Malo by dospelé dieťa žijúce u rodičov platiť za bývanie?
Zijem s muzom v rodinnom dome a mame 3 deti. Vsetky su uz dospele, dve uz byvaju vo svojom, ale najmladsi (ma 29) stale byva s nami. Nie je nezamestnany, pracuje, ale odmieta prispievat na byvanie, jedlo, energie… proste nic. Ked sa ho spytame, povie ze on predsa doma pomaha a to staci.Doma ma vsetko – teplo, jedlo, internet, vsetko zaplatene. Ked mu poviem, nech aspon 100 eur da na ucet, urazi sa, zavrie sa do izby a cele dni je tam. Pritom si vie kupit novy telefon, jazdi si autom, objednava si jedlo cez apky. A my dvaja s muzom ledva vyzijeme z dochodku.
Je to moje dieta, ale mam pocit ze nas len vyuziva. Je to normalne v dnesnej dobe? Mate to niekto podobne?
Zase téma kde autorka nereaguje
jasne ze vas vyuziva daj mu ultimatum , do 1.7.2025 sa odstahuje, nech si najde ubytovnu ci podnajom
prist na navstevu moze kedykolvek ale nie byvat, ak mas pocit ze to nedas porad sa so starsimi detmi nech ti pomozu
a hlavne dodrz co povies
Akože čo??? Že on je tam doma a stačí, že pomáha a bez hanby vás vyjedá a býva úplne zadarmo? Nech sa mladý rýchlo spamätá, že nemá 14 r., ale 29, prepána... Ako prvé by som určite ešte dnes stopla jedlo a internet. Ak mu nebodaj ešte perieš a pod., tak samozrejme aj to. A hodila vážnu reč o úhrade tretiny výdavkov za bývanie a energie. Bez kriku, kludnym, ale dôrazným tónom. A urážať sa potom môže ísť do podnájmu, ak sa mu to nebude pozdávať. Snáď si nemyslí, že rodičia ho budú živit do jeho 50tky a on si bude svoje peniaze užívať na kadečo.🤦🏻♀️
A to, že vás využíva nie je tvoj pocit, ale je to do očí bijúce...
A podobne ako už písalo veľa báb, ja tež keď som v 18tich zmaturovala a 4 mes. bola na podpore 800 SKK, kým som našla prácu, 400 SKK som dávala našim. Prepadla by som sa od hanby, keby som tam na drzovku bývalá zadarmo a ešte im brala aj jedlo...
Mňa by aj celkom zaujímalo, čo na toto hovorí tvoj manžel a ďalšie dve deti...
Prosím, nájdi v sebe odhodlanie a odvahu a rieš to... Včera bolo neskoro...
Robíte veľkú chybu. Pre vaše a jeho dobro ho vystahuj z domu
Čím skôr budeš s mužom tvrdá naňho a nekompromisná, tým skôr ho pripravíš na krutú realitu života. Vlastne si to mala urobiť už dávno,resp hneď po prvom odmietnutí a zduvaní.
Takže:
1.bud zaplatí tretinu nákladov
2.vykopneš ho do podnájmu
3. Alebo zmeň heslo na WiFi,neper mu,nejedli, nevar - mama hotel skončil ....
Vaša výživovacia povinnosť končí jeho dospelosťou alebo dokončením denného štúdia. Všetko nad rámec je Tvoja dobrá vôľa resp.jeho pohodlnosť a zneužívanie.
Ja som zacala pracovat hned po strednej skole a moji rodicia mi trvrdili vzdy ked som im chcela prispiest na domacnost, ze by sa prepadli od hanby, keby od vlastneho dietata zobrali peniaze za domacnost, byvala som s nimi nejaky cas po tom ako som si nasla po skole prve zamestnanie a byvanie a bola som si sama sebe panou, ale nikdy odo mna nepytali za najom a energie, stravovala som sa po svojom, kupovala som do chladnicky co som videla ze chyba, ked bolo treba peniaze navyse pomohla som, vsetko je len o dohode
Ja som zacala pracovat hned po strednej skole a moji rodicia mi trvrdili vzdy ked som im chcela prispiest na domacnost, ze by sa prepadli od hanby, keby od vlastneho dietata zobrali peniaze za domacnost, byvala som s nimi nejaky cas po tom ako som si nasla po skole prve zamestnanie a byvanie a bola som si sama sebe panou, ale nikdy odo mna nepytali za najom a energie, stravovala som sa po svojom, kupovala som do chladnicky co som videla ze chyba, ked bolo treba peniaze navyse pomohla som, vsetko je len o dohode
@cocolinka Ale v tomto prípade práve o dohode nič nie je...Mladý pán má 29 rokov, nikdy neponúkol, že uhradí nejakú časť za bývanie, jedlo si berie automaticky čo je navarené a je v chladničke, podľa príspevku autorky, možno mu autorka aj perie (nevieme, viac sa nevyjadrila) a jeho rodičia žijú z dôchodku a ledva im to vychádza. A keď chcela od synacika 100 eur, tak sa odul a zavrel do izby... (A to pracuje a míňa si veselo na svoje veci...)
