icon

Malá tuláčka. Ako by ste sa zachovali?

lenusiatko
3. sep 2013

Byvame v celkom slusnom panelaku, kde je tak do 30 rodin, takze ludia sa tu poznaju dobre, zdravia sa, porozpravaju sa. V okoli zije vela rodin, takze ihriska su cele dni preplnene detmi a zacalo sa tu potulovat male asi 5 rocne dievca, samozrejme bez rodicov. S prekvapenim som zistila, ze zije v nasom vchode, urcite tu nebyvala dlho, lebo ju registrujem len par mesiacov. Toto dievcatko sa zacalo kamaratit s mojou dcerou a akosi sa stalo samozrejmostou, ze ked ide von, zatuka nam na dvere, aby sme isli von. Zacala som si ju viac vsimat a najma sa jej vypytovat. Nevie mi povedat, ci ma 5 alebo 6 rokov a nechce/nevie povedat ani svoje priezvisko. Rano odide von, niekolokrat za den zazvoni mame, akoze sa hlasi a tula sa dalej. Cez obed ide do potravin, kde musi prejst cez cestu, nakupi si sladkosti, ktore potom rozdava na ihrisku detom. Ked je vonku zima, beha len v kratkych rukavoch a sukni. Podla mojho nazoru je podvyzivena, lieta sice ako drak aj na bicykli, aj po preliezkach, fyzicky je zdatna az moc. Taka mala divozienka. Ked sa s nou dam do reci, parkrat sa ma pytala, preco chodim von s detmi (maju 3 a 5 rokov) a nepustim ich samych a vkuse na nich kukam. Ked som jej to vysvetlila, asi ma moc nepochopila. Myslim, ze jej chybaju nejake zakladne zrucnosti, ale pritom nie je hlupa, ma proste take vychovne okno. Zacala som zistovat, ze co su zac ako rodina. Pochopila som, ze v byte byvaju na striedacku asi 10 ludia, ona ich vola ujo, teta, mama, tato, brat, atd. Jej mama nevyzera ako nejaky socialny pripad, chodi von s kocarom, maju asi tak rocneho chlapca, ale sa nezdravi, ani nekontaktuje, hoci vie, ze jej dcerka je ako keby s nami vonku a my sme vlastne taky zadarmo dozor. Nedavno sa tu objavil aj otec, ktory vyzera tiez byt normalny, nic napadne. Ked sa malej vypytujem, kde je v skolke, povie mi, ze bude chodit tam, kde aj moja dcera. Nevie povedat, k akej chodi lekarke a kde, proste ju vyzvedam, ale ona nepovie. Ked som sa jej pytala, ako oslavovali jej narodeniny, zacala teatralne vysvetlovat, ako dostala tortu a vsetci jej spievali a tlieskali, to bolo jasne klamstvo. Inak je celkom normalne oblecena, az na to nevhodne pocasie, ked som jej povedala, aby jej mamina namiesto slapiek dala na ihrisko, nejake pevne boty, na druhy den doficala v novych balerinkach. Bolo leto, bola stale vonku, este aj cez obed, celkom ma prekvapilo, ze kazdy den mala zbalenu plnu tasku (a velmi peknu) plnu hraciek a vselijakych somariniek. No a potom sa stala jedna vec. Moja dcera chodi von s kocarom, v ktorom ma 4 cernosske babiky. Su to jej deti, vkuse ich vlaci so sebou a v zapale velkej hry so vsetkymi moznymi a nemoznymi detmi na ihrisku, jedna babika zmizla. Moja dcera chytila obrovsky hisak, strasne plakala, cela sa triasla, prosila cele ihrisko, aby jej babiku vratili. Tak som vymyslela, ze vytlacim papieriky s textom, ze kto omylom (mohlo sa stat) nasiel takuto babiku, nech ju vrati + telefonne cislo. Mali sme pokazeny cely den, mala plakala snad 3 hodiny. Potom vecer sme isli domov a po ceste sme stretli tuto nasu malu susedku. Vzdy sa pristavila, baby sa stiskali, rozpravali si a tentokrat nam susedka zacala utekat, mala so sebou bicykel, sadla nan a zdrhala. Nieco mi zaplo a vyletela som za nou, najma ked som videla tu obrovsku tasku, ktoru vlaci stale so sebou. Zastavila som ju len tak, ze som ju poprosila, nech neleti, ze sa jej iba nieco chcem spytat. Poprosila som ju, nech mi ukaze, ake hracky ma v taske. Vtom z nej vyletelo, ze ona si od mojej dcery pozicala tu babiku. Prve co som bola schopna urobit, babiku som zobrala a povedala jej, ze si neprajem, aby viac klopala na nase dvere, pytala s k nam na navstevu, ze to budem musiet povedat jej mamine. Isla som teda zaklopat na dvere tej zvlastnej rodiny, otvorila mi nejaka prispata teta, ze malej mamina nie je doma, tak som jej slusne vysvetlila, co sa stalo a aby malej vysvetlila, ze ked si chce nieco poziciat, musi poprosit a nie ukradnut. Este som ju poziadala, aby malu nepustali samu von, ze ludia su dnes zli a moze sa jej rychlo nieco stat. Na to moj manzel stretol este aj malej tatina, tak mu tiez povedal, co sa stalo, naco tato reagoval, ze on chodi do roboty (asi to nepochopil). Chcela som tak trochu tu malu riesit, uz ma napadlo, ze sa na nu spytam mojej lekarky, alebo na urade skolstva, ale ked oni maju na schranke napisanych asi 7 priezvisk, tak neviem, ktore je jej. Na to uz zopar detom na ihrisku zmizli hracky, dokonca kocar pre babiky, nam zase formicky a vsetky mozne veci, ktore si deti nosia von. Uz mi jedna mamina hovorila, ze nasa mala susedka im nieco potiahla. Neviem sa vymotat z tejto situacie, o to je to horsie, ze ta mala vlastne za nic nemoze. Uz som ju videla parkrat vonku s tatom, asi mu nieco doslo, ale aj tak ma napadaju scenare, ze si ju niekto vyhliadne, nieco jej spravi, alebo uz ju viac neuvidim, proste ma to hryze. Ked sa tak sama flaka cele dni, kamosi sa uz s velkymi chalanmi ☹ . O to viac, ze toto spravila mojej dcere, ktora sa akosi nevie spamatat z toho, ze kamaratka jej nieco ukradne, mala som dost problem jej to vysvetlit. A este perlicka na zaver : pred rokom bola nas vchod chyteny od plostic. Dlho sa do deratizovalo a vysetrovalo, stalo to vela penazi, ktore zaplatilo spolocenstvo vlastnikov a nakoniec sa zistilo, ze povodcom je tato rodinka. Ako sa vobec tvarit a spravat ??? Malu vidim stale na ihrisku, vyhyba sa nam, ale stale na nas pozera, je mi z toho tazko, je to chudatko ...

