Mali by rodičia chorého dieťaťa znášať náklady na liečbu 50/50?
Mali by rodicia choreho dietata zijuci v jednej domacnosti znasat naklady spojene s jeho liecbou 50/50?
Matka je 3.5 roka na MD/RD (+este 2-3roky bude), otec zaraba nadpriemer. Nasporene financne prostriedky su na oboch stranach.
Vas nazor?
to sa aj zle číta, my máme všetky peniaze spoločné a financujeme všetko spolu, bolo obdobie, kedy som bola so synom doma bez príjmu a vtedy zarábal len manžel, nikdy nepovedal ani slovo... je mi z toho smutno, však ide o jeho vlastné dieťa
@ropucha6
Pise, ze "muz" a to znamena manzel.
Keby to bol len frajer, pouziva sa vyraz frajer / priatel / partner.
@zmrzlinka2021 ano, jedna sa o manzelsky par
Chápem, že nemáte spoločné všetky financie ani my nemáme.
Čo ale máme je, že máme okrem svojho účtu (každý svoj) aj spoločný neplatný účet kde každý posielame rovnakú čiastku a vykrývajú sa z toho bežné nákupy potraviny, drogéria, kozmetika,drobnosti do domácnosti, lieky vitamíny a podobne. Takže buď do obálky alebo spoločný účet na spoločné výdavky.
Áno dieťa je oboch majú znášať následky aj financie spojené s tým spoločne
@jeanne14
Ani my sme nemali a mali sme spolu aj dieta.
Teraz a v tej dobe to uz nie je vobec divne.
Mal financie svoje ja svoje a veci co sa tyka domacnosti + vydavkov na dieta sme mali poriesene. Nie je nutne mat k tomu vobec spolocne financie.
@zmrzlinka2021 ok, lebo v zaciatku pise otec a matka. Inak uspory pred manzelstvom nie su spolocne. @autorka a on ako argumentuje, ze predtym suhlasil s nejakym pomerom a teraz to chce spat?
@ropucha6 myslim, ze je to z trucu, alebo sa snazi mat "navrch", netusim...mozno nieco planuje...
v manželstve je všetko spoločné, čiže ak to hradil z peňazí, ktoré zarobil (nie z vlastných úspor) s týmto by na súde neuspel... nič mu nedávaj, ak bude trvať na vyplatení nech ide cez súd a potom sa uvidí
No uz spatne by som mu nic nedavala.
@dadis ved pise, ze ide o manzelsky par
@zmrzlinka2021 Aha, nevsimla som si. Prepac
@lucka_ke
@dadis tak my máme oddelené účty, ale teda, aby môj muž, ktorý zarába nasobne viac, ako ja, niekedy v živote odo mňa pozadoval nejaké "percentá" ako príspevok, mi príde úplne absurdné. To, že ja som celý život robila servis okolo dieťaťa, stavby domu, domácnosti ako takej, aby on mohol zarábať a nie riešiť odvozy a dovozy, OCR ky, dozor na stavbe a pod. Proste sme sa normálne dohodli, že to tak bude. A výdavky platíme ako príde, ja viem ušetriť, investovať a môjho to nebaví a nezaujíma, tak mi to vďačne prenechá a starám sa o to ja, on prispeje kam treba, keď treba väčšiu sumu, vždy sa dohodneme, odkiaľ prachy a pod.. Ale u nás funguje niečo, ako 100% dôvera. Ja niekedy čumím, kde ženy chodia na takých debilov, ktorí budú rozratavat financie na choré dieťa, to je akože brutál.
@galganka som rada, ze ty taku vec nikdy v zivote nebudes musiet riesit. Po 15 rokoch co sme spolu by som to tiez necakala. Ludia sa menia. Svokru do toho zatial nechcem zapajat.