Kym som pracovala tak som platila.ked som zostala bez prace tak som mame povedala ze teraz proste nemam ale akonahle sa zamestnam zase platit budem.
Ano ma platit za byvanie, samozrejme, ze nie sumu ako keby bol v najme ale minimalne tych 100 eur.
Ak sa nenaučí robiť s peniazmi a nezistí, že život niečo stojí, tak ani s priateľkou nebude vedieť žiť a platiť spoločne, ani nebude schopný financovať si vlastné bývanie a zostane finančne negramotný. V jeho vlastnom záujme ho treba vyhodiť z domu
@kvietok1233
@domkakvet
Baby, to píšete vážne? 100€? Je to 29 ročný pracujúci muž. Rodičia na dôchodku a ledva im to vychádza. Nemajú voči nemu žiadnu vyživovaciu povinnosť. Normálne nech platí 1/3 mesačných nákladov. Však len na jeho stravu počítajme +- 200€ a kde je voda, elektrina, internet, kúrenie, smeti, drogéria…? Predpokladám, že mama navarí, operie, poriadi…, čiže servis a bývanie má „chlapec“ grátis. V prenájme by platil od 400€ vyššie (záleží, či len menšie mesto alebo BA) + strava a drogéria a celý servis okolo domácnosti by si musel zabezpečovať sám. Čiže 250€ mi pripadá ako skvelý kompromis.
Syn je o dosť mladší, prispieva na domácnosť fixnou sumou a ak sa vyskytli veľké výdavky, nemal žiaden problém zasponzorovať tretinu sumy. Občas vypomáha sestre študentke, že jej šupne nejakú bankovku "na kávu". Raz mal nejaké zatmenie alebo čo, priniesol krabicu jak svet, že prišiel darček on neho pre nás všetkých...super eňo ňuňo kávovar. A to nechcel ani cent preplatiť. Tešíme sa z neho, nezdierame ho a zároveň vidíme, že nie je lakomý.
Ak sa nenaučí robiť s peniazmi a nezistí, že život niečo stojí, tak ani s priateľkou nebude vedieť žiť a platiť spoločne, ani nebude schopný financovať si vlastné bývanie a zostane finančne negramotný. V jeho vlastnom záujme ho treba vyhodiť z domu
@bendak súhlas, bolelo by to, ale mladý by sa rýchlo uvedomil....
Syn je o dosť mladší, prispieva na domácnosť fixnou sumou a ak sa vyskytli veľké výdavky, nemal žiaden problém zasponzorovať tretinu sumy. Občas vypomáha sestre študentke, že jej šupne nejakú bankovku "na kávu". Raz mal nejaké zatmenie alebo čo, priniesol krabicu jak svet, že prišiel darček on neho pre nás všetkých...super eňo ňuňo kávovar. A to nechcel ani cent preplatiť. Tešíme sa z neho, nezdierame ho a zároveň vidíme, že nie je lakomý.
@mirro milé.....
Toto je veľmi sebecké.Ako mladá dospela som tiež byvala s rodičmi v rodinnom dome.Kym bol otec zamestnaný, vzhľadom na to,ze som si stravu riešila okrem vikendov mimo domu,nechceli rodičia aby som prispievala niečím.Situacia sa zmenila, keď sa otec stal dôchodcom.Sadli sme si a predebatovali,ze do čoho a akou sumou budem prispievať/a to som zďaleka nemala 29 r.,ale o cca 9 r.menej/Je sebecké a nezrelé, keď si dospelé dieťa, ktoré má príjem,neuvedomuje,ze nikde,ani u rodičov nie je nič zadarmo...ani energie,ani jedlo.Navyse, využívať rodičov -dochodcov, ktorí sami majú málo,je chrapunstvo
Ako prispievať by mal minimálne tých 300e pokiaľ si teda stravu nekupuje sám..ak d tým nesúhlasí tak by som mu zrušila trvalý pobyt a nech ide kde chce ..však má skoro 30 preboha
Záleží od toho, či to tí rodičia požadujú a vtedy určite áno. Vy ste predsa majitelia domu - bytu. Je mi ľúto, že syn je taký sebec, zvyšní súrodenci mu nedohovoria?
