Malo by dospelé dieťa žijúce u rodičov platiť za bývanie?
Zijem s muzom v rodinnom dome a mame 3 deti. Vsetky su uz dospele, dve uz byvaju vo svojom, ale najmladsi (ma 29) stale byva s nami. Nie je nezamestnany, pracuje, ale odmieta prispievat na byvanie, jedlo, energie… proste nic. Ked sa ho spytame, povie ze on predsa doma pomaha a to staci.Doma ma vsetko – teplo, jedlo, internet, vsetko zaplatene. Ked mu poviem, nech aspon 100 eur da na ucet, urazi sa, zavrie sa do izby a cele dni je tam. Pritom si vie kupit novy telefon, jazdi si autom, objednava si jedlo cez apky. A my dvaja s muzom ledva vyzijeme z dochodku.
Je to moje dieta, ale mam pocit ze nas len vyuziva. Je to normalne v dnesnej dobe? Mate to niekto podobne?
Určite má platiť, bývanie predsa nie je zadarmo. Že sa nehanbí, ja by som sa pod zem prepadla takto využívať rodičov. Všetky náklady za mesiac (vodu, elektrinu, plyn, teplo aj jedlo) rozrátaj a nech platí tretinu, inak si môže hľadať iné bývanie.
fuu to ste si ho ako vychovali?! treba sa rozpravat a diskutovat o moznostiach pomoci. vyclentente mu policku v chladnicke moze si nakupovať varit... perte len svoje ...
V 18 som nastupila do prvej prace, kde som zarobila asi 340€ za mesiac a nasim som davala 70€ kazdy mesiac. Urcite by mal prispievat, ked sa mu nepaci, nech ide do najmu za niekolko stoviek 😀
U 29 rocneho to normalne nie je.
A preco ma teple jedlo, internet, vodu, kurenie a pod? Ked neprispieva, tak mu nevar, neper, zmen hesla na wifi, neupratuj po nom... takyto clovek sa nikdy nenauci, co znamena realny svet, pokial mu doma poskytujete zadarmo plnu starostlivost.
Samozrejme, ze ma platit za byvanie. Ste prilis makki. Urcit mu pevnu sumu, ktoru bude od tohto mesiaca platit, alebo mu dat ultimatum, ze do 3 mesiacov si najde byvanie a odstahuje sa. Nesmiete v tomto povolit a dat si skakat po hlave
Delozovat ho , do 25ky ešte ok ale po 25ke keď sa takto správa dovidenia
Dať mu mesiac nech si nájde podnájom a osamostatni sa. Je dospelý a pracujúci a nie ste povinný ho živiť.
Rovnako ak bude treba kúpiť nový spotrebič alebo niečo opraviť, nech prispeje minimálne tretinou.
Nie, nie je to normalne. Dospely pracujuci muz by mal aspon prispievat na chod domacnosti, ak uz nie je schopny osamostatnit sa...
nie, to nie je normálne. synovi manzel povedal, ze kym studuje, tak mu vsetko financujeme, ak dostuduje a bude pracovat, samozrejme prispieva. Byt nie je zadarmo, strava nie je zadarmo....pri 29 rocnom sa ani nemusis pytat, normalne to nie je. syn ide s priatelkou byvat spolu po skocneni VS, uz si hladaju podnajoma kazdeho mensi byt bude stat 350 eur jeho podiel + strava, atd. takze bude mesacne minat cca 550 eur, co doma neplati.
Ja som mala 20r a byvala som s rodicmi a davala som na stravu a ked bolo este nieco kupit ,tak som rodicom dala...je to dobry start do buducna...30r a byvat u rodicov je u mna pohodlie ...a zvlast ked ma pracu...zneuziva situaciu...vychcanost atd...mne uz moj 12r syn zahlasil minule ''maminka ked vystudujem a bude mat peniazky,ja ti pomozem financne '' joj potesilo ma to ako je nastavany..jasne,moze sa vsetko zmeint.. ..len nech mu to vydrzi hahhaa
Zase toto ste si mali vyjasniť už keď končil školu. Že ak chce u vás bývať, bude platiť toľko a toľko bez ohľadu na výšku jeho mzdy. Čiže žiadne také, že každú chvíľu nezamestnaný a rodina živ ma. Pekne do roboty a nech on živí vás, aspoň čiastočne.
V tomto konkretnom pripade urcite ano, mal by prispievat. Inak by som sa rozhodovala podla dietata - ak by si vsetky zarobene peniaze setrilo na vlastne byvanie, nevyhadzovalo na blbosti a spravalo sa zodpovedne, nepytala by som od neho nic. V opacnom pripade by prispievat muselo. Svoje deti si uz kazdy pozna.