sisaha
3. sep 2013

@fidka79 ja som teraz nemala na mysli len tulania, ale vsimavost ludi, ze dieta je same.. To, ci niekto spozna, ze som niekoho udala ma vobec netrapi.. Tiez som to uz spravila a je pokoj

meiwe
3. sep 2013

Asi treba zistit o tej malej viacej, hovoris ze mama chodi kocikovat von a nebavi sa( osobne tiez sa nebavim , nie som ten typ), mala sa mame hlasi cez zvoncek pravidelne ma to nakazane?zdrzuje sa len na ihrisku?pozrie na nu mama z okna?, ked ide cez cestu pozrie sa doprava dolava?, skus sa jej opytat odkial ma peniazky na sladkosti, je po prazninach je vonku aj teraz cely den? Chodi do skolky?skoly? Je jej rodina slovenska? Nie su cudzinci?( u nas ziju indovia a tych je teda dost, min 7ziju v 2izbovom byte), ono mala si moze aj vymyslat( ex priatelov syn si vymyslal kupu tenisiek este v 8rokoch lebo sa hanbil ze ich dostal po bratrancovi), dievcatko moze mat milon hraciek ale vzdy bude mat niekto pre nu nieco zaujimavejsi co ona nema tak zoberie neuvedomi si, plostice su znakom spinavosti necistoty chodi to dievcatko dostipane? ruky, nohy? Smrdi? Ma ciste veci oprate? Nema modriny? hlad moze mat len taky ze vidi ze jete sj ono chce( ja ked som bola mala tiez mi isli slonky ked v autobuse teta davala vnucatam vyzerala som ako keby som ani nikdy take nic nemala), pises ze rozdava sladkosti na piesku treba sa spytat jej mami ci je to ok. Skus sa spytat jej mami ci by s Vami nechcela ist na vylet napr.do zoo ze by ste boli radi ked si deti tak rozumeju uvidis reakciu, nemusi ist o tyranie ale o nezodpovednost, nemaju cas na tu malu tak jej to vynahradzuju sladkostami, hrackami a mala je divozienka, mozno ju naozaj tyraji ale to si treba vsmnut ako sa k malej spravaju na ulici, ci och vidat v krcme, ci kupuju chlast v obchode a atd...

