Mali by rodičia chorého dieťaťa znášať náklady na liečbu 50/50?
Mali by rodicia choreho dietata zijuci v jednej domacnosti znasat naklady spojene s jeho liecbou 50/50?
Matka je 3.5 roka na MD/RD (+este 2-3roky bude), otec zaraba nadpriemer. Nasporene financne prostriedky su na oboch stranach.
Vas nazor?
@0silvia0 ver ze takým ľuďom to je jedno. 😒 ak by bol charakter a mal peniaze zaplatil by všetko zo svojho a od ženy by nechcel nič a ani by to neriesil. Spravidla zial musí prist vážny problém aby sa skutočný charakter prejavil. Myslím ze veľa z nás by bolo prekvapených aký sme sami a kto vedľa nás žije. Ospravedlniť a zdôvodniť si sami pred sebou vieme veľa vecí, aj tie neospravedlnitelne žiaľ.
Tak potom naozaj nechápem spolunažívanie tohto druhu. To toho, kto si to prepočítava nefackuje hanba? Ide o zdravie spoločného dieťaťa. Toto si nedokážem ani predstaviť. Nevypočítavate obstarávaciu cenu auta, ktoré bude viac používať napr. manžel, alebo nekupujete dom, jednoducho, kto prvý vytiahne peňaženku, ten platí. A každý normálny manžel, nadpriemerne zarabajúci, majúci manželku na rd, by nemal ani brvou pohnúť a mať tú peňaženku nachystanú. A miesto prepočítavania sumy by sa mal venovať rodine.
Prepac ale tvoj muz je riadny ch.j.
Ci takto sa vymeniť, nech "pan otec" ostane na MD/RP a zena mu potom vypočíta, co ma platit 50/50🤦♀️
Ja ci môj mm, ako aj cela rodina by sme dali prve posledne, aby dietatko bolo zdravé a nikto, ale naozaj nikto by neriešil kto koľko platil paneboze. Ked mam, a nechýba mi, dám predsa. Ci ešte úroky mam rátať?
No comment na takéto charaktery ludi👎👎👎
@mamula20 ja mam takého otca rozdal by sa nikdy od mojej maminy nič nechcel a naopak keď mal on problém mamina pri nom vždy stala. Sú spolu 40 rokov a zostanú predpokladam ze už navždy. A zasa mam priateľa ktorý je úplne iný ako môj otec a je ťažké na to si zvyknúť a mam vďaka tomu kontrolku v hlave-neviem ak by prišiel vazny problém ako by sa zachoval- nieje zlý človek len si vie zdôvodniť veci po svojom 🙂
Nie. 50/50 urcite nie je fer. Ani by som mu tie peniaze nedala a rozmyslala nad tym, ci chcem v takom vztahu pokracovat. Teda nie ste manzelia? Chranila by som si svoje peniaze ako oko v hlave, ziadne nakupy, nic. Ved ak by bol s dietom doma on, ty si mozes zarabat a tvarit sa dolezito, nech si on vyskusa zit z 300 eur a ty budes ocakacat, ze vsetko budete znasat na polovicu. Tym, ze nie ste manzelia, nie si ako matka jeho dietata vobec chranena. Co to je vobec za krizu, ze mu toto napadlo?
Ja budem ina, ale podla mna je to v poriadku 50/50, ak mate obaja uspory. Predpokladam, ze tym, ze on zaraba a ty mas len RP, on financuje z platu vasu beznu celu mesacnu reziu. Ak je to ale tak, ze on zo svojho platu dokaze este tvorit dalsie uspory a ty pochopitelne nie, tak potom je na mieste iny pomer.
@vevesh nie nemala, ale trvam na tom, co som napisala.
V principe je jedno, ci ide o chore dieta alebo ine vydaje. Autorka neuvadza dalsie podrobnosti, ako som pisala, to moze situaciu menit. Ak on ma priklad plat 3000, ona RP 400, mesacne naklady rodiny su tych 3400, preco muz ma zatiahnut niekolko x tisic len zo svojich uspor? Autorka predsa pise, ze ich ma tiez, keby ich nemala, logicky sa ani nepyta.
@ropucha6 hypo, voda, stocne odchadza roky z uctu zeny, muz plati elektriku, nakupy robi vacsie, zena tie mensie. Peniaze neboli problem.
Tato vec je jeden z dosledkov momentalnej krizy, otazka ako sa k tomu co najrozumnejsie postavit
@ropucha6 ani v tom prípade ze by muz platil výdavky by som nic neplatila 50/50.
