icon

Malo by dospelé dieťa žijúce u rodičov platiť za bývanie?

23. máj 2025

Zijem s muzom v rodinnom dome a mame 3 deti. Vsetky su uz dospele, dve uz byvaju vo svojom, ale najmladsi (ma 29) stale byva s nami. Nie je nezamestnany, pracuje, ale odmieta prispievat na byvanie, jedlo, energie… proste nic. Ked sa ho spytame, povie ze on predsa doma pomaha a to staci.Doma ma vsetko – teplo, jedlo, internet, vsetko zaplatene. Ked mu poviem, nech aspon 100 eur da na ucet, urazi sa, zavrie sa do izby a cele dni je tam. Pritom si vie kupit novy telefon, jazdi si autom, objednava si jedlo cez apky. A my dvaja s muzom ledva vyzijeme z dochodku.

Je to moje dieta, ale mam pocit ze nas len vyuziva. Je to normalne v dnesnej dobe? Mate to niekto podobne?

maminkadeticiek
23. máj 2025

To je chore.Syn vas vyuziva a nema k vam uctu.Treba mu oznamit ze ma 3 mesiace na osamostatnenie sa.29 rocny chlap nema co hladat u rodicov.

alenka58
23. máj 2025

jednoznačne má platiť a podieľať sa na domácich prácach

terezia74
23. máj 2025

Nečudujem sa že veľa mladých ľudí má aj po 30tke stále doma fuulservis a je to chyba výchovy, rodičov.

mamina7070
23. máj 2025
@monsterablue
Odpoveď bola zmazaná

@monsterablue ake pomahanie od ostatnych deti? preco by tie co sa same zivia a riesia si svoj zivot mali pomahat zivit rodicom darmozraca ?

chlapec si ma platit za seba a upratovat po sebe a pomahat v domacnosti kde zije, hadam nebude chodit jeho surodenec co zije inde umyvat po nom okakany zachod ?

pininka1
23. máj 2025

Chápem ta, ale ak by mi toto syn povedal, tak ma na druhý deň všetky veci pred domom. Neznášam takého zneužívanie. On už sa vidí v tom, že všetko pripadne jemu, keď sa súrodenci odsťahovali, určite si trvaj na svojom, nech sa uráža koľko chce.

colsami
23. máj 2025

Toto co popisujes je chore a je to hanba. A je to vasa chyba, pretoze si neurobite poriadok s dospelym chlapom. Poskytujete mu fullservis a on na vas zvysoka kasle. Skoro by som vas lutovala, ale naozaj si za to mozete sami. Vas dom, vase pravidla. On len vyuziva to, co je mu dovolene vyuzivat. A okrem toho ze vas vyuziva, toto vsetko ze mu dovolite takto zit a fungovat, mu extremne skodi.

andrejka1974
23. máj 2025

Keď nechce prispievať nech si nájde podnájom a vezmem mu kľúče . Stačí mu to povedať a hneď bude platit

earlgrey
23. máj 2025

Ja poznám 40 ročného, ktorý býva s rodičmi a zarobí skoro 3000 eur mesačne a keď som sa spýtala, či niečo prispieva, tak povedal, že načo 🤣🤣🤣 no načo asi? voda, elektrina, jedlo...ale ako bolo spomenuté...čo si vychováš, to máš 🤷‍♀️ ja od 19tich pracujem a aj keď som žila v zahraničí, mame som peniaze posielala....ktorá mi ich síce odkladala (nevedela som o tom) a keď som sa vrátila na Slovensko, mala som našetrené na 3 izbový byt 🤷‍♀️

balerina2025
23. máj 2025

nasi si nepytali nic, pocas VS ale ja som mala 4 brigady pocas vysky takze som si oblecko diskoteky ci dovolenky platila sama.

patka06
23. máj 2025

Podľa mňa nie je normálne, keď 29 ročný býva u rodičov.
Ak už, tak by mal rozhodne prispievať.
Zruš mamahotel - všetky "služby" zadarmo

lienka.7
23. máj 2025

@autorka moze ist do podnájmu a upratovať si bude aj tam, plus navyše platit aj prenájom...akože prepáč ale je to jeden vychcanec. Nečítam diskusiu, dúfam, že si domov aspoň nevodi ženskú ako do mamahotelu
A čo sa týka teba/vás, tak asi niekde trosku zlyhala jeho výchova, nemyslíš?

pl2y
23. máj 2025

Tak čo dovolíte, to bude robit..mne naši povedali, keď som dostudovala VS, že leto si môžeš ešte oddýchnuť, ale od septembra si nájdi vlastne bývanie..a tak bolo

sovica
23. máj 2025

Autorka, sadnite si mužom, spíšte ročné náklady - elektrina, internet, voda, teplo (drevo), odpad, potraviny atď., vydeľ to 3 a čiastku rozpočítaj na 12 mesiacov. Potom zavolajte syna a oboznámte ho, koľko bude mesačne prispievať na chod domácnosti + samozrejme, naďalej sa podieľať na domácich prácach (to si rozdeľte, ako komu vyhovuje). V prípade, že sa pokazí v domácnosti nejaký spotrebič, ktorý využívate všetci (kotol, umývačka, vysávač...), prispeje na kúpu 1/3. Ak sa mu nepáči, môže si nájsť podnájom, tam bude platiť mnohonásobne viac + všetky domáce práce robiť sám.