nikolka2
3. sep 2013

Ja mam 6 ročnú dcéru a nepustím ju ani na dvor samú 😅 Pred mesiacom bola 1 krát sama v obchode čo sú pod nami ..a aj to som pozerala ako vojde a výjde z obchodu a ako vojde do vchodu ...ako nechápem rodičov ako to dovolia ,,tisnú sa mi do oči slzy chúda dieta ☹

zuzkat1
3. sep 2013

@sisaha nic o tej rodine nevies a hned socialka.to ti ani nenapadne ze take radikalne riesenie moze znicit mnohe zivoty? Mozno aj tej malej.

lenusiatko
autor
3. sep 2013

@jetopravda
To ze ide pred cinziak je mozno ok, ja by som svoje deti nepustila, ked su vonku pretlaky a deti sa zacnu napr. bit, alebo hadzat do seba piesok, to treba riesit. Lenze ona nechodi pred cinziak, ona sa tula, ked ju stretnem 500 m od domu a bavi sa s cudzimi ludmi, to asi nie je ok. Sladkosti si kupuje preto, ze dostane euro a za to sa ma najest, no dieta si radsej kupi cukriky, ako napr. rozok. Ked som sa jej pytala, ake jedlo ma najradsej a ci jej maminka vari obed, tak sa otocila a utiekla. Som presvedcena, ze v zivote nejedla teple jedlo, cez obed pravidelne lieta po vonku.

lenusiatko
autor
3. sep 2013

@sisaha
Presne, myslim, ze uz sa tym zaobera viac ludi, uz sa jej vypytuju, kde ma maminu a tatina. Prinajmensom je divne to, ze ta mama s kocarom predsa moze byt vonku s nou, bud na ihriskach, ktore tu mame perfektne, alebo na prechadzke, ved na bicykli moze lietat aj pri mame s kocarom.

jetopravda
3. sep 2013

@lenusiatko Keď Ti môžem poradiť, skús sa porozprávať s jej mamou ( musíš ju predsa niekedy stretnúť). Povedz jej, najprv po dobrotky, že často vidávaš jej dcérku samú vonku, že sa rozpráva s cudzími ľudmi, že nech si dá na ňu lepší pozor, aby sa jej niečo nestalo. Vieš, sociálka nezaručí, a ani matke nerozkáže aby varila.... 😖 Stačí keď vidím upútavku na Modré z neba a je mi do plaču ako ľudia žijú...

lenusiatko
autor
3. sep 2013

@katka1981
Mozno tu malu aj osobne poznas, ked si z Race, lieta tu cele dni po vonku, ale mas dost povinnosti, ktore nakoniec mame vsetci ...

lenusiatko
autor
3. sep 2013

@fidka79
Presne, ved nakoniec socialku mozu poslat aj ku mne,alebo hocikomu, ked deti vrieskaju a biju sa, mala susedka jedneho dna zmizne a nikto si to nevsimne. Hroza ma obchadza, je to divne, ale vzdy sa aspon trocha potesim, ked ju uvidim vonku, lebo viem, ze je ako tak ok.

jabadaba
3. sep 2013

Tiez tu ziram z reakcii...toto nie je ani zdaleka normalna rodina! 10 dospelych osob v byte??? WTF! A este sa aj kadejako striedaju? Decko je jednoducho bezprizorne ako deti v osadach. Aj tam sa potuluju ako male psicata a tak to aj dopada. Co tragedia to dieta z nejakej blizkej osady - utopene, pripucene kdesi na stavbe, autom zramovane! Proste bezprizorne deti, vyrastajuce ako samorasty. Niet nikoho kto by im vstepil elementarne principy bezpecneho prezivania! 5-6 rocne decko denne vonku samo? Pred panelakom ci v jeho okoli? Dnes? To sa dalo tak 40 rokov dozadu, aut bolo neporovnatelne menej, kriminalita ovela nizsia, ludia sa starali a neboli tak svinsky hnusni. Dnes je uplne nemozne nechat dieta aby samostatne posobilo kadetade po uliciach!

Spravanie toho dievcatka je podozrive. Berie hracky kade chodi, ide sa sama "prestravovat" do potravin, vyhladava kontakt s kym by tak travila volny cas vonku (klopanie na dvere)...dieta ulice. Neviem si predstavit ja svoje rovnako stare dieta, ze ho vysmarim za dvere nech sa pretrajda okolim! No neviem. V dnesnej dobe skutnecne nie. Navyse ak je situacia taka, ze tu je dalsie dieta a ja doma! No na strikovanie asi dotycna mamicka nepotrebuje ticho a klud od dievcatka, ze jo? Ma dalsie decko a starsie sa hrava samo vonku? 🙄 Vazne ziram....

