icon

Mám 18 rokov a chcem ísť sama bývať

21. júl 2020

Dobrý deň mám 18 rokov ja aj priateľ sme ešte študenti on už bude tento rok maturovať ja mám nadstavbu takže ešte 2 roky pred sebou.. Moji rodičia nikdy neboli ideálnymi rodičmi nemám s mamou dobrý vzťah ako mama s dcérou stále sa len hádame tak isto aj s otcom oni stále odomna niečo čakajú, nejsú radi že nepijem nefajčím nechodím sa flákať von s nikým stále som len doma alebo s priateľom učím sa na dobre aj sa snažím vždy pomôcť nejako viem variť tak keď bola mama v práci ja som varila a upratovala ale oni mi stále dávajú na oči že musím pomáhať viac napríklad aj s otcom vonku pomôcť mu s drevom a aj mame stále behať za zadkom alebo a ja neviem čo ešte chcú a preto chceme ísť ja aj priateľ spolu bývať do garsónky chceli by sme si nájsť brigádu v Bratislave a našetriť peniaze a ísť spolu bývať mama hovorí že to nezvládnem ale ja som silná povaha viem že to zvládneme spolu na škole mam aj štipendium síce to není veľký peniaz ale aj to pomôže chcem sa opýtať vás ktoré ste tiež išli bývať skoro preč zvládli ste to dá sa to zvládnuť ďakujem za odpoveďe

Strana
z2
nickpick
21. júl 2020

pozri, niektore kocky ti tu radia dobre, skuste si cosi nasetrit aby ste mali rezervu aspon na 3 mesiace, niekedy chce majitel okrem kaucie zaplatit aj prenajom na 2 mesiace dopredu, co je pre vas pomerne velka suma naraz, su prazdniny, co tak zacat s brigadou uz teraz, alebo sa min. poobzerat po slusnej praci na ciastocny uvazok, ak ste obaja zodpovedni ludia chodte do toho, ale bude to trochu narocnejsie kedze popri praci budete musiet stihat aj skolu, ak sa na to citite, chodte do toho...

mogaa
21. júl 2020

ono hlavne treba myslieť na to, že možnosti práce sú dosť obmedzené keďže obaja budete doobeda chodiť do školy.....takže v lepšom prípade sa vám podarí pri troche šťastia zohnať len brigádu na pár hodín denne s tým, že priateľ sa bude po nociach pripravovať na maturity aby sa mu podarilo vôbec zmaturovať.....

h2
21. júl 2020

Ahoj, ja som išla sama bývať v 18-tich, hoci som bola v trochu inej situácii, ako Ty. Nešla som bývať s priateľom, žiadneho som totiž nemala, ale fakt sama. A prenájom som platiť nemusela, lebo sme mali byt po babke (kvôli tomu som aj išla bývať sama, lebo vzťahy s rodičmi som mala dobré.) Bolo to super, veľa mi to dalo do ďalšieho života, bola som oproti rovesníčkam samostatnejšia a zodpovednejšia.
Ak to s priateľom utiahnete po finančnej stránke, tak len smelo do toho, držím Vám palce.

guiseppinka
21. júl 2020

No ked som ja videla, ze ceny 1i v devinskej zacinaju na 500 600 eurach, tak nechcem vediet kolko budu ceny inde... Inak este by ma zaujimalo, ze ktory prenajimatel prenajme byt studentom strednej skoly... Podla mna nehrozi, aby ste vedeli utiahnut garzonku z brigad. Ked priatel bude buduci rok maturovat, tak doobeda skola, poobede brigada, kedy sa bude ucit? Aj budete chciet ist niekam, byt spolu... Lebo takto 8 hod skola (cesta, rozvrh), robota aj keby len 6 hodin, priprava na dalsi den do skoly cca hodina a sme na 15 hodin z dna... Ked dame 8 hod spanku, tak ostava hodina denne..
Co keby ste skusili prenajat si izbu? To by ste mohli utiahnut... Ceny za izbu cca 250 300 e...