@ropucha6 nie, nie je to jedno. Ak mas chore dieta, vydavky ti nepriamo umerne stupaju k prijmom. Stat ti v drvivej vacsine hradi NULU, takmer kazdu terapiu, lieky, pomocky z vlastnej rezie. Matka je ta, kto ma 24hodinovu sluzbu a chodi s dietatom na terapie, k lekarom atd., zatial co chlap si pripise 💶💶💶 na ucet , matka ma prijem nula (a to opominiem psychicke vycerpanie). A ten prijem bude mat dlhodobe, v nepriaznivom stave do jej smrti ci smrti dietata, ak bude opatrovane doma. Cize ziadne prispievanie na polovicu (este pri nadpriemernom plate)- muz ma normalne hradit plnu liecbu, pokial mu z vyplaty neostane 0 na ucte a potom sa mozu bavit o obojstrannom siahani na vybudovane financne rezervy a co s buducnostou- ak budu mat obaja nulu na ucte, vtedy sa robia verejne zbierky (ale ocividne pan tvorstva tu takto ostat nechce, chce si vybudovat zadne vratka, aby on kedykolvek €€ na ucte mal a zena s dietatom- a k tomu chorym- sa mozu ist past..)🤮
Urcite nemali, autorka. V pripade ze ty si na predlzenom RD, a on zaraba nadpriemer, ty nemas co siahat do uspor, pokial liecba dietata nezhltne celu muzovu vyplatu. Jedine vtedy by mali manzelia spolocne siahnut na rezervy, fifty-fifty. To, co tvoj muz po tebe chce, je absurdne, zbystrila by som, tu sa nieco deje…To nieco ma s najvacsou pravdepodobnostou zenske meno. Takze uspory by som si chranila o to viac.
Práve naopak. Ja byť tebou, zapojím čo najviac ľudí. Fešák možno niekde škrečkuje spoločné peniaze nejakej pipke na drahú kabelku ( ...totálne vymyslený prvoplán ako príklad) a ty budeš doma potichu poslušne prepočítavať za lieky. To teda neuhádol, kamarát.
Keďže sa jedná o manželský pár, tak všetky financie nadobudnuté počas manželstva sú spoločné. Je jedno kto má koľko na svojom účte. Čiže je absolútne bezpredmetné percentuálne"rozdelenie" kto koľko bude platiť. Polovica peňazí na účte manžela je tvoja a polovica peňazí na tvojom účte je manželova....
Keby moje dieťa nedajbože potrebovalo liečbu, dala by som všetky poklady sveta bez ohľadu na to, či dá otec polovicu alebo nie. Môj ex v živote nebol s dcérou na OČR, nikdy jej nekúpil lieky, nezaplatil ošetrenie u zubára - mala som ju nechať trpieť len preto, že je to blbec? môj druhý manžel s ňou ide na ošetrenie, hneď aj kúpi lieky a nikdy mi nepredložil bloček, že toto som kúpil 'tvojej' dcére. Máte to veľmi zle nastavené a otec, ktorý má problém zaplatiť liečbu dieťaťa a žiada polovicu od matky je ......... chudák.
@vevesh Skoda, ze autorka nenapisala viac, aspon percentualny podiel liecby na vyplate jej muza, pre predstavu. Ak chlap zaraba 5k a liecba ho stoji mesacne 4k, to je uz trosku problem…Ale ani vtedy nemoze ziadat polovicnu uhradu od zeny, ktora ma 24/7/365 sluzbu…
@drahomirrra ano, je to velmi hypoteticka debata.
To je vtipne. Tak mu este vyuctuj tvoj znížený prijem, za cas kedy sa staráš o chore dieta. Lebo choroba nie su len realne naklady ale aj cas matky, ktora nemoze pracovat alebo je na OCR, cim ma nižší prijem. Takze autorka pekne to spočítaj a nechaj mu to doplatiť 😉.
A ako to riešiš Ty, alebo aké možnosti vidíš? Prečo vznikla táto kríza? Vrátiš sa do práce a on ide na MD?

Ako sa dohodnú. Hlavne je to o komunikácii a ich predstavách. My máme od svadby spoločný účet, takže finančné záležitosti nie sú pre nás téma, kupujem, čo potrebujeme a manžel takisto. Keby sme mali financie oddelené, ja by som bola na rodičáku, tak by som tlačila na to, aby boli financie rozdelené percentuálne - podľa výšky príjmov. (Čiže napríklad - ja príjem 500, z toho 50% ide " na deti" = 250e. Muž príjem 1000, z toho 50% na deti = 500. Čiže rozpočet na deti, resp. domácnosť = 750€. (Samozrejme, percento by záviselo od mesačných výdavkov na domácnosť/deti, to má tiež každý ináč nastavené). Ak by som sa s mužom nevedela dohodnúť, žiadne ďalšie dieťa by som s ním už neplánovala a hrabala by som sa do roboty, s tým, že očr, prázdniny a podobne by bol aj on, pekne 50:50.