Jo, pri striedani tolkych kadejakych person v byte kludne moze ist o dilerov drog. Mozno su to kuncafti co si chodia pravidelne po davocku na spravnu adresu. Mala by "biznisu" prekazala... 😝

lenusiatko
autor
3. sep 2013

@jetopravda
Tu mamu si chcem vyhliadnut, ale ked ju stretnem raz za 10 dni, tak to je vela, vzdy je s niekym, nejakou tetou, ujom, alebo kamoskou.

katka1981
3. sep 2013

@lenusiatko, vies co nepoznam ju, a kedze byvam v mieste, kde vela ludi nie je, ani nemam moznost ju poznat. A ano nemam cas ani pre seba, a uz zial ani na malu odkedy robim. A som fakt rada, ze o nich neviem. Ked to clovek vidi, tak sa trapi, navyse, ked je clovek taky citlivy, robi si stresy aj tam kde nie su. Ale to si ma zabila, ze z Race. No a uz mi to vrta v hlave.

nativanativa
3. sep 2013

@lenusiatko hm ....zaujimave , neskusala si na to upvedomit policiu nejakym sposobom ?? ved to nieje mozne , aby takto nechavali mali dieta bez dozoru , co ked sa jej nieco stane ?? nech sa pridu aspon na nu informovat a upozornit rodicov ,ze sa ich mala dcerka vonku tula skoro cely den a ze je to nebezpecne 😒 😒

winka99
3. sep 2013

boze, chuda dieta...no ja by som sa urcite snazila vyzistit od ostatnych susedov, tak len medzi recou nieco viac o tej rodine, ze co su zac
s matkou by som sa zrejme nemala o com bavit, ved predsa normalny clovek vie, ze to nieje normalne nechat tak male dieta cele dnivonku a este v lete..opalovaci krem nic, predpokladam...a s nenormalnou osobou je zbytocne sa bavit, lebo aj tak nepochopi a ako neviem co jej chces vysvetlit, ze ako sa ma starat o dieta? ta mala im doma podla mna prekaza, preto je vypustena von a nech robi co chce
velmi zvlastne toto...ja by som sa asi obratila na urady a opytala sa, ci je to v norme

janickacrazy
3. sep 2013

@winka99 aj ja si myslím, že rozprávať sa s jej matkou je úplne zbytočné, ked sama od seba nevie, že sa má starať o 5-6ročné dieťa, tak to nepochopí, ked jej to niekto povie....zaujímavé je, že vždy je tá matka s niekym, len nie s tou malou....to je fakt smutné.....ja by som sa asi fakt obrátila na sociálku.....mne sa to fakt nezdá normálne 😖

basburianka
3. sep 2013

Zapeklitá situácia...Chápem ťa, že ti to nedá, mne by to tiež nedalo...Skús sa popýtať (lekárky, učiteliek v škôlke, proste niekoho, kto už v minulosti niečo také mohol riešiť), že či ti vedia poradiť, na koho sa obrátiť. ešte mi napadlo, možno by som skúsila zatelefonovať na nejakú linku pomoci deťom (isto také čosi existuje, skús vygoogliť, ja už teraz nevládzem...) tiež by ti mohli vedieť poradiť. Uvedomujem si, ako celej tejto zvláštnej "rodine" môžeš zavariť, ale nevšímavosť asi tiež nebude vhodným riešením...

klincek
3. sep 2013

@lenusiatko mne napadlo presne to, co @kiki68..to bolo fakt prve, co mi prebehlo hlavou, ked som docitala tvoj prispevok. a urcite by som to nenechala len tak, nemohla by som, urcite sa tam nieco deje, takto dieta zit proste nemoze. socialku by som veru riesila. tiez by som mala strach, ale ved podnet moze byt aj anonymny. a treba to asi poriadne farbisto vykreslit, aby to naozaj riesili, a cim skor. 😒 ☹

kikina84
3. sep 2013

@sisaha a bolo tvoje hlasenie opodstatnene?

domak2
3. sep 2013

@zuzkat1 Ja neviem,ale tebe to z opisu pripada ako normalna rodinka? Rano vstanem tresnem decko pred barak a vecer nech dojde. Mali sme takeho suseda, co toto robil so psom 🙄 Myslim, ze ked tam ta socialka pride a oni si budu akurat naberat snicle so salatom a debatovat o pocasi , tak nic nespravia , ale to ma byt fakt kazdemu vsetko jedno? Plostice, nezaujem, podvyziva... Ved ak je to vsetko len blbost , tak to presetria a nechaju tak , ale co ak je to fakt banda fetakov, mala spava pod stolom, bohvie co jej tam robia.
A este nazor kym nema modriny..... 😨 Nemyslim ze mamicka @lenusiatko jej robila nejaku zdravotnu prehliadku a kludne jej mozu robit horsie veci, z ktorych ale modriny nema 😔 Neviem ja mam z toho zly pocit aj ked je to len na dialku.