dollyzv
21. júl 2020

@timeabucova
@mrkvicka060 tiež by ma to zaujimalo že v ktorom roku,lebo už niekoľko rokov bývam vo zvolene,ceny nehnuteľností a prenájmov sú asi najvyššie aké kedy boli,a 450€/ mes sa platí za dvoj až trojizbaky...neviem si predstaviť kto by dal preboha a ešte v akom roku 450€ za jednoizbak. Tomu je normálne ťažko uveriť..

dollyzv
21. júl 2020

Ja som sa s exom osamostatnila v 19tich ale kupovali sme byt na hypo..obaja sme už pracovali,neviem si predstaviť že by sme to museli ťahať z brigád..a to sme mali výdavky za bývanie (hypo,fond opráv,elektrika a pod.) Niečo cez 350€... Bolo to síce pred 6timi rokmi,platy išli trošku hore,hoci aj nájom ale neviem si predstaviť už vtedy chodiť popritom ešte do školy( keď máš štipendium predpokladám že musíš mať v škole aj nejaké výsledky aby si on neprišla) a zároveň pracovať celé víkendy a každý deň po skole...kebyže si máš pýtať zase peniaze od rodičov čo by to bolo za osamostatnenie? Väčšinou chcú dva alebo tri nájmy dopredu..aj na to musíš mať okolo 1200€ a to len na začiatok,nie každá garzónka/byť je zariadený..práčka,chladnička,nábytok aj keby si si len pozhanala z bazosu použité,zase sú to ďalšie výdavky.byt čo je zariadený sa odrazí aj na výške nájmu...nehovoriac o Tom že aj keď budete žiť len na cestovinach,čo vlastne není život ale doslova prežívanie stále vám to nemusí vychádzať...k tomu výdavky na cestovanie do školy,popripadne pomôcky,výlety zo skoly,alebo výlety pre vás dvoch,hygienu,keď sa vám niečo pokazí,keď jeden z vás príde o brigádu a nevravím keď si budete chcieť niečo pre seba kúpiť..
To že sa ti doma nechce veľmi pomáhať chápem,mne sa tiež lepšie "bacuje" vo vlastnom 🤣🤣 a nikdy som ani len na sekundu neľutovala že som sa osamostatnila,a to mám s rodičmi dobre vzťahy( hoci keď sme bývali spolu veľmi často sme sa vadili,najmä s mamou) ale ako som písala,mala som školu skončenú, prácu som mala aj ja aj ex normálnu. Že keby náhodou jeden príjem vypadol by sme to ešte ako tak utiahli . Ale podľa mňa z brigád a v Bratislave nevyzijete..

dollyzv
21. júl 2020

@h2 to je dosť zle porovnanie keďže najväčšie výdavky sú práve za bývanie a ty si tieto výdavky nemala 🙂 a utiahnuť bývanie z brigád popri dennom studiu keď veľa ľudí má problémy to utiahnuť z normálnych platov je rozdiel 🙂 a otázne je či sa im aj na tie brigady bude chcieť chodiť každý deň po skole+celé víkendy stráviť v robote..a kedy sa učiť do školy a nevravím o spoločné strávenom čase..či to ich vzťah ustojí je len vo hviezdach..a potom čo? So sklopenymi ušami sa vrátiť k rodicom? No čo,mamka aspoň bude mať radosť že dcéra dostala príučku a dcéra sklamaná že nie je schopná sa osamostatnit

mpg
21. júl 2020

Treba si spočítať koľko stojí podnájom, strava, cestovné a ďalšie nevyhnutné výdavky a pozrieť sa nato reálne, buď nato máte alebo nemáte.

