Mám 19 rokov a prišla som o prácu. Je mama povinná ma živiť?
Ahojte. Ako riešiť situáciu, mám 19 rokov a nebývam s matkou 2 roky keďže ma opustila. Niesom študentka , školu som skončila už skôr kvôli tomu že som musela pracovat. Teraz som prišla o prácu , chcela som niečo z úradu práce, príspevok, no vraj mi nemôžu nič prispieť, že to musia rodičia. Pýtala som mamu, najprv mi nedvihla mesiac telefón , potom sa ozvalala a povedala že nemá nič mi dať. Otec je mrtvy. Chcem sa spýtať, ako to riešiť aby mi mohla niečo poslať ? Ma úrade povedali že rodičia majú povinnosť ešte ale keďže niesom študentka tak neviem .. to mám ísť na súd sa opýtať alebo kde ? Ako sa to rieši ? Dakuhem
@9lf9 to bolo pred rokmi, už dávno je 2 z 3
@bykaterina urcite nie su 2 zo 4
Ano, podla zakona o rodine by to mohlo pripadat do uvahy, ak by si nemala moznost sa zivit. Striktne to nie je dané, mozes poziadat sud o urcenie vyzivneho, ktory o tom rozhodne. Citujem zo zakona: "Moment zániku vyživovacej povinnosti nie je a ani nemôže byť pevne daný. Nebude to teda automaticky pri dosiahnutí plnoletosti alebo ukončení vysokej školy. "
To sa mi nejako nezdá, že nemáš nárok na príspevok od štátu. Pokiaľ bývaš na inej adrese ako mama a máš viac ako 18, tak myslím, že by si mala mať nárok na nejakú dávku v nezestmanosti. Skús sa ísť ešte raz opýtať na upsvar alebo skús zavolať na centrum právnej pomoci. Ti ti budú vedieť poradiť. Veľa šťastia 🍀
A tiez:"je v schopnostiach, možnostiach a majetkových pomeroch rodičov prispievať na výživu tohto dieťaťa, má na výživné nárok bez ohľadu na svoj vek." Je to podobne ako vyzivovacia povinnost deti k rodicom..je ich az 6 druhov vyzivovacej povinnosti podla zakona o rodine
tu je podobny pripad, ale dotycna dokonca externe studuje, a aj tak nema narok na vyzivne:
https://ficek.sk/vyzivne-na-plnolete-dieta-41
Nie,urcite nie.Pokial mas viac ako 18 a nestudujes nie je rodic povinny ta "zivit".Do 26tky v pripade studujuceho dietata.
Mam pocit ze ak mas trvale bydlisko totozne s rodicmi tak v tedy nemas narok na prispevok...osobne by som sa pytala mailom nasla si nejaky kontakt alebo nech sa ti pisomne vyjadria. Ved si skus podat ziadost o davku v nezamestnanosti...v najhorsom pripade ti ju zamietnu a hotovco 🙂
@cicuca ak nemá odrobene cele dva kalendárne roky môže mať Max na hmotnú núdzu nárok. A ak má trvalé bydlisko s niekým tak sa posudzuje celá domácnost či má vôbec nárok na hmotnú núdzu
@bykaterina ja viem co som uz 2x napisala ze musia byt odrobene 2r za posledne 4r. Ty by si si mala precitat stranku socialnej poistovne, cast o narok na davku v nezamestnanosti.
Zakladnou podmienkou nároku na dávku v nezamestnanosti je, aby poistenec v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie bol poistený v nezamestnanosti najmenej dva roky, t. j. 730 dní. Predpoklad nároku na dávku v nezamestnanosti je podmienený obdobím účasti na poistení v nezamestnanosti.
@bykaterina sorry máš pravdu od 2018 je to 2 z 4 , ale nič na tom nemení ak bude chýbať len 1 deň nemá nárok.
Predtým dávnejšie ak si dobré pamätám museli byť 3 Z4. Ale to je viac ako 10 r.cca
@9lf9 áno máš pravdu menili to. V roku 2018.
@maminkadeticiek zase nečítaš a píšeš bludy
@bykaterina áno ja nesudim ale vždy je to jej dieťa bez ohľadu na to čo dieťa urobilo tiež neviem ako to majú píše že ju matka opustila🤷
@bykaterina za 4 robím s tým 😉
@cacianka A ty si prosim ta kto ze sa so mnou vobec bavis takymto sposobom?Z ktoreho stromu si zliezla?
@kratulka ano sorry uz som pridala aj foto, od 2018 r. sa to zmenilo, ale stale nevieme kolko dni ma odrobene ta kocka .
Dobrý deň.
Ja by som Vám odporúčala navštíviť centrum právnej pomoci alebo ombucmana. Oni majú zákony v malíčku a skôz Vám budú vedieť pomôcť. A podľa mňa ani nebudete musieť platiť nič, myslím ze sa na Vás bude vstahovat právna pomoc zdarma. 😉 Držím Vám palce aby to nakoniec dobre dopadlo.
Taka mlada ma predsa na výber, môžeš robit aj inú prácu ako do teraz a neskôr si nájsť takú aká ta napĺňa.
Nemyslíš vážne, že sa spoliehaš na mamku.. 🤦♀️
Opýtaj sa tu v poradni
@maminkadeticiek ja som ti slušne napísala že píšeš bludy o tom čísle, lebo už sme to tu viac x vysvetlili a ty si ideš svoje. Tak láskavo si odpusti tie stromy, ak nevieš poradiť správne a reálne pomôcť, tak radšej sa neozyvaj
Ma nárok, nemá nárok, ak by aj existoval prípad, kedy by autorka mala byť vyzivovana matkou, treba si uvedomiť fakt, že pokiaľ povinný neplní dobrovoľne, rozhodne súd, a súdu to trvá a trvá a trvá, takže peniaze nebudu dnes a ani zajtra a autorka potrebuje riesit svoju situaciu hneď, toto nie je cesta, ktorá by mala okamzity efekt
@bykaterina som dnes bola na urade 🤷♀️
@oktobermimi áno a čo tým chcel básnik povedať? 😉
@bykaterina kedy vzniká nárok, bod 3 , 730 dní ...
@cacianka no to vidím ale pokiaľ viem toto už sa uzatvorilo 🤷 že je to 2 zo4

@bykaterina 2 zo 4 ako pise @kratulka