martija
3. sep 2013

My mame pred panelakom presne takehoto chlapca, ma 6 rokov. Este sa nestalo,ze kedykolvek vykuknem von,alebo idem na prechadzku,ze by tam nebol. Stale v tricku alebo aj bez tricka. Umyva ruky v kaluzi, detto aj tenisky. Minule stal v dazdi v tricku a ked doprsalo frcal dalej. Neviem kedy to dieta je(papa) kedy je doma.... Minule sme s manzelom zvazovali,ked sme ho sameho videli stat v lejaku,ci nekontaktovat socialku. Ale....to bol chlapcov svet, on bol urcite takto stastny, pozna ho cele sidlisko, je tucnucky, a myslim,ze keby sa tam dokazalo nejake zanedbanie a soc. by chlapceka zobrala, urcite by bol viac nestastny ako teraz....to iba moja skusenost. Ja som toho nazoru,ze sledovat,ale pokial sa nedeje nejaka ocita krivda, tak neriesit.....

dorenika
3. sep 2013

no ja ked som mala 6-7 tak som normalne chodila sama von za panelak a na bicykli som sa mohla vozit okolo nevidim na tom nic tragicke boli tam aj ostatne deti zo skolky a potom zo skoly co byvali v tom alebo vedlajsom panelaku a mama raz za cas zakricala z okna a ja som sa ohlasila,to len teraz akosi zaznamenavam ze treba vozit dieta do skoly,zo skoly,na tanecnu,z tanecnej,sediet s nim do 15 na lavicke v parku aby sa nezatulalo.Nehovorim ze sa detom nemoze nic stat je viac aut a tak ale zas cim skor im date nejaku zodpovednost,tym skor sa to naucia,si myslim...ale neviem no.Urcite by som nevolala socialku za to ze ukradla nejakym detom hracky,lebo evidentne spinava,hladna ani inak zanedbana neni

domak2
3. sep 2013

@dorenika ale ved to tam ta maminka spomina , ze hladna je, ze ked je zima a ludia maju bundy, ona beha len v tricku. Ich byt bol zdrojom plostic v bytovke, je ich tam 10.
Ved to sme hadam vsetky behavali okolo baraku, ale mama o nas vedela. Tu bolo spominane, ze ju sem tam vidi aj 500 m od bytovky ako sa rozprava s cudzimi ludmi, do skoly nechodi a este vela, veci co nemaju nic spolocne s beznym santenim.

silvinuska
3. sep 2013

Ja by som isla na to inac. Nepozvala by som matku na kavu to nie. Neviete co je zac, ukazete jej svoj byt je to vas majetok. Co viete kto je? Odides na vikend na vylet s rodinkou... vratis sa a budes mat prazdny byt.

Pozvala by som DIEVCATKO domov pohrat sa s detmi. A uvarila by som napr. puding. Dala by som im napapat (hlavne jej ukazat nech sa ta neboji, je veľmi dôležité, aby sa najskôr vytvoril vzťah jej dôvery k tebe 😉 (Ak sa taký vzťah nevytvorí, vela nevyhras...) a postupne sa pytat. Dievcatko ziska taku doveru v tebe ked jej dozicis hrat sa u teba doma, das jej napapat, popripade sladkost a tak;) deti sa daju vselicim kupit;) A spustila by som take jemne otazky. Kolko mas rokov? ak nevie, tak ci chodi do skoly alebo do skolky? ak nechodi do skoly tym padom nema 6r. ako tvrdi. Do skolky nie kazde dieta chodi. Niektore u nas rovno sups z domu do skoly a ziadna skolka. Cize uz vies priblizne vek. Spytas sa kolko ma bracek rockov alebo ako sa vola bracek ci sestricka co jej mamka kocikuje. uz vies sa pytat u lekarky napr. ci neeviduje dievcatko ktore ma surodenca s takym menom alebo ja neviem,,, no je to tazke... Tie otazky pridu same. Otazky typu s cim ocko pracuje, kde byvali pred necelym rokom ci v domceku alebo v bytiku. ci maju psika a take podstatno-nepodstatne otazky. Ak ti povie ze psika maju vola sa tak a tak a ty pritom dobre vies ze ziadneho psa nepocut stekat ani ich nevidat so psom ze by nejakeho vencili tak to vzdaj lebo mala sa naucila a vsugerovala ze klamat je normalne a ta dvora k tebe sa nevybudovala ani vdaka pudingu atd 😠 . Mozno sa hanbi za to ze za dverami jej vchodovych dverí nie je tolko toho co za tvojimi... Ale podme dalej... Vzala by som ju do kuchyne, otvorila chladnicku a cakala na pohlad ci ju prekvapi ze je plna. Skusila by som ci pozna farby ale nie priamo otazkou "aka je tato farba" ale tym, ze "podas mi toho ruzoveho slonika?" alebo nejaku farebnu hracku oznacis... NIKDY SA NEPYTAJ PRECO... PRECO mama ta neoblecie poriadne, PRECO nemas botasky ked je chladno, PRECO sa prave nejdes najes ked teraz vsetke deticky papaju lebo je obed a pod. otazky typu PRECO,,, nakolko to dieta sa zahanbi ze to nema a zacne si vymyslat ako ti povedala, ze ona ma dobru kozu ze jej zima nebude ci ako si to pisala a tak 😉 Naformuluj nejako otazky,,, 2-3krat skuste ju vziat k sebe domov a pospekuluj nad otazkami. Ked tvrdis ze je suchucka tenucka a ze ma stehienka ako tvoja mala ma lytka tak skus nieco navyse navarit nejaku dobrotu alebo neviem nejake teple jedlo v case obeda ju cez vikend pozvat k sebe a dat jej najest. Deti sa rozrozpravaju ked ze im dozicis co vlastne aj chcu len sa hanbia. To vsetko opadne aj strach aj nebude mat taky urcity odstup pri otazkach, Bude ti doverovat pretoze jej das najest a dozicis sa jej pohrat. Skus najst nejake starsie sponky do hlavy po dcerke alebo neviem, urob jej copiky a tak. Ziskaj si ju a ona sa rozkeca. Ked budes vediet to co chces, skus to pomaly obmedzovat 😉 a ked budes si ista ze je to tak ako pises ze jej jest nedavaju atd tak zacni patrat. Je to na dlhe lakte to mas jasne. Ale rozhodni sa bud sa iba prizeraj ako aj ostatní a nestaraju sa radsej alebo nenechaj to tak a skus to.

