine.. Ake je tam vsetko v poriadku, tak fajn..Ale takisto zalezi v akej stvrti sa deti same po ulici potuluju.. V BA si asi dlho nebola, ze? Prid niekedy a poobzeraj sa tu..a potom mozno porozumies nasim obavam.
@sisaha prídi sa pozriet do ZA. Moje deti v 6 rokoch mohli byt do 8 cez leto vonku , cez zimu do zotmenia - čo je asi 5 hodina. Ak dieta zazvoní na dvere susedke s ktorou sa pozná z ihriska to nie je predsa cudzí človek a nepísala zakladatelka že sa zhovára s cudzími mužmi alebo tetami.
Zdravé , samostatné urozprávané dievčatko , ktoré má možno menej pozornosti od matky ale určite nie je zanedbávané - má hračky, má bicykel, je socializované , má prístup k deťom , k ľudom ,zakladateľka nenapísala že má vulgárny slovník , otec pracuje , matka sa stará o mladšieho ročného chlapčeka ( mimochodom aj toho treba odobrať ? ) toto je podla vás rodina ktorá je asociálna ?
Čo deti alkoholikov, nezamestnaných rodičov , ktoré im tie jahody, banány nemôžu jednoducho kupiť a tak sa lačne pozeraju. Išli ste niektorá IC do Košíc a videli ste tie osady popri železnici ? Hm to bol pohľad na tie deti vo februári , ktoré tam behali s holými zadkami a v galošách , špinavé . Kolké z vás zdvihli telefon a volali do televízie alebo na sociálku ? Myslím že sa tu ani jedna nenajde.

@zuzkat1 tie vypustene deti nechodia ani domov na obed? No ale to je jedno, nikto nepise o tebe. Ale teraz zo strachu z juvenilnej justicie ti nebude vadit tyranie ci zanedbanie ? Potom naco sa rozhorcovat nad nejakymi mrtvymi detmi v domoch 😔