dollyzv
21. júl 2020

Ešte dodám,že budeš chodiť do školy,popritom sa musieť učiť,chodiť na brigádu (budeš rada ak si nebudeš musieť zohnať aj dve) a ešte sa aj starať o domácnosť..(dúfajme s pomocou priateľa,ale nebuďme naivní,čo si budeme od mladých chlapcov sľubovať) a variť nie raz za týždeň,ale aspoň každý druhý deň,tak isto upratovať,prať,popripadne žehliť a na to budeš sama(ak priateľ bude chumaj,čo kopec chlapcov v 18tich je a už vonkoncom nemajú predstavu čo starostlivosť o domácnosť obnáša,vlastne ani kopec báb v tvojom veku) a odporúčam minimálne dvojitú ak nie aj trojitu ochranu pred otehotnením..aby si o pár mesiacov nepísala že ste obaja študenti,nemáte robotu,si tehotná a nemáte kde bývať lebo rodičia vás odvrhli po Tom čo ste sa osamostatnili...byť tebou,nájdem si brigádu(čo sa čudujem ak ju nemáš ,lebo z čoho si potom platíš osobné výdavky? Ak ti na všetko dávajú peniaze rodičia,veeeelmi zle sa ti bude osamostatnovat) a na výlet z hniezda si niečo dopredu našetriť najmä na ten depozit a niečo do rezervy...lebo ak nič nemáš,ani žiadne peniaze,ani skúsenosti (teraz je to s robotou zle,kopec ľudí prišlo o prácu) a proste iba chces,lebo sa ti nechce počúvať rodičov,alebo sa ti nechce doma pomáhať je to príliš málo na to aby si to zvládla..ale držím palce..hlavna rada...velmi dobrá ochrana pred otehotnením 😃😃

lussyl5
21. júl 2020

Najprv skončite školu, obaja a až potom niečo riešte.Keď si vydržala do teraz,tak do maturity vydržíš.Ideálne si nájsť nejakú brigádu popri škole teraz aby ste mali dačo našetrené.Po škole budete mať aj viac možností, môžete ísť aj do zahraničia,trochu si prilepšiť.Hlavne s priateľom nikam nechoď ani sa k nemu nesťahuj,kým nie je aspoň snúbenec.A hlavne hľad na to aby si mala našetrené sama pre seba,keby sa niečo prihodilo.Ak už si si istá že sa k nemu chceš sťahovať,tak žiadne spoločné financie aspoň do svadby.Viem ohľadom tej svadby bude teraz veľa báb namietať že nie je nevyhnutná,ok každého vec,ale kým priateľka nemá nárok v podstate na nič,manželka má nárok na polovicu spoločného majetku.Čiže teraz najlepšie urobíš ak si nájdeš brigádu popri škole a začneš si šetriť,priateľ je vo výhode môže začať normálne pracovať o rok skôr.Mala by si mať našetrené toľko aby si v prípade potreby prežila aj sama bez priateľa,to znamená mať aspoň na zaplatenie izby na 3 až 4 mesiace plus niečo na prežitie.Hlavne neodchádzaj od rodičov tak,že budeš závislá od neho.Viem možno to vyznieva surovo,ale takých čo sa nasťahovali k priateľovi a následne ostali samé s deťmi a holým zadkom je plný kôň.Ale ak si dokážeš popri škole dačo prišetriť a po maturite nájdeš dobrú prácu tak s odchodom od rodičov neváhaj,ale jedine po škole a so slušnou finančnou rezervou vo vrecku.

h2
21. júl 2020

@dollyzv Áno, uvedomujem si, že som bola v dosť inej situácii, aj som to hneď v úvode napísala. Autorka príspevku to bude mať určite ťažšie, ja som sa sťahovala po maturite, začala som hneď pracovať na plný úväzok.

elenka74
21. júl 2020

Ja by som počkala, kým priateľ doštuduje a normálne sa zamestná, aby ste mali aký taký príjem.