A ak to vies ale priezvisko stale nevies tak skusila by som takto:

Ja by som to zacala riesit sama najprv internetovo. Pises ze su z tvojej brany. Tak si najdi na katastralnom urade cize katasterportal (v googli ta to rovno hodi na tu stranku) najdi si jednu z tych 7menoviek. Alebo ulahcis si to tym, ze vyhladas seba (alebo ak byvas v podnajme tak majitelku bytu) a pri kazdom cloveku mas 2 moznosti. Bud sa infrmovat o danom byte alebo ti druhu moznost otvori cely rozpis brany (vsetkych susedov majitelov bytov z tvojej brany). A skus vylucovacou metodou. Urcite poznas vsetkych susedov ked byvas dlhsie nez 2-3roky v tej brane. Aspon podla mena ako tak. A zistis vlastne ci nie su len v podnajme;) Ak sa ti bude zhodovat jedno z tych 7 mien zo schranky ci odkial pises ze na com su vystavene tie 7priezviska tak ak sa bude zhodovat aspon jedno, nasla si majitela. Tak tiez vies ist dalej s tymto na bytove druzstvo kde nie je dnes problem zistit kolko nahlasene osoby v byte ziju. Ak mas znamu, o to lepsie;) Malo by tam byt nahlasene aj dievcatko. A uz mas priezvisko. S priezviskom sa dostanes daleko;) U lekarky napr. alebo skus nejaky telefonicky kontakt zohnat na nich. A cez tel, vies o5 zistit viac. Booode to iba tu v KE sme horsie zienky nez cela FBI? 😀 Mame plno sposoby. Pokial chces nahlasit na socialku, mala by si vediet konkretne priezvisko dievcatka aspon myslim. Nikdy som socialku neriesila a dufam ze ani nebudem musiet 😠