Akože ja som hneď po škole išla bývať sama, ale teda za mňa každý človek co pracuje (nie brigáduje) a nechodí do školy a stále býva u rodičov, ma prispievať. Mužov brat býva u ich mami, 29r ma tiež, chodí do zahraničia na turnusy, preto nemá žiaden byt či podnájom, neoplatí sa mu to.. A matke prispieva okolo 200€ mesačne.
Ked neprispieva zrusila by som mu vsetky sluzby mamahotela. Jest bude to co si nakupi a co si uvari, aj nosit bude to co si operie a ozehli. A aj tak este bude ziskovy, lebo elektriku, vodu, kurenie... za neho budete platit vy.
Druha moznost je, oznamit mu, ze na tri mesiace na to aby sa odstahoval a zabezpecil si byvanie zo svojho.
mrzí ma to, ale čo si si vychovala, to máš
To akože vážne mu tolerujete? Prepáč ale to je vychcanec obyčajný, ako ho naučíte tak bude, ja som začala robiť v 19 tich hneď prvú výplatu som dávala našim na bývanie a nemusel mi to ani nikdo vravieť, normálne Vas ľutujem, ale sami si za to môžete proste buď prispej alebo nech sa páči podnájom za 500 euro jednoizbak a pochopí, nie mama hotel, nič by som neskakala okolo neho, takže tu je vina na 100% na vašej strane
ak by ste mali dostatok penazi a boli by ste v pohode financnej tak nech…….Ale ked ste obaja dochodcovia tak je to od neho hnusne. povedz mu mi potrebujes prenajat jeho izbu lebo neviete vyzit z dochodku. Normalne daj inzerat…….a budu chodit zaujemcovia. Ked bude chciet ostat musi platit.
Nie je to normálne. Určite má prispievať a samozrejme aj pomáhať. Láskavo nech začne niečo platiť alebo nech si nájde niečo svoje. Lebo mám pocit že sa mu páči mama servis.
je to nespravodlive, aj voci jeho surodencom, ktori si vsetko sami platia a on vyuziva "MAMA HOTEL". Neznášam takých povaľačov
Nebrala by som od neho peniaze, ale rovno vymenila zamok a kufre ma pred dverami. V 29 by za taku odpoved dostal facku, ze by mu stena dala druhu - na traumu je uz stary. Buduca nevesta vam ho velmi rychlo vrati ako vadny kus, lebo aj tu najpravdepodobnejsie dovlecie do detskej izby… taky maly vychcany hajzlik, kt vyuziva Vasu makkost …
V prípade aký si opísala je úplne na mieste, dokonca žiaduce aby vam prispieval. Čize prestala by som mu prať, zablokovala WiFi a pod. Môže prespať ale nadbytočný komfort zadarmo by som mu zrušila.
Hned od prvej vyplaty som prispievala rodicom
zalezi na dohode, an toto neexistuje pravidlo, ale ak vy ste na tom ako ste a teda zaidate od neho rpispevok, potom je povinny prispievat.
tak ako ma prijem, tak ma aj vydavky a vynie ste povinny mu ich platit.
to ze pomaha je dost chaby argument. akoze co robi, ze si to ceni natolko, aby neplatil? ak nieco robi doma, tak potom to nepomaha, to si robi za seba. aj to je jeho povinnost.
Moja 26 ročná dcéra čo býva s nami mi veru platí 150e a to,že pomáha je predsa samozrejmé
ja som skoncila skolu, vtedy som dostala este podporu, ktora bola uboha, vsak ako aj teraz. asi 40e. z toho som davala amme asi 17e ( smiesne cislo, sle bolo to 500sk )
potom som sa zamestnala v cechach, moja prva vyplata asi 120e, dalsie boli viac, okoo 150e, bola som tam 2r a na konci som dostala asi 180e. a aj tak som aspon sprostych 10e dala pri kazdej navseteve mame. kazdy mesiac, ked som rpisla na 3dni domov.
ked som skoncila, odlozila som si pre mamu na 2 splatky - aktualny mesiac a na ten dalsi mesiac. prvu podporu som mala az za 3m, cize dlho sombola bez penazi. potom isla mame 1/2 celej podpory, co som za 3M dostala.
a teda kym som byvala doma, vzdy som prispievala. ani jeden emsiac, kedy som mala prijem, dokonca aj vratane ubohej socialky so nezila a mamine peniaze.

Nie je to normálne. Treba mu dať ultimátum - buď bude prispievať na chod domácnosti (100 eur mesačne je málo), alebo nech si hľadá podnájom/kúpi si vlastnú nehnuteľnosť (potom sa spamätá). Prestaň mu variť, prať, žehliť, upratovať, zmeň heslo na wifi.