mpg
21. júl 2020

@lussyl5 To je dobrá rada, na mužov a ešte takých mladých sa nedá spoliehať, že zostanú spolu - navždy- obyčajne to dosť skoro skončí. Treba si najprv ukončiť školy a nebrať to až ako nejakú veľkú príťaž, že mama chce pomoc v domácnosti, fyzická práca sa celkom dobre hodí k škole, kde sa tí mladí málo pohybujú. Rodičia všetko zabezpečuje, aby deti mali a pomôcť im pri tom je aj získavanie skúsenosti pre čas, keď už budete samostatne žiť. A môžte skúsiť brigády a šetriť si, aby ste videli, ako sa získavajú peniaze, že to nie je také jednoduché.

ovaaa
21. júl 2020

Nedajte sa odradit, skola zivota je predsa prax a ste na to dvaja. Zratajte si zakladne vydaje, nieco do rezervy a ak ste stale v pluse ani nevahajte. Ak by ste to casom nahodou nezvladli existuje cesta spat k rodicom a po skole sa vam otvoria uplne nove moznosti 🙂.Drzim palce.

sasesoe
21. júl 2020

Ahoj, tie brigady popri skole, no nie je to med lizat, moze to ist na ukor skoly, aby si to potom neolutovala, najma ked nemusis. Skor by som skusila nejako vyriest situaciu doma, dohodnut vopred ake povinnosti kedy sa od Teba ocakavaju, urobit zoznam napr na tyzden alebo mesiac dopredu. Mozno ideal, ak by si si sama nachystala takyto zoznam toho, co budes robit, kedy to bude hotove (napr pondelky a stvrtky chystam veceru na 19:00, v sobotu medzi 14 a 16 pomozem otcovi na dvore co bude treba, a pod.). Tal budete vopred vediet co cakat. Teraz, cez prazdniny mozes brigadivat a setrit na byvanie po skole. Pri prenajme zvykne byt prva platba 2 al 3 nasobok (kaucia). A je fajn mat nejaku rezervu. Ak by si su nasla brigadu, kt budes stihat aj popri skole, mozes si ju ponechat a dohodnut sa s rodicmi, ze miesto niektorych povinnosti im budes prispievat na domacnost. Ale to uz velmi predbieham. Uvidis ako sa Ti to bude darit vykryt, teraz cez prazdniny a v lete sa to zda lahsie ako v zime, ked bude aj ucenia vela...

marca12
21. júl 2020

Urazas svoju mamu. Myslis si,ze to mala v zivote lahke? Urcite nemala. Ja som si mamu zacala vazit az ked som mala svoje byvanie a vela veci som pochopila. Zvladnut sa da vsetko a ked sa chce,vsetko sa da. Nebude to lahke a hlavne utrpi aj vztah. Lebo vam popri skole a praci neostane cas na seba.