severanka96
3. sep 2013

môj starší syn mal 7rokov keď mi ho spred domu skoro uniesli za bieleho dňa,autom dvaja muži,a to som stála v okne!!!bývali sme vtedy u mamy často porozvode ktorá býva na prízemí,letela som von,jediné sťastie bolo že sa mu malý vytrhol z ruky a utekal oproti mne,ani si nechcem predstaviť čo by sa mohlo stať!!!nechodil von sám do 15rokov,teraz za mesiac má 17,a tiež najradšej sedí doma,von ho treba vyhnať,a keď sa stmieva,ťahá domov a to mu volám každú hodinu kde je a či je v poriadku.darmo kričal,nikto si ho ani nevšimol,veď koho zaujíma cudzi dieťa...keď som mala ja 13 rokov,môj otec sa tak ožral že ani nevedel kto je a čo robí,v nedeľu ma išiel doslova vraždiť za to,že nie som v škole...mamina bola žial u babky,zamkla som sa v kúpeľke,išiel na mŇa dvere vyvaliť,našťastie som ich dobre držala(asi nemal toľko síl od chlastu)kričala som na celý panelák,myslíte si že to niekoho zaujímalo?ale kdeže ☹( nedávno sa nám podarilo vymknúť sa,bezpečnostný zámok,samozrejme,manžel teda silu má ako superman 🙂) kopal,triskal,chcel dvere vyvaliť,čo sa nepodarilo ani po pol hodine,tak to rýpal kadečím,no po asi 3/4 hodine vyšiel sused pod nami čo sa deje,či sa vraždíme,a nikto iný...potom neskôr vraveli,že počuli obrovský buchot,mysleli si že sa mlátime či čo(ja a môj muž?ak by skúsil čo i raz,porcujem ho do mrazničky)a bonus,starší mal minulý rok závrate ,nízky tlak,prišlo mu zle aj na ulici cestou do školy,čo si myslíte kto mu pomohol?nikto!!!veď asi fetuje...nie?alebo je opitý...dnes sa žiaľ nikto nestará o nikoho,aj keď pochádza z normálnej usporiadanej rodiny,kde by som si nabrala odvahu ísť sa porozprávať s dotyčnými,ale ruku na srdce,ktorá by ste mala tú odvahu?ja teda nie,a hlavne kvôli mojej rodine,ale sociálku by som kontaktovala určite,môže sa aj anonymne,a vôbec nemusia vedieť kto si,kde bývaš ani nič podobné a už keď aj,určite to neoznámia rodine...a ak máte správcu domu,nech to rieši on.mne by to tiež nedalo...

maruska24
4. sep 2013

ja mám niečo podobné u susedov. Sú v podnájme /nelegálnom samozrejme, lebo majitel by musel platiť dane/, menovka žiadna, v dome, troch izbách a pivnici tak cca 15 - 20 ľudí. Od cudzincov až po Oravákov. Detí dokopy 5, občas aj nejaké navyše. Nehovorím, suseda s ktorou som sa bavila každý deň perie /má neskutočne voňavú aviváž, to musím nechať/, pečie až k nám vyvoniava, decká lietajú kade tade po dvore, učiť ich naháňa tiež ak nie je v práci, ak je, nestará sa nik či sú naučené. No problém je v tom, že v tom dome je ich naozaj veľa a pociťujú do aj deti, ktoré sa tlačia v jednej miniizbičke, nemajú svoj vlastný priestor, najstaršia dokonca dva krát už prepadla. Pritom sú to deti milé, inteligentné, všetko vnímajú, aj zhovorčivé, dokonca viem že im rodičia zakázali behať po susedoch a hovoriť o ich rodine. Je tam viacero pochybných vecí, navyše ne sú z tých čo hovoria potichu, človek sa tým pádom dozvie aj to čo nepotrebuje. Tiež som mala tendenciu to nahlásiť sociálke, skrz detí čo mi je fakt ľúto, ale nakoniec som to nechala tak vo viere, že snáď ak vyrastú tak sa nebudú môcť tlačiť v jednej izbe. Viem, že celá tá perepuť pracuje načierno, dokonca teraz tri mesiace ani výplatu otec detí nedostal, malá sa sťažovala že ani tašku do školy nemá lebo sú chudobný /zato na cigarety je vždy/. Keby som nejakú mala, tak jej ju venujem, ale už minule na mňa zazerali že som decká zobrala k sebe do záhrady. Je to ťažko, je to cudzia rodina. pokial nevystrájajú ani sociálka nepomôže, navyše hladné nie sú, do školy chodia, ani špinavé nechodia. A aj tak nie je všetko s kostolným poriadkom. Tá tvoja tuláčka, no možno to ani nie sú jej rodičia, ako vieš? Možno sú to tiež nelegálny nájomníci. Možno pracujú s drogami a malá by im tam len kšefty kazila. Možno tie hračky nie sú jej, možno sú ukradnuté z iného sídliska, rovnako aj peniaze. Nevieš o nej v podstate nič. Ak nechodí do školky, nie sú legálne ubytovaní tak ani lekárka op nej nič nebude vedieť. A daj si pozor, aby si kvôli vlastnej citlivosti sa nezaplietla do problémov o akých sa ti ani nesnívalo. Hovoríte, že sme všetci nevšímaví a nestaráme sa. No bohužial, je taká doba, krutá, každý bočí d problémov, svojich má dosť a namočiť sa do ďalších si už nik neželá. Dôvod? už skoro každý máme negatívnu skúsenosť s pomocou, kde sa všetko na zle obrátilo a pomocnou rukou sme sa dostali do problémov. Ako príklad uvediem: pomáhala som staršiemu vozičkárovi prejsť cez cestu, aby ho auto nezrazilo, namiesto ďakujem na mňa volal policiu že ho chcem okradnúť. Prispela som na ulici na dobročinnú vec, za moje peniaze /a nielen za moje/ sa dotyčný išiel najesť do mcdonaldu a po ceste ešte aj do viechy zabočil. A mnoho ďalšieho.