Keď začali pracovať naše dvojčatá, pýtali sa, koľko majú prispievať na domacnost. Povedali sme, že nič, ale musia si založiť sporenie po 500 korún mesačne (v prípade jednej z nich to bolo pol výplaty). Dohodli sme sa, že z nich nebudú vyberať na hlúposti, v opačnom prípade budú platiť rovnakú sumu nám.
Všetko fungovalo perfektne a keď sa povydavali boli radi, že okrem toho čo dostali do začiatku od nás, mali peniaze navyše.
Ja som prispievala 200€ + pomoc v domácnosti
Vyhodila by som ho. Nech si najde iných debilov, čo ho budú živiť.
Nuž určite to nie je správny prístup z jeho strany. Pretože tu ide aj o určitú zodpovednosť. Zdieľanie sa s rodičmi s nákladmi. jedlo, energie.. atď. Keď sme zarábali naši nastavili...toľko a toľko sa bude platiť a hotovo. Zvykli sme si. Váš syn mal dlho úľavy, a preto si už nechce zvyknúť na platenie...lebo už sa cíti dobre v mama hoteli, kde parádne ušetrí. To,že pomáha by malo byť samozrejmosťou, nie žiadnym milosrdenstvom voči vám. Keď má takýto postoj teraz, keď sa ožení..bude mať rovnaký prístup...a buď si ho žienka prevychova ( ale je to náročné) alebo to bude zdrojom mnohých konfliktov. Ak sa dá sadnite si,a v kľude mu povedzte čo a ako ale už bez ustupovania. Je dospelý muž, nemôže sa chovať ako pijavička. Ak sa mu tiaži dať 100-200 eur na chod domácnosti, nech si skúsi podnájom a platí si všetko sám a to ho preberie. Každopádne už by mohol bývať aj sám. Nevie čo je realita. Mama hotel je veľmi zradný. Brat takto ostal doma a celé zle.
Vôbec to nie je normálne. Váš dom, vaše pravidlá. Ako tomu prídu ďalšie deti? Veľmi nepekné vás využíva.
V takom veku by ste ho mali poslať na podnájom pre jeho dobro, aby sa naučil zodpovednosti a reálnemu životu.
Kazite vlastné dieťa. Vy nemáte vyživovaciu povinnosť voci nemu ! Ak by ste sa ocitli vo finančnej tiesni vy ako rodicia, súd by mu nariadil vyživovaciu povinnosť voči vám. Tak nech sa vas syn spamätá.
Kedysi v kostole povedal kňaz, prestaňte s mama hotelom pre 28 ročných synov. Kazite ich, je načase ich poslať z domu preč či sa im to páči alebo nie. Tu nejde o to, že izby sú voľne.