ckatka
21. júl 2020

Ja ti napíšem ako sme to mali my.
Tiež sme mali obaja s frajerom v 18tich dosť blbý vzťah s rodičmi. Plus mladších súrodencov...A nevedeli sme sa.dockat, kedy vypadneme z domu. V 18 sme obaja odišli do Bratislavy na vysokú školu. Každý na iný internát, ale vieme ako to na internátoch chodí...raz sme boli uňho, raz u mňa. Makali sme, učili sa aj brigadovali, aby sme mali niečo nasetrene, keď skončíme výšku. Odkladali sme prospechove štipendiá a finančné darčeky od rodiny a s peniazmi sme gazdovali fakt s rozumom. Keď bol muž šiestak a ja prvacka na PhD, podarilo sa nám vybaviť "manželskú izbu" na mojom (nemanzelskom) intraku, hoci sme ešte neboli manželia (ale proste dobrý študent s dobrými kontaktmi si vie vybaviť aj zdanlivo nemožné...). Čiže sme si vyskúšali spoločne gazdovanie na asi 20m štvorcových plus domáce zvieratko (mali sme v tom čase laboratórneho potkana 🤦‍♀️😂). No a ďalší rok už akonahle sa vtedy ešte frajer zamestnal, tak sme si vzali spolu hypotéku, 50/50...10r dozadu, 35m štvorcových v Petržalke s balkónom...45000€. Mesačne náklady na bývanie aj s hypo sme mali okolo 150€. Náš spoločný príjem ledva prekročil tisícku. Dneska rátaj náklady na kupenu garsónku cca 2x toľko a viac za podnájom. Po troch rokoch, keď som skončila PHD, vzali sme sa, a zamestnala sa aj ja, to sme.mali už relativne dobrý plat obaja, sme byt predali (ceny šli trochu hore takže so ziskom asi 9000€) a vzali sme si 3x vyššiu hypo na rodinný dom, ktorý sme od začiatku chceli, ale tie tri.roky sme nechceli platiť za niečo, čo ešte nevyuzijeme, keďže deti psa a podobne sme plánovali trochu neskor. Dnes náklady na bývanie tvoria do 20% nášho príjmu, čo mi nepríde ako nič dramatické.
Ako vidíš...začínali sme absolútne od nuly...nemali sme nič a rodina nám nemala čo dať. Mali sme nasetrenych cca 5000€ ktoré sme dávali ako zálohu realitke pri kúpe bytu a šťastie že banka nám dala 95% hypo na nejakú výnimku lebo ja som bola.ako PhD študent stále považovaná za študenta...aj keď som mala príjem 500€.
Zariadenie sme si kupovali po troche postupne z výplat.

Týmto.sposobom sa z 18 ročných "deciek" stali samostatní dospelí...ktorí sa o všetko postarali vlastnými rukami. A aj pocestovali aj zažili...A.nebanujeme.

Len...chce to naozaj vážny rozhovor s priateľom...ako vážne spolu plánujete budúcnosť, aké máte príjmy...ako budete hospodáriť s peniazmi, aby ste sa nerozisli kvôli blbosti...pripadne aj vážny rozhovor s vašimi aj jeho rodičmi...nech vidia ze to myslíte vážne a ze mate nielen predstavu ale aj plán. A plán B. A plán C. 😊
Spoliehať sa na brigády, teraz, keď je po korone x ľudí nezamestnaných a hľadajú si brigádu...je veľmi kratkozrake. Pokiaľ nemáte nejakú špeciálnu schopnosť, znalosť...ktorá by vás zvyhodnovala pred zvyškom populácie...nevidím to veľmi ružovo. Navyše...je leto, blíži sa september. Čas, kedy na trh práce prichádza najvoac nových ľudí -absolventov škôl, ktorí si chceli užiť posledné voľné leto.

Neviem v ktorom.meste bývaš a ako ďaleko /kam sa chcete odsťahovať...ale momentálna situácia v ekonomike, na trhu práce a celkovo na Slovensku....by mi asi nedovolila robiť takéto zásadné kroky zrovna teraz...to jedine keby som potrebovala doslova "utiecť" z toxického alebo nebezpečného prostredia.. Vtedy by som ti povedala ser na všetko a utekaj, kdekoľvek ti bude lepšie ako doma. Ale obvykle 18rocny človek vidí veľa vecí dosť skreslenou optikou. Tiež som si s mamou začala rozumieť až po 30tke 😂
Držím palce nech sa rozhodneš akokoľvek, rozhoduj sa ale s rozumom a rozvážne. Nech ste hodni toho volebného práva....