jetopravda
4. sep 2013

Nechápem niektoré mamičky, ktoré sa starajú, že kolkí ľudia bývajú v podnájme...že sa tam tlačia...no, podľa mňa je lepšie sa tlačiť aj keď v jednej izbičke, ako keby mali spať pod mostom...ozaj asi nemáte svoje starosti....jasné, že sa nikomu nepáči, keď sa detí vyzvedáte, čo jedia, koľkí doma bývajú, čo robia....keby som videla, že tie decká sú týrané, vtedy by som zasiahla, ohlásila to, ale to, že ako kto býva, do toho nikoho nič...

zuzkat1
4. sep 2013

@domak2 moj nazor:
1.nemali sme plostice ale co som pocula v blave su bezne-mnohi si ich dovezu z dovolenky alebo s novym nabytkom.takze to o nich nic nevypoveda.
2.som z mensieho mesta a tam je veru normalne ze rodicia rano vypustia deti a vecer ich pozbieraju.-ja to nerobim ani robit nebudem,som velmi uzkostliva.z tych deti su dospeli a maju svoje deti.
3.mam pocit ze sa aj staraju.vid poznamka nech povie mame nech jej da ine topanky a na druhy den mala nove.
Nemozes vediet co je za tym.volat socialku je zbrkle.treba najskor zistit ako to je naozaj.
Chystany zakon o Juvenilnej justicii bude velmi uspesny ak budu reagovat ludia takto zbrklo.

juliana77
4. sep 2013

@jabadaba Súhlasím s tvojím príspevkom do bodky. Dnes niekomu pomôcť občas hraničí so samovraždou, ale deti sú pre mňa nesmierne citlivá téma a určite by som tiež nezostala chladná a neprizerala by som sa. Ja osobne mapujem trasu aj môjho sedemnásťročného chalana a nie ešte malého dievčaťa. Nie sme v dobe Jerguša Lapina, ked behal po dedine kade - tade.

A napokon zakladateľka opisuje už malé krádeže, či sú z titulu, že dievčatko túži po hračke, alebo z titulu, že je možno aj navádzané je úplne jedno, nie je to proste normálne. A ani tá tlupa nahromadených person, určite to nie je všetko rodina.

hyta
4. sep 2013

Nedá mi nenapísať svoj názor. Som zhrozená, koľké maminy radia radšej od takejto rodiny ruky preč! Potom sa čudujme, že kôli ľudskej ľahostajnosti zomierajú deti. Podľa všetkého, toto dievčatko vychováva ulica, dáka životospráva je utópia, to ako si vymýšľa, mi príde ako tiché volanie o pomoc. Určite by som sa najprv kontaktovala s detskou lekárkou, či o nej vôbec vie, veď dieťa v tomto veku by malo navštevovať predškolskú výchovu v škôlke, alebo školu.Následne by som skúsila i tú sociálku. Už to, že žije 10 ľudí v jednom byte je akési čudné.

kiki68
4. sep 2013

Ja tiez nechapem ako moze niekto dieta takto pustat same von,navyse dievcatko....mam znamu,co robi roky v psych. ustave na tom oddeleni,kde maju vrahov,pedofilov,proste tych deviantov a ona mi sama hovorila,ze proste akonahle su tam neni zavreti pod liekmi,tak ze to je nekontrolovatelna zver. A potom si chodia napr. po par rokoch liecby po svete dalej. Takze u kvoli tomuto by som nikdy take male dieta nepustala same von,staci chvila a navyse ak sa ta mala prihovara cudzim ludom tak je to divne. Pretoze normalne rodicia deti ucia skor tomu,aby sa vyhybali kontaktu s cudzimi ludmi pokial to nie je nevyhnutne. Ta mala podla mna nemoze tusit,komu sa prihovori a kto jej ponukne lizatko a potom spravi nieco ine. Mozno by som najprv skontaktovala prave ucitelky v skolke,lekarku,susedy a nejak zistila,ci vobec niekde uradne existuje a potom to riesila dalej. Podla mna to dievcatko,tym,ze uteka vie,ze spravilo nieco zle, ale asi si nevie pomoct. To rozdavanie sladkosti moze byt taka zamienka aby nebolo samo a teda sa s nou deti a ludia bavili. Tiez je divne,ze jej mama kocikuje,ale mala s nou teda asi vtedy nie je...je to velmi divne...