Odpoveď: áno
Kkssss dobrí dnešni rodičia jak sa nechajú zdierat! No však mi tu matere napísali, keď som napísala ze moje decka musia byť ticho a sekať dobrotu, hneď sa do mňa obuli chudery, že chudence deti. A tu to mate!!! Vyzierat rodičov to je okej!! Ze???? Aby ste vedeli u mňa som šéf ja a mňa žiadne decko ničiť nebude!!!! Vy ostatne si nechajte aj po hlave skákať!!! U mňa bude ako ja poviem!!! Aby s decek vyrástli takíto aroganti??? A vy ich budete mat na krku, ci ja? A odpiste, nudím sa a nemám sa s kým hádať 😂😂😂😂😂
Dobry den, len taka otazka, ako dlho mu toto tolerujete? asi to nebude kratka doba co pracuje a neprispieva, ci? Znama ma vysokoskolacku doma na externom studiu, popritom zaraba a prispieva do domacnosti bez frflania.Mne to pride, ze ste ho dlho takto nechali neplatit...tak syn si zvykol na komfort,ze mu peniaze ostavaju zo zarobku vsetky. Tym ale ublizujete aj jemu, lebo raz ked si najde priatelku a pojdu spolu byvat, bude platit minimum a zvysok zena,lebo bol zvyknuty z domu? Ak teda vobec aj nejaka pri nom vydrzi, lebo maloktora zena uznava mamahotel u partnera,ktory nic do domacnosti neprispieva, robi to o nom zly obraz...On ako davno dospely a pracujuci chlap sa mal sam ponuknut,ze Vam bude prispievat a nie aby sa este zduval,ked mu to navrhnete. Asi ste ho v tomto smere vcelku rozmaznali a teraz si neviete rady, zvlast ked je doba stale drahsia a dochodky su ake su.Tym,ze je navyknuty dlho na taketo neprispievanie do domacnosti, myslim,ze jedine radikalne rozhodnutie pred neho postavit-bud zacne prispievat alebo prosim nech si do mesiaca najde prenajom (nie je to nemozne, na nete je toho plno,aj do 2tyzdnov sa da najst ked sa chce). Alebo snad mate lepsi napad?-zivit ho cely zivot a ked ostane raz sam a vydavky za byvanie, stravu, net, atd ako zvladne platit ked nema ziadne navyky zodpovednosti voci fakturam, platbam,...vela jeho rovesnikov maju uz rodiny a tí co nie, su osamostatnení alebo min aspon prispeju na chod domacnosti. Dajte mu ultimatum a nech sa zduva kolko chce mamanek...ked neprispeje,tak kufre pred barak a uvidite ako rychlo ho to prejde🙂 Drzim palce🍀
nie je to normálne. Chce jest, chce bývať, chce pozerať TV, chce byť v teple, atd. nech cvaka. Ak sa mu nepáči nech si ide. Z dôchodkov nemáte šancu to utiahnuť a živiť ešte ďalšiu osobu.
To je môj názor. Ale viem ze veľa rodičov dotuje svoje deti a ešte aj ich deti. Napr.moja svagrina , jej muž a ich 10 mesačne babo. Zostali u svokrovcov byvat. Nedostali hypotéku. Svokor na dôchodku svokra 900€ príjem a oni nedávajú nič.
Ja toto vôbec neschvaľujem. Bývame tam spolu, vsetci sa majú podieľať na výdavkoch. Nie oni potom objednávajú chujoviny z takej a takej stránky a svokra si rit môže zodrat.
Samozrejme, že by mal prispievať. Z mojej skúsenosti: bývali sme v byte s rodičmi a malou sestrou, pracovala som, tak som normálne prispievala rodičom 100€ a popri tom som hocikedy spravila aj nákup, upratovala som, uvarila, keď bolo treba, oprala, vyzdvihla sestru zo školy...Pre mňa to bolo úplne prirodzené, normálne... A to bolo pred 10 - 15 rokmi.
@kvietok1233
@domkakvet
Baby, to píšete vážne? 100€? Je to 29 ročný pracujúci muž. Rodičia na dôchodku a ledva im to vychádza. Nemajú voči nemu žiadnu vyživovaciu povinnosť. Normálne nech platí 1/3 mesačných nákladov. Však len na jeho stravu počítajme +- 200€ a kde je voda, elektrina, internet, kúrenie, smeti, drogéria…? Predpokladám, že mama navarí, operie, poriadi…, čiže servis a bývanie má „chlapec“ grátis. V prenájme by platil od 400€ vyššie (záleží, či len menšie mesto alebo BA) + strava a drogéria a celý servis okolo domácnosti by si musel zabezpečovať sám. Čiže 250€ mi pripadá ako skvelý kompromis.
@sovica napisala som minimalne a ano aj tvoja moznost je dobra moznost, ale ja som aj predpokladala, ze drogeriu si kupuje sam, tak snad mu autorka nekupuje este aj drogeriu.
A to jeho ako 29 ročného chlapa hamba naflaska, že žije na úkor rodičov? On by už mal z výplaty prispieť aj navyše, nie len na INKASO a stravu. Jednoducho ho posad k stolu, povedz mu, že za vodu, teplo, elektrinu sa platí. Internet tiež a stravu takisto. Veď tebe v obchode nedávajú nič zadarmo nie? Zmeň heslo na internet. Aaaaaa, to kde by mesačne žil za 100 € s full servisom? Dokedy chce mať mamahotel? Oddel jeho prádlo a neper, urob jedlo len pre vás dvoch. Kľudne nech sa zatvára, ale platiť musí.

Hovori sa tomu Mama hotel. Ako prve by som vypla wifinu, prestala mu varit a prat.