Kks, toto mi príde ako starostlivost o psa, nie o dieta paneboze🤦♀️
Autorka pise, ze maju dajakú krízu... tak sa pan manzel asi nechce vyhadzat z penazi kým zdvihne kotvy.
Pozri, ja tiež mam úspory z pred manzelstva, ale sú to moje úspory (mm nemal nic) a nechapem, prečo by som akoze teraz mala ja financovať veci okolo deti z mojich uspor??? Pozor, pisem zamerne deti. Ked si budem chcieť kupit kabelku za 5000€, samozrejme nebudem pýtať od muža ale nie ze mi povie, ze teraz ty si plat z uspor a ja si budem šetriť tym pádom. By letel, ze by si ani kufre nestihol zbaliť.
@ropucha6 a matka je hádam doma s dieťaťom od suseda? Hádam sa stará o jeho dieta. Robí mu opatrovateľku, učiteľku, upratovačku v domacnosti, kuchárku... Mne celkovo delenie financií v manželstve príde choré. Ale to už je ďalšia diskusia.
@galganka suhlasim. Ako by si teda v takej situacii zareagovala?
@ropucha6 rozdiel je v tom, ze muz ma stale svoj plny prijem, ty máš RP. To je ten rozdiel. A RP je dávka pre dieta, nie pre zenu. Nemas z nej olatit šeky, inkaso, a pod.
Samozrejme pride cas, ked sa aj zena vrati naspäť do prace, a bude zase zarábať, v tom prípade nevidím žiadny problém platit aj z platu zeny výdavky. Ale pozor, z platu, nie z RP ci nebodaj uspor.
@autorka ste manželia alebo nie?
Delíte si aj starostlivosť o dieťa? Ako ťa mieni zaplatiť on, že si doma s jeho dieťaťom? To čo ti dáva štát, to máš od štátu. Otázka je, či je on ochotný zostať toľko so svojim dieťaťom koľko ty a či by prijal život a peniaze z materskej dovolenky.
@ropucha6 ale ano čítala. A este raz, nevidím dôvod prečo ja, ktorá som na RD sa mam teraz vyhadzat z úspor len preto, ze si chlap postavil hlavu. Ocividne peniaze problem neboli vtedy, su az teraz. Otázne je preco ... to vie iba @autorka
Navyse, ak si čítaš jej odpovede, chlap zďaleka všetko neplati...
Ako 50/50?
Ste manzelia? - STE
Co to znamena?
- ste rodina
- vsetky peniaze / uspory su spolocne
Zaver: tu sa nic nedeli, musite fungovat ako jeden tim. Toto kym par nepochopi, nikdy z nich nebude skutocna rodina, skutocna jednota.
Keďže viem, koho som si vybrala za partnera, takúto situáciu nemusím ani teoreticky riešit. Takto narýchlo mi napadne napr. vyživné na manželku, ale ak dobre čítam, nejedná sa o manželku. Ďalej, by som možno zisťovala, čo za vola, to svokra vychovala a čo vraví na to, že jej vnúčaťu rozrátava liečbu. A ku koncu by som mu začala asi všetko tiež účtovať. Aj ušlý zisk, lebo som na rd a tak... 🤷♀️
Tvl, ak sa normálnemu páru narodí choré dieťa a mama je na RD, tak normálny chlap ani na sekundu neuvažuje, kto koľko prachov kde zaplatil, ale snaží sa makať tak, aby zabezpečil rodinu a liečbu dieťaťa. Ja si inú alternatívu ani nedokážem predstaviť.
@zmrzlinka2021 nepise, ci su manzelia
@tiezjedna ved oni to uz zaplatili…ale asi teraz partner pocas krizy chce peniaze spat
my ako rodičia sa nepodielame na financovaní domácností a detí 50/50 ale sa to odvíja od príjmov. Každý máme svoj účet k tomu každý svoj sporiaci podúčet a k tomu jeden spoločný, kde šetríme. Príde výplata každý odošle určitú čiastku (nikdy nie je rovnaká) + všetky odmeny na ten spoločný účet. Zbytok má každý na účte na chod domácnosti. Väčšie výdavky bud riešime zo zbytku výplat alebo potom z toho spoločného.
Cez materskú som neposielala nič, manžel všetko platil (ako aj teraz) a doposielal mi vždy na účet ešte peniaze navyše nech sme na tom na svojich účtoch cca narovnako celý mesiac
Ten prípad, ktorý spomínaš ty, je pre mňa nepredstaviteľný.
Podla mna by bolo fer mu dat podpisat rozvodove papiere a to bez srandy.

@galganka rodicia su spolu