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
sasa1310
23. máj 2025

ako k tomu prídu tvoje dve už odídené deti, že jeden brat býva zadarmo a má full servis?

alex49
23. máj 2025

Výmen zámok a veci vyhod pred dvere, keď je taky drzý, tak nech sa stará o seba sám.

mamamasama
23. máj 2025

Čo prosím? Urazí? Celý život ste sa starali a ešte aj teraz? No nič mladý. Neprispievaš? Pobaliť saky paky a platiť si nájom. A to píšem ako maximálne rešpektujúci a milujúci rodič. Niekedy treba prejaviť lásku aj takto.

lenvam
23. máj 2025

100 som prispievala 15 rokov dozadu. Keď som varila a chýbalo nieco kúpila som zo svojho. Keď sa decka zamestnaju po skole a budú chcieť ostať bývať doma 250 budem určite pýtať. Ak sa im nebude páčiť nech idú smelo do svojho

mandzula
23. máj 2025

Prestala by som mu varit, prat. Pre jeho dobro.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
rebeka25
23. máj 2025

A ešte okrem toho co tu ostatne baby napísali, ste riadne nefer voči ostatným deťom

nikaeli
23. máj 2025

Hmm.. moja má čerstvých 18, je tretiačka stredoškoláčka a už tri mesiace brigáduje. Po prvej výplate mi povedala, aby som jej už neposielala vreckové a čo ma prekvapilo - zaplatila si školský výlet (idú na víkend do Krakowa). Kúpila si nejaké oblečenie, topánky - veľmi ma teší, že nerozflákala peniaze na blbosti. Mali by ste s mladým hodiť reč a prestať ho dotovať. Začala by som tým, že mu nebudem prať, žehliť, nakupovať potraviny,....

maminkadeticiek
23. máj 2025

Hanebne spravanie syna.Hrozne zlyhanie role rodica.Vsetko ma svoje hranice.

viestta
23. máj 2025
@monsterablue
Odpoveď bola zmazaná

@monsterablue a mozno bez milostiveho pana, ktory ich vyjeda, a este za neho platia vodu, elektrinu, pracie prasky a toaletak kupuju by to rodicia dali aj bez financneho prispevku ostatnych dvoch deti. Preco by mali ostatne deti prispievat na svojho surodenca? Voci nemu nemaju vyzivovaciu povinnost. Ani rodicia uz nemaju voci nemu ziadnu povinnost. Ani poskytovat mu strechu nad hlavou.

uhnakova
23. máj 2025
@viestta

@monsterablue a mozno bez milostiveho pana, ktory ich vyjeda, a este za neho platia vodu, elektrinu, pracie prasky a toaletak kupuju by to rodicia dali aj bez financneho prispevku ostatnych dvoch deti. Preco by mali ostatne deti prispievat na svojho surodenca? Voci nemu nemaju vyzivovaciu povinnost. Ani rodicia uz nemaju voci nemu ziadnu povinnost. Ani poskytovat mu strechu nad hlavou.

@viestta správne, naopak on pravdepodobne má vyživovaciu povinnosť voči nim dvoch, ak sú obaja dôchodcovia a nevychádza im to.

hellionka
23. máj 2025

… okej takže už vieme odpoveď na tú častú otázku … “kde na tých mužov chodíte” … maximálne zlyhanie rodičov.

kvietok1233
23. máj 2025

Samozrejme že je to normálne a mal by prispievať. Buď zaplatí 100€ alebo môže ísť do podnájmu.

kitycat
23. máj 2025

Vymyslene

paradajkova
23. máj 2025

Samozrejme, ze ma platit za byvanie, ked je dospely a pracuje. My ked sme prisli k rodicom na rok byvat, lebo sme chceli aby si uzili vnuka, tak sme platili polovicu vsetkych energii, jedlo sme si vsetko kupovali my + som varila pre nas samostatne, o nasu cast domacnosti sme sa starali iba my. Aj prerabku a malovanie izieb, kde sme boli pocas toho obdobia sme platili samozrejme my.

jamidea
23. máj 2025

Urcite by mal platit.