larafabrizzi
22. júl 2020

Jasné, že to dáte...ja som od 18 sebestačná, moja dcéra tiež. Rodičia mi nedali ani halier, ani sa nestarali, či mám čo jesť, či mám čo potrebujem, to ja zasa veľmi dbam o dcéru, aj keď spolu nebyvame. Celkovo ale nerozumiem rodičom, ktorí bránia dieťaťu v sebestačnosti. Škola života je najviac..najhoršie čo môže byť sú opičie matky, čo ofukuju a ochraňujú svoje deti , obskakuju ich..ešte aj v dospelosti a za každú cenu. Len treba pamätať, s voľnosťou prichádza aj max. zodpovednosť

lula313
22. júl 2020

Ja som odisla v 18tke od našich, lebo sme sa sli pozabíjať, ale vytvorili mi podmienky na osamostatnenie sa. Kúpili byt, tam som išla byvat a dostávala som 500sk na tyzden na stravu. Keďže mi do toho bytu nasťahovali aj podnajomnicku, tak som tam vydrzala asi rok a šla byvat k frajerovi, terajšiemu manželovi. Veľmi nám to pomohlo v rodine a vzťahy sa zlepšili, lebo keď mi už sli na nervy, alebo sme sa pohádali, tak som sa zodvihla a išla domov, čiže za mna je to určite fajn(to som aj zmaturovala, aj si spravila 2 výšky, ale preto, že som mala vytvorené na to podmienky). U vás sa obávam, že to pôjde na úkor školy, keď nebudete mat peniaze. Mozes si od rodicov ziadat(sudom) vyzivne + máš nárok 25 EUR na prídavok na dieta, ale stále je to veľmi malo. Museli by ste sa veľmi uskromnit, ist do zdieľaného bytu, kde by vás ubytko vyslo menej. A frajer to má doma tiež zle? Nemozes sa presťahovať tam?

lussyl5
22. júl 2020

@larafabrizzi Súhlasím,dnes je z tých detí každý poondený, všetko im dajú pod nos a potom to nevie ani čaj navariť,ale pokiaľ tam nejde o týranie či inak extrémne prostredie doma nie je dôvod aby odchádzala pred maturitou.Nech ide pekne na brigádu popri škole až skončí školu nech sa zamestná a ide svojou cestou.

lujza123
22. júl 2020

Ja som odišla z domu v 18 tích. Zvládnuť sa to dá, síce som bola chudobná ale ta sloboda za to stala.

Hlavne si nehľadajte garsónku, to je pre dvoch študentov úplne nereálne a predražene. Prenajmite si izbu v nejakom spoločnom byte s inými mladými ľuďmi (napr. Na www.spinkaj.sk )

lussyl5
22. júl 2020

@lula313 A keď sa presťahuje k priateľovi kto ju tam bude živiť?Priateľ z vreckového či ako?On ešte tiež študuje.Štipendium asi nie je neviem čo a dobré brigády tiež nepadajú len tak z neba.Ak doma nemá týranie, alkohol či iné extrémy nech obaja pekne v kľude pomaturujú a tak nech dačo,riešia.Fajn riešenie by bolo aj ísť po škole do zahraničia na nejaké sezónne práce napr. aby si aj ona aj priateľ zarobili trochu viac na začiatok.On maturuje už teraz tak hoc by sa zamestnal niekde nablízku na ten rok aby išli spolu,ale v kým je ona školopovinná a nie je schopná zarobiť si sama na seba ak s priateľom dačo zahaprovalo nech z rodičovského domu nikam nelezie.Už keď bude po škole iná vec,pohádajú sa?Nič sa nedeje robotu bude mať,vyžije aj sama,ale kým študuje?Nasťahovať sa k chlapcovi,byť na ňom závislá a keď sa nepohodnú tak čo?K rodičom so sklopenými ušami?Nech je najprv schopná postarať sa o seba a až potom nech ide.

lula313
22. júl 2020

@lussyl5 odpadla by im položka 400eur za ubytovanie. Ale keď píše, že aj sestra odisla v 18tich, tak tam bude vacsi problem. Avsak s tebou suhlasim, ze by bola na frajerovi závislá a tazko sa ukončuje vzťah, keď už spolu dvaja byvaju

Strana
z2